Cum recunosti bolile copilariei

12 minute citire

- 06/09/2018
Ultima actualizare: 12/12/2023

Cum recunosti bolile copilariei

Copilaria reprezinta o perioada minunata pentru tine si micutul tau. De la primii pasi la primele cuvinte rostite, la jocurile prin curte sau in fata blocului cu ceilalti copii, toate aceste clipe raman pentru totdeauna in cufarul de amintiri pretioase ale parintilor. Totusi, din pacate in copilaria acestora exista si momente mai grele si mai putin placute, insa normale. Vorbim despre bolile copilariei pe care aproape orice copilas le are la un moment dat, mai devreme sau mai tarziu. Pe de alta parte, multe din aceste boli odata contractate ofera celui mic imunitate pe viata. Care sunt bolile copilariei cele mai des intalnite, cum se pot contracta si cum le poti recunoaste cu usurinta vei afla citind acest articol in cele ce urmeaza.

Care sunt bolile copilariei?

In continuare, vom prezenta bolile copilariei: varicela, oreionul, rubeola, rujeola, roseola si eritemul infectios. In mare parte acest boli se manifesta initial ca o raceala/gripa, apar in general primavara si iarna fiind extrem de contagioase chiar inainte sa apara primele semne eruptive, astfel ca se pot transforma in adevarate epidemii in cadrul colectivitatilor. Pentru ca sunt produse de virusi, aceste boli nu necesita tratamente cu antibiotice.

Varicela

Cunoscuta popular sub numele de ,,varsat de vant’’, varicela este o boala a copilariei foarte contagioasa care este produsa de virusul varicelo-zosterian si se manifesta prin eruptii pruriginoase la nivelul epidermei care apar mai intai pe fata si trunchi, apoi pe tot corpul si care evolueaza de la macule la papule, apoi la leziuni veziculare inainte de formarea de cruste. In starea sa premergatoare, se manifesta prin febra si stare de rau generalizat.

Cum se poate contracta

Varicela se poate transmite cu usurinta pe cale aeriana, salivara sau prin secretiile nazo-faringiene. Are o perioada de incubatie de 14-21 zile (perioada de timp de la infectare pana la aparitia eruptiei), iar copilul este contagios cu 2 zile inainte de aparitia eruptiei (cand exista posibilitatea declansarii de epidemii in colectivitate). Dupa contactarea si vindecarea ei in copilarie, ofera apoi o imunitate durabila, insa exista si posibilitatea reinfectarii, in acest caz aparand zona zoster.

Cum poti recunoaste varicela

Primul semn evident al varicelei este reprezentat de eruptiile cutanate. Alte simptome includ: oboseala, starea de moleseala, durerile de cap, febra (38-39 grade C), inflamarea ganglionilor si scaderea apetitului. Urmeaza apoi timp de 7-10 zile valuri eruptive precedate de fiecare data de febra (bubitele nu apar toate odata, ci treptat, mai intai intr-o anumita portiune a corpului, apoi in alta si tot asa). Astfel ca pe suprafata corpului vor fi zone cu bubite in diferite stadii de evolutie (initiale, cu lichid, cruste, zone hiperpigmentate dupa caderea crustelor). Daca initial sunt niste pete mici si rosii, acestea se transforma treptat in vezicule cu lichid, apoi lichidul se resoarbe si raman niste cruste. In momentul aparitiei crustelor, copilul nu mai este contagios. Dupa 7 zile crustele cad. Eruptia afecteaza toata pielea, inclusiv pielea capului, mucoasele (bucala, conjunctivala, genitala). Pentru ca eruptia este insotita de un prurit (mancarime) accentuat, copilul are tendinta de a se scarpina excesiv si de a inlatura fortat crustele, cu riscul de a se suprainfecta zona si de a ramane cicatrici inestetice.

Recomandari si tratament

  • izolarea copilului de colectivitate timp de 7-10 zile (pana la aparitia crustelor, cand copilul nu mai este contagios)
  • calmarea mancarimilor (mixtura mentolata, unguente, lotiuni)
  • mentinerea igienii mainilor si a corpului astfel ca dupa caderea crustelor se permit dusuri caldute (doar dupa caderea crustelor initiale) si se permite tamponarea cu un prosop curat
  • administrarea de antitermice este indicata pentru scaderea febrei, dar aspirina este de evitat din cauza complicatiilor de tip Sindrom Reye (leziuni la nivel hepatic si cerebral)
  • consumul de sucuri de fructe si legume, hidratare si repaus pentru a favoriza vindecarea.

Vaccinul contra varicelei (disponibil din 1995) previne boala in 70 pana la 90% din cazuri. Se administreaza injectabil dupa varsta de 1 an. Dupa vaccinare, cei care fac varsat de vant au simptome mult mai usoare.

Oreionul

Oreionul (sau Parotidita epidemica) este provocat de virusul urlian si este o boala virala contagioasa care determina cresterea in volum, dureroasa a glandelor parotide (glande salivare situate intre ureche si mandibula) si care poate fi prevenita prin vaccinare (face parte din vaccinul triplu ROR). Se manifesta prin stare generala de rau, febra, cefalee, parotidita (inflamarea glandelor salivare parotide, uni- sau bilateral, determinand durere la masticatie, dificultate la inghitit si scaderea secretiei salivare). In unele cazuri, aceste simptome pot evolua spre complicatii cum sunt redoarea cefei (rigiditatea cefei) sau cefalee severa (ce pot indica meningita), testicule crescute in volum, sensibile si dureroase (indica orhita sau afectarea testicului), dureri abdominale difuze (ce pot indica o pancreatita) sau inflamatia  ovarului.

Cum se poate contracta

Oreionul este transmis atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta si, de asemenea, prin contactul cu obiecte recent contaminate (servetele, batiste, pahare) sau igiena precara (maini murdare). Virusul care produce oreionul patrunde in corp, pe calea aerului, cu ajutorul secretiilor de la nivel nazo-faringian si se multiplica raspandindu-se in creier si invelisurile lui, glande salivare (glandele parotide), pancreas, testicule ovare si alte zone ale corpului, unde declanseaza simptomele specifice.

Cum poti recunoaste oreionul

Exista posibilitatea ca micutii care sufera de oreion sa nu prezinte vreun simptom sau poate doar simptome usoare, la 2-3 saptamani de la expunerea la virus. Cele mai frecvente simptome sunt urmatoarele: febra (38-40 grade C), dureri de cap, durere la nivelul urechii, dureri la mestecare si inghitire, oboseala si moleseala, inflamarea dureroasa a glandelor salivare in ambele parti ale fetei, cand unul sau ambii obraji pot fi umflati, pierderea poftei de mancare si varsaturi.

Recomandari si tratament

Copiii cu oreion nu trebuie sa mearga in colectivitate sau alte locuri publice timp de 9 zile de la debutul bolii (cresterea in dimensiuni a glandelor parotide) sau 3 zile dupa ce dimensiunea glandelor a revenit la normal. Ei vor fi tratati prin repaus la pat si ingrijire la domiciliu. Pentru a reduce febra si pentru calmarea durerilor se pot administra preparate farmaceutice sub forme diverse (sirop, supozitoare, pulberi) ce contin paracetamol (Fervex Durere si Febra pentru copii solutie orala) sau ibuprofen (aspirina si antibioticele sunt contraindicate). Aparitia complicatiilor necesita internarea in spital. De asemenea, pentru calmarea durerii se pot aplica local la nivelul gatului comprese reci sau calde (puse pe un prosop subtire pentru a proteja pielea) atat cat suporta copilul si se mentin 20 minute. Din cauza infectiei, glandele salivare sunt foarte sensibile si fac dificila inghitirea alimentelor. Astfel ca hrana trebuie sa fie de consistenta semilichida si lichida pentru a nu fi nevoie de mestecare, iar alimentele acide/acre trebuie evitate.

Rubeola

Rubeola sau pojarelul (pojarul de 3 zile) este o boala infectioasa produsa de virusul rubeolic, in general usoara, manifestata prin eruptie trecatoare si adenopatii. La inceput se manifesta printr-o eruptie maculo-papuloasa, urmata de inflamarea ganglionilor retroauriculari (situati in spatele urechii) si cei occipitali (in apropierea cefei). Este bine de stiut ca pana la 50% din infectii pot fi asimptomatice, adica fara prezenta eruptiei.

Cum se poate contracta

Rubeola se transmite pe cale aeriana, astfel ca virusul rubeolic patrunde in organism pe caile respiratorii.  Boala este foarte contagioasa la debutul eruptiei, virusul putand fi diseminat cu 7 zile inainte si cu 5-7 zile dupa aparitia eruptiei. Se poate transmite si de la mama la fat (rubeola congenitala) daca mama face boala in timpul sarcinii, putand astfel aparea malfomatii congenitale la fat. Femeile insarcinate pot face rubeloa atipica (fara eruptie) care astfel scapa nediagnosticata.

Cum poti recunoaste rubeola

Simptomele rubeolei apar la 2-3 saptamani de la expunerea la virus. Acestea sunt: inflamarea ganglionilor (ganglionii incep sa creasca in volum chiar cu 7-10 zile inainte de eruptie, inflamarea lor este maxima in timpul eruptiei, iar dupa eruptie raman mariti inca 2 pana la 6 saptamani, fiind atat primul, cat si ultimul semn al bolii), inflamarea si inrosirea ochilor, febra, durerile de cap, nasul infundat, o eruptie rozalie care debuteaza pe fata si se raspandeste rapid pe trunchi, maini si picioare. Uneori, eruptia se asociaza cu o usoara angina. Aceste semne dispar dupa trei zile.

Recomandari si tratament

Dupa aparitia rash-ului cutanat se indica izolarea la domiciliu a copiilor cu rubeola timp de 7 zile. Este bine evitatarea contactului acestora cu femeile insarcinate. De asemenea, se pot administra pentru durere si febra preparate pe baza de paracetamol. Rubeola nu poate surveni si a doua oara, infectia cu virus conferind o imunitate completa si durabila. Este recomandat consumul crescut de lichide pentru a se preveni deshidratarea si, de asemenea, repausul este esential pentru a grabi vindecarea. Prevenirea bolii se realizeaza cu ajutorul vaccinarii care trebuie efectuate in jurul varstei de 15 luni.

Rujeola

Cunoscuta si sub denumirea de ,,pojar”, rujeola este o boala contagioasa cauzata de virusul rujeolic care se manifesta prin eruptie maculo-papulara, coriza sau inflamarea mucoasei nazale, conjunctivita, diaree la sugari, febra, tuse si cresterea ganglionilor limfatici. Are o evolutie usoara si ofera imunitate pe viata.

Cum se poate contracta

Rujeola se transmite pe cale aerogena, prin secretii oculo-nazale, faringiene sau traheobronsice provenite de la bolnavi. Perioada de incubatie (de cand se infecteaza pana apare eruptia) este de 8-12 zile. Contagiozitatea este foarte mare si incepe cu cateva zile inaintea eruptiei. Copilul este contagios cu 1-2 zile inainte de aparitia eruptiei si inca 7 zile din momentul aparitiei acesteia.

Cum poti recunoaste rujeola

Primele semne ale rujeolei sunt febra mare (39-39,5 grade C), lipsa poftei de mancare, semne de „raceala”: secretii nazale, stranuturi dese, ochi care lacrimeaza, fotofobie (intoleranta la lumina), dureri in gat, raguseala, tuse (seaca sau productiva). Dupa aproximativ 2 zile de la debut se accentueaza semnele de infectie respiratorie si apare fenomenul de congestie la nivelul mucoaselor (nazala, bucala). Limba devine foarte incarcata, cu depozite albicioase si margini rosii. De asemenea, aceste depozite albicioase apar si pe fata interioara a obrajilor si la nivelul gingiilor, acesta fiind un semn specific pojarului care poarta denumirea de „semnul Koplik”. Inainte sa apara eruptia se observa o accentuare a semnelor de raceala si o crestere a febrei (pana la 40 grade C). Eruptia pe piele are caracter descendent; apare mai intai in spatele pavilionului urechii, apoi pe fata, dupa care se extinde pe torace, abdomen si membre. Aceasta este formata din pete neregulate, iesite in relief, de culoare roz-rosie, intre care exista si zone de piele sanatoasa. Eruptia este generalizata, catifelata si nepruriginoasa (fara mancarime). Ea dispare dupa o saptamana in ordinea inversa in care a aparut, lasand o pigmentare posteruptiva (zone de culoare cafenii-galbui). Pielea revine la normal in perioada de convalescenta.

Recomandari si tratament:

Se recomanda repausul si izolarea de colectivitate a copilului pentru o perioada de 7-10 zile. Va primi o alimentatie hidrozaharata constand in ceaiuri, sucuri de fructe (citrice) si legume crude, supe de zarzavat, pireuri, carne slaba (peste, pasare), branza de vaci, compoturi. Alimentele bogate in vitamina A (morcov, papaya) sunt benefice pentru a preveni complicatiile bolii. Dupa zece zile se poate trece la o alimentatie normala. Se pot administra antipiretice pentru febra si antitusive pentru tuse. Este indicata evitarea contactului cu femeile insarcinate. Metoda eficienta de prevenire a bolii este reprezentata de vaccinarea tripla (ROR: antirujeola, oreion, rubeola), ce duce la scaderea semnificativa a incidentei celor trei boli. O prima doza se administreaza la varsta de 12-15 luni, urmata de un rapel la varsta de 6-7 ani (in clasa I).

Roseola

Roseola reprezinta o afectiune virala declansata de virusul herpetic, intalnita cel mai frecvent inaintea varstei de 4 ani, care se manifesta prin febra de 39-40 grade C timp de 3-4 zile, urmata apoi de o eruptie cutanata generalizata in cea de-a 4-a zi sub forma de mici pete roz imperceptibile la atingere. Aceasta eruptie dureaza 1-2 zile.

Cum se poate contracta

Roseola se transmite, la fel ca celelalte boli ale copilariei prezentate mai sus, pe cale aerogena si doar inainte de a avea eruptia pe corp, nu si dupa aparitia acesteia. Are o perioada de incubatie (din momentul infectarii pana la aparitia simptomelor) de 10-15 zile. Prezinta o evolutie usoara, copilul fiind contagios pana la disparitia eruptiei.

Cum poti recunoaste roseola

Roseola debuteaza brusc cu simptome cum sunt: febra mare, lipsa poftei de mancare, agitatie. Febra persista chiar si 7 zile, apar stari de apatie, somnolenta si marirea ganglionilor limfatici, amigdale marite cu rosu in gat, secretii nazale apoase si conjunctivita (ochi rosii, prurit, secretii oculare). Eruptia apare la 3-4 zile de la aparitia febrei sub forma de pete mici de culoare roz, usor in relief ce apar la nivelul fetei, gatului, partea superioara a toracelui, membre. Nu prezinta lichid sau mancarime.

Recomandari si tratament

Este recomandat repausul si izolarea la domiciliu a copilului pana la disparitia eruptiei si a simptomelor. Pentru o recuperare rapida, alimentatia sanatoasa si cat mai naturala este prima optiune (hidratare si vitaminizare cu sucuri de fructe si legume, proaspat stoarse).

Eritemul infectios

Eritemul infectios, sau boala obrajilor palmuiti, este cauzata de virusul parvovirus uman B19 si este frecvent intalnita in perioada de varsta 5-15 ani. Aceasta se manifesta initial ca o raceala obisnuita, cu febra, stare de oboseala, iar apoi dupa aproximativ 7-10 zile printr-o inrosire la nivelul obrajilor si o eruptie cutanata dantelata, in special pe membre si trunchi. Aceasta dispare de obicei in termen de 3 saptamani.

Cum se poate contracta

Eritemul infectios se transmite pe cale aerogena prin intermediul secretiilor nazale si a contactului direct cu obiecte contaminate. La nivelul tractului respirator are loc replicarea virusului ce determina aparitia unei viremii primare, ca mai apoi infectia sa se localizeze la nivelul maduvei spinarii unde are loc o alta replicare si eliberare a virusului in corp. Perioada de contagiozitate este reprezentata de saptamana care precede aparitia eritemului. Odata aparut eritemul, copilul nu va mai fi contagios.

Cum poti recunoaste eritemul infectios

Poti recunoaste eritemul infectios la copilul tau daca are simptome ca: aparitia unei eruptii cutanate pe fata, de culoare rosie, care da senzatia ca obrajii copilului au fost palmuiti, senzatie de mancarime, dureri de gat, febra usoara, diaree, dureri de cap, oboseala, prurit. Eruptia este trecatoare, poate aparea sau disparea in decursul a 3 saptamani, fiind mai evidenta la expunerea in conditii extreme (frig sau caldura) sau expunere la soare.

Recomandari si tratament

Respectarea igienei corecte (spalarea frecventa cu apa si sapun a mainilor), acoperirea nasului si a gurii in caz de tuse sau stranut si evitarea contactului cu copii ce au boala sunt cateva recomandari de baza. In cazul dezvoltarii bolii se recomanda izolare si repaus la domiciliu. Tocmai ti-am prezentat cele mai des intalnite boli ale copilariei, iar acum stii cum le poti recunoaste. Iti reamintim ca este obligatoriu ca cel mic sa fie consultat de un medic specialist care sa ii ofere diagnosticul corect si sa ii prescrie tratamentul potrivit. Va uram multa sanatate!



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos