Care este cel mai bun medicament pentru colesterol marit?
Ultima actualizare: 25/06/2024

8 minute citire

- 14/06/2024

Care este cel mai bun medicament pentru colesterol marit?

Gestionarea colesterolului marit este o preocupare majora pentru multi dintre noi, avand in vedere legatura sa stransa cu problemele cardiace si alte afectiuni grave de sanatate. Alegerea celui mai bun medicament pentru colesterol marit poate fi o decizie complexa si personalizata, influentata de factori precum varsta, starea generala de sanatate si istoricul medical.

In continuare vom explora diferitele optiuni disponibile, analizand beneficiile si posibilele efecte secundare ale diferitelor categorii de medicamente pentru reducerea nivelului de colesterol. Continua sa citesti pentru a lua o decizie informata, asupra unui tratament corect, impreuna cu medicul tau.

Care sunt valorile normale ale colesterolului si cand putem spune ca avem colesterol marit?

Valorile normale ale colesterolului pentru barbatii si femeile cu varsta de peste 20 de ani sunt:

 • Colesterol total:  intre 125 mg/dl si 200 mg/dl
 • LDL colesterol: sub 100 mg/dl
 • HDL colesterol: peste 40 mg/dl barbati si peste 50 mg/dl femei

Daca analizele de sange indica un nivel al colesterolului de peste 200 mg/dl, inseamna ca avem colesterolul marit si exista risc de afectiuni cardiovasculare.

Ce riscuri prezinta un nivel ridicat de colesterol pentru sanatate?

Colesterolul marit, in special nivelurile ridicate de LDL ("colesterol rau"), prezinta mai multe riscuri pentru sanatate, printre care:

 • Ateroscleroza: Colesterolul ridicat contribuie la formarea placilor aterosclerotice in artere, ceea ce poate provoca ingustarea si intarirea arterelor, afectand fluxul sanguin general si sanatatea vasculara.
 • Boala coronariana: Ateroscleroza poate provoca angina pectorala (dureri in piept) si creste riscul de infarct miocardic (atac de cord).
 • Accident vascular cerebral (AVC): Ateroscleroza cauzata de colesterolul ridicat poate afecta arterele care duc sangele la creier, crescand riscul de AVC ischemic.
 • Boala arteriala periferica: Placile de aterom pot sa se acumuleze si in arterele care alimenteaza membrele inferioare, ceea ce poate duce la boala arteriala periferica, caracterizata prin dureri si slabiciune la nivelul picioarelor.
 • Disfunctie endoteliala: Nivelurile ridicate de colesterol pot deteriora endoteliul (stratul interior al vaselor de sange), afectand capacitatea acestuia de a se relaxa si contracta corespunzator, ceea ce contribuie la hipertensiune arteriala si alte probleme cardiovasculare.

Care este cel mai bun medicament pentru colesterol marit in functie de eficienta, siguranta si accesibilitate?

Medicul alege care este cel mai bun medicament pentru colesterol pentru fiecare pacient in functie de profilul fiecaruia, urmarind anumite criterii:

 1. Eficacitate: Medicamentul ar trebui sa fie eficient in reducerea nivelurilor de LDL colesterol. Statinele sunt de cele mai multe ori prima linie de tratament datorita eficacitatii lor dovedite.
 2. Profilul de siguranta: Profilul de siguranta implica monitorizarea efectelor secundare, cum ar fi mialgiile si afectarea hepatica, si verificarea regulata a functiei hepatice si a nivelului de creatin kinaza. Istoricul medical al pacientului trebuie considerat pentru a evita interactiunile medicamentoase si complicatiile.
 3. Accesibilitate: Costul medicamentului este un factor important. Unele statine generice sunt mai accesibile financiar decat produsele originale. De asemenea, disponibilitatea medicamentului in farmacii si compensarea acestuia de catre asigurarile de sanatate pot influenta alegerea.

Ce sunt statinele si cum actioneaza acest tip de medicament pentru reducerea colesterolului?

Statinele sunt o clasa de medicamente utilizate pentru a reduce nivelul colesterolului din sange si pentru a preveni bolile cardiovasculare. Ele sunt prescrise in principal pentru persoanele cu niveluri ridicate de colesterol (hipercolesterolemie) si pentru cele cu risc crescut de boli cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.

Statinele actioneaza prin inhibarea unei enzime denumite HMG-CoA reductaza (hidroximetilglutaril-coenzima A reductaza), care are un rol cheie in biosinteza colesterolului in ficat. Prin inhibarea acestei enzime, statinele reduc sinteza de colesterol produs de organism.

Scaderea colesterolului hepatic stimuleaza celulele hepatice sa creasca numarul de receptori pentru lipoproteine cu densitate joasa (LDL) pe suprafata lor. Acesti receptori preiau LDL-colesterolul din sange, reducand astfel concentratia sa plasmatica.

Care sunt cele mai prescrise si eficiente statine?

Statinele sunt medicamente eliberate doar pe baza de reteta. Printre statinele cel mai des prescrise de catre medici, se numara:

 • Atorvastatina
 • Simvastatina
 • Rosuvastatina
 • Lovastatina
 • Fluvastatina

Statine naturale

Monacolina K este un compus activ izolat din drojdia rosie din orez (Monascus purpureus), o ciuperca utilizata traditional in bucataria asiatica si in medicina traditionala chineza. Acest compus este cunoscut si sub denumirea de lovastatina, o statina naturala, similara cu medicamentele sintetice utilizate pentru reducerea colesterolului.

Studiile clinice au demonstrat ca monakolina K este eficienta in scaderea nivelurilor de colesterol cu pana la 5-10%. O doza uzuala utilizata in suplimentele de drojdie rosie din orez este de aproximativ 10 mg de monakolina K pe zi, similara cu doza de lovastatina prescrisa in tratamentele conventionale.

Beneficiile au fost observate dupa cateva saptamani de utilizare regulata, cu o reducere semnificativa a nivelurilor de colesterol LDL si o imbunatatire a profilului lipidic general. 

Desi drojdia rosie din orez este in general bine tolerata, exista potentiale efecte secundare, similare cu cele ale statinelor sintetice, cum ar fi dureri musculare, leziuni hepatice si probleme gastrointestinale.

Este important ca persoanele care iau suplimente alimentare pentru scaderea colesterolului cu monakolina K sa fie monitorizate de un medic, mai ales daca iau si alte medicamente care pot interactiona cu statinele.

Desi studiile au aratat ca produsele din orez cu drojdie rosie pot fi benefice in scaderea nivelului de colesterol seric, ele nu sunt lipsite de riscuri. In plus, uniformitatea, puritatea, etichetarea si siguranta produsului nu pot fi garantate.

Ce alte optiuni medicamentoase exista in afara de statine pentru scaderea colesterolului?

Pe langa statine, exista si alte medicamente ce scad colesterolul, precum inhibitori PCSK9, ezetimib sau rasini schimbatoare de ioni.

 • Inhibitori PCSK9 (exemplu: Alirocumab – Praluent)

Sunt o clasa relativ noua de medicamente pentru scaderea colesterolului si actioneaza prin blocarea PCSK9, o proteina care scade numarul receptorilor LDL de pe suprafata ficatului. Ca urmare, ficatul elimina mai mult colesterol LDL din sange.  Pot reduce semnificativ colesterolul LDL, chiar si la pacientii care iau deja alte medicamente pentru scaderea colesterolului.

 • Ezetimib

Ezetimib este un medicament ce blocheaza absorbtia colesterolului din intestine, ajutand astfel la scaderea nivelului de colesterol.  Poate reduce semnificativ colesterolul LDL, mai ales la pacientii cu hipercolesterolemie familiala. 

 • Rasini schimbatoare de ioni (exemplu: colestiramina, colestipol)

Acestea sunt medicamente care se leaga de colesterolul din intestine si il elimina din organism prin scaun. Pot reduce semnificativ colesterolul LDL, in special la pacientii cu hipercolesterolemie familiala sau la cei care nu tolereaza alte medicamente pentru scaderea colesterolului.

Ce efecte adverse pot avea medicamentele pentru colesterol si cum pot fi ele evitate?

Este important ca tratamentul cu statine sa fie monitorizat de un medic, pentru a gestiona eventualele efecte adverse si a asigura eficacitatea terapiei. 

In general, statinele sunt bine tolerate, dar pot avea efecte secundare, inclusiv mialgii (dureri musculare), hepatotoxicitate (afectare hepatica) si, in cazuri rare, rabdomioliza (o afectiune severa care implica distrugerea tesutului muscular). 

Pentru a evita reactiile adverse ale statinelor, este important sa se monitorizeze regulat functia hepatica si nivelurile de creatin kinaza, sa se ajusteze doza la minimul eficient si sa se faca modificari ale stilului de viata, cum ar fi exercitiile fizice regulate si dieta echilibrata.

In cazul efectelor secundare, discutati imediat cu medicul pentru posibile ajustari ale tratamentului sau schimbarea medicamentului. Evitarea consumului excesiv de alcool si considerarea suplimentelor precum CoQ10 pot fi, de asemenea, benefice.

Cat timp trebuie urmat tratamentul cu medicamente pentru mentinerea colesterolului in limite normale?

Nu exista o perioada fixa pentru tratamentul cu medicamente pentru colesterol. De obicei, tratamentul este pe termen lung, iar in unele cazuri trebuie administrat toata viata. 

Medicul va evalua profilul fiecarui pacient si va decide tipul tratamentului si durata acestuia, in functie de:

 • Cat de mare e nivelul de colesterol.
 • Cum reactioneaza corpul la tratament.
 • Daca apar efecte adverse de la medicamente.
 • Daca exista si alte probleme de sanatate.

Ce schimbari in stilul de viata pot ajuta la scaderea colesterolului, pe langa medicatie?

 • Reducerea greutatii corporale excesive
 • Exercitii fizice regulate
 • Reducerea consumului de alcool
 • Renuntarea la fumat
 • Modificari ale dietei 
 • Reducerea grasimilor saturate si trans din dieta
 • Reducerea cantitatii totale de carbohidrati din dieta
 • Cresterea fibrelor din dieta
 • Consumul de alimente ce contin fitosteroli (seminte de dovleac, de susan, de in, de floarea soarelui, nuci, migdale)

Cand este recomandat sa apelam la medicamente si cand putem tine colesterolul sub control doar prin dieta si miscare?

Dieta si miscarea pot fi suficiente pentru a mentine colesterolul sub control in anumite cazuri:

 • Colesterol usor ridicat: Daca aveti un nivel usor ridicat de colesterol LDL ("rau"), schimbarile in stilul de viata pot fi suficiente pentru a-l reduce la un nivel normal.
 • Factori de risc scazuti: Persoanele cu un nivel usor ridicat de colesterol LDL, dar fara alte riscuri cardiovasculare majore (cum ar fi hipertensiunea arteriala sau diabetul), pot beneficia de modificarea stilul de viata.

Tratamentul medicamentos este recomandat in urmatoarele situatii:

 • Colesterol LDL ridicat semnificativ: Nivelurile foarte ridicate de colesterol LDL (peste 190 mg/dL) necesita de obicei tratament cu statine.
 • Factori de risc crescuti: Persoanele cu risc cardiovascular crescut (datorita antecedentelor familiale, diabetului) pot necesita medicamente statine chiar daca au un nivel de colesterol LDL moderat.
 • Esecul dietei si al miscarii: Daca modificarile stilului de viata nu reusesc sa reduca colesterolul suficient dupa o perioada de timp rezonabila, medicul poate recomanda medicamente.

Aspecte importante de retinut cu privire la alegerea celui mai bun medicament pentru colesterolul marit

Alegerea celui mai bun medicament pentru colesterol marit este o decizie individuala, care trebuie luata impreuna cu medicul tau, tinand cont de nevoile tale specifice de sanatate. Statinele raman cea mai frecvent prescrisa clasa de medicamente pentru reducerea colesterolului, datorita eficientei lor dovedite in scaderea nivelului de LDL si a riscului de boli cardiovasculare.

Cu toate acestea, exista si alte optiuni, precum rezinele care leaga acizii biliari, inhibitorii de absorbtie a colesterolului si inhibitorii PCSK9, care pot fi luate in considerare in functie de toleranta, eficacitate si potentialele efecte secundare.

Este important sa retii ca medicamentele pentru reducerea colesterolului functioneaza cel mai bine atunci cand sunt combinate cu un stil de viata sanatos. O dieta echilibrata, bogata in fibre si saraca in grasimi saturate, exercitiile fizice regulate si renuntarea la fumat sunt esentiale pentru mentinerea unui nivel optim al colesterolului si pentru sanatatea generala a inimii.

Monitorizeaza-ti in mod regulat nivelul colesterolului prin analize de sange si discuta cu medicul tau despre progresul si orice potential efect secundar al medicamentelor. Fii un partener activ in ingrijirea ta medicala si nu ezita sa adresezi intrebari si sa exprimi orice preocupare.

Bibliografie:

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.

 

Recomandarea specialistului MattcaCopyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos