Statine: Mod de actiune, beneficii, riscuri si alternative
Ultima actualizare: 19/06/2024

11 minute citire

- 13/06/2024

Statine: Mod de actiune, beneficii, riscuri si alternative

Statinele sunt o clasa de medicamente prescrise pe scara larga pentru a reduce nivelul colesterolului din sange si a preveni bolile cardiovasculare. Daca medicul ti--a recomandat statine sau daca ai un nivel ridicat al colesterolului, probabil te intrebi cum actioneaza statinele, care sunt beneficiile si riscurile lor.

In acest ghid, exploreaza tot ce trebuie sa stiti despre statine - de la mecanismul lor de actiune si principalele tipuri disponibile, pana la posibilele efecte secundare si recomandari pentru un tratament eficient si sigur. Inarmat cu aceste informatii, vei putea lua decizii in cunostinta de cauza impreuna cu medicul tau si vei sti cum sa gestionezi optim tratamentul cu statine pentru a a-ti proteja sanatatea inimii.

Ce sunt statinele si cum scad ele colesterolul?

Statinele sunt medicamente care reduc colesterolul si previn bolile de inima. Ele sunt prescrise in principal persoanelor cu colesterol ridicat si celor cu risc crescut de atac de cord sau accident vascular cerebral.

Statinele blocheaza o enzima numita HMG-CoA reductaza, care ajuta organismul sa produca colesterol. Prin blocarea acestei enzime, statinele reduc cantitatea de colesterol produs de organism.

Reducerea colesterolului din ficat determina ficatul sa produca mai multi receptori pentru LDL (colesterolul rau). Acesti receptori elimina LDL-ul din sange, reducand astfel cantitatea totala de colesterol din organism.

Care sunt principalele tipuri de statine? 

Cele mai cunoscute si prescrise statine sunt:

 • Atorvastatina (Sortis) – Este una dintre cele mai prescrise statine si este cunoscuta pentru eficacitatea sa in scaderea colesterolului LDL si in reducerea riscului de evenimente cardiovasculare.
 • Rosuvastatina (Crestor) – Este o statina potenta care poate reduce semnificativ nivelurile de colesterol LDL si poate contribui la imbunatatirea profilului lipidic general.
 • Simvastatina – Utilizata pe scara larga, aceasta statina este eficienta in scaderea colesterolului LDL.
 • Lovastatina – Una dintre primele statine introduse pe piata, lovastatina este inca utilizata pentru tratamentul hipercolesterolemiei.
 • Fluvastatina (Lescol) – Este mai putin potenta comparativ cu alte statine, dar poate fi o optiune buna pentru pacientii cu risc mai mic de evenimente cardiovasculare sau care au nevoie de doze mai mici.

Uneori, o statina este combinata cu un alt medicament pentru inima. 

Exemple sunt atorvastatin-amlodipina (Caduet) si ezetimib-rosuvastatin (Lipocomb)

Exista si surse naturale de statine?

Monakolina K (Monascus purpureus), un compus natural din drojdia rosie de orez, este o alternativa naturala la medicamentele pentru scaderea colesterolului. Similara cu lovastatina, o statina sintetica, monakolina K poate reduce colesterolul cu 5-10%.

Doza recomandata este de aproximativ 10 mg pe zi, echivalenta cu doza de lovastatina prescrisa. Beneficiile se observa dupa cateva saptamani, cu o reducere semnificativa a colesterolului LDL si o imbunatatire a profilului lipidic.

Este important ca persoanele care iau suplimente cu monakolina K sa fie monitorizate de un medic, mai ales daca iau si alte medicamente care pot interactiona cu statinele.

Desi drojdia rosie de orez este bine tolerata, pot aparea efecte secundare similare cu cele ale statinelor, cum ar fi dureri musculare, probleme hepatice sau digestive. Produsele din drojdie rosie de orez pot fi benefice pentru scaderea colesterolului, dar nu sunt lipsite de riscuri. Uniformitatea, puritatea si siguranta produselor pot varia.

Cine are indicatie pentru tratamentul cu statine? 

Tratamentul cu statine este personalizat si se prescrie de catre medic, care va lua in calcul toti factorii de risc si va monitoriza pacientul. 

Administrarea de statine se recomanda in principal persoanelor cu:

 • hipercolesterolemie: persoanelor care au niveluri ridicate de colesterol LDL ("colesterol rau") in sange, care nu pot fi gestionate doar prin dieta si exercitii fizice.
 • boli cardiovasculare existente: persoanelor care au deja boli cardiovasculare, cum ar fi boala coronariana, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau boala arteriala periferica, pentru a preveni evenimente suplimentare.
 • risc crescut de boli cardiovasculare: persoanelor cu un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare in urmatorii 10 ani, evaluat pe baza unor factori de risc precum varsta, istoricul familial de boli cardiovasculare, fumatul, hipertensiunea arteriala si obezitatea.
 • anumite afectiuni genetice: persoanelor cu hipercolesterolemie familiala, o afectiune genetica ce determina niveluri extrem de ridicate de colesterol LDL de la o varsta frageda.

Care sunt beneficiile tratamentului cu statine?

Prin mecanismul lor de actiune, statinele ajuta la:

 • Reducerea semnificativa a riscului de infarct miocardic si accident vascular cerebral.
 • Scaderea mortalitatii cardiovasculare.
 • Incetinirea progresiei aterosclerozei.
 • Imbunatatirea profilului lipidic general.

Ce arata studiile clinice despre eficienta statinelor? 

Studiile clinice au demonstrat eficienta semnificativa a statinelor in reducerea riscului de afectiuni cardiovasculare. Iata cateva concluzii majore:

 • Reducerea colesterolului LDL: Statinele pot reduce colesterolul LDL cu pana la 50%, o reducere semnificativa care are un impact pozitiv asupra sanatatii cardiovasculare.
 • Scaderea riscului cardiovascular: Studiile au aratat ca statinele pot reduce riscul de infarct miocardic cu pana la 40% si riscul de accident vascular cerebral cu pana la 30%.
 • Reducerea mortalitatii: Statinele pot reduce mortalitatea cardiovasculara cu pana la 20%, demonstrand un impact semnificativ asupra duratei de viata a pacientilor cu risc cardiovascular crescut.

Studii clinice:

 • Studiul INTERHEART: Un studiu amplu care a inclus peste 25.000 de pacienti cu risc cardiovascular crescut a demonstrat ca terapia cu statine a redus semnificativ riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral si deces cardiovascular.
 • Studiul PROVE: Un alt studiu important a evaluat eficienta rosuvastatinei la pacientii cu risc cardiovascular moderat. Rezultatele au aratat o reducere semnificativa a riscului de evenimente cardiovasculare majore la pacientii care au luat rosuvastatin.

Care sunt efectele adverse ale statinelor?

Statinele sunt de obicei bine tolerate, dar pot avea o serie de efecte adverse:

 • Miopatia: Dureri musculare, sensibilitate musculara sau slabiciune inexplicabila. Miopatia severa, numita rabdomioliza, este rara, dar poate fi grava.
 • Hepatotoxicitate: Cresterea transaminazelor hepatice. De obicei, aceasta crestere este temporara si dispare la oprirea sau reducerea dozei de statine.
 • Diabet zaharat: Risc crescut de aparitie a diabetului zaharat.
 • Accident vascular cerebral hemoragic: Exista unele preocupari cu privire la un risc crescut de accident vascular cerebral hemoragic, dar studiile nu au confirmat acest lucru.

Cat de frecvente si severe sunt aceste reactii adverse ale statinelor? 

Reactii adverse frecvente si usoare:

 • Durere musculara (mialgie): 5-10% dintre pacienti, de obicei usoara.
 • Tulburari digestive: 2-5% dintre pacienti, simptome usoare.
 • Cefalee: 1-3% dintre pacienti, usoara si trecatoare.
 • Cresterea nivelurilor enzimatice hepatice: 1-2% dintre pacienti, asimptomatica dar necesita monitorizare.

Reactii adverse rare si severe:

 • Miopatie si rabdomioliza: Miopatia <0.1%, rabdomioliza 1 la 10.000-100.000 de pacienti, grava si necesita oprirea tratamentului.
 • Diabet zaharat: Usor crescut, necesita management, dar beneficiile statinelor depasesc riscurile.
 • Reactii hepatice severe: <0.1%, poate include hepatita si insuficienta hepatica, necesitand intreruperea tratamentului.
 • Probleme cognitive: Foarte rare, reversibile dupa oprirea tratamentului.

Ce contraindicatii sau precautii exista la administrarea statinelor?

Statinele sunt contraindicate in boala hepatica activa sau cresteri persistente inexplicabile ale nivelurilor de aminotransferaze. De obicei, administrarea statinelor ar trebui intrerupta pentru majoritatea femeilor insarcinate. Medicii trebuie sa evalueze nevoile terapeutice, in special pentru cei cu risc crescut de evenimente cardiovasculare in timpul sarcinii, cum ar fi pacientii cu hipercolesterolemie familiala homozigota sau boli cardiovasculare existente. Statinele sunt, de asemenea, contraindicate in timpul alaptarii.

Ce precautii trebuie luate in considerare inainte de a incepe tratamentul cu statine?

Precautii generale:

 • Alergii: Informati medicul dumneavoastra daca sunteti alergic la statine sau la alte medicamente.
 • Afectiuni medicale: Informati medicul dumneavoastra despre orice afectiuni medicale pe care le aveti, inclusiv boli hepatice, renale, musculare sau tiroidiene.
 • Interactiuni medicamentoase: Informati medicul dumneavoastra despre toate medicamentele pe care le luati, inclusiv suplimentele alimentare si medicamentele eliberate fara prescriptie medicala (OTC-uri). Anumite medicamente pot interactiona cu statinele.
 • Varsta inaintata: Daca aveti peste 70 de ani, medicul trebuie sa stabileasca doza corespunzatoare.

Cu ce alte medicamente pot interactiona statinele?

Statinele pot interactiona cu o varietate de medicamente, inclusiv:

 • Anticoagulante (medicamente care subtiaza sangele): Pot creste riscul de sangerari.
 • Gemfibrozil: Un alt medicament pentru scaderea colesterolului, care poate creste riscul de leziuni musculare.
 • Ciclosporina: Poate nivelul de statine din sange, crescand riscul de efecte secundare .
 • Unele antibiotice (macrolide) si antifungice (azoli): Pot creste nivelul de statine din sange.
 • Unele medicamente utilizate impotriva infectiei HIV: Pot creste nivelul de statine din sange.

Cum pot aceste interactiuni afecta eficacitatea si siguranta tratamentului?

Interactiunile medicamentoase pot influenta eficacitatea si siguranta tratamentului in sens negativ, asadar este extrem de important sa le luam in considerare.

 • Interactiunile pot reduce eficacitatea: Anumite medicamente pot afecta modul in care organismul absoarbe sau metabolizeaza statinele, diminuand efectul lor.
 • Interactiunile pot creste riscul de efecte secundare: Unele medicamente pot creste riscul de leziuni musculare, afectare hepatica sau alte simptome neobisnuite asociate cu statinele.

Este important sa informati medicul daca luati si alte medicamente sau suplimente alimentare, acesta va evalua riscurile potentiale de interactiune si va ajusta doza sau va recomanda alternative, daca este cazul.

Cum se monitorizeaza tratamentul cu statine?

Analizele de sange periodice sunt foarte importante pentru a monitoriza eficacitatea si siguranta tratamentului cu statine. Se urmaresc urmatorii parametri:

 • Profilul lipidic: Masoara nivelul colesterolului total, LDL (colesterolul „rau”), HDL (colesterolul „bun”) si trigliceridelor. Permite evaluarea eficacitatii statinelor in reducerea colesterolului.
 • Enzime hepatice: Masoara nivelurile enzimelor hepatice (ALAT, ASAT) din sange. Niveluri crescute pot indica afectare hepatica, o posibila consecinta rara a tratamentului cu statine.
 • Creatinina: Masoara functia renala. Este importanta deoarece statinele pot afecta functia renala la unii pacienti.
 • Mioglobina: Poate fi recomandata in caz de dureri musculare severe, pentru a evalua riscul de leziuni musculare grave asociate cu statinele.

Cat timp se administreaza de obicei statinele? 

Durata tratamentului cu statine este individualizata si depinde de o serie de factori, precum:

 • Severitatea dislipidemiei (niveluri crescute de colesterol): Persoanele cu dislipidemie severa pot necesita un tratament mai lung.
 • Raspunsul individual la tratament: Unii pacienti pot obtine o scadere semnificativa a colesterolului dupa o perioada scurta de tratament, in timp ce altii pot necesita o durata mai lunga pentru a atinge tintele terapeutice.
 • Aparitia efectelor secundare: Daca apar reactii adverse, tratamentul cu statine poate fi intrerupt temporar, sau chiar oprit.
 • Prezenta altor afectiuni medicale: Anumite afectiuni medicale pot influenta durata tratamentului cu statine.

De regula, tratamentul cu statine este pe termen lung, chiar si dupa scaderea colesterolului la nivelul dorit. Statinele previn aparitia complicatiilor cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Intreruperea tratamentului poate duce la cresterea din nou a colesterolului si la cresterea riscului de boli cardiovasculare.

Ce alternative exista la statine?

Daca pacientii nu tolereaza statinele sau nu ating nivelul dorit de colesterol cu monoterapie, medicii pot recomanda alternative terapeutice, precum:

 • Ezetimib: Blocheaza absorbtia colesterolului la nivelul intestinului, reducand colesterolul total si LDL.
 • Inhibitori de PCSK9 (alirocumab): Inhiba proteina PCSK9, care degradeaza receptorii LDL pe suprafata celulelor hepatice, permitand eliminarea mai eficienta a colesterolului LDL din sange.
 • Rasini de legare a acizilor biliari (colestiramina, colestipol): Leaga acizii biliari in intestin, ceea ce forteaza ficatul sa foloseasca mai mult colesterol pentru a produce acizi biliari noi, reducand astfel nivelul de LDL.

Exista suplimente naturale care pot inlocui statinele?

Pot fi benefice si o serie de suplimente alimentare pentru scaderea colesterolului, dar este important sa le introduceti ca parte a unui plan general de gestionare a colesterolului, care ar trebui sa includa si alte masuri dietetice si de stil de viata. Pe langa suplimentele cu drojdie rosie din orez (Monakolina K) despre care am vorbit anterior, mai amintim de:

 • Suplimente cu fibre (Psyllium): Psyllium este o sursa importanta de fibre solubile. Fibrele solubile formeaza un gel in intestin, care se leaga de colesterol si acizi biliari, reducand astfel absorbtia colesterolului in sange.
 • Acizi grasi omega 3: Omega-3 sunt acizi grasi esentiali gasiti in peste gras, ulei de peste si unele seminte si nuci. Pot contribui la scaderea riscului de boli cardiovasculare prin reducerea inflamatiei, a trigliceridelor si, in unele cazuri, a LDL colesterol.

Ce spun studiile recente despre eficacitatea si siguranta statinelor?

Statinele sunt medicamente extrem de eficiente in reducerea colesterolului LDL ("rau"). Studiile demonstreaza o reducere semnificativa a riscului de infarct miocardic, accident vascular cerebral si alte boli cardiovasculare la pacientii care le iau.

Statinele sunt considerate, in general, sigure si bine tolerate de organism. Cu toate acestea, pot aparea efecte secundare, cum ar fi dureri musculare, cresterea enzimelor hepatice si probleme digestive. Aceste efecte secundare sunt de obicei usoare si pot fi gestionate prin reducerea dozei sau prin schimbarea tipului de statina.

Exista controverse sau dezbateri in comunitatea medicala cu privire la utilizarea statinelor?

Statinele sunt medicamente eficiente pentru scaderea colesterolului "rau" si reducerea riscului de boli cardiovasculare. Totusi, exista discutii despre posibilele efecte secundare, cum ar fi durerile musculare sau cresterea riscului de diabet. De asemenea, unii medici se preocupa de prescrierea prea frecventa a statinelor, chiar si la pacienti cu risc scazut. 

Cu toate acestea, statinele sunt medicamente sigure si eficiente atunci cand sunt utilizate corect. Beneficiile statinelor in reducerea riscului de boli cardiovasculare depasesc semnificativ riscul potentialelor efecte secundare.

Aspecte importante de retinut despre statine

Statinele reprezinta o optiune terapeutica valoroasa pentru reducerea colesterolului si prevenirea bolilor cardiovasculare. Prin mecanismul lor de actiune ce inhiba sinteza colesterolului in ficat, statinele pot imbunatati semnificativ profilul lipidic si pot reduce riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral.

Cu toate acestea, ca in cazul oricarui medicament, este esential sa fii constient atat de beneficii, cat si de potentialele efecte secundare. Comunicarea deschisa cu medicul tau, monitorizarea regulata a analizelor si raportarea oricaror simptome neobisnuite sunt cheia pentru un tratament sigur si eficient cu statine.

Tine minte ca statinele sunt doar o parte a unei abordari complexe pentru sanatatea inimii. Un stil de viata sanatos, cu o dieta echilibrata, exercitii fizice regulate si renuntarea la fumat, ramane fundamentul in preventia si gestionarea bolilor cardiovasculare.

Bibliografie:

 

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.


Recomandarea specialistului MattcaCopyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos