Juliturile, zgarieturile si ranile superficiale fac parte din anii copilariei, cu totii le-am capatat la un moment dat cand ne jucam pe afara. Ranile, sau in termeni medicali plagile, sunt leziuni traumatice la nivelul pielii ce presupun intreruperea continuitatii pielii, ruptura de tesut provocata de un accident: taiere, intepare, muscatura, arsura, degeratura, sau de o interventie chirurgicala.
Rana superficiala sau profunda?
In functie de profunzime si complexitate, ranile pot fi superficiale sau profunde.
- Rana superficiala are o adancime mai mica de 5 mm si afecteaza doar pielea sau tesuturile aflate imediat sub piele: zgarietura, taietura usoara etc. Sangerarea poate fi abundenta daca zona vatamata este intens vascularizata, iar aceasta se poate opri prin comprimarea usoara cu ajutorul unui tifon/compresa sterila.
- Rana profunda este mai adanca, peste 5 mm adancime, si poate afecta structurile subcutanate ale pielii: grasime, vase de sange, nervi, os, organe interne. Asemenea rani trebuie neaparat tratate de medic, fiindca necesita sutura sau copci pentru a repara structurile profunde.
Ranile accidentale trebuie sa fie examinate cu atentie, deoarece ele pot fi pline de corpi straini: pamant, fragmente de sticla, pietricele, aschii de lemn, diverse particule contaminate cu microbe, si in acest caz se pot infecta. Ranile normale, cum sunt taieturile, se pot vindeca de obicei in 2 – 4 saptamani si parcurg trei mari etape de vindecare:
- Faza inflamatorie (exudativa sau de curatare) in care sunt eliminate celule alterate si care se manifesta intre 2-4 zile de la ranire; debuteaza cu fenomene inflamatorii: pielea este rosie, calda si foarte dureroasa, din cauza distrugerii partiale a fibrelor de colagen, vaselor de sange, terminatiilor nervoase si fibrelor musculare in timpul taieturii. In scurt timp, se formeaza cheaguri la nivelul ranii pentru a opri sangerarea excesiva si are loc exudarea sau eliminarea unor secretii cu posibili germeni patogeni, proces care asigura apararea impotriva infectiilor. Aceasta se datoreaza cresterii permeabilitatii capilare care favorizeaza trecerea sangelui cu anticorpi, leucocite si celule macrofage in regiunea traumatizata, eliminand celulele moarte, microbii si resturile de tesut.
- Faza de granulatie sau proliferativa in care are loc refacerea treptata a straturilor pielii, derma si epiderma si inchiderea ranii. Aceasta faza incepe la dupa 4 zile de la ranire cand organismul formeaza un nou tesut de sustinere cu aspect granulat rosu intens, crusta, fibrele de colagen sunt sintetizate si apar noi vase de sange.
- Faza de epitelizare are loc intre cea de-a sasea si a zecea zi cand incepe maturarea fibrelor de colagen. Marginile ranii se micsoreaza vizibil, crusta se desprinde in timp ce rana se acopera cu un tesut epitelializat, cicatrizat. Vindecarea completa a ranii si regenerarea tesutului se pot definitiva pe parcursul catorva luni.
Copiii fiind tot timpul in miscare se pot lovi usor aproape zilnic. De aceea, iti prezentam cateva masuri eficiente pentru a-i trata in siguranta ranile superficiale acasa, ca el sa revina la joaca in doi timpi si trei miscari.
Atentie! In cazul in care sangerarea nu se opreste, rana este adanca sau murdara, este obligatorie interventia unui medic specialist.
- Primul pas consta in oprirea sangerarii. Este necesar ca aceasta sa fie efectuata in cazul in care sangerarea nu se opreste de la sine. Oprirea sangerarii se realizeaza prin presarea unei comprese sterile timp de 10-30 de minute pe zona afectata. Durata presarii depinde de cat de puternica este sangerarea.
- Apoi urmeaza curatarea ranii pentru a evita posibilele infectii si contaminarea cu bacterii. Curata bine cu sapun neutru si apa din abundenta zona afectata, apoi cu apa oxigenata si betadina. Nu se va pune spirt pe rana, deoarece distruge celulele. Daca exista reziduuri, elimina-le folosind o penseta sterilizata cu alcool sanitar.
- Acoperirea ranii reprezinta un alt pas esential din tratare. Zona trebuie acoperita cu un bandaj pentru a fi protejata de bacterii si agenti patogeni. Taieturile minore pot fi tratate prin aplicarea de leucoplast sau benzi adezive special, cum sunt plasturii sterili (fara a pune vreun antiseptic) pentru a mentine curata zona afectata. Plasturele trebuie schimbat zilnic pana la cicatrizarea ranii; el poate fi indepartat mai usor daca il inmoi in apa. Rana va fi expusa la aer doar in momentul in care este indeajuns de vindecata.
- In continuare, este necesara urmarirea evolutiei ranii periodic pentru a verifica stadiul de vindecare si a preveni eventuale infectii. Schimbarea pansamentelor este obligatorie cand se murdaresc sau se uda. La schimbarea pansamentelor, este important sa nu smulgem pansamentul lipit de rana, ci acesta sa fie inmuiat in prealabil cu ser fiziologic si dezlipit in lungul ranii. Pentru a curata si dezinfecta rana utilizeaza o apa oxigenata. Aceasta are efect dezinfectant si distruge microorganismele daunatoare prin oxidare.
Pentru tratarea ranilor superficiale sunt necesare in functie de caz, diverse produse farmaceutice care sa ajute atat la prevenirea infectiilor, cat si la accelerarea vindecarii. Dezinfectantele reprezinta prima linie de tratament atat in cazul ranilor superficiale, cat si a celor profunde. Dezinfectantele sau medicamentele antiseptice sunt solutii pentru uz extern si pot fi intrebuintate pentru distrugerea microorganismelor din apa, piele, plagi si nu numai. Datorita puterii mari de indepartare a bacteriilor, dar si datorita proprietatile sale hemostatice, de oprire a sangerarii, apa oxigenata, solutie diluata de peroxid de hidrogen 3%, este prima recomandata pentru tratamentul local al ranilor.
Un alt dezinfectant ce poate fi folosit pentru actiunea sa antibacteriana asupra ranilor superficiale, plagi deschise sau mucoase este rivanolul, lactat de etacridina 0,1%. Solutia de rivanol impiedica dezvoltarea agentilor patogeni actionand chiar si asupra germenilor grampozitivi: stafilococ, streptococ. Se aplica de cateva ori pe zi, prin tamponarea leziunii. Utilizat insa pe termen lung poate intarzia procesul de cicatrizare.
Betadine solutie cutanata ce contine iod povidona este utilizata pentru actiunea sa antiseptica cu spectru larg, actionand impotriva bacteriilor, virusurilor, fungilor si protozoarelor (organisme unicelulare). Betadine solutie cutanata se poate aplica fie ca atare, fie sub forma diluata (cu apa la temperatura corpului). Pentru dezinfectia tegumentului se utilizeaza solutia nediluata si se lasa in contact pana la uscare.
Dermobacter este o alta solutie cutanata ce utilizeaza pentru actiunea antibacteriana, antivirala si fungicida substante antiseptice precum: clorura de benzalconiu si clorhexidina. Efectul antiseptic se instaleaza rapid, dupa un timp de contact de 1 minut, si este de durata, se mentine mai mult de 6 ore. De asemenea, solutia Dermobacter favorizeaza cicatrizarea. Se poate folosi extern sub forma nediluata (la nivel cutanat) sau diluata (pe mucoase), o data sau de doua ori pe zi, timp de 7-10 zile.
Pentru a preveni dezvoltarea infectiilor la nivelul ranilor cutanate de mica extindere, se poate apela si la produse farmaceutice sub forma de pulberi cutanate (de exemplu Baneocin pulbere), ce contine o asociere de antibiotice cu actiune antibacteriana locala sau Sapromed pulbere cutanata ce contine un antiseptic din clasa chinolonelor cu proprietati bacteriostatice. Acestea se aplica pe rana in strat subtire, in general 2-4 aplicatii fiind suficiente atat la adulti, cat si la copii. O solutie moderna si eficienta este produsul Plastospray care combina protectia unui plasture cu actiunea antiseptica a solutiilor dezinfectante. Pulverizat peste rana, acesta formeaza o pelicula subtire si flexibila, ce se poate intinde pana la de 9 ori lungimea ei fara a se rupe! In plus, rezistenta la apa si transparenta fac din Plastospray un produs usor de folosit si foarte discret pentru toate categoriile de varsta.
Utilizarea unguentelor cu antibiotic (de exemplu Baneocin unguent) in cazul ranilor superficile ajuta la prevenirea infectarii leziunii, dar nu grabesc vindecarea. Unele ingrediente din aceste creme pot provoca usoare eruptii pe piele, caz ce impune intreruperea aplicarii. De mare ajutor sunt unguentele cicatrizante care ajuta la regenerarea pielii, dar care sunt indicate a se aplica dupa inchiderea ranilor pentru a evita aparitia de infectii bacteriene sub stratul gras de unguent.
Extractele naturale din plante (galbenele, sunatoare, coada soricelului, musetel, luminita noptii, aloe vera etc.) continute in aceste unguente au actiune epitelizanta, cicatrizanta, emolienta, antiinflamatoare si antiseptica. Dintre acestea foarte utile in cicatrizarea ranilor superficiale sunt: Cicatrizin crema, Epitelin unguent sau Cicaderma unguent. Alaturi de extractele din plante, unele unguente contin si propolis, renumit pentru actiunea antimicrobiana si de regenarare. Alte creme cicatrizante folosesc principii active cum este panthenolul sau provitamina B5, care sustin procesul natural de refacere a pielii. Bepanthen crema contine o concentratie importanta de panthenol B5 de 5%. In contact cu pielea, Provitamina B5 se transforma in acid pantothenic cu rol esential in aportul de energie de la nivelul celulei cutanate si apoi in procesul natural de reinnoire si refacere a epidermei.
Numeroase produse dermato-cosmetice utilizeaza acest principiu activ, pantenolul, alaturi de alte ingrediente cheie ce contribuie la repararea barierei cutanate. De exemplu, Cicaplast Balsam reparator calmeaza, reface si protejeaza pielea in caz de rani minore si poate fi aplicat pe corp, fata sau buze atat la adulti, cat si la copii si bebelusi. De asemenea, Bariederm Crema reparatorie cu Cu-Zn este perfecta pentru rani minore de zi cu zi si poate fi utilizata de intreaga familie. Ingredientele active din compozitia sa protejeaza, repara si calmeaza pielea agresata. Alte produse dermato-cosmetice cu efect cicatrizant marcant sunt: Cicalfate crema, Cicabio crema, Cicaderm, Cicastim, Cicadiane. Pentru un efect antiseptic si reparator mai rapid si usor de aplicat puteti apela la produse farmaceutice sub forma de spray: Cicatridina spray, Flamozil spray, Dermaspray.
O alta categorie de produse farmaceutice sunt cele care se adreseaza imbunatirii aspectului tesutului cicatricial. Dintre acestea mentionam: Contractubex gel, Dermatix gel, Stratamed, Strataderm etc.
Acum ai aflat care sunt pasii pentru a trata ranile superficiale ale micutului tau: oprirea sangerarii, curatarea ranii, acoperirea acesteia, schimbarea pansamentelor. Distractie placuta la joaca celui mic!
Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.