Sfatul specialistului pentru luna mai: Arsurile solare - tratamentul complet si relatia cu cancerul de piele

11 minute citire

- 22/05/2022
Ultima actualizare: 08/04/2024

Sfatul specialistului pentru luna mai: Arsurile solare - tratamentul complet si relatia cu cancerul de piele

Multe persoane isi doresc o piele bronzata, fara a lua in calcul efectele nocive ale radiatiilor solare, care pot fi extrem de periculoase, crescand riscul de cancer de piele. Folosirea produselor autonbronzante reprezinta o alternativa mult mai sanatoasa decat bronzul ,,natural”.

Vichy - Ideal Soleil lapte autobronzant fata si corp 100ml

Beneficiile expunerii corecte la soare

Expunerea moderata la soare are numeroase efecte benefice pentru organism, printre care amintim: cele de ordin estetic (ameliorarea eczemelor, a acneei sau a psoriazisului), psihologic (in combaterea starilor depresive), dar si de intarire a sistemului osos (favorizeaza sinteza de vitamina D indispensabila fixarii calciului in oase). Expunerea prelungita insa, in special daca aceasta are loc in lipsa masurilor elementare de fotoprotectie, poate avea urmari neplacute atat pe termen scurt (arsurile solare) cat si pe termen lung (poate constitui un factor de risc pentru aparitia cancerului cutanat sau poate agrava o afectiune dermatologica deja existenta (de exemplu lupus eritematos sistemic sau diferite colagenoze).  

Ce sunt radiatiile solare si ce efecte au asupra pielii?

Radiatiile solare sunt radiatiile emanate de soare. Dintre acestea, radiatiile ultraviolete (UV) pot avea efecte nedorite asupra pielii si sanatatii. Expunerea indelungata la radiatiile UV, fie ele naturale, fie artificiale (la solar), este daunatoare pentru sanatate. Exista mai multe tipuri de radiatii UV, insa cele care afecteaza pielea sunt urmatoarele:

  • Radiatiile UVA patrund in profunzimea pielii pana in derm si pot afecta ADN-ul celular, fiind asociate cu efecte daunatoare fototoxice pe termen lung, precum aparitia ridurilor, dar si a cancerului de piele. De asemenea, agraveaza efectele carcinogene ale radiatiilor UVB.
  • Radiatiile UVB actioneaza asupra epidermului si, in prima faza, determina inrosirea si inflamarea pielii, fiind responsabile de aparitia arsurilor solare dar si acestea pe termen lung au efect mutagen si cancerigen
  • Radiatiile infrarosii IR-A au efect de incalzire a organismului, patrund adanc in straturile profunde si produc pierderea elasticitatii pielii, imbatranirea prematura a pielii si au efect cancerigen.

Cand se produc arsurile solare?

Bronzul este metoda naturala prin care organismul se apara de radiatiile UV, prin producerea de catre melanocite (celulele care dau culoare pielii) a melaninei, pigmentul responsabil pentru bronz. Melanina absoarbe radiatiile UV , insa atunci cand acestea sunt prea puternice, sistemul de aparare al organismului este coplesit si au loc reactii toxice, in urma carora apar arsurile solare. Rapiditatea cu care o arsura solara apare la suprafata pielii este determinata de factori precum:

  • tipul pielii (persoanele cu pielea deschisa au o cantitate redusa de melanina, pigmentul protector anti-UV al pielii,  fiind cele mai predispuse arsurilor solare),
  • momentul si durata expunerii la soare (risc ridicat, daca expunerea se face intre orele 10 -16),
  • intensitatea razelor solare,
  • sensibilitatea pielii,
  • nivelul de hidratare al pielii,
  • afectiuni preexistente ale pielii,
  • altitudinea (cu cat creste inaltimea, cu atat scade gradul de filtrare a radiatiilor solare),
  • perioada anului (riscul de arsuri solare este mai crescut in lunile de vara).

Arsurile solare

Arsurile solare apar in urma expunerii exagerate si/ sau neprotejate la soare. In functie de severitatea arsurii, pot sa apara si leziuni pe piele (papule, vezicule). Veziculele se pot sparge si prezinta risc de suprainfectare. Cea mai grava complicatie a unei arsuri solare poate sa apara tardiv, dupa ani de zile, si este reprezentata de cancerul de piele.  

Cum se manifesta arsurile solare?

Arsurile solare se manifesta prin:

  • inrosirea pielii;
  • usturime, durere, slabiciune si sensibilitate cutanata crescuta;
  • aparitia de papule sau vezicule (basici) pe piele;
  • semne generale: frisoane, febra, ameteala, greata etc.
  • exfolierea pielii (dupa vindecare).

  De retinut! Pielea neprotejata poate fi deteriorata dupa doar 15 minute de expunere la radiatiile UV, dar efectele arsurilor solare apar abia la cateva ore de la expunere si ating punctul maxim dupa aproximativ o zi.  

Categorii de arsuri solare

In functie de severitatea simptomelor, arsurile solare pot fi clasificate in 2 categorii:

  • Arsuri solare de gradul I - sunt cele mai frecvente si se manifesta prin aparitia zonelor inrosite, sensibile si dureroase, la nivelul pielii. Simptomele se pot agrava pe perioada primelor 36 de ore, iar apoi se vor ameliora pe parcursul urmatoarelor 5 zile.
  • Arsuri solare de gradul II -  afecteaza, pe langa primul strat al pielii, si pe al doilea si cauzeaza basici dureroase si pline de lichid, care se vor sparge si vor duce la exfolierea stratului superficial al pielii. Simptomele inregistreaza o acutizare in primele 48 de ore, iar apoi incep sa fie mai blande. Se vor vindeca in 10-12 zile si pot lasa cicatrici dupa vindecare.

Metode de tratament

Arsurile solare de grad I sau II pot fi tratate acasa. Ele se vor ameliora in primele 2 zile, si vor disparea definitiv dupa mai multe zile. Tratarea acestora urmareste calmarea durerilor si reducerea disconfortului creat, pana cand pielea se va vindeca de la sine. Efectele pe care arsurile solare le au pe termen lung nu pot fi combatute prin tratament. Se impune sa se apeleze la ingrijire medicala de specialitate, pentru a reduce riscurile asociate (suprainfectarea), cand se observa simptome agravante cum sunt:

  • basicile acopera o mare suprafata corporala;
  • prezenta febrei si durerilor de cap severe, a frisoanelor, starilor de greata, sau durerilor intense de la nivelul pielii;
  • starea de rau a persoanei este persistenta chiar si dupa cateva zile;
  • exista semne de infectie: puroi la nivelul unei basici sparte, umflarea exagerata a unei basici, scurgeri de culoare rosie din interiorul unei basici;
  • aparitia semnelor de insolatie: deshidratare (absenta urinarii), fotofobie si stari de confuzie.

Principalele recomandari pentru calmarea arsurilor solare sunt:

  • Racorirea pielii: se recomanda dusuri de scurta durata sau baie cu apa calduta spre rece sau chiar aplicarea pe piele de comprese reci (prosoape umezite cu apa rece), insa trebuie evitata aplicarea de gheata direct pe pielea lezata, diferenta de temperatura inrautatind situatia; de asemenea, alte metode de racorire care nu functioneaza si care nu trebuie aplicate pe zonele afectate sunt: albusul de ou, mierea sau alte produse ce nu au fost testate anterior;
  • Tratament cu analgezice sau antiinflamatoare ce pot reduce inflamatia si durerile (se indica administrarea de paracetamol, aspirina sau ibuprofen - Nurofen Express Forte);
  • Hidratare interna prin consum de multa apa (2litri), deoarece expunerea la soare si caldura determina pierderea de lichide la nivelul pielii.

Tratamentul local al arsurilor solare de gradul I (fara vezicule pe piele)

  • Intreruperea expunerii la soare la primele semne de arsura;
  • Racirea pielii cu dusuri (bai) racoroase, scurte sau cu ajutorul compreselor reci (cu lapte, ceai musetel, galbenele, soc, aloe), sau spray-uri reci. In apa de baie se pot adauga: tarate de ovaz, amidon, bicarbonat de sodiu, pentru a creste efectul calmant;
  • Aplicarea unui strat de iaurt care se indeparteaza dupa 15 minute si se repeta din trei in trei ore, are efect racoritor si de ameliorare a durerilor;
  • Folositi prosoape moi pentru uscarea pielii (impiedica deshidratarea pielii);
  • Aplicarea de produse dermato-cosmetice cu efect hidratant si calmant al pielii iritate care se regasesc sub diferite forme farmaceutice (de la lotiune, emulsie, crema, unguent, ulei sau balsam pana la spray), si care restaureaza rapid integritatea si confortul pielii afectate, prin actiunea asociata a diverselor principii active cu rol analgezic si regenerant (de exemplu: alantoina, aloe vera, acid hialuronic, vitamine: B5 sau d-panthenol, vitamina C, vitamina E, glicerina, mentol, ulei de cocos, catina, sunatoare, migdale, trandafir, shea, macadamia, masline, lavanda, extract de hammamelis, musetel, ceai verde, jojoba, bisabolol, propolis, unt de karite, rasina de conifere, etc.)

Bioderma - Photoderm gel-crema dupa soare 200ml

Utilizarea locala de produse farmaceutice care contin substante  antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, diclofenac, ketoprofen), sau steroidiene (hidrocortizon 1% ), care alina durerea si tumefactia. Aplicarea de geluri ce utilizeaza substante cu efect antialergic  (antihistaminice topice), care elimina eruptia, roseata, mancarimea, durerea si umflaturile pielii (clorhidrat de difenhidramina, maleat de dimetinden, etc).  

Tratamentul local al arsurilor solare de gradul II (cu vezicule pe piele)

Pentru arsurile de gradul II, prezenta veziculelor necesita folosirea unui pansament (bandaj/compresa sterila) curat pe vezicula pentru a o proteja sa nu se sparga. Daca aceasta se sparge, se va igieniza zona cu delicatete cu apa si sapun si se va aplica local un produs antibacterian si regenerant, pentru a evita suprainfectarea si pentru a favoriza vindecarea. Se pot utiliza:

  • Antibacteriene topice cu neomicina, bacitracina (Baneocin unguent)
  • Combinatiile de antibiotice si corticosteroizi (exemple: prednisolona si neomicina/Neopreol unguent sau oxitetraciclina si hidrocortizon/Oximed spray) - sunt recomandate a fi utilizate in faza de cicatrizare a arsurilor, cand mecanismul de bariera al pielii incepe sa functioneze din nou, atat pentru a preveni cicatrizarea inestetica cat si suprainfectarea tardiva. Corticosteroizii aplicati la inceput dupa spargerea veziculelor, pot creste riscul de infectie!
  • Preparatele farmaceutice cu sulfadiazina de argint au efect antimicrobian, prevenind aparitia infectiilor la nivelul leziunilor cutanate din arsuri, ulcere varicoase sau alte plagi.

Propolisul spray este recunoscut pentru multiplele sale efecte, atat antiinflamator si calmant, dar si puternic antimicrobian (antibacterian si antifungic), prevenind astfel suprainfectarea si favorizand vindecarea rapida.

Se mai pot utiliza plasturii din bumbac, tip plasa, Grassolind permeabili pentru aer si exsudat, care contin un pansament impregnat  cu unguent neutru fara medicament; acestia permit trecerea exsudatului prin ochiurile retelei sale, in pansamentul absorbant de deasupra, prevenind maceratia. Substanta grasa pastreaza marginile plagii suple, stimuland reepitelizarea. Pansamentul poate fi schimbat fara durere si fara sa se distruga tesutul nou format.

Un alt tip de pansament cu efecte favorabile vindecarii arsurilor este Atrauman Ag, ce contine un pansament impregnat cu unguent neutru si argint, cu proprietati antibacteriene. Este foarte moale si flexibil, nu adera de suprafata plagii si asigura un efect antibacterian ce dureaza pana la 7 zile.

Cum se aplica tratamentul topic antibacterian?

  • Inainte de fiecare aplicare, curatati si indepartati tesutul mort. Apoi spalati leziunea sub jet de solutie antiseptica sau apa pentru inlaturarea resturilor de crema si a exudatului cu aspect de puroi.
  • Produsele antibacteriene topice se aplica cu o spatula sterila sau cu manusi de unica folosinta. Este de preferat sa aplicati produsul (crema, pasta, unguent etc.) pe o fata sterila, pe care o plasati apoi pe leziune.

Ingrijirea pielii dupa vindecarea arsurilor

Pielea arsa se cojeste in cateva zile, eliminandu-se straturile superioare deteriorate. Cojile trebuie lasate sa se detaseze singure si se vor elimina cu blandete. In timp ce pielea se decojeste, se va continua aplicarea unei creme hidratante si regenerante.

Bioderma - Cicabio crema 40ml

Complicatii ale arsurilor solare

Arsurile solare pot avea complicatii imediate sau complicatii tardive. Complicatiile imediate se refera la suprainfectarea arsurilor care pot evolua nefavorabil spre septicemie. Complicatiile tardive, apar in special in cazul arsurilor solare repetate si sunt reprezentate de:  imbatranirea prematura a pielii, ridarea pielii,  pete (pistrui) si pigmentari anormale, boli de piele (dermatoze, dermatite etc.), cancer cutanat.  

Ne protejeaza cu adevarat produsele de protectie solara?

Produsele de protectie solara nu sunt suficiente pentru a evita efectele nocive ale radiatiilor solare. Acestea trebuie folosite pentru a proteja zonele expuse la soare, in combinatie cu alte metode (cautarea umbrei, hainele si accesoriile potrivite: palarie, ochelari de soare ), si NU pentru a prelungi expunerea la soare! Este bine sa stiti ca SPF-ul (Solar Protection Factor) indicat pe majoritatea produselor de protectie solara, masoara eficacitatea impotriva radiatiilor UVB. De aceea, este indicat sa utilizati produse cu SPF minimum 15 (incearca Bariesun spray protectie solara SPF 50+), care au spectru larg si care protejeaza impotriva tuturor radiatiilor ultraviolete (atat UVB, cat si UVA).

avene

Exista si produse inovative ce contin complexe antioxidante pentru protectie suplimentara impotriva radiatiilor infrarosii. Acestea trebuie aplicate intr-un strat uniform si suficient de gros pe toate zonele de piele expuse la soare, preferabil cu 15 minute inainte de a va expune. Pentru eficienta produsului, un adult ar trebui sa foloseasca aproximativ 35 ml de crema (6-8 lingurite) la o aplicare pe intreaga suprafata de piele expusa. Crema trebuie reaplicata la un interval de doua ore, mai ales daca stati in apa sau desfasurati activitati sportive si transpirati. Pentru buze aplicati un balsam cu factor de protectie (pentru fata iti recomandam cremele rezistente la apa Frezyderm Sun Screen Color Velvet SPF 30 sau Frezyderm Sun Screen Color Velvet SPF 50+ ). 

Isdin - Stick protector buze SPF 50 4g

Arsurile solare si cancerul cutanat

Arsurile solare reprezinta una dintre cauzele principale ale cancerului de piele. Riscul de cancer cutanat creste exponential in cazul expunerii excesive la soare, si in special in cazul arsurilor solare repetate. Zonele expuse frecvent acestui risc sunt fata, gatul si mainile. Cancerul de piele poate fi impartit in doua tipuri: cancere de piele melanom si non-melanom. Melanomul se poate dezvolta dintr-o alunita existenta sau poate sa apara ca alunita noua. Aceasta este cea mai putin intalnita forma de cancer de piele, dar cea mai periculoasa, deoarece se poate raspandi in alte parti ale organismului. Daca observati orice modificare in dimensiunea, forma sau culoarea unei alunite sau daca observati o alunita noua, albastra, maro sau neagra, aceasta ar trebui sa fie verificata urgent de medicul dvs. de familie. Orice alunita care produce mancarime, durere sau face crusta trebuie, de asemenea, verificata.

Atentie! O arsura solara in copilarie dubleaza riscul aparitiei cancerului de piele odata cu inaintarea in varsta, de aceea protejarea pielii inca din copilarie este esentiala pentru o piele sanatoasa mai tarziu. In general, cancerul cutanat este diagnosticat dupa o perioada de ani 10-30 ani de la aparitia arsurilor solare grave din copilarie sau adolescenta, de aceea este bine sa prevenim prin utilizarea produselor de protectie solara.

Avene - Lapte fotoprotectie copii fara urme albe SPF 50+ 100ml

Pentru a afla mai multe despre radiatiile solare si despre efectul acestora, puteti citi articolul nostru De ce trebuie sa folosim protectie solara.

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.

 

 



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos