Diabet in timpul sarcinii. Tratament si simptome.

5 minute citire

- 25/07/2022
Ultima actualizare: 19/04/2023

Diabet in timpul sarcinii. Tratament si simptome.

Se spune ca sarcina este cea mai frumoasa perioada din viata unei femei. Dar, in acelasi timp, este si cea mai dificila, intrucat organismul trece printr-o serie intreaga de schimbari, unele dintre ele putand avea consecinte grave. Desi nu au avut probleme similare anterior sarcinii, femeile insarcinate pot primi diagnosticul de diabet gestational in momentul in care testele indica faptul ca nivelul de glucoza din sange este prea ridicat. Acest lucru se intampla din cauza ca hormonii din placenta, necesari pentru dezvoltarea fatului, actioneaza si asupra capacitatii corpului mamei de a produce si utiliza insulina.

Ce este diabetul gestational?

Insulina ajuta muschii si testurile sa transforme zaharul in energie si totodata sa depoziteze orice cantitate de zahar care nu este necesara. In timpul sarcinii, in special in ultimul trimestru, se intampla ca glicemia gravidei sa aiba un nivel foarte ridicat tocmai din cauza ca organismul are nevoie de mai multa insulina pentru a functiona corect. Insa, lucrurile pot reveni la normal dupa nastere, acest tip de diabet fiind temporar. Totusi, este foarte posibil ca la urmatoarele nasteri sa apara din nou acest diagnostic. De asemenea, creste riscul ca persoana in cauza sa dezvolte la un moment dat diabetul de tip 2.

Cum este afectat bebelusul de diabetul gestational?

In general, diabetul gestational apare in ultimul trimestru de sarcina,  adica atunci cand fatul este deja dezvoltat si in continua crestere. Daca este depistat si tratat la timp, acest tip de diabet nu cauzeaza defecte de nastere asa cum se poate intampla in cazul in care mama avea diabet dinainte de sarcina. Atunci cand exista un nivel ridicat de zahar in sangele mamei, acesta poate trece, prin placenta, in corpul bebelusului. Drept urmare, pancreasul micutului va trebui sa produca extra insulina pentru a scapa de glucoza in exces. Ceea ce inseamna ca va primi in schimb mai multa energie decat ar fi avut nevoie in mod normal pentru dezvoltare. Acest fapt duce uneori la cresterea exesiva a bebelusilor, ceea ce poate cauza probleme grave in cazul nasterilor naturale. Mai mult decat atat, din cauza  producerii de extra insulina, bebelusii pot avea dupa nastere un nivel foarte scazut al glicemiei (hipoglicemie). In aceste cazuri exista un risc mai ridicat pentru probleme de respiratie si chiar obezitate sau diabet de tip 2 peste ani. Alte consecinte nefaste pentru bebelus in cazul unui diabet gestational nedepistat la timp sau netratat corespunzator sunt: dezvoltarea de lichid amniotic in exces in jurul fatului, necesitatea unei operatii de cezariana inainte de termen, moartea fatului inainte sau imediat dupa nastere.

Care sunt cauzele diabetului gestational?

Cele mai multe dintre femei afectate de sarcina ajung la un moment dat sa inregistreze fluctuatii ale nivelului de glucoza din sange. Schimbarile hormonale pot face ca nivelul glicemiei sa fie mai ridicat, dar nu destul de ridicat pentru a avea diabet. De abia in ultimul trimestru de sarcina aceste schimbari hormonale pot declansa diabetul gestational. Practic, o serie de hormoni produsi de placenta contribuie la transferul substantelor nutritive de la mama catre fat. O alta serie de hormoni sunt produsi pentru a proteja organismul mamei impiedicandu-l sa ajunga la un nivel scazut la glicemiei. In general, pancreasul mamei este capabil sa produca suficienta insulina (de aproximativ 3 ori mai mult decat cantitatea normala) pentru a combate efectul acestor hormoni. In cazul contrar, lipsa insulinei duce la un nivel de glucoza ridicat si, evident, la diagnosticul de diabet gestational. De asemenea, exista o serie de factori care maresc riscul de a dezvolta diabet in timpul sarcinii, iar printre acestia se numara:

  • greutate peste limita normala inainte de sarcina (daca esti cu 20% sau mai mult decat greutatea normala raportata la inaltime si varsta);
  • diagnostic de diabet gestational la sarcina anterioara;
  • un bebelus ce va avea o greutate mare la nastere ( peste 4 kilograme) sau a avut la nasterea anterioara;
  • cazuri de diabet in familie (parinti sau frati cu diabet de tip 1 sau 2);
  • prea mult lichid amniotic in jurul fatului;
  • sindrom ovarian polichistic;
  • multiple avorturi spontane in trecut;
  • copil mort la nastere fara o cauza exacta in trecut;
  • apartenenta la un grup etnic cu risc crescut: latin american, africani, asatici;
  • zahar in proba de urina;
  • toleranta scazuta la glucoza (nivelul de zahar din sange este ridicat, dar nu destul de ridicat pentru diagnosticul de diabet).

Care sunt simptomele diabetului din timpul sarcinii si cum poate fi depistat?

In timpul sarcinii, femeile sunt afectate de tot felul de modificari ce au loc in organism. Este destul de dificil ca o femeie sa realizeze ca poate avea diabet pornind de la cateva simptome simple, dar care sunt frecvent intalnite in sarcina:

  • oboseala permanenta
  • gura uscata;
  • senzatia de sete;
  • urinari frecvente;
  • vedere incetosata;
  • infectii frecvente.

De cele mai multe ori, femeile insarcinate realizeaza de abia dupa ce au fost diagnosticate ca au avut aceste simptome mai des.  De obicei acest lucru se intampla in saptamanile 24-28 cand se recomanda un test pentru masurarea glucozei din sange. Depistarea diabetului gestational se face printr-un simplu test de sange. Se recolteaza o proba de sange, apoi se ofera gravidei un pahar cu apa si glucoza, iar peste o ora se recolteaza sange din nou. Daca rezultatele nu se incadreaza in limitele normale se vor efectua testari aditionale.

Cum poate fi tratat diabetul gestational?

Diabetul gestational dispare dupa sarcina, insa in timpul acesteia trebuie sa fie tinut sub control pentru a nu afecta mama si bebelusul. Prin respectarea unui tratament corespunzator scade riscul de a avea probleme sau complicatii la nastere, dar si inainte sau dupa aceasta. Primii pasi ai  tratamentului constau in impunerea unei diete riguroase si respectarea unui program de exercitii fizice. Totusi, atat planul de alimentatie, cat si exercitiile trebuie recomandate de medicul care supravegheaza sarcina. In general, pentru majoritatea femeilor insarcinate, aceste doua elemente sunt suficiente pentru echilibrarea corecta a glucozei din sange.

Cu toate acestea, femeile insarcinate care sunt diagnosticate cu diabet trebuie sa invete sa-si monitorizeze glucoza din sange de cel putin 4 ori pe zi – inainte de micul dejun si la doua ore dupa fiecare masa. Este posibil ca monitorizarea glicemiei sa fie necesara inainte de fiecare masa. Un glucometru - aparatul de monitorizare a glicemiei – va fi indispensabil in aceasta perioada.

De asemenea, uneori se recomanda si monitorizarea nivelului de cetone din urina, substante produse atunci cand organismul transforma grasimile. Cetonele au un nivel ridicat atunci cand organismul este incapabil sa foloseasca glucoza pentru a produce energie. Daca glucoza din sange nu poate fi mentinuta la un nivel stabil, atunci pe langa dieta si exercitii, se recomanda injectarea de insulina. Poate fi putin inspaimantator pentru o femeie insarcinata sa fie nevoita sa-si injecteze periodic insulina, dar totul este pentru binele ei si al fatului. Medicul curant trebuie sa sfatuiasca in permanenta gravida cu privire la toate aceste aspecte.

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos