Stiai ca cel mai frecvent tip de cancer din lume este cancerul de piele? Expunerea la soare fara protectie solara este principala cauza a acestei boli grave. Razele UV pot provoca arsuri solare, riduri, pete de varsta si chiar cancer de piele.
Din fericire, exista o modalitate simpla de a te proteja de soare: crema de protectie solara. Utilizarea zilnica a unei creme de protectie solara cu spectru larg SPF de cel putin 30 poate ajuta la prevenirea cancerului de piele, la reducerea ridurilor si a petelor pigmentare, dar si la mentinerea pielii sanatoase si tinere.
In acest articol, iti vom prezenta un ghid complet pentru a te proteja de soare atat pe fata, cat si pe corp. Iti vom oferi sfaturi concrete pentru a alege cea mai buna protectie solara, astfel incat sa poti sa te bucuri de soare in siguranta.
De ce este importanta protectia solara?
Razele UV, invizibile pentru ochiul uman, patrund in piele, provocand o serie de daune:
- Arsuri solare: dureroase, inestetice si cu potential de a se transforma in probleme mai grave ale pielii.
- Imbatranire prematura: riduri, pete pigmentare, pierderea elasticitatii pielii, toate accelerate de expunerea la soare.
- Cancer de piele: cea mai grava consecinta, care poate fi prevenita printr-o protectie solara adecvata.
De ce protectia solara este o prioritata absoluta vara?
Vara, soarele este mai puternic si mai intens, ceea ce inseamna ca razele UV sunt mai periculoase. Expunerea prelungita la soare in aceasta perioada poate provoca daune semnificative pielii, accentuand riscul de arsuri solare, imbatranire prematura si chiar cancer de piele.
Cum alegi cea mai buna crema cu protectie solara pentru fata?
Pentru protectia solara a fetei ia in considerare:
- Gradul de protectie solara (SPF): Alege un produs cu spectru larg si un factor de protectie solara (SPF) de cel putin 30. SPF arata cat de bine un produs solar blocheaza razele UVB, cele care provoaca arsurile solare. Un produs de protectie solara eficient trebuie sa aiba filtre cu spectru larg, adica sa ofera protectie dubla, atat impotriva razelor UVB cat si pentru UVA.
- Ingredientele: Opteaza pentru un produs solar care contine zinc oxid sau dioxid de titan, minerale naturale blande cu pielea si care ofera o protectie excelenta impotriva razelor UV.
- Tipul de piele: Alege o crema cu SPF solara potrivita tipului tau de piele: grasa, uscata, mixta, sensibila.
Produse recomandate:
- Crema protectie solara Triasorb SPF50+, Avene - ideala pentru pielea uscata si sensibila a fetei, ofera protectie solara inalta cu spectru ultra-larg. Lasa un finisaj imperceptibil si reprezinta o baza excelenta pentru machiajul de zi cu zi.
- Anthelios Spray invizibil SPF50+, La Roche Posay – spray cu protectie solara inalta ce se aplica foarte usor si se absoarbe rapid. Are un efect revigorant, este invizibil pe piele si nu lasa urme albe, avand rezultate foarte bune de-a lungul intregii zile chiar si peste machiaj.
- Sun Screen Color Velvet SPF 50+, Frezyderm - crema de protectie solara cu factor de protectie foarte ridicat, rezistenta la apa, cu pigment cameleon care se adapteaza la orice tip de ten, oferind o acoperire uniforma si un aspect mat.
Cele mai bune creme de fata cu spf in functie de tipul de ten
Pentru tenul gras, alege texturi usoare, non-comedogenice, pe baza de gel sau lotiune. Pentru ten uscat, opteaza pentru formule hidratante, cremoase. Daca ai ten sensibil, alege creme fara parfum, alcool sau alti iritanti. Exista si variante speciale pentru ten acneic sau predispus la pete.
Recomandari creme cu SPF pentru fiecare tip de ten:
- Cerave - Crema hidratanta SPF 50 - protectie solara pentru ten uscat;
- La Roche-Posay - Anthelios Oil Correct gel-crema SPF 50+ - protectie solara pentru ten gras;
- Ivatherm - Sunlight 360° Crema de fata SPF 50+ - protectie solara pentru ten sensibil;
- Bioderma - Photoderm AR SPF 50+ crema - protectie solara pentru ten cu roseata;
- Ivatherm - Ivapur fluid anti-stralucire SPF50 - protectie solara pentru ten acneic;
- Vichy - Capital Soleil UV Age fluid SPF 50+ - protectie solara pentru piele matura sau cu pete pigmentare.
Cum alegi cele mai bune creme cu protectie solara pentru corp?
Cand vine vorba de protectia solara pentru corp, acorda atentie la:
- SPF: Alege un produs solar (spray cu protectie solara, ulei cu protectie solara) cu spectru larg si un factor de protectie solara (SPF) de cel putin 30.
- Rezistenta la apa: Daca urmeaza sa inoti sau sa transpiri mult, opteaza pentru o crema solara rezistenta la apa.
- Aplicare: Aplica produsul pe tot corpul cu 20 de minute inaintea expunerii la soare si reaplica la fiecare doua ore, sau chiar mai des daca transpiri sau inoti. De asemenea, nu uita sa aplici protectia solara pe toate zonele expuse ale pielii.
Produse recomandate:
- Photoderm Brume SPF30, Bioderma – spray cu protectie solara adecvata pentru toate tipurile de piele, chiar si pentru pielea sensibila. Se aplica usor pe pielea uscata, cat si umeda, fara a lasa urme albe.
- Bariesun Spray uscat SPF50+, Uriage – spray cu textura usoara si neuleioasa, ce ofera protectie solara inalta, toleranta ridicata si absorbtie rapida.
- Capital Soleil Apa cu protectie solara hidratanta SPF30, Vichy – are o formula inovatare, hipoalergenica, ce ofera protectie ridicata cu spectru larg tuturor tipurilor de piele.
De ce este Mattca aliatul tau impotriva razelor solare daunatoare?
La Mattca gasesti o gama variata de produse de protectie solara de la branduri renumite, atat pentru fata, cat si pentru corp. Produsele noastre ofera protectie solara cu spectru larg impotriva razelor UVA si UVB, avand factor de protectie de la 30 la 50+. Sunt delicate cu pielea si formulate cu ingrediente sigure, fiind potrivite pentru toate tipurile de ten.
Farmacistii nostri te pot ajuta sa alegi produsele potrivite nevoilor tale, pentru o vara in care te bucuri de soare si aer liber fara griji.
Ce mai poti sa faci pentru o protectie solara eficienta?
Nu uita:
- Poarta o palarie cu boruri largi si ochelari de soare.
- Evita expunerea la soare in timpul orelor de varf, intre orele 10:00 si 16:00.
- Mananca alimente bogate in antioxidanti.
- Hidrateaza-te corespunzator.
Cele mai bune creme de protectie solara reprezinta o investitie in sanatatea si frumusetea pielii tale. Alege produsele potrivite, aplica-le cu regularitate si bucura-te de razele soarelui fara griji!
Intrebari frecvente despre cum sa beneficiezi de cea mai buna protectie solara (FAQs):
Ce inseamna SPF in contextul protectiei solare?
SPF (Sun Protection Factor) sau factorul de protectie solara indica nivelul de protectie al unui produs impotriva razelor UVB, responsabile pentru arderea pielii. Un SPF mai mare ofera o protectie mai buna; SPF 30 blocheaza aproximativ 97% din razele UVB, in timp ce SPF 50 blocheaza aproximativ 98% din razele UVB.
Cum functioneaza, de fapt, protectia solara si care sunt modurile de actiune ale celor mai bune creme?
Protectia solara blocheaza razele UV. Filtrele minerale actioneaza ca o bariera fizica, reflectand razele UV departe de piele, iar cele chimice absorb razele UV si le transforma in caldura, care este apoi eliberata de piele. Indiferent de modul de actiune, scopul cremelor de protectie este de a bloca radiatiile UV daunatoare.
Este importanta reaplicarea unui produs de protectie solara chiar daca petrec timp preponderent in umbra?
Da, chiar daca petreci timp preponderent in umbra, este important sa reaplici crema de protectie solara. Razele UV pot reflecta de pe suprafețe precum nisipul, apa sau betonul, crescand expunerea ta la soare si necesitand protectie adecvata.
Cat de des ar trebui sa reaplic crema cu SPF?
Crema de protectie solara ar trebui reaplicata la fiecare doua ore sau mai des daca transpiri mult sau inoti. Este important sa reaplici produsul pentru a mentine nivelul de protectie solara, in special dupa scufundare in apa sau stergere cu prosopul.
Exista diferente intre cremele de protectie solara pentru fata si cele pentru corp?
Da, cremele de protectie solara pentru fata sunt proiectate sa fie mai usoare si sa nu blocheze porii, fiind ideale pentru utilizare zilnica. Multe dintre acestea sunt formate pentru a se potrivi nevoilor specifice ale pielii fetei, cum ar fi hidratarea sau controlul luciului.
Cremele de protectie solara pentru corp sunt adesea mai dense si concepute sa reziste mai bine la apa si transpiratie.
O crema solara cu SPF 30 ofera un factor de protectie adecvat?
Da, produsele cu SPF 30 pot oferi o protectie solara adecvata pentru majoritatea oamenilor, ele blocand aproximativ 97% din razele UVB. Este important sa reaplici crema regulat si sa folosesti o cantitate suficienta pentru a asigura nivelul de protectie indicat pe ambalaj.
Pot folosi crema de protectie solara de anul trecut?
Verifica data de expirare a cremei de protectie solara. Daca produsul nu a expirat si a fost pastrat in conditii corespunzatoare, departe de caldura excesiva, poate fi inca eficient. Totusi, daca textura sau mirosul s-au schimbat, este mai bine sa o inlocuiesti.
Exista produse de protectie solara pentru copii si bebelusi?
Da, sunt disponibile produse de protectie solara pentru bebelusi si copii, special formulate pentru pielea lor sensibila. Acestea nu irita pielea si sunt rezistente la apa, asigurand o protectie solara eficienta chiar si in timpul jocurilor in piscina sau la mare.
Citeste cum sa alegi cea mai buna protectie solara pentru copii.
Este nevoie de protectie solara si cand ma bronzez la solar?
Da, este nevoie de protectie solara si la solar pentru prevenirea arsurilor solare si a imbatranirii premature a pielii.
Care sunt cele mai frecvente mituri despre protectia solara?
Mituri des intalnite: protectia solara previne bronzul, cremele cu SPF mare nu necesita reaplicare, protectia solara nu este necesara pe vreme noroasa.
Care este diferenta dintre protectia UVA si UVB?
Razele UVA au o lungime de unda mai mare si patrund mai adanc in piele. Ele pot cauza imbatranire prematura a pielii, riduri, pete pigmentare si pot duce la modificari la nivelul ADN-ului celular, crescand riscul de cancer de piele. Razele UVA sunt prezente pe tot parcursul anului si pot patrunde prin geamuri.
Pe de alta parte, razele UVB au o lungime de unda mai scurta si patrund in straturile superioare ale pielii. Ele sunt responsabile pentru arsurile solare si inrosirea pielii si pot cauza, de asemenea, cancer de piele, inclusiv melanom. Razele UVB sunt mai intense vara, intre orele 10:00-16:00.
Ce sunt cremele cu spectru larg de protectie solara si cum le poti identifica?
Cremele cu spectru larg de protectie solara sunt cele care protejeaza atat impotriva razelor UVA, cat si UVB. Factorul SPF indica nivelul de protectie impotriva razelor UVB, dar nu si UVA.
Cauta pe ambalajul sau pe eticheta produselor mentiuni precum "broad spectrum" sau "UVA/UVB protection" si in Uniunea Europeana, un cerc cu acronimul "UVA" inscris, care indica faptul ca produsul respecta standardele europene de protectie UVA.
Cat de nocive sunt produsele de protectie solara pentru organism?
Produsele cu spf aprobate sunt sigure si beneficiile depasesc riscurile. Unele ingrediente pot fi absorbite in corp, dar in cantitati mici.
Pentru a minimiza orice risc, foloseste produse de la branduri de incredere, aplica crema doar pe suprafata pielii si evita ingestia accidentala.
Daca folosesc creme cu SPF, ar mai trebui sa imi fac griji referitor la expunerea la soare?
Chiar si cu protectie solara, limiteaza timpul petrecut la soare, mai ales in orele de varf, si ia masuri suplimentare de protectie (poarta haine cu maneci lungi, palarii cu boruri largi, ochelari de soare, stai la umbra in orele de varf). In plus, tine cont de faptul ca nicio crema nu ofera protectie solara 100%.
Te mai bronzezi daca folosesti protectie solara?
Da, te mai bronzezi chiar daca folosesti protectie solara. Produsele cu factor de protectie solara (SPF) nu blocheaza complet razele ultraviolete (UV), ci reduc cantitatea de radiatii care ajunge la piele. Astfel, pielea se poate bronza, dar intr-un ritm mai lent si mai sigur, prevenind arsurile si alte daune cauzate de expunerea excesiva la soare.
Este indicat sa folosesc o crema cu protectie UV și noaptea?
Nu este necesar sa folosesti protectie UV noaptea, cu exceptia cazului in care esti expus la lumina artificiala puternica.
Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare a produselor de protectie solara va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.
Bibliografie: