Suplimente alimentare pentru copii. Moft sau nevoie reala?

3 minute citire

- 06/04/2023
Ultima actualizare: 25/10/2023

Suplimente alimentare pentru copii. Moft sau nevoie reala?

Ar trebui sa ii dau copilului meu suplimente alimentare? Aceasta este o intrebare pe care, cu siguranta, toti parintii si-o pun. Lumea in care traim s-a schimbat radical in ultimii ani. Toate aceste modificari se reflecta in sanatatea copiilor nostri. Ritmul rapid de viata al parintilor, alimentele sarace in proprietati sau cele de tip fast food,  toate duc la deficiente alimentare in randul copiilor. Din acest motiv fiecare mama se intreaba daca ar trebui sa ii dea micutului ei vitamine. De cele mai multe ori parintii iau aceasta decizie atunci cand vad ca micutul lor nu are pofta de mancare, se simte slabit sau dupa o perioada de convalescenta.

Ce sunt suplimentele alimentare?

Suplimentele alimentare sunt vitamine, minerale sau alte substante care imbunatatesc dieta. Le gasesti sub forma de pastile, prafuri, capsule sau lichide (siropuri - Multi Vitamine si Minerale Secom). Acestea completeaza necesarul de vitamine si minerale de care are nevoie organismul. In alimentatia copiilor suplimentele alimentare nu inlocuiesc o dieta echilibrata.

Copilul tau are nevoie de suplimente alimentare daca:

  • trece printr-o perioada stresanta;
  • se simte slabit dupa o perioada de convalescenta;
  • este angajat in activitati fizice complexe si practica sport;
  • are regim alimentar vegetarian;
  • are alimentatie restrictiva din cauza starii de sanatate;
  • nu mananca regulat sau mesele nu sunt facute cu ingrediente proaspete;
  • nu consuma suficiente produse lactate;
  • nu ia in greutate si in inaltime;
  • nu se poate concentra la scoala;
  • se imbolnaveste destul de des.

https://www.mattca.ro/secom-multi-vitamin-mineral-sirop-cu-gust-de-portocale-mango-237ml

Care sunt suplimentele alimentare pentru copii de care are nevoie micutul tau?

  • Vitamina A— necesara pentru o vedere buna, pentru o dezvoltare normala, imunitate si o piele sanatoasa. In alimente vitamina A se gaseste in ficat, lapte, branza, oua, morcovi sau fructe si legume galbene.
  • Complex de vitamina B (B2, B3, B6, B12)—influenteaza capacitatea de memorare, concentrare, creativitatea si sistemul nervos. Sursele naturale bogate in vitamina B sunt cerealele, portocalele, mazarea, produsele lactate, oua, carnea, fasolele, nucile sau pestele. Copii care au o alimentatie bogata in zaharuri pot avea aport sarac de vitamina B.
  • Vitamina C — foarte buna pentru sistemul imunitar, cresterea rezistentei la infectii, piele si muschi (iti recomandam siropul cu Vitamina C pentru copii de la Secom). Daca stii ca micutul tau nu prea mananca fructe si legume (principala sursa de vitamina C) este bine sa introduci in alimentatie.
  • Vitamina D (tot sub forma de picaturi - Vitamina D3 500UI Childlife Essentials Secom) — importanta pentru formarea dintilor si oaselor si asigura absorbtia calciului. O buna sursa de vitamina D este expunerea la soare. Alimentele bogate in vitamina D sunt: laptele si uleiul de peste.
  • Calciu si magneziu (Calcium With Magnesium Secom) - intaresc oasele, muschii si ajuta la cresterea si dezvoltarea sanatoasa si armonioasa. Laptele, branza, iaurtul, branza tofu si portocalele sunt importante surse de calciu.
  • Fierul—implicat in dezvoltarea masei musculare. Surse de fier: carne si ficat.
  • Omega 3—alimentatia copiilor este de regula saraca in Omega 3 din aceasta cauza este necesara administrarea sub forma de supliment. Este necesar in dezvoltarea sistemului nervos.

Necesarul zilnic de vitamine si minerale poate fi asigurat pe baza alimentatiei. Daca simti ca copilul tau are un deficit de nutrienti si decizi sa ii completezi dieta cu suplimente alimentare ar trebui sa respecti urmatoarele reguli:  

  1. Pune vitaminele intr-un loc sigur, departe de copii, ca sa nu le confunde cu bomboanele;
  2. Nu iti pacali copilul cu desert ca sa manance tot din farfurie. Incearca sa il ”mituiesti” cu vitamine mai ales ca acestea se absorb impreuna cu mancarea;
  3. Cere parerea medicului despre vitamine mai ales daca copilul tau mai ia si alte medicamente. Incearca pe cat posibil sa cumperi aceste suplimente din farmacii;
  4. Incearca vitaminele lichide daca copilul tau are mai putin de 4 ani si nu poate inghiti suplimente sub forma de pastile.

Tu ii dai copilului tau suplimente alimentare?

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos