Mattca.ro

Acest produs face parte din categoria OTC-uri iar achizitia se face doar prin plata cu cardul

continua cu adaugarea produsului in cos
Mattca.ro

Diovan 80mg 28caps

Cod: W56931003
Producator: Novartis
Status:
Diovan apartine unei clase de medicamente cunoscute sub denumirea de antagonisti ai receptorilor angiotensinei II, care ajuta la controlul tensiunii arteriale mari.

Acest produs face parte din categoria medicamentelor eliberate pe baza de prescriptie medicala:

 • nu se poate comanda online
 • medicamentele pe baza de reteta se pot achizitiona doar din farmaciile fizice.
38,75 Lei Pret cu TVA inclus

Descriere Diovan 80mg 28caps

Diovan apartine unei clase de medicamente cunoscute sub denumirea de antagonisti ai receptorilor angiotensinei II, care ajuta la controlul tensiunii arteriale mari. Angiotensina II este o substanta din organism care determine ingustarea vaselor de sange, provocand astfel cresterea tensiunii arteriale. Diovan actioneaza prin blocarea efectului angiotensinei II. Ca rezultat, vasele de sange se relaxeaza iar tensiunea arteriale scade.
Diovan 40 mg comprimate filmate poate fi utilizat pentru trei afectiuni diferite:
• pentru tratamentul tensiunii arteriale marl la copii si adolescenti, cu varsta cuprinsa intre 6 si 18 ani. Valorile mari ale tensiunii arteriale cresc sarcina asupra inimii si a arterelor. Daca no este tratata, tensiunea arteriala mare poate afecta vasele de singe din creier, inima sau rinichi, putand determina accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca sau insuficienta renala. Tensiunea arteriala mare creste si riscul de infarct miocardic..Scazandu-va tensiunea arteriala la valorile normale vi se reduce riscul de aparitie a acestei afectiuni.
• pentru tratamentul pacientilor adulti care au avut un infarct miocardic recent. Prin „recent" intelegem aici un interval cuprins intre 12 ore si 10 zile.
• pentru tratamentul insuficientei cardiace simptomatice la pacienti adulti. Diovan este utilizat atunci cand medicamentele dintr-un grup numit inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) (medicamente utilizate pentru tratamentul insuficientei cardiace) no pot fi utilizate; de asemenea, poate fi utilizat impreuna cu inhibitorii ECA atunci cand beta-blocantele (un alt grup de medicamente utilizate pentru tratamentul insuficientei cardiace) no pot fi utilizate.
Simptomele insuficientei cardiace includ respiratia dificila si umflarea picioarelor determinata de acumularea de lichid. Aceasta se datoreaza faptului ca muschiul inimii no poate pompa sangele indeajuns de puternic, pentru a asigura aportul de sange necesar in intregul organism.
Diovan 80 mg comprimate filmate poate fi utilizat pentru trei afectiuni diferite:
• pentru tratamentul tensiunii arteriale mari la copii si adolescenti, cu varsta cuprinsa intre 6 si 18 ani. Valorile mgri ale tensiunii arteriale cresc sarcina asupra inimii si a arterelor. Dace nu este tratata, tensiunea arteriala mare poate afecta vasele de singe din creier, inima sau rinichi, putand determine accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca sau renala. Tensiunea arteriala mare creste si riscul de infarct miocardic. Scazandu-ve tensiunea arteriala la valorile rrormale, vi se reduce riscul de a dezvolta aceste afectiuni.
• pentru tratamentul pacientilor adulti care au avut un infarct miocardic recent. Prin „recent" intelegem aici un interval cuprins intre 12 ore si 10 zile.
• pentru tratamentul insuficientei cardiace simptomatice la pacienti adulti. Diovan este utilizat atunci cand medicamentele dintr-un grup numit inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) (medicamente utilizate pentru tratamentul insuficientei cardiace) no pot fi utilizate; de asemenea, poate fi utilizat impreuna cu inhibitori ai ECA atunci cand beta-blocantele (un alt grup de medicamente utilizate pentru tratamentul insuficientei cardiace) nu pot fi utilizate. Simptomele insuficientei cardiace includ respiratia dificila si umflarea picioarelor determinata de acumularea de lichid. Aceasta se datoreaza faptului ca muschiul inimii nu poate pompa sangele indeajuns de puternic, pentru a asigura aportul de sange necesar in intregul organism.
Acest produs se administreaza conform prospectului sau recomandarilor medicului, farmacistului sau specialistului medical. Pentru lista completa de ingrediente va rugam sa cititi prospectul, descrierea sau informatiile aditionale.

Intelegem cat de important este pentru dumneavoastra sa fiti corect informat si va asiguram ca facem tot posibilul pentru actualizarea permanenta a site-ului la nivel de descriere si fotografii de produse. Cu toate eforturile noastre, daca producatorul nu ne semnaleaza modificarile ce tin de ambalaj sau compozitie, pot aparea neconcordante intre imaginile sau informatiile prezentate in descrierea produselor noastre. Va multumim pentru intelegere si vom fi recunoscatori daca ne semnalati eventuale erori pe adresa office@mattca.ro.
citeste mai mult...

Informatii aditionale

Mai multe informatii
AfectiuneAfectiuni cardiovasculare
Mod de administrareUtilizati intotdeauna Diovan conform
recomandarilor medicului dumneavoastra, pentru a obtine cele mai bune rezultate si a reduce riscul de reactii adverse. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Adeseori, pacientii care au tensiune arteriala mare nu prezinta niciuna dintre manifestarile acestei boll. Multi dintre ei se pot simti aproape normal. Din acest motiv, este cu atat mai important sa continuati vizitele periodice la medic, chiar daca va simtiti bine.
Pacienti adulti cu tensiune arteriala mare Doza uzuala este de 80 mg pe zi. in unele cazuri, medicul dumneavoastra va poate prescrie o doza mai mare (de exempla 160 mg sau 320 mg). De asemenea, este posibil ca medicul dumneavoastra sa asocieze Diovan cu un alt medicament (de exemplu, un diuretic).
Copii si adolescenti (cu varsta cuprinsa ?litre 6 si 18 ani) cu tensiune arteriala mare La pacientii cu o greutate sub 35 kg, doza uzuala este de 40 mg valsartan, administrata o data pe zi.
La pacientii cu o greutate de cel putin 35 kg, doza uzuala este de 80 mg valsartan, administrata o data pe zi.
in unele cazuri, medicul dumneavoastra poate prescrie doze mai mad (doza poate fi marita la 160 mg, pana la maximum 320 mg).
Pacienti adulti dupa un infarct miocardic recent
in general, dupa un infarct miocardic tratamentul este inceput dupa cel mult 12 ore, de obicei cu o doza mica, de 20 mg pe zi. Puteti obtine doza de 20 mg prin divizarea comprimatelor de 40 mg. Medicul dumneavoastra va creste treptat aceasta
doza pe parcursul urmatoarelor cateva saptamani, pana la doza maxima de 160 mg, administrata de doua on pe zi. Doza finala depinde de cantitatea pe care o puteti tolera dumneavoastra, in mod individual.
Diovan se poate administra impreuna cu alte medicamente pentru tratamentul infarctului miocardic, iar medicul dumneavoastra va stabili tratamentul care este potrivit pentru dumneavoastra.
Pacienti adulti cu insuficienta cardiaca in general, initierea tratamentului se face cu doza de 40 mg, administrata de doua on pe zi. Medical dumneavoastra va creste doza treptat pe parcursul urmatoarelor cateva saptamani, pana la doza maxima de 160 mg, administrata de doua on pe zi. Doza finala depinde de cantitatea pe care o puteti tolera dumneavoastra, in mod individual.
Diovan se poate administra impreuna cu alte medicamente pentru tratamentul insuficientei cardiace, iar medicul dumneavoastra va stabili tratamentul care este potrivit pentru dumneavoastra.
Diovan poate fi luat cu sau fara alimente. Inghititi Diovan cu un pahar de apa.
Luati Diovan aproximativ la aceeasi ora, In fiecare zi.
Daca utilizati mai mult Diovan decat trebuie Daca apar ameteli intense si/sau lesin, adresati¬va imediat medicului dumneavoastra si stati culcat. Daca ati utilizat in mod accidental prea multe comprimate,
adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau mergeti la departamentul de urgente al celui mai apropiat spital.
Daca uitati sa luati Diovan
Daca ati uitat sa utilizati o doza, luati-o ca mai curand dupa ce va aduceti aminte. Daca, insa, este aproape timpul sa luati urmatoarea doza, sariti peste doza uitata.
Nu utilizati o doza dubla pentru a compensa o doza uitata.
Daca incetati sa luati Diovan
Oprirea tratamentului cu Diovan va poate agrava boala. Nu va opriti din a lua medicamentul decat daca medicul dumneavoastra va spune acest lucru.
Daca aveti once intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Substanta activaVALSARTANUM
SimptomeHipertensiune arteriala
Sarcina si alaptareAdresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de utilizarea oricarui medicament.
• Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra dad credeti ca sunteti (sau ati putea ramane) gravida. in mod normal, medicul dumneavoastra va va recomanda sa incetati sa luati Diovan inainte de a ramane gravida sau de indata ce stiti ca sunteti gravida si va va recomanda sa luati un alt medicament in locul Diovan. Diovan no este recomandat pentru utilizare in primele luni de sarcina si no trebuie sa 1 luati daca sunteti gravida in mai mult de 3 luni, pentru ca va poate afecta gray copilul daca 1 luati dupa cea de-a treia luna de sarcina.
• Spuneti medicului dumneavoastra daca alaptati sau urmeaza sa incepeti sa alaptati. Diovan no esterecomandat pentru utilizare la mamele care alapteaza, iar medicul dumneavoastra ar putea alege un alt tratament pe care sa il luati daca doriti sa alaptati, in special in cazul in care copilul dumneavoastra este nou-nascut sau a fast nascut prematur.
Reactii adverseCa toate medicamentele, Diovan poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Aceste reactii adverse pot aparea cu anumite frecvente, care sunt definite dupa cum urmeaza:
• foarte frecvente: afecteaza mai malt de 1 utilizator din 10
• frecvente: afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 100
• mai putin•frecvente: afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 1000
• rare: afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 10000
• foarte rare: afecteaza mai putin de 1 utilizator din 10000
• cu frecventa necunoscuta: frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile.
Unele simptome necesita asistenta medicala imediata:
Puteti avea simptome de angioedem (o reactie alergica specifica), cum sunt:
• umflare a fete', buzelor, limbii sau gatului
• dificultati la respiratie sau inghitire
• urticarie, mancarime
Daca apare oricare dintre acestea, adresati-va imediat unui medic.
Alte reactii adverse includ:
Frecvente:
• ameteli
• scadere a tensiunii arteriale, cu sau fara simptome cum sunt senzatia de ameteala si lesin la ridicarea in picioare
• diminuare a functiei rinichilor (semne de insuficienta renala)
Mai putin frecvente
• angioedem (vezi pct."Unele simptome necesita asistenta medicala imediata")
• pierdere brusca a constientei (sincopa)
• senzatie de invartire (veitij)
• scadere severa a functiei rinichilor (semne de insuficienta renala acuta)
• spasme musculare, ritm anormal al batailor inimii (semne de hiperkaliemie)
• lipsa de aer, dificultati la respiratie In pozitia culcat, umflare a picioarelor (semne de insuficienta cardiaca)
• durere de cap
• tuse
• durere abdominala 4 greata diaree
• oboseala
• stare de slabiciune
Cu frecventa necunoscuta
• pot aparea reactii alergice cu eruptii trecatoare pe piele, mancarime, urticarie; simptome de febra, umflare a articulatiilor, dureri la nivelul articulatiilor, dureri musculare, umflare a ganglionilor limfatici si/sau simptome asemanatoare gripei (semne ale bolii serului)
• pete de culoare rosu-purpuriu, febra, mancarime (semne ale inflamatiei vaselor de sange, numita si vasculita)
• sangerare sau invinetire neobisnuita (semne de trombocitopenie)
• durere musculara (mialgie)
• febra, durere in gat sau ulceratii la nivelul gurii, determinate de infectii (simptome ale unui numar mic de celule albe din sange, denumit neutropenie)
• scadere a cantitatii de hemoglobina si scadere a numarului de celule rosii din sange (care, in cazuri severe, poate duce la anemie)
• crestere a cantitatii de potasiu din singe (care, in cazuri severe, poate genera spasme musculare si ritm anormal al batailor inimii)
• crestere a valorilor testelor functiei ficatului (care pot indica o leziune a ficatului), incluzand o crestere a cant* de bilirubina din sange (care, in cazuri severe, poate genera colorarea in galben a pielii si a albului ochilor)
• crestere a cantitatii de uree din singe si crestere a valorilor creatininei serice (care pot indica o functie anormala a rinichilor)
• scadere a cantitatii de sodiu din sange (care, `ih cazuri severe, poate genera oboseala, confuzie;~ spasme musculare si/sau convulsii)
Frecventa unora dintre reactiile adverse poate varia in functie de starea dumneavoastra. De exemplu, reactiile adverse cum sunt ametelile si scaderea functiei rinichilor au fost observate mai putin frecvent la pacientii adulti tratati pentru tensiune arteriala mare comparativ cu cei tratati pentru insuficienta cardiaca sau care urmeaza tratament dupa un infarct miocardic recent. Reactiile adverse la copii si adolescenti sunt similare cu cele observate la adulti.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati once reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
PrecautiiAveti grija deosebita cand utilizati Diovan
• daca aveti o boala a ficatului.
• daca aveti o boala severa de rinichi sau daca faceti dializa.
• daca aveti o ingustare a arterei renale.
• daca vi s-a efectuat recent un transplant de rinichi (ati primit un rinichi nou).
• daca va aflati sub tratament dupa un infarct miocardic sau pentru insuficienta cardiaca, medicul dumneavoastra v-ar putea verifica functia rinichilor.
• daca aveti o boala severa a inimii, alta decat insuficienta cardiaca si infarctul miocardic.
• daca luati medicamente care cresc cantitatea de potasiu in sange: Acestea includ suplimentele de potasiu, substituenti de sare care contin potasiu; medicamentele care retin potasiu si heparina. Poate fi necesara determinarea cantitatii de potasiu din sangele dumneavoastra, la intervale regulate.
• daca aveti sub 18 ani si luati Diovan in asociere cu alte medicamente care inhiba sistemul renina-angiotensina-aldosteron (medicamente care scad tensiunea arteriala), medical dumneavoastra va poate verifica functia rinichilor si cantitatea de potasiu din sange la intervale regulate.
• daca aveti aldosteronism. Acesta este o boala In care glandele dumneavoastra suprarenale secreta o cantitate prea mare de hormon numit aldosteron. Daca acest lucru este valabil in cazul dumneavoastra, no este recomandat sa utilizati Diovan..
• daca ati pierdut o cantitate mare de lichide (deshidratare) din cauza diareei, varsaturilor sau a utilizarii de doze mad de medicamente pentru eliminarea apei (diuretice).
• trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca credeti ca sunteti (sau ati putea ramane) gravida. Diovan nu este recomandat pentru utilizare in primele luni de sarcina si nu trebuie sa il luati daca sunteti gravida in mai mult de 3 luni, pentru ca va poate afecta gray copilul (vezi punctul referitor la sarcina).
Dad oricare dintre aceste situatii este valabila in cazul dumneavoastra, spuneti medicului dumneavoastra inainte de a Iua Diovan.
InteractiuniVa rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati sau ati utilizat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Efectele tratamentului pot fi modificate daca Diovan este utilizat impreuna cu anumite alte medicamente. Este posibil sa fie necesara modificarea dozei, luarea altor masuri de precautie sau, in unele cazuri, intreruperea administrarii unuia dintre medicamente. Acest lucru este valabil atat pentru medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala cat si pentru cele eliberate fara prescriptie medicala, in special:
• alte medicamente utilizate pentru scaderea tensiunfi arteriale, in special comprimate pentru eliminarea apei (diuretice).
• medicamente care cresc cantitatea de potasiu din sangele dumneavoastra. Acestea includ suplimentele de potasiu, substituenti de sare care contin potasiu medicamente care retin potasiu si heparina.
• un anumit tip de medicamente impotriva durerii numite medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene (AINS).
• litiu, un medicament utilizat pentru tratarea anumitor tipuri de boli psihice.
in plus:
• daca luati tratament dupa un infarct miocardic, no este recomandata asocierea cu inhibitorii ECA (medicamente utilizate pentru tratamentul infarctului miocardic).
• daca luati tratament pentru insuficienta cardiaca, nu este recomandata asocierea tripla cu inhibitori ai ECA si beta-blocante (medicamente utilizate pentru tratamentul insuficientei cardiace).
Indicatii terapeuticeDiovan apartine unei clase de medicamente cunoscute sub denumirea de antagonisti ai receptorilor angiotensinei II, care ajuta la controlul tensiunii arteriale mari. Angiotensina II este o substanta din organism care determine ingustarea vaselor de sange, provocand astfel cresterea tensiunii arteriale. Diovan actioneaza prin blocarea efectului angiotensinei II. Ca rezultat, vasele de sange se relaxeaza iar tensiunea arteriale scade.
Diovan 40 mg comprimate filmate poate fi utilizat pentru trei afectiuni diferite:
• pentru tratamentul tensiunii arteriale marl la copii si adolescenti, cu varsta cuprinsa intre 6 si 18 ani. Valorile mari ale tensiunii arteriale cresc sarcina asupra inimii si a arterelor. Daca no este tratata, tensiunea arteriala mare poate afecta vasele de singe din creier, inima sau rinichi, putand determina accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca sau insuficienta renala. Tensiunea arteriala mare creste si riscul de infarct miocardic..Scazandu-va tensiunea arteriala la valorile normale vi se reduce riscul de aparitie a acestei afectiuni.
• pentru tratamentul pacientilor adulti care au avut un infarct miocardic recent. Prin „recent" intelegem aici un interval cuprins intre 12 ore si 10 zile.
• pentru tratamentul insuficientei cardiace simptomatice la pacienti adulti. Diovan este utilizat atunci cand medicamentele dintr-un grup numit inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) (medicamente utilizate pentru tratamentul insuficientei cardiace) no pot fi utilizate; de asemenea, poate fi utilizat impreuna cu inhibitorii ECA atunci cand beta-blocantele (un alt grup de medicamente utilizate pentru tratamentul insuficientei cardiace) no pot fi utilizate.
Simptomele insuficientei cardiace includ respiratia dificila si umflarea picioarelor determinata de acumularea de lichid. Aceasta se datoreaza faptului ca muschiul inimii no poate pompa sangele indeajuns de puternic, pentru a asigura aportul de sange necesar in intregul organism.
Diovan 80 mg comprimate filmate poate fi utilizat pentru trei afectiuni diferite:
• pentru tratamentul tensiunii arteriale mari la copii si adolescenti, cu varsta cuprinsa intre 6 si 18 ani. Valorile mgri ale tensiunii arteriale cresc sarcina asupra inimii si a arterelor. Dace nu este tratata, tensiunea arteriala mare poate afecta vasele de singe din creier, inima sau rinichi, putand determine accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca sau renala. Tensiunea arteriala mare creste si riscul de infarct miocardic. Scazandu-ve tensiunea arteriala la valorile rrormale, vi se reduce riscul de a dezvolta aceste afectiuni.
• pentru tratamentul pacientilor adulti care au avut un infarct miocardic recent. Prin „recent" intelegem aici un interval cuprins intre 12 ore si 10 zile.
• pentru tratamentul insuficientei cardiace simptomatice la pacienti adulti. Diovan este utilizat atunci cand medicamentele dintr-un grup numit inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) (medicamente utilizate pentru tratamentul insuficientei cardiace) no pot fi utilizate; de asemenea, poate fi utilizat impreuna cu inhibitori ai ECA atunci cand beta-blocantele (un alt grup de medicamente utilizate pentru tratamentul insuficientei cardiace) nu pot fi utilizate. Simptomele insuficientei cardiace includ respiratia dificila si umflarea picioarelor determinata de acumularea de lichid. Aceasta se datoreaza faptului ca muschiul inimii nu poate pompa sangele indeajuns de puternic, pentru a asigura aportul de sange necesar in intregul organism.
Diovan 160 mg comprimate filmate poate fi utilizat
pentru trei afectiuni diferite:
• pentru tratamentul tensiunii arteriale mari la copii si adolescenti, cu varsta cuprinsa intre 6 si 18 ani. Valorile mari ale tensiunii arteriale cresc sarcina asupra inimii si a arterelor. Dace nu este tratata, tensiunea arteriala mare poate afecta vasele de sange din creier, inima sau rinichi, putand determina accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca sau renala. Tensiunea arteriala mare creste si riscul de infarct miocardic. Scazandu-va tensiunea arteriala la valorile normale, vi se reduce riscul de a dezvolta aceste afectiuni.
pentru tratamentul pacientilor adulti care au avut un infarct miocardic recent. Prin „recent" intelegem aici un interval cuprins intre 12 ore si 10 zile.
pentru tratamentul insuficientei cardiace simptomatice la pacienti adulti. Diovan este utilizat atunci cand medicamentele dintr-un grup numit inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) (medicamente utilizate pentru tratamentul insuficientei cardiace) no pot fi utilizate; de asemenea, poate fi utilizat impreuna cu inhibitorii ECA atunci cand betablocantele (un alt grup de medicamente utilizate pentru tratamentul insuficientei cardiace) no pot fi utilizate. Simptomele insuficientei cardiace includ respiratia dificila si umflarea picioarelor determinata de acumularea de lichid. Aceasta se datoreaza faptului ca muschiul cardiac nu poate pampa sangele indeajuns de puternic, pentru a asigura aportul de singe necesar in intregul organism.
Grupa farmacoterapeuticaantagonisti ai receptorilor angiotensinei II
Forma farmaceuticaComprimate filmate
Forma ambalare medicamentCutie cu 2 blistere a cate 14 comprimate.
Concentratie80mg
BrandNovartis
ContraindicatiiNu utilizati Diovan
• daca sunteti alergic (hipersensibil) la valsartan sau la oricare dintre celelalte componente ale Diovan, prezentate la sfarsitul acestui prospect.
• daca aveti o boala severa a ficatului.
• daca sunteti gravida in mai mutt de 3 luni (de asemenea, este mai bine sa evitati sa luati Diovan in primele luni de sarcina — vezi punctul referitor la sarcina).
Daca oricare dintre aceste situatii este valabila in cazul dumneavoastra nu luati Diovan.
Produs RXDA

Prospect Diovan 80mg 28caps

Diovan 40 mg comprimate filmate

Diovan 80 mg comprimate filmate

Diovan 160 mg comprimate filmate

valsartan

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
 • Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi semne de boală cu ale dumneavoastră.
 • Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. Vezi pct. 4.

Ce găsiţi în acest prospect:

 1. Ce este Diovan şi pentru ce se utilizează
 2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Diovan
 3. Cum să luaţi Diovan
 4. Reacţii adverse posibile
 5. Cum se păstrează Diovan
 6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

 

 1. Ce este Diovan şi pentru ce se utilizează

Diovan conține substanța activă valsartan și aparţine unei clase de medicamente cunoscute sub denumirea de antagonişti ai receptorilor angiotensinei II, care ajută la controlul tensiunii arteriale mari. Angiotensina II este o substanţă din organism care determină îngustarea vaselor de sânge, provocând astfel creşterea tensiunii arteriale. Diovan acţionează prin blocarea efectului angiotensinei II. Ca rezultat, vasele de sânge se relaxează iar tensiunea arterială scade.

Diovan 40 mg comprimate filmate poate fi utilizat pentru trei afecţiuni diferite:

 • pentru tratamentul tensiunii arteriale mari la copii şi adolescenţi, cu vârsta cuprinsă între 6 şi sub 18 ani. Valorile mari ale tensiunii arteriale cresc sarcina asupra inimii şi a arterelor.

Dacă nu este tratată, tensiunea arterială mare poate afecta vasele de sânge din creier, inimă sau rinichi, putând determina accident vascular cerebral, insuficienţă cardiacă sau insuficienţă renală. Tensiunea arterială mare creşte şi riscul de infarct miocardic. Scăzându-vă tensiunea arterială la valorile normale vi se reduce riscul de apariţie a acestei afecţiuni.

 • pentru tratamentul pacienţilor adulţi care au avut un infarct miocardic recent. Prin „recent” înţelegem aici un interval cuprins între 12 ore şi 10 zile.
 • pentru tratamentul insuficienţei cardiace simptomatice la pacienţi adulţi. Diovan este utilizat atunci când medicamentele dintr-un grup numit inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) (medicamente utilizate pentru tratamentul insuficienţei cardiace) nu pot fi utilizate; de asemenea, poate fi utilizat împreună cu inhibitorii ECA atunci când alte medicamente utilizate pentru tratamentul insuficienţei cardiace nu pot fi utilizate.

Simptomele insuficienţei cardiace includ respiraţia dificilă şi umflarea picioarelor determinată de acumularea de lichid. Aceasta se datorează faptului că muşchiul inimii nu poate pompa sângele îndeajuns de puternic, pentru a asigura aportul de sânge necesar în întregul organism.

Diovan 80 mg comprimate filmate poate fi utilizat pentru trei afecţiuni diferite:

 • pentru tratamentul tensiunii arteriale mari la copii şi adolescenţi, cu vârsta cuprinsă între 6 şi sub 18 ani. Valorile mari ale tensiunii arteriale cresc sarcina asupra inimii şi a arterelor.

Dacă nu este tratată, tensiunea arterială mare poate afecta vasele de sânge din creier, inimă sau rinichi, putând determina accident vascular cerebral, insuficienţă cardiacă sau renală. Tensiunea arterială mare creşte şi riscul de infarct miocardic. Scăzându-vă tensiunea arterială la valorile normale, vi se reduce riscul de a dezvolta aceste afecţiuni.

 • pentru tratamentul pacienţilor adulţi care au avut un infarct miocardic recent. Prin „recent” înţelegem aici un interval cuprins între 12 ore şi 10 zile.
 • pentru tratamentul insuficienţei cardiace simptomatice la pacienţi adulţi. Diovan este utilizat atunci când medicamentele dintr-un grup numit inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) (medicamente utilizate pentru tratamentul insuficienţei cardiace) nu pot fi utilizate; de asemenea, poate fi utilizat împreună cu inhibitori ai ECA atunci când alte medicamente utilizate pentru tratamentul insuficienţei cardiace nu pot fi utilizate.

Simptomele insuficienţei cardiace includ respiraţia dificilă şi umflarea picioarelor determinată de acumularea de lichid. Aceasta se datorează faptului că muşchiul inimii nu poate pompa sângele îndeajuns de puternic, pentru a asigura aportul de sânge necesar în întregul organism.

Diovan 160 mg comprimate filmate poate fi utilizat pentru trei afecţiuni diferite:

 • pentru tratamentul tensiunii arteriale mari la copii şi adolescenţi, cu vârsta cuprinsă între 6 şi sub 18 ani. Valorile mari ale tensiunii arteriale cresc sarcina asupra inimii şi a arterelor.

Dacă nu este tratată, tensiunea arterială mare poate afecta vasele de sânge din creier, inimă sau rinichi, putând determina accident vascular cerebral, insuficienţă cardiacă sau renală. Tensiunea arterială mare creşte şi riscul de infarct miocardic. Scăzându-vă tensiunea arterială la valorile normale, vi se reduce riscul de a dezvolta aceste afecţiuni.

 • pentru tratamentul pacienţilor adulţi care au avut un infarct miocardic recent. Prin „recent” înţelegem aici un interval cuprins între 12 ore şi 10 zile.
 • pentru tratamentul insuficienţei cardiace simptomatice la pacienţi adulţi. Diovan este utilizat atunci când medicamentele dintr-un grup numit inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) (medicamente utilizate pentru tratamentul insuficienţei cardiace) nu pot fi utilizate; de asemenea, poate fi utilizat împreună cu inhibitorii ECA atunci când alte medicamente utilizate pentru tratamentul insuficienţei cardiace nu pot fi utilizate.

Simptomele insuficienţei cardiace includ respiraţia dificilă şi umflarea picioarelor determinată de acumularea de lichid. Aceasta se datorează faptului că muşchiul cardiac nu poate pompa sângele îndeajuns de puternic, pentru a asigura aportul de sânge necesar în întregul organism.

 1. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Diovan

Nu utilizaţi Diovan

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la valsartan sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6). dacă aveţi o boală severă a ficatului.
 • dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni (de asemenea, este mai bine să evitaţi să luaţi Diovan în primele luni de sarcină – vezi punctul referitor la sarcină).
 • Dacă aveţi diabet sau insuficienţă renală şi sunteţi tratat cu un medicament pentru scăderea tensiunii arteriale care conţine aliskiren.

Dacă vi se aplică oricare dintre cele prezentate mai sus, nu utilizaţi Diovan şi discutaţi cu medicul dumneavoastră.

Atenționări și precauții

Discutați cu medicul dumneavoastră

 • dacă aveţi o boală a ficatului.
 • dacă aveţi o boală severă de rinichi sau dacă faceţi dializă.
 • dacă aveţi o îngustare a arterei renale.
 • dacă vi s-a efectuat recent un transplant de rinichi (aţi primit un rinichi nou).
 • dacă aveţi o boală severă a inimii, alta decât insuficienţa cardiacă şi infarctul miocardic.
 • spuneţi medicului dumneavoastră, dacă v-aţi umflat vreodată, mai ales la nivelul limbii şi al feţei, ca urmare a unei reacţii alergice numite angioedem, în timpul administrării altor medicamente (inclusiv inhibitori ECA). Dacă prezentaţi aceste simptome în timpul tratamentului cu Diovan, încetaţi imediat să luaţi Diovan şi nu luaţi Diovan din nou. Vezi şi punctul 4 „Reacţii adverse posibile”
 • dacă luaţi medicamente care cresc cantitatea de potasiu în sânge. Acestea includ suplimentele de potasiu, substituenţi de sare care conţin potasiu, medicamentele care reţin potasiu şi heparină.

Poate fi necesară determinarea cantităţii de potasiu din sângele dumneavoastră, la intervale regulate

 • dacă aveţi aldosteronism. Acesta este o boală în care glandele dumneavoastră suprarenale secretă o cantitate prea mare de hormon numit aldosteron. Dacă acest lucru este valabil în cazul dumneavoastră, nu este recomandat să utilizaţi Diovan.
 • dacă aţi pierdut o cantitate mare de lichide (deshidratare) din cauza diareei, vărsăturilor sau a utilizării de doze mari de medicamente pentru eliminarea apei (diuretice).
 • dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente utilizate pentru tratarea tensiunii arteriale mari:
  • un inhibitor ECA (de exemplu, enalapril, lisinopril, ramipril), mai ales dacă aveţi probleme ale rinichilor asociate diabetului zaharat,
  • aliskiren
  • dacă sunteţi tratat cu un inhibitor al ECA împreună cu anumite alte medicamente pentru tratarea insuficienţei cardiace, cunoscute sub denumirea de antagonişti ai receptorilor de mineralocorticoizi (ARM) (de exemplu, spironolactonă, eplerenonă) sau beta-blocanţi (de exemplu, metoprolol)

Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă verifice funcţia rinichilor, tensiunea arterială şi valorile electroliţilor (de exemplu, potasiu) din sânge, la intervale regulate de timp.

Vezi punctul „Nu utilizaţi Diovan”.

Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea rămâne) gravidă.

Diovan nu este recomandat pentru utilizare în primele luni de sarcină şi nu trebuie să îl luaţi dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni, pentru că vă poate afecta grav copilul (vezi punctul referitor la sarcină).

Diovan împreună cu alte medicamente

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.

Efectele tratamentului pot fi modificate dacă Diovan este utilizat împreună cu anumite alte medicamente. Este posibil să fie necesară modificarea dozei, luarea altor măsuri de precauţie sau, în unele cazuri, întreruperea administrării unuia dintre medicamente. Acest lucru este valabil atât pentru medicamentele eliberate pe bază de prescripţie medicală cât şi pentru cele eliberate fără prescripţie medicală, în special:

 • alte medicamente utilizate pentru scăderea tensiunii arteriale, în special comprimate pentru eliminarea apei (diuretice), inhibitori ECA (cum sunt enalapril, lisinopril, etc.) sau aliskiren (vezi şi informaţiile de la punctul „Nu luaţi Diovan” şi “Atenționări și precauții”).
 • medicamente care cresc cantitatea de potasiu din sângele dumneavoastră. Acestea includ suplimentele de potasiu, substituenţi de sare care conţin potasiu, medicamente care reţin potasiu şi heparină.
 • un anumit tip de medicamente împotriva durerii numite medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene (AINS).
 • unele antibiotice (grupa rifamicinei), un medicament utilizat pentru protecţia împotriva respingerii unui transplant (ciclosporină) sau un medicament antiretroviral utilizat pentru a trata infecţia HIV/SIDA (ritonavir). Aceste medicamente pot accentua efectul Diovan.
 • litiu, un medicament utilizat pentru tratarea anumitor tipuri de boli psihice.

În plus:

 • dacă luaţi tratament după un infarct miocardic, nu este recomandată asocierea cu inhibitorii ECA (medicamente utilizate pentru tratamentul infarctului miocardic).
 • dacă luaţi tratament pentru insuficienţă cardiacă, nu este recomandată asocierea triplă cu

inhibitori ai ECA şi alte medicamente pentru tratarea insuficienţei cardiace, cunoscute sub denumirea de antagonişti ai receptorilor de mineralocorticoizi (ARM) (de exemplu, spironolactonă, eplerenonă) sau beta-blocante (de exemplu, metoprolol).

Sarcina, alăptarea

 • Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea rămâne) gravidă. În mod normal, medicul dumneavoastră vă va recomanda să încetaţi să luaţi Diovan înainte de a rămâne gravidă sau de îndată ce ştiţi că sunteţi gravidă şi vă va recomanda să luaţi un alt medicament în locul Diovan. Diovan nu este recomandat pentru utilizare în primele luni de sarcină şi nu trebuie să îl luaţi dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni, pentru că vă poate afecta grav copilul dacă îl luaţi după cea de-a treia lună de sarcină.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau urmează să începeţi să alăptaţi. Diovan nu este recomandat pentru utilizare la mamele care alăptează, iar medicul dumneavoastră ar putea alege un alt tratament pe care să îl luaţi dacă doriţi să alăptaţi, în special în cazul în care copilul dumneavoastră este nou-născut sau a fost născut prematur.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Înainte de a conduce un vehicul, a folosi o unealtă, a folosi un utilaj sau a desfăşura alte activităţi care solicită concentrare, asiguraţi-vă că ştiţi cum vă afectează Diovan. La fel ca multe alte medicamente utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale mari, Diovan poate să determine ameţeli şi să afecteze capacitatea de concentrare.

 1. Cum să utilizaţi Diovan

Utilizaţi întotdeauna acest medicament conform recomandărilor medicului dumneavoastră, pentru a obţine cele mai bune rezultate şi a reduce riscul de reacţii adverse. Discutaţi cu medicul

dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Adeseori, pacienţii care au tensiune arterială mare nu prezintă niciuna dintre manifestările acestei boli. Mulţi dintre ei se pot simţi aproape normal.

Din acest motiv, este cu atât mai important să continuaţi vizitele periodice la medic, chiar dacă vă simţiţi bine.

Pacienţi adulţi cu tensiune arterială mare

Doza recomandată este de 80 mg pe zi. În unele cazuri, medicul dumneavoastră vă poate prescrie o doză mai mare (de exemplu 160 mg sau 320 mg). De asemenea, este posibil ca medicul

dumneavoastră să asocieze Diovan cu un alt medicament (de exemplu, un diuretic).

Copii şi adolescenţi (cu vârsta cuprinsă între 6 şi sub 18 ani) cu tensiune arterială mare

La pacienţii cu o greutate sub 35 kg, doza inițială recomandată pentru Diovan comprimate este de 40 mg, administrată o dată pe zi.

La pacienţii cu o greutate de cel puţin 35 kg, doza inițială recomandată pentru Diovan comprimate este de 80 mg, administrată o dată pe zi.

În unele cazuri, medicul dumneavoastră poate prescrie doze mai mari (doza poate fi mărită la 160 mg până la maximum 320 mg).

Pentru copiii care nu pot înghiți comprimatele, se recomandă utilizarea Diovan soluție orală.

Pacienţi adulţi după un infarct miocardic recent

În general, după un infarct miocardic tratamentul este început după cel mult 12 ore, de obicei cu o doză mică, de 20 mg pe zi. Puteţi obţine doza de 20 mg prin divizarea comprimatelor de 40 mg. Medicul dumneavoastră va creşte treptat această doză pe parcursul următoarelor câteva săptămâni,

până la doza maximă de 160 mg, administrată de două ori pe zi. Doza finală depinde de cantitatea pe care o puteţi tolera dumneavoastră, în mod individual.

Diovan se poate administra împreună cu alte medicamente pentru tratamentul infarctului miocardic, iar medicul dumneavoastră va stabili tratamentul care este potrivit pentru dumneavoastră.

Pacienţi adulţi cu insuficienţă cardiacă

În general, iniţierea tratamentului se face cu doza de 40 mg, administrată de două ori pe zi. Medicul dumneavoastră va creşte doza treptat pe parcursul următoarelor câteva săptămâni, până la doza maximă de 160 mg, administrată de două ori pe zi. Doza finală depinde de cantitatea pe care o puteţi tolera dumneavoastră, în mod individual.

Diovan se poate administra împreună cu alte medicamente pentru tratamentul insuficienţei cardiace, iar medicul dumneavoastră va stabili tratamentul care este potrivit pentru dumneavoastră.

Diovan poate fi luat cu sau fără alimente. Înghiţiţi Diovan cu un pahar de apă. Luaţi Diovan aproximativ la aceeaşi oră, în fiecare zi.

Dacă utilizaţi mai mult Diovan decât trebuie

Dacă apar ameţeli intense şi/sau leşin, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră şi staţi culcat.

Dacă aţi utilizat în mod accidental prea multe comprimate, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţe al celui mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să luaţi Diovan

Dacă aţi uitat să utilizaţi o doză, luaţi-o cât mai curând după ce vă aduceţi aminte. Dacă, însă, este aproape timpul să luaţi următoarea doză, săriţi peste doza uitată.

Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa o doză uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Diovan

Oprirea tratamentului cu Diovan vă poate agrava boala. Nu vă opriţi din a lua medicamentul decât dacă medicul dumneavoastră vă spune acest lucru.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 1. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Unele reacții adverse pot fi grave și necesită asistenţă medicală imediată:

Puteţi avea simptome de angioedem (o reacţie alergică specifică), cum sunt:

 • umflare a feţei, buzelor, limbii sau gâtului
 • dificultăţi la respiraţie sau înghiţire
 • urticarie, mâncărime

Dacă prezentaţi oricare dintre aceste simptome, încetaţi să luaţi Diovan şi contactaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră (vezi şi punctul. 2 „Atenționări și precauții”)

Alte reacţii adverse includ:

Frecvente (pot afecta până la 1 pacient din 10 pacienţi):

 • ameţeli
 • scădere a tensiunii arteriale, cu sau fără simptome cum sunt senzaţia de ameţeală şi leşin la ridicarea în picioare
 • diminuare a funcţiei rinichilor (semne de insuficienţă renală)

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 pacient din 100 pacienţi):

 • angioedem (vezi pct.”Unele simptome necesită asistenţă medicală imediată”),
 • pierdere bruscă a conştienţei (sincopă)
 • senzaţie de învârtire (vertij)
 • scădere severă a funcţiei rinichilor (semne de insuficienţă renală acută)
 • spasme musculare, ritm anormal al bătăilor inimii (semne de hiperkaliemie)
 • lipsă de aer, dificultăţi la respiraţie în poziţia culcat, umflare a picioarelor (semne de insuficienţă cardiacă)
 • durere de cap
 • tuse
 • durere abdominală
 • greaţă
 • diaree
 • oboseală
 • stare de slăbiciune

Cu frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile):

 • erupţii pe piele cu vezicule (semne ale dermatitei buloase).
 • pot apărea reacţii alergice cu erupţii trecătoare pe piele, mâncărime, urticarie; simptome de febră, umflare a articulaţiilor, dureri la nivelul articulaţiilor, dureri musculare, umflare a ganglionilor limfatici şi/sau simptome asemănătoare gripei (semne ale bolii serului)
 • pete de culoare roşu-purpuriu, febră, mâncărime (semne ale inflamaţiei vaselor de sânge, numită şi vasculită)
 • sângerare sau învineţire neobişnuită (semne de trombocitopenie)
 • durere musculară (mialgie)
 • febră, durere în gât sau ulceraţii la nivelul gurii, determinate de infecţii (simptome ale unui număr mic de celule albe din sânge, denumit neutropenie)
 • scădere a cantităţii de hemoglobină şi scădere a numărului de celule roşii din sânge (care, în cazuri severe, poate duce la anemie)
 • creştere a cantităţii de potasiu din sânge (care, în cazuri severe, poate genera spasme musculare şi ritm anormal al bătăilor inimii)
 • creştere a valorilor testelor funcţiei ficatului (care pot indica o leziune a ficatului), incluzând o creştere a cantităţii de bilirubină din sânge (care, în cazuri severe, poate genera colorarea în galben a pielii şi a albului ochilor)
 • creştere a cantităţii de uree din sânge şi creştere a valorilor creatininei serice (care pot indica o funcţie anormală a rinichilor)
 • scădere a cantităţii de sodiu din sânge (care, în cazuri severe, poate genera oboseală, confuzie, spasme musculare şi/sau convulsii)

Frecvenţa unora dintre reacţiile adverse poate varia în funcţie de starea dumneavoastră. De exemplu, reacţiile adverse cum sunt ameţelile şi scăderea funcţiei rinichilor au fost observate mai puţin frecvent la pacienţii adulţi trataţi pentru tensiune arterială mare comparativ cu cei trataţi pentru insuficienţă cardiacă sau care urmează tratament după un infarct miocardic recent.

Reacţiile adverse la copii şi adolescenţi sunt similare cu cele observate la adulţi.

Raportarea reacţiilor adverse

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct la

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1

București 011478-RO e-mail: adr@anm.ro Website: www.anm.ro

Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

 1. Cum se păstrează Diovan
 • Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
 • Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
 • A nu se păstra la temperaturi peste 30C. A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.
 • Nu utilizaţi Diovan dacă observaţi că ambalajul a fost deteriorat sau prezintă semne de deschidere.
 • Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
 1. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Diovan

 • Substanţa activă este valsartan. Fiecare comprimat filmat conţine valsartan 40 mg, 80 mg, sau 160 mg.
 • Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină, crospovidonă tip A, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu. Filmul comprimatului conţine hipromeloză, dioxid de titan (E171), macrogol 8000, oxid roşu de fer (E172), oxid galben de fer (E172), oxid negru de fer (E172) (doar comprimatele de Diovan 40 mg şi Diovan 160 mg).

Cum arată Diovan şi conţinutul ambalajului

Diovan 40 mg sunt comprimate filmate ovale, uşor convexe, de culoare galbenă, cu margini teşite, prevăzute cu o linie mediană pe o faţă, marcate cu „D” de o parte şi cu „O” de cealaltă parte a liniei mediane şi cu „NVR” pe cealaltă faţă. Comprimatul poate fi divizat în două părţi egale.

Diovan 80 mg sunt comprimate filmate rotunde, uşor convexe, de culoare roşu deschis, cu margini teşite, prevăzute cu o linie mediană pe o faţă, marcate cu „D” de o parte şi cu „V” de cealaltă parte a liniei mediane şi cu NVR pe cealaltă. Linia mediană are numai scopul de a facilita ruperea pentru înghiţirea mai uşoară a comprimatului şi nu de a împărţi comprimatul în doze egale.

Diovan 160 mg sunt comprimate filmate ovale, convexe, de culoare portocaliu cenuşiu, prevăzute cu o linie mediană pe o faţă, marcate cu DX de o parte şi de cealaltă a liniei mediane şi cu NVR pe cealaltă faţă. Linia mediană are numai scopul de a facilita ruperea pentru înghiţirea mai uşoară a comprimatului şi nu de a împărţi comprimatul în doze egale.

Comprimatele sunt disponibile în cutii cu blistere care conţin 7, 14, 28, 30, 56, 90 sau 98 comprimate filmate sau în cutii cu blistere cu calendar care conţin 14, 28, 56, 98 sau 280 comprimate filmate. De asemenea, sunt disponibile în cutii cu blistere perforate pentru eliberarea unei unităţi dozate care conţin 56x1, 98x1 sau 280x1 comprimate filmate

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj sau concentraţiile să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Novartis Pharma GmbH,

Roonstrasse 25, D-90429 Nürnberg, Germania

Fabricantul

Novartis Pharma GmbH,

Roonstrasse 25, D-90429 Nürnberg, Germania

Novartis Farmaceutica SA

Gran Via de les Corts Catalanes, 764, 08013 Barcelona, Spania

Novartis Farma S.p.A.

Via Provinciale Schito 131, 80058 Torre Annunziata (NA), Italia

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă.

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale: 

Austria, Bulgaria, Cipru, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Malta, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania,

Suedia,

Diovan

Belgia, Luxemburg

Diovane

Franţa, Italia

Tareg

Spania

Diovan Cardio

 Acest prospect a fost revizuit în octombrie 2023.

citeste mai mult...
Acest produs face parte si din categoriile:
Scrie o recenzie

Review-uri si Pareri Diovan 80mg 28caps


Rating-ul dumneavoastra

mattca.ro este o farmacie pentru tine si familia ta! La noi gasesti online: medicamente fara reteta, suplimente alimentare, vitamine si minerale de la branduri de top, produsele tale preferate de ingrijre, cosmetice si dermatocosmetice, produse pentru bebelusi, tehnica si aparatura medicala.

Beneficiile mattca.ro:

 • Livrarea in Romania cu o taxa de transport de 11,90 lei, pentru platile online
 • Livrarea in peste 20 de tari din Europa
 • Parteneriate cu brand-uri de renume
 • Oferte si promotii noi, lunar
 • Cantitati economice (pachete avantajoase)
 • Sfaturi si informatii utile in articolele de pe Blog
Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos