Rahitism – semne si simptome, cauze si tratament

5 minute citire

- 11/12/2023
Ultima actualizare: 11/12/2023

Rahitism – semne si simptome, cauze si tratament

Ce este rahitismul?

Rahitismul este o afectiune in care oasele copiilor devin moi si slabe, de obicei din cauza lipsei severe si indelungate de vitamina D. Uneori, probleme genetice rare pot contribui si ele la aparitia acesteia.

Vitamina D este importanta pentru ca ajuta corpul copiilor sa absoarba calciul si fosforul din mancare. Daca nu primesc destula vitamina D, oasele lor nu pot mentine nivelurile necesare de calciu si fosfor, ceea ce duce la rahitism.

De obicei, adaugarea de vitamine D sau calciu in alimentatie poate rezolva problemele cu oasele din cauza rahitismului. Dar, in cazurile mai complicate sau cand rahitismul are alte cauze medicale sau provoaca probleme serioase cu oasele, pot fi necesare alte tratamente sau chiar operatii.

Trebuie mentionat si faptul ca unele probleme ereditare rare legate de nivelurile scazute de fosfor, care este un alt mineral important pentru oase, pot necesita alte medicamente.

Adultii pot experimenta o afectiune similara, care este cunoscuta sub numele de osteomalacie sau boala oaselor moi, dar in acest articol ne vom rezuma la rahitism.

Care sunt semnele si simptomele rahitismului?

Rahitismul apare adesea la sugari si copii mici, dar ii poate afecta si pe cei mai mari. Cand lipseste vitamina D, pot aparea urmatoarele semne:

  • Neliniste si dificultati in a dormi.
  • Crestere incetinita si intarzieri in dezvoltare, cum ar fi in mers sau asezare.
  • Oasele craniului pot deveni moi (craniotabes), si capul poate parea umflat in partea de sus (frontal bossing).
  • Uneori, apar noduli asemanatori margeluselor sub piele unde se unesc coastele si cartilajele (rozariul rahitic).
  • Pot aparea dureri si umflaturi la nivelul articulatiilor, cum ar fi incheieturile si gleznele.

Daca rahitismul nu este tratat, oasele lungi ale corpului, precum cele din brate si picioare, pot deveni mai groase sau mai late decat ar fi in mod normal. De asemenea, picioarele se pot indoi sau inclina in mod neobisnuit. Musculatura poate slabi, iar pieptul poate arata diferit din cauza slabirii coastelor (canelul lui Harrison). Pot aparea probleme cu dintii si dezvoltare anormala.

In cazurile grave, oasele devin fragile si se pot fractura usor. Pot aparea si contractii musculare si inclinarea ascutita a incheieturilor mainii si gleznelor (spasme tetanice). Unele cazuri pot duce la boli de inima (cardiomiopatie), care sunt foarte grave si, uneori, pot fi fatale. Uneori, lipsa de calciu in sange poate provoca dizabilitati intelectuale si convulsii.

Este important sa recunoastem aceste semne si sa cautam ajutor medical daca exista suspiciuni de rahitism.

Childlife Vitamina D3 pentru copii de la Secom

Care sunt cauzele aparitiei rahitismului?

Rahitismul apare atunci cand copilul nu primeste suficienta vitamina D, esentiala pentru absorbtia calciului si fosforului. 

Aceasta vitamina poate proveni din doua surse principale:

  1. Lumina soarelui: Pielea produce vitamina D cand este expusa la soare. Totusi, copiii petrec adesea prea putin timp afara, iar folosirea protectiei solare poate bloca productia de vitamina D.
  2. Alimente: Unele alimente precum uleiul de peste, galbenusurile de ou, somonul si macroul contin vitamina D. De asemenea, este adaugata la alimente precum lapte, cereale si sucuri de fructe.

In unele cazuri, copiii pot avea probleme cu absorbtia vitaminei D din cauza unor conditii medicale precum boala celiaca, boala inflamatorie intestinala, fibroza chistica sau probleme renale. Este important sa fim atenti la aceste aspecte pentru a preveni rahitismul si a mentine sanatatea oaselor copiilor.

Ce complicatii pot aparea?

Daca rahitismul nu este tratat, pot aparea urmatoarele probleme:

  • Intarzierea in crestere: Rahitismul poate impiedica cresterea normala a copilului.
  • Deformari ale coloanei vertebrale: Rahitismul netratat poate duce la curbarea anormala a coloanei vertebrale.
  • Deformari ale oaselor: Oasele pot suferi modificari in forma din cauza lipsei de vitamina D si calciu.
  • Probleme dentare: Rahitismul poate afecta dezvoltarea normala a dintilor, cauzand probleme dentare.
  • Convulsii: In cazurile severe, rahitismul netratat poate provoca convulsii.

Este esential sa recunoastem aceste semne si sa cautam tratament adecvat pentru a preveni aceste complicatii si a asigura o sanatate buna copiilor.

Cum se poate preveni si trata rahitismul?

Pentru a preveni rahitismul, exista cateva masuri importante:

  • Expunerea la soare: 10-15 minute de expunere la soare aproape de amiaza in majoritatea anotimpurilor ajuta la producerea naturala de vitamina D in organism. Totusi, daca aveti pielea inchisa la culoare, este iarna sau locuiti in latitudini nordice, este posibil sa nu obtineti suficienta vitamina D din soare.
  • Alimentatie: Asigurati-va ca micutul dumneavoastra consuma alimente bogate in vitamina D, cum ar fi pestele gras (somon si ton), uleiul de peste si galbenusurile de ou. De asemenea, verificati alimentele imbogatite cu vitamina D, cum ar fi formula pentru sugari, cereale, paine, lapte si suc de portocale.
  • Suplimente alimentare: In unele cazuri, suplimentele de vitamina D pot fi necesare. Discutati cu medicul despre necesitarea suplimentarii, in special daca sunteti insarcinata sau sugarii sunt alaptati exclusiv la san (laptele matern contine doar o cantitate mica de vitamina D).

In acelasi timp, aceste masuri pot fi utilizate si ca parte a tratamentului rahitismului existent, ajutand la corectarea deficientelor de vitamina D si la imbunatatirea sanatatii oaselor. 

Sun D3 Junior picaturi

Ce suplimente alimentare contin vitamina D?

  • Childlife Vitamina D3 pentru copii de la Secom este un produs recomandat de Societatea Romana de Pediatrie, ce se poate administra din primele zile de viata ale copilului. Provine din surse naturale si are un gust delicios de fructe, fiind extrem de indragit de cei mici. Vitamina D3 de la Secom contribuie la absorbtia, utilizarea normala a calciului si fosforului si la mentinerea concentratiilor normale de calciu in sange, dar si la mentinerea sanatatii oaselor si dintilor. 

 

  • Detrical Baby picaturi este un alt supliment alimentar destinat nou-nascutilor si copiilor, ce ajuta la functionarea normala a sistemului imunitar, la mentinerea sanatatii sistemului osos si la mentinerea functiei normale a sistemului muscular.

 

  • Sun D3 Junior picaturi este un produs indicat sugarilor si copiilor pentru profilaxia sau tratamentul deficientei de vitamina D. Este o formula 100% naturala, optim dozata, obtinuta din sursa naturala, ce se poate administra din primele zile de viata.

 

  • Pediakid Vitamina D3 200ui picaturi contine colecalciferol de origine naturala, extras din lanolina, avand biodisponibilitate optima. Contribuie la absorbtia si utilizarea normala a calciului si fosforului, la mentinerea concentratiilor normale de calciu in sange, la mentinerea sanatatii sistemului osos si a dintilor, la mentinerea functiei normale a sistemului muscular si a sistemului imunitar. Are gust neutru si este usor de administrat, fiind indicat inca de la nastere.

 

  • Vitoral D spray copii este un supliment alimentar ce contine Vitamina D3 cu rol in absorbtia eficienta a calciului, dezvoltarea normala si mentinerea sanatatii sistemului osos. Este usor de administrat si are gust delicios de capsune, fiind bine tolerat de catre copii si sugari. In plus, spray-ul contine si xylitol, un indulcitor bland cu dantura, care se gaseste in forma naturala in diverse fructe, contribuind la mentinerea sanatatii dintilor. 

Bibliografie:

  • NHS - Rickets and osteomalacia
  • NORD (National Organization for Rare Disorder) - Vitamin D Deficiency Rickets
  • Mayo Clinic – Rickets

 

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.

 



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos