Mattca.ro

Acest produs face parte din categoria OTC-uri iar achizitia se face doar prin plata cu cardul

continua cu adaugarea produsului in cos
Mattca.ro

Fenefrin 100mg/ml 1flacon

Cod: W43563002
Producator: Unimed Pharma spol. s.r.o. Slovacia
Status:
Fenefrin, picaturi oftalmice, solutie 100 mg/ml

Acest produs face parte din categoria medicamentelor eliberate pe baza de prescriptie medicala:

  • nu se poate comanda online
  • medicamentele pe baza de reteta se pot achizitiona doar din farmaciile fizice.
23,59 Lei Pret cu TVA inclus

Descriere Fenefrin 100mg/ml 1flacon

Dilatarea pupilei
Dilatarea dorita rapida si pronuntata a pupilei.
Profilaxie si tratament
Profilaxia dezvoltarii uveitei, sau distrugerea sinechiei in uveita.
Chirurgia oculara.
Dilatarea pupilei inaintea chirurgiei intraoculare.
Acest produs se administreaza conform prospectului sau recomandarilor medicului, farmacistului sau specialistului medical. Pentru lista completa de ingrediente va rugam sa cititi prospectul, descrierea sau informatiile aditionale.

Intelegem cat de important este pentru dumneavoastra sa fiti corect informat si va asiguram ca facem tot posibilul pentru actualizarea permanenta a site-ului la nivel de descriere si fotografii de produse. Cu toate eforturile noastre, daca producatorul nu ne semnaleaza modificarile ce tin de ambalaj sau compozitie, pot aparea neconcordante intre imaginile sau informatiile prezentate in descrierea produselor noastre. Va multumim pentru intelegere si vom fi recunoscatori daca ne semnalati eventuale erori pe adresa office@mattca.ro.
citeste mai mult...

Informatii aditionale

Mai multe informatii
AfectiuneAfectiuni oftalmologice
Mod de administrareMedicamentul este destinat utilizarii de catre adulti. O picatura (ca doza unica) este aplicata in sacul conjunctival, urmand a se obtine o dilatare rapida si pronuntata a pupilei.
In scop terapeutic, pentru a distruge sinechia, o picatura din medicament este instilata in sacul conjunctival al ochiului (sau a ambilor ochi) o data pe zi.
Tratamentul nu trebuie sa dureze mai mult de 5 zile; prelungirea tratamentului necesita supraveghere medicala.
Pentru dilatarea pupilei in timpul operatiei, medicamentul poate fi aplicat cu 30-60 de minute inainte de chirurgia intraoculara.
Substanta activaPHENYLEPHRINUM
Sarcina si alaptareFenilefrina induce o diminuare remarcabila dependenta de doza a fluxului sanguin uterin, o crestere a rezistentei periferice a vaselor uterine si cresterea contractilitatii musculaturii uterine in studiile la animale cu femele de sobolan gestante. Aceste alterari au contribuit la tulburarile de crestere fetala.
Fenilefrina a crescut marcat incidenta situs inversus intestinorum la fetusii de sobolan (un asemenea efect nu a fost demonstrat pana acum la oameni).
Fenilefrina potenteaza activitatea teratogena a acetazolamidei la sobolani (dezvoltarea de malformatii ale membrelor). In testari in vitro variate, nu au fost demonstrate efecte mutagene.
Studii obiective de evaluare asupra activitatii fenilefrinei in timpul sarcinii nu sunt disponibile.
Nu se cunoaste daca fenilefrina este secretata in laptele matern. Fenefrin 10% nu trebuie utilizat in timpul sarcinii si alaptarii.
Reactii adversePreparatul poate cauza hiperemie reactiva ca urmare a efectului vasoconstrictor subsidiar, senzatie de arsura la nivelul sacului conjunctival, o crestere a tensiunii arteriale; poate apare cicloplegie persistenta pentru cateva ore. Pe langa acestea, au aparut reactii presoare puternice acompaniate de palpitatii, tahicardie si cefalee severa. Aceste efecte sistemice au fost observate in special la pacientii cu hiperemie conjunctivala si afectare a epiteliului cornean sau conjunctival.
Utilizarea cronica poate conduce la hiperemie conjunctivala reactiva si ingrosarea corneei datorita difuziunii edematoase. Utilizarea permanenta poate conduce la mioza la pacientii geriatrici (efect de rebound).
In cazuri izolate xeroza conjunctivala (keratinizare epiteliala), inchiderea canalului lacrimal si epifora instalate dupa utilizarea pe termen lung
PrecautiiSubiectii carora li se administreaza acest medicament nu ar trebui sa poarte lentile de contact.
Lentilele de contact moi nu trebuie purtate deloc, - clorura de benzalconiu, care este depozitata in ele, poate cauza iritatie oculara si poate produce decolorarea lentilelor de contact moi. Pacientii pot purta lentile de contact rigide sub supraveghere medicala, totusi, lentilele trebuie indepartate inaintea aplicarii picaturilor si reinserate nu mai devreme de 15 minute dupa aplicare.
InteractiuniEfectele cardiovasculare ale fenilefrinei pot fi potentate de utilizarea simultana de inhibitori ai monoaminoxidazei, antidepresive triciclice, anumite anestezice, insulina, metildopa, atropina si betasimpatolitice (de exemplu propranolol).
Cresterea importanta a tensiunii arteriale poate apare dupa co-administrarea de guanetidina sau reserpina.
Indicatii terapeuticeDilatarea pupilei
Dilatarea dorita rapida si pronuntata a pupilei.
Profilaxie si tratament
Profilaxia dezvoltarii uveitei, sau distrugerea sinechiei in uveita.
Chirurgia oculara.
Dilatarea pupilei inaintea chirurgiei intraoculare.
Grupa farmacoterapeuticaMidriatice si cicloplegice, simpatomimetice
Forma farmaceuticaSolutie oftalmica
Forma ambalare medicamentUn ml picaturi oftalmice, solutie contine clorhidrat de fenilefrina 100 mg si excipienti: edetat de sodiu dihidrat, clorura de benzalconiu, acid clorhidric, apa pentru preparate injectabile.
Concentratie100mg/ml
BrandUnimed Pharma
ContraindicatiiHipersensibilitatea la substanta activa sau la oricare dintre excipientii medicamentului.
Glaucomul cu unghi inchis, rinita uscata, anevrismul vascular, sarcina si alaptarea. Medicamentul este contraindicat pentru utilizare la copii.
Produs RXDA

Prospect Fenefrin 100mg/ml 1flacon

Fenefrin 100 mg/ml picături oftalmice soluţie

Clorhidrat de fenilefrină

Compoziţie

Fiecare ml picături oftalmice, soluţie conţine clorhidrat de fenilefrină 100 mg şi excipienţi: edetat de sodiu dihidrat, clorură de benzalconiu, acid clorhidric, apă pentru preparate injectabile.

Grupă farmacoterapeutică: midriatice şi cicloplegice, simpatomimetice.

Indicaţii terapeutice

Dilatarea pupilei

Dilatarea dorită rapidă şi pronunţată a pupilei Profilaxie şi tratament

Profilaxia uveitei, sau distrugerea sinechiei în uveită Chirurgia oculară

Dilatarea pupilei înaintea chirurgiei intraoculare

Contraindicaţii

Hipersensibilitatea la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţi. Glaucomul cu unghi închis.

Rinita uscată. Anevrismul vascular. Sarcina şi alăptarea.

Medicamentul este contraindicat pentru utilizare la copii şi adolescenţi.

Precauţii

Acest medicament conţine clorură de benzalconiu. Clorura de benzalconiu poate cauza iritaţie oculară. A se evita contactul cu lentilele de contact moi. A se scoate lentilele de contact înainte de aplicare şi a se aştepta timp de cel puţin 15 minute înainte de a le pune la loc. Este cunoscut faptul că benzalconiul provoacă modificarea culorii lentilelor de contact moi.

Interacţiuni

Creşterea semnificativă a tensiunii arteriale poate apare după -administrarea de guanetidină sau rezerpină.

Efectele cardiovasculare ale fenilefrinei pot fi potenţate de utilizarea în asociere inhibitori ai monoaminoxidazei, antidepresive triciclice, anumite anestezice, insulină, metildopa, atropină şi beta- blocnte (de exemplu propranolol).

Atenţionări speciale

Se recomandă precauţie specială la pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare, hipertensiune arterială, disfuncţie cardiacă severă, aritmie cardiacă, hipertiroidie, afectări vasculare majore (de exemplu, ateroscleroză avansată, diabet zaharat insulino-dependent) dacă aceştia sunt trataţi cu Fenefrin. De asemenea, se recomandă precauţie la vârstnici. Este necesar a se avea în vedere utilizarea altui medicament cu concentraţie mai mica de fenilefrină la aceşti pacienţi.

A fost observată creşterea semnificativă a tensiunii arteriale după instilarea dozelor recomandate de soluţie oftalmică cu fenilefrină

Se recomandă precauţie specială la pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare, hipertensiune arterială, disfuncţie cardiacă severă, aritmie cardiacă, hipertiroidie, afectări vasculare majore (de exemplu, ateroscleroză avansată, diabet zaharat insulino-dependent) dacă aceştia sunt trataţi cu Fenefrin. De asemenea, se recomandă precauţie la vârstnici. Este necesar a se avea în vedere utilizarea altui medicament cu concentraţie mai mica de fenilefrină la aceşti pacienţi.

Absorbţia crescută şi intensificarea reacţiilor adverse sistemice sunt posibile în hiperemia conjunctivală şi afectarea epiteliului cornean.

Aplicarea medicamentului în ochi după traumatism, intervenţie chirurgicală, sau la pacienţii cu lăcrimare scăzută (în timpul anesteziei) poate cauza absorbţie suficientă a fenilefrinei şi răspuns vasopresor sistemic.

Mioza de rebound a fost observată la vârstnici la o zi după aplicarea soluţiei oftalmice cu fenilefrină, şi reinstilarea a cauzat reducerea midriazei. Datorită efectului puternic dilatator al medicamentului, pot apare tranzitoriu spoturi pigmentare flotante în umoarea apoasă. Acest fenomen apare la 30-45 de minute după aplicarea soluţiei oftalmice cu fenilefrină la persoanele vârstnice.

Sarcina şi alăptarea:

În studiile la animale cu femele de şobolan gestante fenilefrina induce o scădere semnificativă dependentă de doză a fluxului sanguin uterin, o creştere a rezistenţei periferice a vaselor uterine şi creşterea contractilităţii musculaturii uterine. Aceste modificări au contribuit la tulburările de creştere fetală. Fenilefrina a crescut riscul apariţiei situs inversus la fetuşii de şobolan (un asemenea efect nu a fost demonstrat până acum la oameni).

Fenilefrina potenţează efectul teratogen al acetazolamidei la şobolani (dezvoltarea de malformaţii ale membrelor). În testări in vitro, nu au fost demonstrate efecte mutagene.

Nu sunt disponibile studii obiective de evaluare asupra activităţii fenilefrinei în timpul sarcinii.

Nu se cunoaşte dacă fenilefrina este secretată în laptele matern. Fenefrina nu trebuie utilizată în timpul sarcinii şi alăptării.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Fenilefrina determină midriază şi interferă cu acomodarea. Vederea este neclară, există riscul vederii tulburi care durează chiar câteva ore. Pacientul trebuie să evite activităţile menţionate câteva ore după instilarea medicamentului. Abilitatea acesteia/acestuia de a reacţiona rapid şi rezonabil poate fi afectată.

Doze şi mod de administrare

Adulţi

Medicamentul este destinat administrării la adulţi. O picătură (ca doză unică) este aplicată în sacul conjunctival, urmând a se obţine o dilatare rapidă şi pronunţată a pupilei.

În scop terapeutic, pentru a distruge sinechia, o picătură din medicament este instilată în sacul conjunctival al ochiului (sau a ambilor ochi) o dată pe zi.

Tratamentul nu trebuie să dureze mai mult de 5 zile; prelungirea tratamentului necesită supraveghere medicală.

Pentru dilatarea pupilei în timpul operaţiei, medicamentul poate fi aplicat cu 30-60 de minute înainte de chirurgia intraoculară.

Doze la pacienţii vârstnici

Când medicamentul este administrat persoanelor vârstnice este necesară precauţie; acest medicament trebuie administrat numai în cazul în care posibilitatea folosirii altui medicament cu concentraţie mai mică de fenilefrină a fost luată în considerare.

Mod de administrare

Pacientul îşi apleacă uşor capul pe spate, trage în jos pleoapa inferioară şi instilează cu grijă o picătură în sacul conjunctival prin presarea flaconului. Este important să nu se atingă ochiul cu picurătorul.

După aplicare, flaconul trebuie închis din nou.

La fel ca la toate picăturile oftalmice, se recomandă presarea cu degetul a sacului lacrimal (colţul intern al ochiului) înainte de instilare pentru a reduce absorbţia sistemică, şi a elimina presiunea 2-3 minute după aplicarea picăturilor.

Reacţii adverse

Medicamentul poate determina hiperemie reactivă ca urmare a efectului vasoconstrictor , senzaţie de arsură la nivelul sacului conjunctival, o creştere a tensiunii arteriale; poate apare cicloplegie persistentă pentru câteva ore. Pe lângă acestea, au apărut reacţii presoare puternice acompaniate de palpitaţii, tahicardie şi cefalee severă. Aceste efecte sistemice au fost observate în special la pacienţii cu hiperemie conjunctivală şi afectare a epiteliului cornean sau conjunctival.

Utilizarea cronică poate determina hiperemie conjunctivală reactivă şi îngroşarea corneei datorită difuziunii edematoase. Utilizarea cronică poate determina mioză la vârstnici (efect de rebound).

În cazuri izolate xeroză conjunctivală (keratinizare epitelială), închiderea canalului lacrimal şi epifora instalate după utilizarea pe termen lung.

Fenilefrina poate agrava glaucomul cu unghi îngust, astfel, poate provoca atacul de glaucom. Dacă fenilefrina este utilizată în glaucom, trebuie adăugate medicamente care reduc presiunea intraoculară (de exemplu pilocarpina).

Raportarea reacţiilor adverse suspectate

Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj

Simptome:

Simptomele de supradozaj sunt următoarele: creşterea tensiunii arteriale, palpitaţii, cefalee, vărsături, anxietate, tremurături, iniţial tahicardie, apoi glomus caroticum, posibilă bradicardie reflexă datorită stimulării. De asemenea, după administrarea oculară topică a preparatului, poate apare o creştere pronunţată a tensiunii arteriale (de exemplu după administrarea de doze crescute).

Doza orală toxică la copii este de 3 mg pe 1 kg de greutate corporală, la adulţi este de 300 mg pe 1 kg de greutate corporală.

Măsuri:

După ingestia medicamentului, se administrează oral cărbune activat şi se efectuează lavaj gastric. După supradozaj în sacul conjunctival, se recomandă spălarea imediată cu apă a sacului conjunctival.

Bradicardia reflexă este controlată cu atropină (dozele administrate la copii între 0.01-0.02 mg pe 1 kg de greutate corporală).

Fentolamina este administrată ca blocant al alfa-receptorilor periferici în creşterea severă a tensiunii arteriale.

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.

Medicamentul ambalat pentru comercializare: A nu se păstra la frigider sau congela.

Medicamentul după prima deschidere a flaconului: A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.A nu se lăsa la îndemâna si vederea copiilor.

Ambalaj

Cutie cu un flacon din PEJD, prevăzut cu picurător din PEJD și închis cu capac cu filet din PEÎD, de culoare albă; flaconul conține 5 ml picături oftalmice, soluţie.

Cutie cu un flacon din PEJD, prevăzut cu picurător din PEJD și închis cu capac cu filet din PEÎD, de culoare albă; flaconul conține 10 ml picături oftalmice, soluţie.

Producător

Unimed Pharma Ltd., Orieškova 11, 82105 Bratislava Republica Slovacă

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Unimed Pharma Ltd., Orieškova 11, 82105 Bratislava Republica Slovacă

Data ultimei verificări a prospectului

Aprilie 2018

citeste mai mult...
Acest produs face parte si din categoriile:
Scrie o recenzie

Review-uri si Pareri Fenefrin 100mg/ml 1flacon


Rating-ul dumneavoastra

mattca.ro este o farmacie pentru tine si familia ta! La noi gasesti online: medicamente fara reteta, suplimente alimentare, vitamine si minerale de la branduri de top, produsele tale preferate de ingrijre, cosmetice si dermatocosmetice, produse pentru bebelusi, tehnica si aparatura medicala.

Beneficiile mattca.ro:

  • Livrarea in Romania cu o taxa de transport de 11,90 lei, pentru platile online
  • Livrarea in peste 20 de tari din Europa
  • Parteneriate cu brand-uri de renume
  • Oferte si promotii noi, lunar
  • Cantitati economice (pachete avantajoase)
  • Sfaturi si informatii utile in articolele de pe Blog
Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos