Sfatul specialistului pentru luna aprilie: Detoxifierea de primavara, aliatul ,,verde‘’ al sanatatii

18 minute citire

- 05/04/2019
Ultima actualizare: 13/09/2023

Sfatul specialistului pentru luna aprilie: Detoxifierea de primavara, aliatul ,,verde‘’ al sanatatii

Beneficiile detoxifierii de primavara

Trezirea naturii la viata este miracolul de care ne bucuram in fiecare primavara.

Daca in sezonul rece ai consumat o serie de alimente bogate in proteine si carbohidrati, acum este momentul sa te reincarci cu substantele de care ai nevoie pentru a ,,reinvia” odata cu natura.

Primavara inseamna zile senine si mai lungi, o vreme frumoasa care ne inhiba centrul foamei si ne deschide pofta de viata, de miscare, de aer, de verde. Asadar, vom putea renunta usor la dieta bogata in carne si grasimi, pentru a beneficia de revigorarea organismului cu verdeturi, legume si cruditati. Organismul functioneaza optim la un pH (potentialul de hidrogen) usor alcalin Corpul, prin procesele interne si metabolism, incearca sa mentina echilibrul pH-ului sangvin la un nivel usor alcalin de 7,36, independent de alimentatia noastra. Astfel ca noi ne putem schimba pH-ul organismului in functie de alimentatia noastra: ne alcalinizam daca consumam produse alcaline (cu pH peste 7) si producem aciditate daca mancam alimente acide (cu pH sub 5). Toate organele si sistemele organismului nostru lucreaza interdependent, pH-ul fiind autoritatea care regleaza toate procesele celulare din corp. Termenul pH este folosit ca o abreviere pentru hidrogenul potential.

Astfel, pH-ul oricarei solutii este masurarea concentratiei de ioni de hidrogen. Cu cat valoarea pH-ului este mai ridicata, cu atat mai alcalin si bogat in oxigen este fluidul analizat. Pe de alta parte, cu cat este valoarea pH-ului este mai mica, cu atat mai acid si privat de oxigen va fi fluidul in cauza. Valorile pH-ului variaza de la 0 la 14, indicele de 7.0 fiind considerat neutru. Toate valorile peste 7.0 indica un grad mai mare de alcalinizare, iar valorile sub 7.0 arata un nivel mai mare de aciditate. In interiorul corpului uman, pH-ul poate sa varieze in functie de organ. Cele doua medii din organism, in care aciditatea este normala, sunt stomacul si vaginul, unde rolul principal al aciditatii in aceste medii este distrugerea microorganismelor patogene si prevenirea infectiilor. In plus, aciditatea sucului gastric activeaza enzimele digestive si contribuie la o digestie sanatoasa si la absorbtia optima a mineralelor si a altor nutrienti. Aciditatea organismului conduce la imbolnavire Una dintre consecintele stilului de viata modern este cresterea aciditatii mediului intern.

O dieta indelungata bazata pe carne, alimente prajite sau intens procesate, branzeturi, sucuri carbogazoase, sare, produse de patiserie si cofetarie, zahar si cafea, produce dezechilibre metabolice si creste aciditatea organismului si riscul de osteoporoza, boli renale, cancer, dar si reducerea masei musculare. Sedentarismul, stresul fizic si cel mental sunt alti factori care conduc la acumularea toxinelor in organism si accentueaza aciditatea interna. Cu toate ca oxidarea celulara cu eliberarea de radicali liberi rezultati din metabolism produc imbatranire si imbolnavire prin cresterea aciditatii, acest proces nu poate fi stopat prin administrarea necontrolata de bicarbonat de sodiu si nici eliminarea produselor considerate acide (carne, branzeturi, cereale rafinate, alimente procesate etc.) din dieta nu este urmata de cresterea pH-ului tisular.

Organismul uman are mecanisme foarte specifice pentru mentinerea homeostaziei acido-bazice (echilibrul mediului interior al organismului uman), care sunt puse in dificultate doar in prezenta unor afectiuni preexistente, cum sunt bolile cronice de rinichi sau pulmonare. Rinichii si sistemul respirator au un rol esential in mentinerea echilibrului acido-bazic. In lipsa unei legaturi directe cu alimentatia, acidoza poate fi cauzata de anumite afectiuni sau dezechilibre metabolice care genereaza un exces de acizi in organism: afectiunile renale, diabetul, diareea, febra, deficienta de aldosteron, afectiuni biliare si pancreatice. In unele afectiuni, cum este diabetul, se poate instala un cerc vicios care predispune la acidoza. De exemplu, acidoza cauzeaza rezistenta la insulina, iar rezistenta la insulina predispune la acidoza metabolica. Chiar si mici fluctuatii ale pH-ului nu sunt compatibile cu viata, tocmai din acest motiv mecanismele de mentinere a homeostaziei acido-bazice intra in functiune indiferent de compozitia alimentatiei, pentru a se evita starile de acidoza sau alcaloza cronica in organism, care de cele mai multe ori apar doar in cazul unor patologii existente. Principalul sistem tampon care actioneaza pentru mentinerea echilibrului acido-bazic este sistemul HCO3/CO2 (bicarbonat/dioxid de carbon). Bolile respiratorii si perturbarile metabolice pot afecta sistemul HCO3/CO2 conducand astfel si la afectarea pH-ului normal al organismului.

Potentialul acidifiant sau alcalinizant al unui aliment

De asemenea, exista diferente intre alimentele acide si alimentele care genereaza aciditate. Hrana acida sau hrana alcalina nu se refera la gustul alimentelor, ci la efectele reziduale dupa digerarea si metabolizarea alimentelor la nivel celular.

Alimentele acide de tipul fructelor, sucului de citrice (lamaie, portocale) sau otetului, antreneaza oxidarea acizilor in timpul digestiei si prin mineralele alcalinizante au efect bazic (alcalin) benefic: lamaia este acida, dar are efect de alcalinizare; legumele proaspete sunt alcaline, dar produc aciditate digestiva.Potentialul acidifiant sau alcalinizant al unui aliment sau al unei bauturi este dat de continutul in minerale. Principalele alimente sau bauturi acidifiante sunt cele care contin aminoacizi cu sulf, acid fosforic (bauturile carbogazoase), fosfati, sare. Chiar daca la prima vedere sarea este neutra din punct de vedere al pH-ului si nu este metabolizata intr-un acid, se pare ca este responsabila de 50% din potentialul acidifiant al alimentatiei si afecteaza capacitatea rinichilor de a excreta excesul de acizi in urina. Consumul mare de sare predispune la acidoza metabolica si la reducerea densitatii osoase si a masei musculare. S-a constatat ca branzeturile tari si maturate, galbenusul de ou, carnea, orezul, arahidele, nucile si pestele au cel mai mare potential de acidifiere a organismului. De cealalta parte stau alimentele cu potential mare alcalinizant, considerat benefic: fructele, legumele, leguminoasele, unele seminte, vinul rosu si vinul alb. Desi este cunoscut faptul ca un consum excesiv de proteine de origine animala din alimente cu potential acidifiant (branzeturi, carne, peste, oua) impune o solicitare permanenta a rinichilor pentru a putea elimina excesul de acizi, ceea ce poate afecta functionarea acestora, dar si a densitatii osoase, cu toate acestea proteinele raman nutrienti deosebit de importanti care, consumati in cantitatile recomandate zilnic, contribuie la mentinerea sanatatii oaselor, muschilor si chiar a rinichilor.

De aceea, pentru a contracara potentialul acidifiant al unor alimente cum este carnea se recomanda limitarea consumului la portii normale (portiile recomandate de ghidurile de nutritie in functie de varsta, sex si activitatea fizica) si asocierea acestor surse de proteine de inalta calitate cu legume si fructe care ajuta la echilibrarea balantei acido-bazice in organism. In concluzie, acidoza este un fenomen care presupune incarcarea cronica cu acizi a organismului care duce la un efort crescut din partea sistemului tampon si din partea mecanismelor de mentinerea a echilibrului acido-bazic. Organismul poate fi supus unei incarcari in exces cu acizi prin dieta, medicamente sau perturbari metabolice.

La persoanele cu un metabolism lent, alimentele alcaline pot sa nu fie oxidate si transformate complet, producand o crestere a aciditatii. Lipsa de energie si oboseala pot fi semne ale cresterii aciditatii interne. Acumularea acizilor in organism conduce la tulburarea functiilor celulare si in timp la instalarea diferitelor boli cronice, in special bolile degenerative. Manifestari ale aciditatii interne pot fi: lipsa energiei, oboseala, piele uscata, caderea parului, carii dentare, osteoporoza, artroza, litiaza etc. Controlul pH-ului mentine sanatatea organismului PH-ul mediului intern este reglat cu precizie de organism si este esential pentru sanatatea generala, deoarece activitatile tuturor enzimelor sunt influentate de concentratia ionilor de hidrogen.

Corpul uman este capabil sa neutralizeze acizii, insa cand acestia sunt in exces se impun masuri suplimentare pentru mentinerea echilibrului acido-bazic. Nu putem controla echilibrul acido-bazic din organism, el este reglat complex de o serie de hormoni. In plus, corpul nostru consuma zilnic un gram de calciu pentru a neutraliza la nevoie excesul de aciditate. Una dintre consecintele cel mai des mentionate ale unei alimentatii preponderent acide este scaderea mineralizarii osoase si pierderea de masa osoasa. Oasele sunt cel mai important depozit de minerale cu efect tampon, tocmai de aceea s-a considerat afectarea osoasa in cazul unei alimentatii preponderent acida. Exista studii care arata ca o dieta alcalinizanta sau suplimentele bazice scad excretia urinara de calciu si ar putea proteja masa osoasa. 

 

Osteocare - Original 90tb

Sport, dieta alcalina si consum de apa alcalina

Controlul PH-ului se poate realiza prin scaderea productiei de acizi, suplimentarea elementelor bazice prin dieta si cresterea eliminarii acizilor. Toate acestea se pot obtine prin schimbarea dietei si a stilului de viata. Dieta alcalina contine in principal legume cu frunze verzi, fructe, plante aromatice, cereale integrale, nuci si seminte. Scaderea productiei de acizi se obtine prin eliminarea colorantilor artificiali, a tutunului si a bauturilor racoritoare si prin reducerea consumului de alimente care genereaza aciditate: carne, lactate, oua, cafea, ciocolata, dulciuri si cerealele rafinate.

Cresterea volumului de alimente alcaline, proaspete, naturale, care hidrateaza organismul, punand in miscare lichidul limfatic, dar si reducerea drastica a alimentelor procesate, care provoaca aciditate sunt masuri de baza pentru a detoxifia cat mai eficient organismul. Verdeturile sunt foarte apreciate pentru calitatile lor detoxifiante. Eliminarea toxinelor din corp ramane o etapa foarte importanta pentru mentinerea vitalitatii si actioneaza ca un elixir al tineretii.

Primavara se identifica cu verdeata indiferent ce culoare sau nume poarta: ceapa si usturoi, urzici, stevie si loboda, leurda, salata, papadie, untisor, marar si patrunjel. Orice frunza sau fir de iarba abunda in aceasta perioada de vitamine (vitamina C, betacaroten sau provitamina A, acid folic), minerale (fier, calciu, potasiu), fibre, antioxidanti. Verdeturile sunt singurele alimente pentru care nu exista restrictii din punct de vedere nutritional. Efectul fitonutrientilor continuti de verdeturi este complex:

  • protejeaza impotriva bolilor si imbatranirii
  • ajuta la refacerea organelor si tesuturilor
  • impiedica dezvoltarea celulelor canceroase
  • mentin echilibrul hormonal si buna dispozitie
  • reduc tensiunea arteriala si colesterolul
  • protejeaza inima
  • reechilibreaza metabolismul
  • creste puterea de aparare a organismului.

Cu ajutorul verdeturilor proaspete, crude sau gatite cat mai putin, oricine poate beneficia de o cura de slabire sau de detoxifiere, de o ajustare a nivelului colesterolului in sange si de o imbunatatire a imunitatii. Necesarul de fier si acid folic poate fi obtinut cu ajutorul frunzelor verzi de stevie, spanac sau urzici pentru a preveni anemia. Principiile active, cum sunt carotenoizii portocalii (pigmentii care dau culoare plantelor), antioxidantii (licopenul), cumarinele, flavonoidele, indolii, saponinele sunt cateva din substantele importante care blocheaza nitratii din alimente, impiedica proliferarea tumorala si neutralizeaza efectele nocive ale toxinelor din mediu. Compusii organo-sulfurici (alicina) din ceapa si usturoi au proprietati antifungice, antimicrobiene si antitumorale. Este bine sa consumi alimente cat mai naturale, in stare cruda: salate, sucuri verzi, seminte, germeni, vlastari pentru a aduce corpului tau un aport variat de vitamine si minerale. Asigura-te ca ai si o sursa de proteine vegetale de calitate: lapte de soia sau de migdale, quinoa, grau spelta, hrisca, nuci si migdale.

De asemenea, printre alimentele cu cea mai mare capacitate detoxifianta sunt recomandate : leurda, ridichile, loboda, cresonul, nasturelul, spanacul, pulberea de orz verde adaugata in diverse sucuri, fructe goji cu puternic efect de detoxifiere asupra rinichilor, ficatului si pielii. Pe langa calitatile lor detoxifiante, verdeturile de primavara au efect mineralizant, fiind o sursa bogata de calciu si magneziu, doua minerale cu rol vital in rezistenta oaselor si a dintilor, ce previn osteoporoza si riscul fracturilor, imbunatatesc activitatea cardiovasculara si musculara, asigura o buna functionare a creierului cu rol impotriva depresiei si a oboselii. Exercitiile fizice alcalinizeaza organismul prin oxigenare, stimuleaza arderile si eliminarea reziduurilor acide vechi din tesutul adipos. Consumul de apa alcalina contribuie la eliminarea reziduurilor si prin aportul de minerale alcaline corecteaza aciditatea interna, cu efecte benefice multiple asupra sanatatii. Nu exista risc de alcaloza daunatoare pentru organism prin schimbarea dietei si a stilului de viata datorita multitudinii factorilor care cresc aciditatea, prezenti in viata omului modern.

Organismul are capacitate naturala de detoxifiere

Organismul uman are capacitatea naturala de a se autoregla atunci cand este hranit in mod corespunzator si sanatos. In mod normal, organismul este capabil sa filtreze, sa neutralizeze si sa elimine in mare parte toxinele introduse in corp odata cu hrana, apa, bauturile, medicamentele, prin piele si prin aerul inspirat. Aceste toxine ce provin din surse externe sunt numite exotoxine. Exista si endotoxine, respectiv produse reziduale ce rezulta in urma activitatii normale a celulelor si a stresului oxidativ, care trebuie, de asemenea, eliminate de organism.

Detoxifierea este un proces foarte complex la care participa sistemul digestiv (ficatul si intestinul), rinichii, pielea, plamanii si sistemul limfatic. Zilnic, organismul tau este in mod normal solicitat pentru a procesa o varietate de substante daunatoare: poluanti din mediu, aditivi alimentari sau metale grele si o multime de toxine. Toxinele neeliminate se acumuleaza in tesuturi, produc acidoza si inflamatie, deteriorarea celulelor si tesuturilor, cu aparitia in timp a diverselor boli cronice. Cand alimentatia este defectuoasa din cauza unui consum alimentar necorespunzator care nu ofera energia necesara, organismul ne avertizeaza prin numeroase simptome. Desi o mare cantitate de reziduuri si toxine sunt partial eliminate prin scaun, urina sau transpiratie, restul ramane o perioada nedefinita in corp, la nivelul sistemului limfatic, cel care este raspunzator de indepartarea acestora din organism si care incearca permanent sa scoata la suprafata „intrusii toxici”. Insa atunci cand limfa devine prea incarcata, se intampla sa experimentam diverse episoade neplacute, de obicei legate de piele (acneea), ganglioni (durerosi sau inflamati) sau rinichi (infectii urinare frecvente). Sistemul limfatic este cel care ajuta la transportul produsilor de degradare rezultati, la organele excretoare (ficat, intestin etc.). Fara o limfa curata si eficienta, eliminarile de toxine nu se intampla atat de des pe cat este necesar.

Corpul ne arata cand are nevoie de detoxifiere. Cand a acumulat prea multe toxine, organismul ne da semnale care ar trebui sa ne atraga atentia si sa luam masuri pentru a ajuta corpul sa le elimine:

  • oboseala si lipsa de energie aparent nejustificate
  • pofta crescuta de dulciuri
  • digestie dificila, disconfort abdominal, balonare, tulburari de tranzit
  • cresterea in greutate
  • dificultati de concentrare si atentie, tulburari de memorie
  • somnolenta in a doua parte a zilei
  • dureri articulare, dureri de cap
  • infectii repetate
  • respiratie urat mirositoare si transpiratie excesiva si odorizanta
  • stari de depresie, nervozitate sau schimbari bruste de comportament
  • alergii diverse, intolerante alimentare, dermatite, prurit
  • semne de imbatranire premature.

Etapele detoxifierii

Detoxifierea implica eliminarea treptata a cat mai multor toxine din organism si include mai multe etape:

1. Repausul digestiv

O perioada de reducere a aportului alimentar va oferi organelor interne „odihna“ necesara dupa procesarile consistente din timpul iernii. Postul cu apa de o zi poate ajuta organismul sa se detoxifieze natural.

2. Detoxifierea simultana a colonului, rinichilor si a ficatului

Ficatul, intestinul si rinichii sunt organe implicate in procesul corect de detoxifiere, care implica si pielea, si plamanii. In interiorul organismului, grasimile, radicalii liberi si alte molecule daunatoare actioneaza ca toxine. Digestia inceata, disfunctiile colonului, activitatea deficitara a ficatului, slaba eliminare prin intermediul rinichilor, tractului respirator si pielii duc la toxicitate crescuta in organism.

Ficatul este „motorul“ deblocarii si filtrarii toxinelor de la nivel celular. Acesta intervine in sinteza colesterolului si a lipoproteinelor, a globulinelor si albuminei, sintetizeaza bila, intervine in metabolismul glucidelor si al proteinelor si, nu in ultimul rand, in neutralizarea toxinelor ingerate, depoziteaza microelemente (fier, cupru) si vitamine (A, B12).

Secom - Total Cleanse Liver 60caps.veg

Pentru stimularea si refacerea celulelor hepatice sunt recomandate administrarea de suplimente hepatoprotectoare (vezi Silimarina Forte sau Steablock 1+1), un regim alimentar hipolipidic, normoglucidic si normo/hipoproteic, cu alimente cat mai putin procesate si cu respectarea orelor de odihna.

Exista o serie de plante (papadie, rozmarin, salvie, musetel, rostopasca, topinambur, cicoare, gentiana, schizandra, turmeric, ghimbir etc.) care ajuta la detoxifierea hepatica, protejeaza celula hepatica de actiunea toxinelor, stimuleaza secretia de bila, favorizeaza digestia, ajuta la reglarea nivelului de colesterol sangvin, cele mai utilizate in compozitia preparatelor farmaceutice fiind armurariul si anghinarea. Anghinarea are efect coleretic-colagog, stimuleaza si imbunatateste digestia si protejeaza celulele ficatului. De asemenea, are actiune diuretica, depurativa si purificatoare sangvina datorita principiilor active prezente: flavonoide si cinarina. Se poate administra sub forma de ceai, tinctura sau comprimate, de preferat inaintea meselor cu jumatate de ora. Cura cu infuzie de anghinare dureaza o luna, cu pauze de doua saptamani. Alte principii active din surse naturale care sustin functia de detoxifiere hepatica sunt fosfolipidele esentiale extrase din seminte de soia, aminoacizii (L-arginina, L-metionina, L-cisteina) si antioxidantii (L-glutation, acid alfa-lipoic, resveratrol, vitamina C, seleniu).

Essentiale® Forte

Rinichi

Majoritatea diureticelor utilizate in fitoterapie sunt utile si in toate afectiunile aparatului uro-renal, in special in cele cronice si au avantajul ca acestea contin numeroase saruri minerale si vitamine care, in parte, suplinesc deficitul in aceste substante utile, pierdute prin diureza. Mecanismul lor de actiune se bazeaza pe aportul de substante active pe care aceste plante recomandate pentru stimularea diurezei le contin: saponozide, flavonoide, uleiuri esentiale, saruri de potasiu, terpene pentaciclice etc. 

Plantextrakt - Polygemma Nr.12 (Rinichi detoxifiere)

Din categoria celor mai renumite plante atat pentru actiunea diuretica, cat si dezinfectanta renala sunt: ArctostapHylos uva-ursi sau ,,Strugurii ursului’’ si Vaccinium vitis-idaea, numita popular Coacaz de munte sau Merisor. Actiunea diuretica este in legatura cu continutul in derivati flavonici, in special acidului ursolic, rezinelor, uleiului esential, si sarurilor minerale organice (Apuretin 30cps). O alta specie cu actiune diuretica este Mesteacanul (Betula alba L. sin. cu Betula pubescens etc.) de la care se utilizeaza frunzele sau seva arborelui. Frunzele contin flavonoide, glicozide, avicularina, ulei esential, derivati sesquiterpenici, gaulterina, acid clorogenic si cafeic, taninuri, alcooli triterpenici, saruri minerale etc. Tot pentru actiunea diuretica, se recomanda frunzele si partile aeriene si radacinile de Papadie, asociate cu radacini de Brusture (Radix Bardanae) in parti egale: sub forma de decoct, o lingura la o cana cu apa, din care se beau 2-3 cani pe zi. Se mai recomanda si pseudofructele de Ienupar (Fructus Juniperi), dar nu mai mult de opt bobite la o cana cu apa, sub forma de infuzie sau decoct. Acestea sunt contraindicate in timpul sarcinii sau la cei cu leziuni acute renale sau ale cailor urinare. Numarul plantelor cu actiune diuretica este mare. Dintre acestea, mai amintim: pirul medicinal, troscotul, frasinul, albastrelele, urzica, porumbarul, matase de porumb, codite de cires, coada calului, coada soricelului, urzica etc. Detoxifierea intestinului presupune si deparazitarea, iar la nevoie si tratarea disbiozei (dezvoltarea florei intestinale patogene in exces).

Secom - Jarro-Dophilus + FOS

De aceea, pentru o detoxifiere corecta este esential sa se consume multa apa pentru a realiza un tranzit intestinal constant prin care sunt eliminate toxinele.

Pe langa alimentele de sezon, recomandate in cura de detoxifiere, sunt indicate si remediile naturale din plantele lipsite de reactii secundare si care contin fitonutrienti cu efect diuretic, drenor, laxativ, antioxidant, antimicrobian ce pot fi adaptate fiecarei persoane in functie de particularitati (boli cronice prezente, tratamente administrate, organe afectate, simptome etc).

Un tranzit intestinal normal presupune unul (uneori doua) scaune zilnice si respectarea unui stil de viata sanatos care se caracterizeaza prin:

•  Alimentatie echilibrata, din care sa nu lipseasca fructe si legume zilnic; ele asigura necesarul de celuloza indispensabil tranzitului optim.

•  Hidratarea corespunzatoare (minim 2 l de lichide/zi, apa plata, ceaiuri sau sucuri naturale din legume si/sau fructe) necesara pentru buna functionare a intestinului, in formarea si progresia bolului intestinal (o parte din apa continutului intestinal se resoarbe la nivelul colonului in functie de necesarul de apa al organismului) (Alevia Aloe vera suc organic 946ml)

•  Activitatea fizica influenteaza pozitiv peristaltismul intestinal, in timp ce sedentarismul predispune la constipatie. In sprijinul detoxifierii intestinale vin o multitudine de produse farmaceutice (de pilda Colon Help sau Colon Help Probiotic Forte), cu diverse asocieri de principii active, cum sunt fibrele extrase din surse naturale (tarate de grau, ovaz sau psyllum), seminte de in, uleiuri (chimen, anason, armurariu etc. cu rol de a regla tranzitul intestinal lent.

Fibrele odata ajunse in intestin, formeaza o substanta gelatinoasa care absoarbe substantele toxice (metale grele, pesticide, dioxina, mucegaiuri, neurotoxine, alcool, acizi biliari secundari etc.) si le elimina, usurand totodata tranzitul intestinal. De asemenea, fibrele (inulina extrasa din radacina de cicoare sau topinambur) ajuta la mentinerea colesterolului in limitele normale, contribuind astfel la diminuarea riscului de boli cardiovasculare. Alte beneficii importante ale fibrelor: induc starea de satietate fara a creste aportul caloric si imbunatatesc flora intestinala (efect prebiotic), mentin structura mucoasei intestinale.

ColonHelp

3.  Detoxifierea la nivelul pielii este legata de functiile pe care aceasta le indeplineste pentru organism, fiind organul de simt implicat in termoreglare, perspiratie (transpiratie usoara) si eliminarea unor saruri si toxine; pastrarea integritatii si functionalitatii acestei bariere cu rol in apararea mecanica si imunitara inseamna sanatate.

Plantextrakt - Polygemma Nr.13 (Piele detoxifiere)

O piele curata, de pe suprafata careia am indepartat transpiratia, toxinele, celulele moarte descuamate, ne va face sa ne simtim bine. Iata de ce dusul zilnic si un scrub corporal o data pe saptamana reprezinta metode simple, de detoxifiere. Igiena zilnica, expunerea moderata la soare, mersul in aer liber sunt obligatorii pentru a intregi starea de sanatate.

4.  Respira un aer curat si practica exercitiile de respiratie care ajuta la purificarea plamanilor prin vascularizarea lor.

Plantextrakt - Polygemma Nr.16 (Plamani detoxifiere)

5.  Renuntarea totala la sursele toxinelor ce pot fi introduse in corp Se elimina complet alcoolul, cafeaua, tigarile, zaharul rafinat si grasimile saturate.

6.  Aport alimentar natural cu nutrienti de calitate Un „program alimentar“ bazat pe verdeturi de primavara va creste substantial cantitatea de vitamine si minerale consumate. Acestea stimuleaza sistemul imunitar, mentin sistemul osos, ajuta digestia si readuc greutatea corporala in limite normale, sarurile minerale, oligoelementele si vitaminele din dieta fiind destinate stimularii functiilor tiroidiene, intensificarii metabolismului si, in plus, reducerii depozitelor lipidice.

7.  Reechilibrarea fizica a organismului presupune schimbarea obiceiurilor alimentare, introducerea unui mod de viata echilibrat si a miscarii in aer liber. Sedentarismul de asemenea trebuie evitat, o viata activa inseamna o viata cu mai putine toxine. Miscarea este cel mai bun stimulant al drenajului limfatic. Contribuie astfel la eliberarea toxinelor din tesuturi si mobilizarea lor prin limfa spre caile de eliminare din corp.

8.  Regenerarea psihica prin eliminarea stresului, ce declanseaza secretia unor hormoni care in cantitati mari incetinesc procesul de detoxifiere a ficatului. De asemenea, respectarea regulii ,,celor trei opt’’ (opt ore de munca, opt ore de relaxare activa si opt ore de somn) contribuie la neutralizarea eficienta a toxinelor. Atunci cand organismul este curatat si mintea devine mai limpede. Beneficiile sunt mai mari atunci cand odata cu schimbarea regimului alimentar, omul isi schimba si gandurile. Curatarea mintii de gandurile negative, de ura, de invidie, de furie, de frici, de violenta, dar si de nepasare face parte obligatoriu din procesul normal de insanatosire a omului.

Poti apela la acupunctura de relaxare si la masajul terapeutic. Primavara este anotimpul intoarcerii la natura, verdele crud al plantelor fiind cel mai bun doctor pentru tonifierea fizica si psihica. Este momentul ca dieta ta sa fie asezonata cu vitamine si minerale din surse naturale!

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos