Cum ii inveti pe cei mici sa foloseasca periuta de dinti?

3 minute citire

- 05/04/2023
Ultima actualizare: 05/02/2024

Cum ii inveti pe cei mici sa foloseasca periuta de dinti?

Iti place sa iti vezi micutul zambind mereu si cum se bucura de toate lucrurile din jurul sau, dar si cum rade zgomotos evidentiindu-si dintisorii. Si vrei ca toate momentele sa ramana la fel. Cum faci sa-i pastrezi dantura frumoasa si sanatoasa? Cum il inveti sa foloseasca periuta de dinti? Te gandesti la ce varsta poti sa incepi igiena dentara si cand poate copilul tau sa se spele singur pe dinti? In randurile de mai jos, iti vom prezenta cateva sfaturi care te vor ajuta sa ingrijesti corect dintii copilului tau si implicit sa il inveti sa foloseasca periuta de dinti.

Ritualul tau e si ritualul lui

Indiferent ca sunt dintii de lapte sau dintii definitivi, acestia au un rol important pentru sanatate si din acest motiv trebuie mentinuti curati si fara carii. Medicii stomatologi recomanda ca  igiena dentara la copii sa fie initiata chiar inainte de aparitia primului dinte, cand este indicat sa ii stergi gingiile micutului cu ajutorul unui deget invelit in tifon sau sa folosesti un degetar special pentru igiena orala a sugarilor, cum este cel de la Nuk.

Pe la varsta de sase luni, atunci cand primul dintisor a aparut, poti sa folosesti o periuta de dinti speciala pentru copii si doar apa. Optional, poti utiliza o pasta de dinti fara zahar de dimensiunea unei jumatati de bob de mazare. De la aceasta varsta pana la sase-sapte ani, periajul dentar ramane in sarcina parintilor.

Inainte de a face primul pas, viziteaza medicul specialist si apoi cu recomandarile primite, acceseaza o farmacie online de unde poti sa alegi si sa comanzi produsele necesare de igiena orala. Dupa ce ai achizitionat produsele indicate, incepe sa-i impartasesti cateva lucruri din ritualul tau zilnic de ingrijire a dintilor.

Elgydium Periuta De Dinti Kids

Astfel, pentru a-l invata pe micutul tau sa aiba grija de dinii, tine cont de urmatoarele sfaturi simple:

  • Utilizeaza o cantitate mica de  pasta de dinti (cam cat un bob de mazare) si supravegheaza-l in timpul periajului.
  • Foloseste o periuta de dinti cu peri moi si periaza mai intai suprafetele interioare ale dintilor (deoarece pe partea acesta se acumuleaza cel mai mult placa bacteriana). Periaza usor dintisorii inainte si inapoi.
  • Urmeaza aceeasi procedura si pe suprafata exterioara a fiecarui dinte. Inclina periuta de-a lungul liniei exterioare a gingiei si periaza usor. Curata usor si fiecare molar.
  • Cu varful periutei, curata in spatele fiecarui dinte frontal, de sus in jos.
  • La final, periaza limba.

De asemenea, pentru a preveni aparitia cariilor la copii, nu uita sa ai in vedere urmatoarele reguli:

  • Sa isi perieze dintii de doua ori pe zi, folosind o pasta de dinti recomandata de medicul specialist si o periuta de dinti obisnuita, sau electrica. In acest fel va indeparta placa bacteriana care se formeaza pe dinti, evitand astfel aparitia cariilor dentare.
  • Sa foloseasca zilnic ata dentara pentru curatarea placii bacteriene dintre dinti si prevenind astfel depunerea tartrului.
  • O dieta echilibrata. Evita sa-i administrezi copilului tau alimente bogate in zahar si amidon. Daca totusi vrei sa-i oferi aceste alimente, este recomandat sa o faci in timpul meselor deoarece secretia de saliva (din timpul meselor) ajuta la eliminarea resturilor alimentare dintre dinti.
  • Utilizeaza produse de igiena orala cu fluor: pasta de dinti si apa de gura.
  • Seteaza un cronometru in baie la doua minute, pentru a peria dintii. Dupa indicatiile medicilor, acest interval este suficient pentru un periaj corect si in plus, il va ajuta pe micut sa tina cont de durata periajului.
  • Stabileste in calendar o vizita regulata la medicul dentist, pentru un control de rutina.

Odata ce ii vei obisnui sa aiba grija de dinti de la o varsta frageda, acest lucru ii va influenta sanatatea dentara pe tot parcursul vietii. Asadar, cu o buna igiena dentara practicata acasa alaturi de vizitele regulate la medicul dentist, copilul tau va creste cu un zambet sanatos.   

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos