Medicamente fara reteta (OTC) impotriva infectiilor
Medicamentele antiseptice si antifungice din aceasta categorie ajuta la prevenirea infectiilor si la vindecarea ranilor usoare de la nivelul pielii, precum si tratarea infectiilor fungice sau bacteriene cutanate.
Aceste solutii contin substante antiseptice, fiind utile in curatarea si prevenirea suprainfectarii ranilor, dar si in vindecarea acestora.
mattca.ro va ofera o gama larga de creme, unguente, pastile si solutii antifungice si antiseptice de top, utilizate pentru tratamentul local sau pentru prevenirea infectiilor ranilor, arsurilor pe suprafete mici si interventiilor chirurgicale minore.
Ce sunt medicamentele antifungice / antimicotice?
Antifungicele sau antimicoticele sunt medicamente utilizate pentru tratarea infectiilor cauzate de fungi precum Candida, Aspergillus sau dermatofiti. Ele actioneaza prin inhibarea cresterii si inmultirii fungilor patogeni. Exista mai multe clase de antifungice, cu mecanisme de actiune diferite:
- Azolii (ex. fluconazol, voriconazol): inhiba sinteza ergosterolului, o componenta esentiala a membranei celulare fungice
- Polienele (ex. amfotericina B): se leaga de ergosterol si formeaza pori in membrana fungica, ducand la dezechilibru ionic si moartea celulei
- Echinocandinele (ex. caspofungin, micafungin): blocheaza sinteza unui component al peretelui celular fungic
- Alilaminele (ex. terbinafina): inhiba o enzima implicata in sinteza ergosterolului
Medicamentele cu rol antifungic pot fi administrate sub diverse forme, in functie de tipul si severitatea infectiei:
- Creme si unguente pentru infectii fungice superficiale ale pielii
- Solutii si lac de unghii medicamentos pentru onicomicoza
- Capsule si pastile pentru infectii sistemice sau cutanate severe
- Medicamente de uz intravenos pentru infectii fungice sistemice grave
Cand si de ce sa folosesti produse antifungice / antimicotice?
Produsele antifungice sau antimicotice se folosesc pentru tratarea unei game variate de infectii cauzate de fungi, precum:
- Infectii fungice superficiale ale pielii, unghiilor sau parului: tinea pedis (piciorul atletului), tinea corporis, onicomicoza, pitiriazis versicolor
- Candidoza vaginala sau orala
- Infectii fungice sistemice: candidemie, aspergiloza pulmonara, criptococoza, histoplasmoza
- Infectii fungice la pacientii imunocompromisi (ex. cu HIV, transplantati, cu cancer)
Antifungicele topice (creme, unguente, solutii, lacuri de unghii) se folosesc pentru infectiile localizate ale pielii si unghiilor. Antifungicele orale sau intravenoase sunt necesare pentru infectiile extinse, severe sau care nu raspund la tratamentul topic.
Este important sa folosesti antifungice doar la recomandarea medicului, dupa un diagnostic corect al infectiei fungice. Utilizarea neadecvata a antifungicelor poate duce la efecte adverse sau la dezvoltarea rezistentei fungilor la aceste medicamente.
De asemenea, administrarea antifungicelor trebuie facuta respectand doza si durata recomandata a tratamentului. Intreruperea prematura a tratamentului poate duce la recidiva infectiei.
Care sunt cele mai populare produse antifungice / antimicotice fara reteta pe care le poti comanda pe Mattca?
- Biazol, Canespor, Clotrimazol ATB, Exoderil, Lomexin creme si solutii - contin substante precum clotrimazol, bifonazol, naftifina care combat infectiile fungice ale pielii
- Exoderil, Exoterfyn, Kitonail lac de unghii - tratamente pentru onicomicoza (ciuperca unghiei)
- Canesten Gyn comprimate vaginale - pentru tratamentul candidozei vaginale
- Terbinafina Slavia, Lamisil creme si spray-uri - pe baza de terbinafina, eficiente impotriva infectiilor fungice
Ce sunt medicamentele antiseptice?
Medicamentele antiseptice contin substante care ajuta la prevenirea sau tratarea infectiilor cauzate de microbi precum bacterii, fungi sau virusi. Ele actioneaza prin oprirea cresterii si inmultirii microbilor, fara a afecta tesuturile sanatoase ale organismului.
Antisepticele pot fi folosite pentru a curata si dezinfecta pielea si mucoasele (de exemplu in gura sau nas). Exista o mare varietate de antiseptice, care apartin unor grupe chimice diferite. Spre deosebire de antibioticele luate pe cale interna care actioneaza de obicei impotriva unui anumit tip de bacterie, antisepticele folosite extern au o actiune mai larga, putand ucide o gama variata de microbi.
Cateva exemple de antiseptice des intalnite sunt:
- Apa oxigenata
- Iodul si compusii pe baza de iod (ex. Betadina)
- Alcoolul (ex. alcoolul etilic)
- Clorhexidina
Asadar, antisepticele sunt substante esentiale pentru igiena, curatarea si dezinfectarea pielii si a ranilor, avand rolul de a preveni si trata infectiile locale cauzate de o varietate de microorganisme.
Cand si de ce sa folosesti produse cu efect antiseptic / dezinfectant?
Produsele cu efect antiseptic si dezinfectant se folosesc in urmatoarele situatii:
- Pentru dezinfectarea ranilor, in caz de accidente precum taieturi, zgrieturi, intepaturi
- Pentru curatarea ranilor si a pielii, ele putand ucide sau impiedica multiplicarea microorganismelor
- Pentru prevenirea sau tratarea infectiilor bacteriene sau micotice de la nivelul epidermei, prin efectul lor bactericid si bacteriostatic
- Pentru dezinfectia igienica sau preoperatorie a mainilor
- Pentru tratarea arsurilor locale de gradul I si II
- Pentru oprirea hemoragiilor, unele antiseptice precum apa oxigenata avand in plus si proprietati hemostatice
Care este diferenta dintre antiseptice, dezinfectanti si substantele antibacteriene?
Antisepticele, dezinfectantii si substantele antibacteriene sunt toate folosite pentru a reduce sau elimina microorganismele, dar difera in functie de modul de utilizare si putere.
- Antisepticele sunt aplicate pe piele sau pe tesuturile vii pentru a preveni sau trata infectiile cauzate de diferite microorgansme (bacterii, virusuri, fungi), fiind in general mai blande. Ele sunt esentiale pentru igiena, curatarea si dezinfectarea pielii, a ranilor si a mainilor, in special in mediul medical si chirurgical.
- Dezinfectantii sunt folositi pe suprafete si obiecte, avand concentratii mai mari si fiind prea puternici pentru piele, putand cauza iritatii sau arsuri. (exemplu: hipoclorit de sodiu, formaldehida).
- Substantele antibacteriene combat bacteriile, dar nu si virusurile, fiind prezente in produse precum sapunurile sau unguentele antibacteriene folosite ca tratament topic. (exemplu: triclosan, neomicina).
Care sunt cele mai populare produse antiseptice si dezinfectante pentru prevenirea infectiilor pe care le poti comanda pe Mattca?
- Betadine solutie cutanata si unguent - pe baza de iod povidona, cu spectru larg antimicrobian
- Baneocin pulbere cutanata si unguent - pe baza de bacitracina si neomicina, antibiotice care combat infectiile bacteriene si previn suprainfectarea
- Dermobacter solutie cutanata - antiseptic pentru dezinfectarea pielii si a mainilor
- Iodina 10 solutie cutanata - pe baza de iod, util in curatarea si prevenirea infectiilor