Sfatul specialistului pentru luna august: Cum indepartam petele pigmentare

9 minute citire

- 18/08/2022
Ultima actualizare: 31/03/2023

Sfatul specialistului pentru luna august: Cum indepartam petele pigmentare

Dupa un concediu la mare in care te-ai bucurat din plin de soare, te-ai bronzat si te-ai simtit minunat, ajungi acasa si observi niste pete mici si maronii, aparute de niciunde. Alteori, acestea isi fac aparitia odata cu inaintarea in varsta si seamana foarte bine cu pistruii. Cum se numesc? Vorbim despre petele pigmentare, inamicii unui ten luminos. In acest articol, vom vorbi despre acestea, cauzele aparitiei lor si solutii de tratament fie cu ajutorul preparatelor farmaceutice, fie cu metode non-farmaceutice sau remedii naturale.

Ce sunt petele pigmentare?

Petele pigmentare (sau hiperpigmentarea) sunt acele depuneri excesive de melanina, pigmentul natural care da culoarea pielii, ca urmare a expunerilor prelungite si repetate la razele ultraviolete. Acestea se dezvolta atunci cand secretia de melanina creste in mod anormal si cand supraproductia de melanina nu este distribuita uniform pe suprafata pielii. Ea se acumuleaza in unele locuri formand petele inestetice. Pistruii (sau efelidele) sunt o forma de hiperpigmentare localizata, conditionata de expunerea la soare.  Apar in mod normal mai ales la persoanele cu  pielea deschisa, in special in copilarie si sunt localizate pe fata, membrele superioare si torace. Desi, cresc in numar si dimensiune cu fiecare vara, acestia tind sa regreseze in anotimpul rece si pe masura ce inaintam in varsta.

De aceea, protectia solara este necesara in orice sezon pentru a preveni intensificarea lor. Astfel ca hiperpigmentarea pielii este creata de pete mai inchise la culoare, maronii, decat restul pielii si care sunt dispuse in general pe fata, maini sau pe o anumita zona a corpului. Un rol important in aparitia petelor pigmentare il joaca factorul hormonal, o predispozitie la acestea avand femeile insarcinate (cloasma sau masca de sarcina unde petele brune sunt distribuite cu precadere pe fata, in regiunea periorala, la nivelul obrajilor si fruntii), femeile inaintate in varsta (lentigo solar sau senil cand petele cafenii apar pe zonele expuse la soare, in special partea dorsala a mainilor si partea superioara a bratelor) si cele care iau pilule contraceptive sau de substitutie hormonala (melasma cu pete brune pe fata si/sau membrele superioare). Alte cauze ale aparitiei petelor pe langa expunerea la soare si factorul hormonal sunt:

Fotosensibilitatea

Aceasta este o reactie a pielii la radiatiile ultraviolete, provenite de la soare sau de la aparatele solare. Sensibilizarea este influentata de frecventa si intensitatea contactului pielii cu radiatiile solare, dar si de reactivitatea fiecaruia, in general, fiind des intalnita la persoanele predispuse. In caz de expunere la soare, unele plante (tei, patrunjel, telina, pastarnac, morcov, smochin), anumite parfumuri ce contin esente de portocal, lemn de santal, levantica etc., diverse substante continute in produse cosmetice cu aplicare locala sau medicamente pot provoca pete brune care rezulta dintr-o reactie de fotosensibilitate (fototoxicitate).  

Administrarea de medicamente

Dintre clasele de medicamente care stimuleaza productia de melatonina, implicit hiperpigmentarea pielii, amintim:

  • antibioticele: doxiciclina, tetraciclina, ofloxacina, ciprofloxacina, norfloxacina, acid nalidixic
  • sulfamidele: sulfafurazol, sulfametoxazol/trimethoprim
  • antidiabeticele orale, sulfonamide: glibenclamid, tolbutamina, glicazid
  • diureticele: hidroclorotiazida
  • antiacneicele: tretinoin, isotretinoin
  • antidepresivele triciclice
  • antiinflamatoriile nonsteroidiene: ibuprofenul, naproxenul, tenoxicamul
  • preparatele hormonale cu estrogeni si altele

La Roche-Posay - Anthelios Pigment Correct crema SPF 50+ 50ml

Afectiunile cutanate inflamatorii

Pielea lezata de anumite afectiuni cutanate inflamatorii (acnee, dermatita atopica, eczeme, arsuri, impetigo, psoriazis, cicatrici sau traumatismele locale repetate) poate mai usor sa dezvolte pete pigmentare atunci cand este expusa la soare. De asemenea, exfolierea prin scrub-uri dese si prea agresive cu pielea poate determina aparitia petelor maronii, deoarece poate inflama tesuturile, fapt care duce la sporirea productiei de melanina.  

Afectiunile interne

Uneori, cauza petelor pigmentare poate fi datorata unor afectiuni interne, cum este boala Addison (o insuficienta a glandelor suprarenale), ce impune tratament corespunzator. Alte afectiuni care pot provoca hiperpigmentare, sunt hipertiroidia si boala Cushing (hipercortizolism sau cresterea nivelului de cortizol in organism).

Inaintarea in varsta

Procesul de fotoimbatranire a pielii ce apare odata cu inaintarea in varsta (mai ales dupa 50 de ani, dar poate aparea si mai devreme la persoanele care se expun excesiv la soare) favorizeaza aparitia hiperpigmentarii localizate indeosebi pe fata si pe dosul mainilor.

Protectia solara tine la distanta petele pigmentare

Pentru ca este mai usor sa prevenim aparitia petelor pigmentare, este suficient sa aplicam zilnic pe zonele de risc o crema speciala de protectie solara sau un produs hidratant cu factor de protectie pentru ultraviolete pentru a limita stimularea secretarii de melanina. Acestea trebuie utilizate nu numai vara, ci pe toata perioada anului, zilnic.

Exfolierea, primul pas

Totusi, daca mici pete au aparut de curand pe tenul tau sau pe diverse zone ale corpului, aceste acumulari de pigment sunt in primele cateva straturi ale pielii si o banala exfoliere va indeparta aceste straturi si va aduce la suprafata celule noi, fara pata. Foloseste un exfoliant bland sau o masca de exfoliere, cu particule mici care se aplica pe pielea umeda, prin miscari circulare. O alta solutie este folosirea periei de exfoliere, care ajuta la indepartarea zi dupa zi a stratului de celule moarte si stimuleaza crearea de noi celule. Se poate apela la produse ce contin acid glicolic si acid salicilic care exfoliaza pielea fetei, reduc in acelasi timp porii, tonifiaza, au efect antiinflamator si sustin regenerarea tenului. (Isis - Glyco-A Soft Peeling crema 30ml)

Cremele depigmentare, un tratament la indemana

In functie de tipul de pigmentare si de vechimea afectiunii, putem apela la aplicarea de produse dermatocosmetice cu actiune depigmentanta (creme, seruri, geluri corectoare pentru pete) ce au in compozitie o serie de principii active cum sunt: vitamina C, niacinamida (vitamina B3), retinoizi topici (derivati de vitamina A: retinaldehida, tretinoin, isotretinoin, adapalene), arbutina (derivat natural al hidrochinonei), rucinol, acizi cu efect de peeling (acid azelaic 15-20%, acid kojic rezultat in urma fermentarii vinului de orez japonez), acid glicolic, acid lactic, acid ellagic extras din fructe cum sunt zmeura, capsuni, mure, struguri, acid fitic) sau extracte naturale (extractul de soia, extractul de bujor, extractul de alge rosii sau extractul de lemn-dulce chinezesc).

Aceste creme aplicate zilnic confera luminozitate tenului si actioneaza asupra petelor prin blocarea sintezei de melanina la diferite niveluri din piele. Tratamentul cu aceste produse trebuie efectuat cel putin doua luni ca rezultatele sa fie vizibile. Desi, hidrochinona a fost cea mai utilizata substanta activa pentru decolorarea petelor pigmentare, ea a fost retrasa din compozitia cremelor depigmentante din cauza efectului iritant si de fotosensibilizare a zonei afectate. Rucinolul este un compus cu o putere de depigmentare de 100 ori mai mare decat hidrochinona, fara a produce insa efectele adverse ale acesteia. Acidul kojic este un alt derivat natural din anumite specii de fungi, care are efecte similare hidrochinonei si este folosit cu succes in tratarea hiperpigmentarii. Acidul mandelic este un alfahidoxiacid derivat din extractul de migdale, ce determina o exfoliere usoara si progresiva si este folosit in toate tipurile de hiperpigmentare avand mai putine efecte secundare decat acidul glycolic. Adesea, acesta este combinat cu acid salicilic, pentru o eficacitate mai mare.

De asemenea, retinoizii ajuta pielea sa elimine stratul de celule moarte, estompand astfel petele, si sustin producerea de colagen care regenereaza pielea. Extrem de importante pe durata tratamentului sunt hidratarea corespunzatoare a pielii si aplicarea cremelor cu SPF (factor de protectie solara) cel putin 30. Fotoprotectia optimizeaza raspunsul la tratamentul cu produse care „decoloreaza” petele. De asemenea, mentine rezultatele obtinute si previne aparitia de noi pete. O alta alternativa pentru camuflarea lor sunt produsele de machiaj special concepute pentru tenul cu tulburari de pigmentare.

Bioderma - PigmentBio Crema regeneratoare de noapte 50ml

Microdermabraziunea, peeling-uri chimice sau tratamentele cu laser?

Daca petele nu dispar, medicul dermatolog poate oferi o serie de solutii adaptate fiecarei persoane. Astfel, poti beneficia de microdermabraziune, dar si de peeling-uri chimice sau de tratamente cu laser. Microdermabraziunea este o exfoliere mecanica ce imbunateste aspectul tenului patat. Aceasta procedura prezinta avantajul de a putea inlatura si ridurile fine, de a trata acneea si cicatricile usoare. Daca petele au afectat insa straturile mai profunde ale pielii, peeling-ul chimic sau tratamentele cu laser sunt solutia optima.

Remediile naturale ajuta incet si sigur la reducerea petelor pigmentare

Dupa ce ti-am prezentat ce sunt petele maronii, care sunt cauzele lor si o serie de tratamente mai mult sau mai putin permisibile, este timpul sa te introducem in universul remediilor naturale pentru aceasta afectiune atat de des intalnita! Am adunat pentru tine cele mai eficiente si simple 5 metode pentru a reduce petele pigmentare:

1.      Aloe vera

Despre aloe vera se spune ca este corectorul natural al pielii si este una dintre cele mai utilizate plante din domeniul cosmeticelor. Prin continutul sau ridicat de polizaharide ce stimuleaza regenerarea celulara, gelul de aloe vera ajuta la reducerea petelor si prevenirea lor. Totodata, acesta este recomandat si in cazul tratarii cicatricilor. Pentru rezultate vizibile si rapide, aplica gelul de aloe vera si maseaza-l timp de 20 de minute pana intra in piele de 2 ori pe zi, dimineata si seara, timp de 2-3 saptamani.

2.      Suc de lamaie

Nu este niciun secret ca sucul de lamaie are proprietati benefice pentru piele si pentru intregul organism in general. Prin continutul ridicat de vitamina C si nutrienti cu efect antioxidant, acesta poate estompa in timp cu eficienta petele pigmentare cu care te confrunti. Stoarce sucul de lamaie si tamponeaza usor cu o discheta pe zonele afectate, lasa cateva minute, iar apoi clateste cu apa calduta. Repeta acesti pasi zilnic pe durata a 2 saptamani si observa rezultatele!

3.      Cartof crud

Daca doresti mai multa luminozitate si mai putine pete pentru tenul tau, incearca cartoful crud. Acesta estompeaza petele inchise la culoare si cicatricile prin amidonul din compozitia sa care reduce pigmentarea pielii. Totodata, ajuta la imbunatatirea texturii si aspectului tenului. Este foarte simplu! Doar taie cartoful in felii subtiri, iar apoi pune-le direct pe zonele unde ai pete pigmentare. Lasa-le timp de 10 minute si dupa curata fata cu apa calduta.

4.      Tumeric

Folosit in Asia de secole ca ingredient de infrumusetare, turmericul este un antioxidant de exceptie care reda stralucirea pielii, reduce petele pigmenatare si previne semnele de imbatranire. De asemenea, tumericul combate cu eficienta acneea, uniformizeaza nuanta pielii si incetineste cresterea parului facial. Tot ce trebuie sa faci este sa amesteci 2 lingurite de pudra de turmeric cu lapte si suc de lamaie si sa omogenizezi pana la obtinerea unei paste de consistenta iaurtului. Pasul urmator este aplicarea pe fata si clatirea dupa 10 minute.

5.      Zer

Zerul este bun nu doar in bucatarie! Un lucru pe care cel mai probabil nu il stiai este ca zerul este foarte util in reducerea petelor maronii de pe piele. Zerul contine acid lactic care are rolul de a reduce pigmentarea pielii, totodata imbunatatind luminozitatea tenului. Combina aceeasi cantitate de zer si suc de rosii, iar apoi aplica mixtura obtinuta pe zonele cu pete. Dupa 15 minute de la aplicare curata fata. Repeta pasii anteriori 4-5 saptamani pentru a te bucura de rezultate. Acum cand stii cu exactitate cum poti trata petele pigmentare, iti dorim sa te bucuri de un ten curat si fericit!  

Tratamentul cu radiofrecventa fractionata pentru reducerea petelor pigmentare

Un remediu medical pentru tratarea petelor pigmentate si ale altor afectiuni ale pielii este tratamentul cu radiofrecventa fractionata cunoscut si sub numele de tratament scarlet. Acesta poate fi realizat la Clinica Ensar Duman.

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.

 



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos