Probleme digestive - un chin de sarbatori. Cauze, trucuri, medicamente.

3 minute citire

- 03/04/2023
Ultima actualizare: 19/04/2023

Probleme digestive - un chin de sarbatori. Cauze, trucuri, medicamente.

De sarbatori, mesele vor fi pline cu bunatati si nu putem sa nu  gustam din fiecare. Totodata aceasta este perioada in care in care se inregistreaza cel mai mare numar de cazuri de probleme si afectiuni digestive.

De ce apar probleme digestive de sarbatori?

In perioada sarbatorilor tindem sa exageream in privinta alimentatiei. Din dorinta de a gusta din fiecare preparat, introducem in stomac cantitati mai mari decat in mod normal. Aceasta este cauza refluxului gastro-esofagian. Preparatele de sarbatori sunt cunoscute pentru gustul bun, dar si pentru grasimile pe care le au. In combinatie cu dulciurile, alcoolul sau lipsa de miscare, grasimile sunt foarte greu de digerat si ne provoaca disconfort. Consumul excesiv de alimente si combinatia dintre ele genereaza probleme precum balonare, arsuri, diaree, constipatie sau enterocolita. De cele mai multe ori aceasta perioada de mancat excesiv vine dupa una de post si trecerea este facuta prea brusc. Aceasta situatie este agravata de stresul de dinaintea sarbatorilor: cumparaturi, gatit, curatenie. Pusi la un loc acesti factori suprasolicita organismul.

7 solutii ca sa eviti problemele digestive de sarbatori

1. Mananca mai putin

Toate alimentele de pe masa arata delicios. Ca sa eviti problemele digestive cel mai bine este sa gusti doar din cateva. Daca alegi sa incerci fiecare preparat vei ajunge sa pui la un loc tot felul de ingrediente care vor cauza reactii digestive. Fa rapid  in minte o lista scurta cu trei alimente care ti se par irezistibile si gusta din ele.

2. Alterneaza mesele greoaie cu mesele usoare

La pranz ai servit friptura si dulciuri. Asta inseamna ca cina trebuie sa fie usoara, bogata in legume verzi si fibre. Da stomacului tau o pauza.

3. Evita combinatiile nesanatoase  de mancaruri

Nu combina proteinele animale (carnea) cu carbohidratii ( cartofi, paste). In scurt timp te vei confrunta cu balonarea. Evita combinatiile de tipul: masline cu paine, ton cu maioneza, sau carnea prajita in ulei. Acestea sunt combinatii care iti pot provoca o indigestie. Fructele sunt sanatoase, insa nu in timpul mesei. Daca mananci fructe in timpul mesei mancarea va fi mai greu de digerat, din acest motiv se poate instala indigestia. La fel de periculos este sa bei lichide (apa, ceai, suc) in timpul mesei. Cel mai bine este sa bei apa cu 10 minute inainte sau la 30-60 de minute dupa masa. Cu siguranta pe masa de Paste vor sta oua vopsite si carne. Evita sa le consumi la aceeasi masa pe ambele.

4. Mesteca pe indelete

Servirea mesei ar trebui sa se faca cu rabdare. Mesteca cat mai bine alimentele, fara sa te grabesti. In acest fel senzatia ca te-ai saturat se instaleaza mult mai repede si alimentele sunt mai usor de digerat.

5. Fa miscare

Sportul si activitatile fizice imbunatatesc digestia. In plus, sportul combate riscul aparitiei arsurilor gastrice si a altor probleme digestive.

6. Tine cont de regulile impuse de medic

Medicul specialist sau medicul de familie ti-a recomandat un regim sau sa eviti unele medicamente. Sa nu crezi ca un mic exces de sarbatori nu iti poate provoca stari de rau. Daca suferi de o boala cronica sau de hepatita este bine sa eviti alcoolul. Daca ai fost sfatuit sa mananci fara sare, mentine regimul. Daca ai arsuri la stomac este bine sa eviti berea, ketchup-ul, bulionul, ciocolata sau menta.

7. Evita stresul

Incearca sa te bucuri de sarbatori si sa lasi la o parte stresul de zi cu zi. Foarte multe probleme de sanatate sunt cauzate de stres, inclusiv cele digestive.  

Secom - Super Enzymes 30tb

Exista medicamente care ajuta digestia?

Pe piata sunt o serie de medicamente care contin enzime digestive si pot fi luate preventiv, dupa o masa imbelsugata. De asemenea, exista o serie de medicamente antiflatulente. Acestea absorb gazele intestinale si amelioreaza senzatia de balonare.

Iata ce medicamente  trebuie sa ai la indemana de sarbatori:

Ceaiuri care ajuta digestia:

  • ceai pentru o digestie usoara si balonare;
  • ceai pentru greata si varsaturi;
  • ceai cu ghimbir pentru indigestie;
  • ceai digestie pentru copii.

Alte solutii:

Pentru mai multe sfaturi despre evitarea problemelor digestive poti accesa si articolul nostru anterior de pe blog.

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos