Hidrocortizon 1% 1tub
Acest produs face parte din categoria medicamentelor eliberate pe baza de prescriptie medicala:
- nu se poate comanda online
- medicamentele pe baza de reteta se pot achizitiona doar din farmaciile fizice.
Descriere Hidrocortizon 1% 1tub
Intelegem cat de important este pentru dumneavoastra sa fiti corect informat si va asiguram ca facem tot posibilul pentru actualizarea permanenta a site-ului la nivel de descriere si fotografii de produse. Cu toate eforturile noastre, daca producatorul nu ne semnaleaza modificarile ce tin de ambalaj sau compozitie, pot aparea neconcordante intre imaginile sau informatiile prezentate in descrierea produselor noastre. Va multumim pentru intelegere si vom fi recunoscatori daca ne semnalati eventuale erori pe adresa office@mattca.ro.
Informatii aditionale
Afectiune | Afectiuni dermatologice |
---|---|
Mod de administrare | Se aplica in strat subtire pe zona afectata de 1-2 ori pe zi, in functie de severitatea leziunii si se intinde masand usor suprafata respectiva.
Ca si in cazul altor glucocorticosteroizi cu actiune topica, hidrocortizonul se va folosi pe perioade scurte de timp. |
Substanta activa | HYDROCORTISONUM |
Simptome | Eczeme, Piele cu scuame |
Sarcina si alaptare | Nu exista studii controlate la femeile gravide. De aceea, se recomanda evitarea administrarii produsului in timpul sarcinii. Daca tratamentul este absolut necesar, se recomanda evaluarea raportului beneficiu matern/risc potential fetal.
Deoarece hidrocortizona se excreta in laptele matern, se va lua in considerare fie intreruperea tratamentului, fie intreruperea alaptarii. |
Reactii adverse | Hidrocortizonul unguent este, in general, bine tolerat; s-au observat hipertermie locala si prurit. In cazul aparitiei semnelor de hipersensibilitate, aplicarea produsului trebuie intrerupta imediat.
Tratamentul indelungat si intensiv cu glucocorticoizi potenti poate provoca modificari cutanate locale atrofice, cum sunt: subtierea si ridarea pielii, vasodilatatie superficiala, hipertricoza si hipopigmentare. In timpul utilizarii glucocorticoizilor s-au raportat infectii secundare (mai ales atunci cand au fost folosite bandaje ocluzive sau cand au fost interesate pliuri cutanate), dermatita de contact, precum si exacerbarea semnelor si simptomelor dermatozelor. Utilizarea timp indelungat a unor cantitati mari de glucocorticoizi sau aplicarea pe suprafete mari, pot duce la o absorbtie sistemica semnificativa, cu aparitia hipercorticismului exogen. Acest efect poate sa apara mai frecvent la copii si in cazul utilizarii de bandaje ocluzive. La copii, scutecele pot actiona ca pansamente ocluzive. Rareori, tratamentul cu glucocorticoizi al psoriazisului sau intreruperea brusca a acestui tratament pot determina aparitia formei pustuloase a bolii. |
Precautii | In conditiile administrarii topice a hidrocortizonului conform recomandarilor de mai sus, este putin probabila supresia axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian.
Copiii au o suprafata cutanata mai mare raportat la greutatea corporala, in comparatie cu adultii. Astfel, in comparatie cu adultii, copiii absorb cantitati proportional mai mari de glucocorticoizi topici si, de aceea, sunt mai susceptibili la toxicitatea sistemica a acestora. Hidrocortizonul unguent trebuie administrat cu atentie, astfel incat cantitatea aplicata sa contina doza minima eficace. Dupa un tratament prelungit cu glucocorticoizi topici, tegumentul fetei, mai mult decat in alte zone ale corpului, poate suferi modificari atrofice. Acest fapt trebuie avut in vedere atunci cand se trateaza afectiuni cum sunt psoriazis, lupus eritematos discoid si eczema severa. In cazul aplicarii pe pleoape, trebuie evitat contactul produsului cu ochii, datorita riscului de iritatie locala sau de glaucom. Utilizarea glucocorticoizilor topici poate fi riscanta in psoriazis, avand in vedere ca se pot produce recaderi ale bolii, dezvoltarea tolerantei, psoriazis pustulos generalizat, precum si efecte toxice locale sau sistemice. In cazul utilizarii hidrocortizonului unguent in psoriazis, este necesara supravegherea atenta a pacientilor. Pentru tratamentul leziunilor inflamatorii infectate aparute in timpul administrarii hidrocortizonului, trebuie asociat un tratament antimicrobian corespunzator. In cazul agravarii infectiei, este necesara intreruperea tratamentului cu glucocorticoizi topici si administrarea sistemica de chimioterapice antimicrobiene. Infectiile bacteriene sunt favorizate de caldura locala si de folosirea unor pansamente ocluzive, de aceea tegumentul trebuie curatat inaintea aplicarii unui nou pansament. Sportivii trebuie atentionati ca hidrocortizonul si alti glucocorticoizi (in cazul absorbtiei sistemice) sunt inclusi pe lista substantelor dopante. |
Interactiuni | Nu au fost semnalate. |
Indicatii terapeutice | Hemisuccinatul de hidrocortizona este indicat in stari de soc, edem laringian, insuficienta respiratorie acuta, stare de rau astmatic, edem pulmonar toxic, edem Quincke, stari comatoase, encefalita acuta, meningita acuta, insuficienta corticosuprarenaliana acuta. |
Grupa farmacoterapeutica | Corticosteroizi, corticosteroizi cu potenta slaba (grup I) |
Forma farmaceutica | Unguent |
Forma ambalare medicament | Cutie x 1 tub x 20 g |
Concentratie | 1% |
Brand | Antibiotice |
Contraindicatii | Hipersensibilitate la hidrocortizon sau la oricare dintre excipientii produsului, acnee rozacee, acnee vulgara, dermatita periorala, infectii virale cutanate primare (de ex. herpes simplex, varicela), prurit perianal si genital, leziuni cutanate primare infectate (provocate de infectii cu fungi sau bacterii), dermatoze la copii sub 1 an (incluzand dermatita si eruptiile datorate scutecelor). |
Produs RX | DA |
Prospect Hidrocortizon 1% 1tub
Hidrocortizon Atb 10 mg/g unguent
hidrocortizon
Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.
- Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
- Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
- Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi semne de boală ca dumneavoastră.
- Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. Vezi pct. 4.
Ce găsiţi în acest prospect:
1. Ce este Hidrocortizon Atb şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să ştiţi înaine să utilizaţi Hidrocortizon Atb
3. Cum să utilizaţi Hidrocortizon Atb
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Hidrocortizon Atb
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii
1. Ce este Hidrocortizon Atb şi pentru ce se utilizează
Hidrocortizon Atb este un medicament a cărui substanţă activă face parte din grupa farmacoterapeutică a corticosteroizilor cu potenţă slabă. Este utilizat pentru atenuarea inflamaţiei şi pruritului din afecţiunile dermatologice uşoare şi moderate, sensibile la glucocorticoizi. Acestea pot fi: eczeme, inclusiv eczemă atopică, discoidă, prurigo nodularis, psoriazis (exclusiv placa psoriazică extinsă), neurodermatoză, lichen simplu, lichen plan, dermatită seboreică, intertrigo, dermatită de contact, lupus eritematos discoid, eritrodermie, otită externă, reacţii inflamatorii locale la înţepăturile de insecte, erupţii veziculare.
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Hidrocortizon Atb
Nu utilizaţi Hidrocortizon Atb
-dacă sunteţi alergic la hidrocortizon sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6);
-dacă aveţi: acnee rozacee, acnee vulgară, dermatită periorală, infecţii virale cutanate primare (de exemplu herpes simplex, varicelă), leziuni cutanate primare infectate (fungice sau bacteriene) sau leziuni cutanate ulcerate.
Atenţionări şi precauţii
Înainte să utilizaţi Hidrocortizon Atb, adresaţi-vă medicului sau farmacistului. Acest medicament este indicat exclusiv pentru uz extern.
Dacă observaţi apariţia unei reacţii alergice, întrerupeţi tratamentul şi adresaţi-vă medicului.
Nu utilizaţi acest medicament pe suprafeţe întinse sau sub pansament ocluziv. Acest lucru poate duce la creşterea probabilităţii de apariţie a reacţiilor adverse.
Nu utilizaţi Hidrocortizon Atb la nivelul feţei. Evitaţi contactul unguentului cu ochii, datorită riscului de iritaţie locală sau glaucom. Dacă medicamentul a pătruns la nivelul ochiului, spălaţi cu apă din abundenţă.
Utilizarea glucocorticoizilor topici poate fi riscantă în psoriazis, având în vedere că produce recăderi ale bolii, dezvoltarea toleranţei, psoriazis pustulos generalizat, precum şi efecte toxice locale sau sistemice. Este necesară supravegherea atentă a pacienţilor în acest caz.
În cazul apariţiei unei infecţii, anunţaţi medicul. Acesta vă va recomanda tratamentul adecvat.
Utilizaţi cu precauţie acest medicament dacă aveţi dermatită de stază şi alte afecţiuni cutanate datorate insuficienţei circulatorii, precum şi dacă aţi fost diagnosticat cu glaucom.
Copii
Copiii pot fi mai susceptibili la toxicitate sistemică la doze echivalente datorită suprafeţei cutanate mai mari în raport cu greutatea corporală. Utilizaţi acest medicament la copii sub 10 ani cu precauţie, sub supraveghere medicală.
Hidrocortizon Atb împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.
Sarcina, alăptarea şi fertilitatea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Utilizaţi acest medicament în timpul sarcinii sau a alăptării doar dacă beneficiul potenţial matern depăşeşte riscul posibil asupra fătului.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Hidrocortizon Atb nu are nicio influenţă sau are o influenţă neglijabilă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Hidrocortizon Atb conţine lanolină şi poate provoca reacţii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatită de contact).
3. Cum să utilizaţi Hidrocortizon Atb
Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Dozele recomandate:
Adulţi, vârstnici şi copii peste 10 ani Tratamentul va fi limitat la 2-3 aplicări pe zi. Copii sub 10 ani
Administraţi acest medicament la copiii sub 10 ani cu precauţie, sub supraveghere medicală.
Aplicaţi unguentul pe zona afectată şi masaţi uşor până se absoarbe complet. Spălaţi mâinile înainte şi după fiecare aplicare.
Considerând ca unitate o cantitate de unguent având lungimea falangei distale a unui deget arătător la scoaterea din tub, pentru diferite suprafeţe ale corpului dozele recomandate sunt :
-2 unităţi pentru tratamentul la nivelul mâinilor sau a piciorului;
-3 unităţi pentru tratamentul la nivelul braţului şi antebraţului;
-6 unităţi pentru tratamentul la nivelul coapsei şi gambei;
-14 unităţi pentru tratamentul la nivelul feţei anterioare sau posterioare a trunchiului. Uneori pot fi necesare doze mai mici.
În cazul creşterii numărului de aplicări se riscă accentuarea reacţiilor adverse, fără potenţarea efectelor terapeutice.
Utilizaţi acest medicament pentru perioade scurte de timp. Dacă după 7 zile de tratament nu se observă nici o îmbunătăţire sau apar semne de infecţie, anunţaţi medicul.
Dacă utilizaţi mai mult Hidrocortizon Atb decât trebuie
Este important să urmaţi instrucţiunile din acest prospect. Dacă, din greşeală, aplicaţi unguentul de mai multe ori decât vi s-a recomandat, nu trebuie să vă îngrijoraţi, dar adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
Dacă uitaţi să utilizaţi Hidrocortizon Atb
Dacă aţi uitat să utilizaţi Hidrocortizon Atb, aplicaţi cantitatea recomandată imediat ce v-aţi amintit. Totuşi, dacă este timpul pentru următoarea doză, aplicaţi-o doar pe aceasta.
Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să utilizaţi Hidrocortizon Atb
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
4. Reacţii adverse
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Acestea apar cu frecvenţă necunoscută şi pot fi: infecţii, reacţii alergice, înroşirea pielii, prurit, atrofie cutanată, vergeturi, ridarea pielii, vasodilataţie la nivelul vaselor superficiale, pilozitate excesivă, hipopigmentare. Dacă sunt utilizate cantităţi mari de hidrocortizon, pentru o perioadă lungă de timp, pot fi observate manifestări de supresie a glandei suprarenale, care includ încetinirea creşterii la copii, o creştere nejustificată în greutate şi apariţia acneei. Dacă aceste lucruri vă îngrijorează, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. În special la copii, pot să apară: creştere în greutate, rotunjirea feţei şi valori mari ale tensiunii arteriale. Absorbţia poate fi crescută dacă hidrocortizonul este utilizat sub pansament oclusiv. Tratamentul cu glucocorticoizi al psoriazisului sau întreruperea bruscă a acestui tratament poate determina apariţia formei pustuloase a bolii.
Reacţiile adverse au fost clasificate în funcţie de frecvenţa de apariţie, astfel:
Foarte frecvente: pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane
Frecvente: pot afecta până la 1 din 10 persoane
Mai puţin frecvente: pot afecta până la 1 din 100 persoane
Rare: pot afecta până la 1 din 1000 persoane
Foarte rare: pot afecta până la 1 din 10000 persoane.
Cu frecvenţă necunoscută: frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile.
Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.
5. Cum se păstrează Hidrocortizon Atb
Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după Exp:. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri ajută la protejarea mediului.
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii
Ce conţine Hidrocortizon Atb
-Substanţa activă este hidrocortizonul. Un gram unguent conţine hidrocortizon 10 mg.
-Celelalte componente sunt: colesterol, lanolină, parafină solidă, vaselină albă.
Cum arată Hidrocortizon Atb şi conţinutul ambalajului
Hidrocortizon Atb se prezintă sub formă de unguent omogen, de culoare alb-gălbuie. Este disponibil în cutii cu un tub din aluminiu care conţine 20 g unguent.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul
Antibiotice SA
Str. Valea Lupului nr. 1, 707410, Iaşi România
Acest prospect a fost revizuit în septembrie 2016.
mattca.ro este o farmacie pentru tine si familia ta! La noi gasesti online: medicamente fara reteta, suplimente alimentare, vitamine si minerale de la branduri de top, produsele tale preferate de ingrijre, cosmetice si dermatocosmetice, produse pentru bebelusi, tehnica si aparatura medicala.
Beneficiile mattca.ro:
- Livrarea in Romania cu o taxa de transport de 11,90 lei, pentru platile online
- Livrarea in peste 20 de tari din Europa
- Parteneriate cu brand-uri de renume
- Oferte si promotii noi, lunar
- Cantitati economice (pachete avantajoase)
- Sfaturi si informatii utile in articolele de pe Blog