Mattca.ro

Acest produs face parte din categoria OTC-uri iar achizitia se face doar prin plata cu cardul

continua cu adaugarea produsului in cos
Mattca.ro

Timonil 100mg/5ml 1flacon

Cod: W00825001
Producator: Desitin Arzneimittel GMBH Germania
Status:
TIMONIL contine carbamazepina.

Acest produs face parte din categoria medicamentelor eliberate pe baza de prescriptie medicala:

  • nu se poate comanda online
  • medicamentele pe baza de reteta se pot achizitiona doar din farmaciile fizice.
52,23 Lei Pret cu TVA inclus

Descriere Timonil 100mg/5ml 1flacon

Descriere produs


TIMONIL contine carbamazepina, care face parte din grupul de medicamente numite anticonvulsivante. TIMONIL este indicat in tratamentul anumitor tipuri de epilepsie, a unor crize dureroase paroxistice de origine nervoasa, precum si ca adjuvant in controlul tulburarilor de dispozitie.

Astfel TIMONIL este administrat pentru tratarea urmatoarelor afectiuni:
- epilepsie: crize care pornesc de la o zona limitata a creierului (crize focale); crizele pot aparea fara tulburari ale constiintei (crize simple partiale) sau asociate cu tulburari ale constiintei (crize complexe partiale, crize psihomotorii). Crize care afecteaza ambele emisfere cerebrale (crize generalizate), in special cand acestea sunt cauzate de o zona limitata a creierului (grand mal in timpul somnului, grand mal difuz); forme mixte de epilepsie.
- durere faciala paroxistica (nevralgia trigeminala).
- durere paroxistica in regiunea gatului de cauza necunoscuta (nevralgia genuina glosofaringiana).
- crize de durere datorate leziunilor nervilor periferici secundare diabetului (neuropatia diabetica).
- convulsii non-epileptice in scleroza multipla, de ex. nevralgie trigeminala, crize tonice (crize cu contractii musculare egale ca intensitate), tulburari de vorbire si de miscare (disartrie paroxistica si ataxie), tulburari senzitive (parestezii paroxistice) si crize dureroase.
- prevenirea convulsiilor asociate cu sindromul de sevraj in dezalcoolizare. TIMONIL poate fi folosita pentru prevenirea convulsiilor asociate sindromului de sevraj din dezalcoolizare numai in conditii de spitalizare.
- profilaxia tulburarilor maniaco-depresive atunci cand tratamentul cu litiu nu este eficient.
- tratamentul episoadelor maniacale.
Acest produs se administreaza conform prospectului sau recomandarilor medicului, farmacistului sau specialistului medical. Pentru lista completa de ingrediente va rugam sa cititi prospectul, descrierea sau informatiile aditionale.

Intelegem cat de important este pentru dumneavoastra sa fiti corect informat si va asiguram ca facem tot posibilul pentru actualizarea permanenta a site-ului la nivel de descriere si fotografii de produse. Cu toate eforturile noastre, daca producatorul nu ne semnaleaza modificarile ce tin de ambalaj sau compozitie, pot aparea neconcordante intre imaginile sau informatiile prezentate in descrierea produselor noastre. Va multumim pentru intelegere si vom fi recunoscatori daca ne semnalati eventuale erori pe adresa office@mattca.ro.
citeste mai mult...

Informatii aditionale

Mai multe informatii
AfectiuneAfectiuni ale sistemului nervos
Mod de administrare
Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur TIMONIL se administreaza oral, cu o cantitate suficienta de lichid, indiferent de orarul meselor, uzual in 2-3 doze divizate.
Dozajul se stabileste si se controleaza in mod individual de medicul specialist, urmarindu-se absenta crizelor prin doze cat mai mici, mai ales in timpul sarcinii.
Tratamentul cu TIMONIL se incepe gradat, cu o doza initiala mica, unica, in functie de tipul si severitatea tabloului clinic. Dupa aceea, doza este crescuta lent pana la doza de intretinere cea mai eficienta, pentru a evita aparitia reactiilor adverse asupra SNC, cum sunt ametelile si letargia.
Substanta activaCARBAMAZEPINUM
SimptomeConvulsii, Manifestari epileptic
Sarcina si alaptare
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Nu se recomanda administrarea de TIMONIL la femeile gravide, numai daca este absolut necesar si daca beneficiul terapeutic matern depaseste riscurile potentiale asupra fatului si nou-nascutului.
Trebuie sa discutati tratamentul epilepsiei cu medicul dumneavoastra cu mult timp inainte de a ramane insarcinata. Daca ramaneti insarcinata in timp ce luati TIMONIL trebuie sa ii comunicati acest fapt direct medicului.
Carbamazepina are efecte farmacologice daunatoare asupra sarcinii si/sau a dezvoltarii embrionare/fetale. Riscul aparitiei malformatiilor congenitale creste la administrarea de doze crescute mai ales in primele trei luni de sarcina. Din evaluarile epidemiologice exista dovezi ca medicamentele anticonvulsivante au efecte teratogene.
Pe parcursul primelor 3 luni de sarcina, cand exista o mare probabilitate de inducere a malformatiilor si in special intre zilele 20 si 40 dupa conceptie, trebuie administrata cea mai mica doza efectiva. Se recomanda monitorizarea concentratiilor plasmatice care trebuie sa fie la nivelul cel mai scazut al curbei terapeutice (3-7μg/l).
Trebuie retinut faptul ca atat sarcina in sine cat si intreruperea brusca a tratamentului pot determina agravarea epilepsiei.
Experienta privind administrarea carbamazepinei in primul trimestru de sarcina este disponibila pentru mai mult de 500 de sarcini. Ca si in cazul altor anticonvulsivante, au fost raportate in legatura cu carbamazepina diferite tipuri de malformatii ale fetei, craniului sau sistemului cardiovascular, dezvoltarea redusa a unghiilor de la degetele mainilor precum si malformatii ale altor organe (cunoscute sub denumirea de „sindrom anticonvulsivant fetal”), precum si tulburari ale dezvoltarii. Studiile epidemiologice au aratat cresterea cu 1% a riscului de aparitie a spinei bifida.
Pacientele trebuie informate despre riscul crescut de aparitie a malformatiilor si de oportunitatea screeningului prenatal.
Deficitul de acid folic, accentuat de efectul de inducere-enzimatica al carbamazepinei, poate fi un factor aditional pentru dezvoltarea malformatiilor. Din aceasta cauza administrarea acidului folic poate fi utila inainte si in timpul sarcinii.
Reactii adverse
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Majoritatea reactiilor adverse apar in functie de doza, in special la initierea tratamentului si sunt tranzitorii, disparand spontan dupa 8-14 zile sau dupa reducerea dozei. In mod particular la inceputul tratamentului cu TIMONIL, sau in cazul administrarii unei doze initiale crescute, precum si in cazul administrarii la varstnici anumite reactii adverse apar mai frecvent, cum sunt reactiile adverse asupra sistemului nervos central (ameteli, cefalee, ataxie, somnolenta, fatigabilitate, diplopie), tulburari gastro-intestinale (greata, varsaturi) precum si reactiile alergice. De aceea, se recomanda ca dozele de TIMONIL sa fie ajustate si individualizate.
La administrarea carbamazepinei in monoterapie riscul aparitiei reactiilor adverse este mai scazut decat la administrarea concomitenta cu alte antiepileptice (terapie combinata).
Precautii
Inainte sa luati TIMONIL, adresati-va medicului dumneavoastra.
Spuneti medicului dumneavoastra:
- daca aveti afectiuni ale organelor hematoformatoare (afectiuni hematologice); sau daca ati avut orice reactie hematologica la administrarea altui medicament, care a determinat de exemplu scaderea leucocitelor (leucopenia);
- daca aveti dereglarea metabolismului sodiului;
- daca aveti tulburari severe ale functiei cardiace, hepatice sau renale;
- daca suferiti de distrofie miotonica (boala musculara degenerativa), deoarece la aceasta grupa de pacienti sunt prezente in mod frecvent tulburari cardiace ale conductibilitatii;
- daca suferiti de glaucom (aveti crescuta presiunea intraoculara);
- daca prezentati sau ati prezentat semne de sensibilitate neobisnuita (de exemplu eruptii pe piele) la oxcarbazepina, fenitoina, fenobarbital sau lamotrigina (medicamente utilizate pentru tratamentul epilepsiei), pentru ca in acest caz aveti un risc mai mare de a dezvolta si o sensibilitate neobisnuita la carbamazepina. Daca sunteti/ati fost alergic la carbamazepina, probabilitatea sa faceti o reactie alergica la oxcarbazepina fiind de 25 - 30%;
- daca aveti orice tulburare psihica;
- daca sunteti sau intentionati sa ramaneti gravida sau daca alaptati.
In aceste situatii tratamentul cu TIMONIL se va administra numai dupa evaluarea atenta a raportului beneficiu-risc potential, cu masuri de precautie potrivite.
Interactiuni
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.
Este important deoarece TIMONIL poate interactiona cu alte medicamente, scazand efectele lor, iar la randul sau concentratia plasmatica de carbamazepina poate fi scazuta sau crescuta de asocierea cu anumite medicamente. Nivelurile crescute de carbamazepina pot cauza efecte nedorite (de exemplu ameteala, somnolenta, tulburari de coordonare a miscarilor, vedere dubla). Scaderea nivelurilor plasmatice ale carbamazepinei poate cauza o agravare a bolii, de exemplu recurenta crizelor epileptice sau crize aparute in conditiile sclerozei multiple ori senzatie de durere la nivelul fetei, gurii sau gatului. Din acest motiv, concentratia plasmatica de carbamazepina trebuie monitorizata pentru a preveni aparitia reactiilor adverse, iar doza trebuie redusa daca este necesar. Informati medicul daca utilizati:
- alte anticonvulsivante (fenobarbital, fenitoina, mefenitoina, clonazepam, etosuximida, felbamat, primidona, levetiracetam, lamotrigina, tiagabin, topiramat, acid valproic, oxcarbazepina, eslicarbazepina, zonisamid, stiripentol, vigabatrin, progabida, valnoctamida, valpromida, metsuximid, fensuximid);
- neuroleptice tipice (haloperidol, bromperidol) si neuroleptice atipice (clozapina, olanzapina, loxapina, risperidona, quetiapina, zotepina, aripiprazol);

Tratamentul anterior cu neuroleptice trebuie intrerupt cu cel putin 8 saptamani inainte de administrarea carbamazepinei si nu trebuie urmat concomitent. Utilizarea concomitenta de neuroleptice faciliteaza aparitia reactiilor adverse neurologice, fiind necesara ajustarea dozei neurolepticului folosit. Trebuie acordata atentie urmatoarelor semne neurotoxice: mers nesigur, ataxie, nistagmus orizontal, reflexe musculare intrinseci crescute, fasciculatii musculare. Date din literatura demonstreaza ca administrarea carbamazepinei aditional tratamentului preexistent cu neuroleptice, creste riscul aparitiei sindromului neuroleptic major sau a sindromului Stevens-Johnson.
- medicamente folosite in tratamentul depresiei sau anxietatii: alprazolam, midazolam, clobazam, litiu, haloperidol, viloxazina, inhibitori ai recaptarii serotoninei (de exemplu fluoxetina, fluvoxamina, paroxetina, citalopram, sertralina), bupropion, nefazodona, trazodona, mianserina, tioridazina sau antidepresive triciclice (de ex. desipramina, imipramina, amitriptilina, nortriptilina, clomipramin);
- corticosteroizi (hidrocortizon, fludrocortizon, prednisolon, dexametazona);
- anticoagulante (warfarina, fenprocumon, dicumarol, acenocumarol);
- contraceptive hormonale (pilule, injectii sau implanturi); TIMONIL poate determina atenuarea actiunii contraceptivelor hormonale si aparitia sangerarilor bruste intermenstruale. Din aceasta cauza, contraceptivele orale trebuie sa contina peste 50 µg estrogen sau se recomanda metode contraceptive non-hormonale.
- terapie de inlocuire hormonala (estrogeni si progesteroni); TIMONIL poate diminua eficacitatea acestei terapii;
- antibiotice, in special macrolide (de exemplu eritromicina, troleandomicina, josamicina, claritromicina), antituberculoase ( isoniazida, rifampicina) si tetracicline (de ex. doxiciclina);
- antimicotice derivati de azole (cum ar fi itraconazol, ketoconazol, fluconazol, voriconazol);
- antagonisti de calciu (de exemplu verapamil, diltiazem, felodipina, isradipina);
- antialgice: dextropropoxifen/propoxifen, fenazona, ibuprofen, paracetamol, tramadol, fentanil;
- medicamente folosite in tratamentul dependentei de opioide si ca medicamente impotriva durerii: buprenorfina, metadona;
- inhibitori de proteaza folositi in tratamentul infectiei HIV (ritonavir, indinavir, saquinavir);
- antihistaminice (terfenadina, loratadina);
- relaxante musculare: oxibutinina, dantrolen, pancuronium;
- comprimate pentru eliminarea apei: hidroclorotiazida, furosemid;
- cimetidina, omeprazol (medicamente folosite in ulcer);
- isotretinoin (medicament folosit in tratamentul acneei);
- acetazolamida (medicament utilizat in tratamentul ulcerului);
- nicotinamida (in doze crescute la adulti);
- danazol sau gestrinona (medicamente folosite in tratamentul endometriozei);
- teofilina, aminofilina (medicamente utilizate in tratamentul astmului);
- ciclosporina, tacrolimus (medicamente imunosupresive utilizate dupa operatii de transplant, dar uneori si in tratamentul artritei sau psoriazisului);
- levotiroxina (folosita in tratamentul hipotiroidismului);
- inhibitori ai monoaminoxidazei (IMAO, utilizati pentru tratarea depresiei si bolii Parkinson); inainte de administrarea de TIMONIL tratamentul cu IMAO trebuie intrerupt cu cel putin doua saptamani inainte, daca starea clinica o permite.
- medicamente folosite in terapia cancerului: cisplatin, doxorubicina, lapatinib, imatinib, toremifen;
- mefloquina (folosita in tratamentul malariei);
- tibolona (medicament utilizat in tratarea simptomelor ce apar la menopauza); - alte medicamente: oxcarbazepina, praziquantel, caspofungin, chinidina, digoxin, propranolol, flunarizin, metilfenidat, suplimente de vitamina B, metoclopramid;
- sucul de grepfrut (poate creste riscul de aparitie a reactiilor adverse);
- preparate pe baza de sunatoare (Hypericum perforatum). Nu se recomanda administrarea concomitenta cu TIMONIL, deoarece ii scade eficacitatea acestuia.
Indicatii terapeutice
TIMONIL este administrat pentru tratarea urmatoarelor afectiuni:
- epilepsie: crize care pornesc de la o zona limitata a creierului (crize focale); crizele pot aparea fara tulburari ale constiintei (crize simple partiale) sau asociate cu tulburari ale constiintei (crize complexe partiale, crize psihomotorii). Crize care afecteaza ambele emisfere cerebrale (crize generalizate), in special cand acestea sunt cauzate de o zona limitata a creierului (grand mal in timpul somnului, grand mal difuz); forme mixte de epilepsie.
- durere faciala paroxistica (nevralgia trigeminala).
- durere paroxistica in regiunea gatului de cauza necunoscuta (nevralgia genuina glosofaringiana).
- crize de durere datorate leziunilor nervilor periferici secundare diabetului (neuropatia diabetica).
- convulsii non-epileptice in scleroza multipla, de ex. nevralgie trigeminala, crize tonice (crize cu contractii musculare egale ca intensitate), tulburari de vorbire si de miscare (disartrie paroxistica si ataxie), tulburari senzitive (parestezii paroxistice) si crize dureroase.
- prevenirea convulsiilor asociate cu sindromul de sevraj in dezalcoolizare. TIMONIL poate fi folosita pentru prevenirea convulsiilor asociate sindromului de sevraj din dezalcoolizare numai in conditii de spitalizare.
- profilaxia tulburarilor maniaco-depresive atunci cand tratamentul cu litiu nu este eficient.
- tratamentul episoadelor maniacale.
Grupa farmacoterapeuticaAnticonvulsivante
Forma farmaceuticaSuspensie
Forma ambalare medicament
Cutie cu un flacon din sticla bruna continand 250 ml suspensie orala si o seringa pentru administrare orala, cu gradatii pentru masurarea volumelor cuprinse intre 0,5 ml si 5 ml
Concentratie100mg/5ml
BrandDesitin Arzneimittel
Contraindicatii
Nu luati TIMONIL
- daca sunteti alergic la carbamazepina, la parahidroxibenzoat de metil si parahidroxibenzoat de propil sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6);
- daca sunteti alergic la alte medicamente cu structura asemanatoare (de exemplu antidepresivele triciclice);
- daca aveti tulburari cardiace (bloc atrioventricular);
- daca aveti in antecedente porfirie hepatica, o boala ereditara cauzata de o tulburare a sintezei hemului, prezent in eritrocite (de exemplu porfirie acuta intermitenta, porfirie variegate, porfirie cutanea tarda);
- daca ati avut mielosupresie in antecedente;
- concomitent cu voriconazol (medicament folosit in tratamentul micozelor), deoarece poate determina anularea efectului terapeutic al acestui medicament;
- in asociere cu inhibitori de monoaminoxidaza (IMAO, utilizati pentru tratarea depresiei si bolii Parkinson); inainte de administrarea de TIMONIL tratamentul IMAO trebuie intrerupt cu cel putin doua saptamani inainte.
Produs RXDA
Acest produs face parte si din categoriile:
Scrie o recenzie

Review-uri si Pareri Timonil 100mg/5ml 1flacon


Rating-ul dumneavoastra

mattca.ro este o farmacie pentru tine si familia ta! La noi gasesti online: medicamente fara reteta, suplimente alimentare, vitamine si minerale de la branduri de top, produsele tale preferate de ingrijre, cosmetice si dermatocosmetice, produse pentru bebelusi, tehnica si aparatura medicala.

Beneficiile mattca.ro:

  • Livrarea in Romania cu o taxa unica de transport de 14,9 lei, pentru platile online
  • Livrarea in peste 20 de tari din Europa
  • Parteneriate cu brand-uri de renume
  • Oferte si promotii noi, lunar
  • Cantitati economice (pachete avantajoase)
  • Sfaturi si informatii utile in articolele de pe Blog
Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos