Sfatul specialistului pentru luna decembrie: Importanta alaptarii si etapele diversificarii

3 minute citire

- 07/12/2022
Ultima actualizare: 29/03/2023

Sfatul specialistului pentru luna decembrie: Importanta alaptarii si etapele diversificarii

In acest articol vei afla ce este alaptarea, beneficiile sale, cateva raspunsuri la intrebari frecvente legate de alaptare si etapele diversificarii.

Ce este alaptarea?

Alaptarea semnifica hranirea copilului direct la san sau cu ajutorul unui biberon dupa extragerea laptelui folosind o pompa. Laptele matern reprezinta hrana ideala pentru nou nascuti si bebelusi pana la varsta de 6 luni.  Alimentatia exclusiv cu lapte matern reduce riscul copilului de a dezvolta infectii, astm bronsic, eczeme, diabet zaharat, hipertensiune arteriala, obezitate. In acelasi timp, alaptarea are beneficii multiple pentru mamica prin crearea unei legaturi afective stranse cu cel mic, reducerea cancerului mamar si refacerea dupa sarcina.

Intrebari frecvente legate de alaptare

Acestea sunt cateva intrebari frecvente legate de alaptare:

  1. Cum iti dai seama daca laptele este bun?

Nu prea ar trebui sa iti faci griji pentru asta. Statisticile au demonstrat ca atat timp cat o mamica are lapte, in general acesta este bun pentru micutul ei pui. E important sa ai grija la ce mananci sau ce bauturi consumi in perioada alaptarii. Cel mic s-ar putea sa nu fie de acord chiar cu toate poftele tale. Exista si un procent de 2 – 5 % din femei care nu au lactatie dupa nastere.

  1. La cat timp de la nastere vine laptele?

Pentru inceput, sanii secreta o substanta numita colostru, care este foarte important pentru nou-nascut, iar dupa 3-4 zile, acesta incepe sa fie inlocuit de lapte.

  1. Mamele care au nascut prin cezariana pot alapta?

Este foarte important sa stii ca toate mamele pot alapta, indiferent de modul in care au nascut.

  1. Doare alaptarea bebelusului?

La inceput poate exista un disconfort in zona sanilor si pot aparea iritatii. Totusi, procesul nu ar trebui sa fie unul dureros daca cel mic este pozitionat corect la san.

  1. Se poate alterna alaptarea nou-nascutului cu laptele praf?

Alaptarea nou-nascutului trebuie sa fie exclusiv in primele 6 luni, fara a introduce niciun supliment de lapte praf, apa sau ceai, conform recomandarii Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Daca acest lucru nu este posibil, cu ajutorul pediatrului se poate face o schema de intercalare a laptelui matern cu laptele praf. Important este ca toate deciziile pe care le iei in aceasta perioada, si in toate etapele de crestere a copilului, sa aiba la baza si consultarea unui specialist in alaptare, medic pediatru, medic specialist.

Ce este diversificarea alimentatiei la bebelusi?

Diversificarea alimentatiei la bebelusi consta in trecerea de la lapte, care este alimentul de baza pentru bebelus, la alimente solide ca legume, fructe, lactate, cereale, carnuri, fiind un moment deosebit atat pentru mama, cat si pentru cel mic.

Cand incepe diversificarea?

Procesul de diversificare incepe in mod normal in jurul varstei de 4-6 luni, continuand treptat pana bebelusul implineste 18-24 luni. Aceasta are loc atunci cand laptele nu mai acopera toate nevoile nutritive ale micutului, care are nevoie acum de un regim alimentar diversificat.

Care sunt etapele procesului de diversificare?

Etapele procesului de diversificare sunt acestea:

  1. Suc de mere si piureuri de legume: acestea sunt un inceput ideal pentru stomacelul unui bebelus
  2. Piureuri de fructe si de legume, in care se pot introduce si cereale
  3. Branza calcica si carne: se adauga la piureuri
  4. Nutritie completa

Ce iti trebuie pentru diversificare?

In primul rand, iti recomandam un scaun de masa potrivit pentru bebelusul tau. Acesta are scopul de a-l obisnui de mic cu acest obicei si a face procesul de diversificare mai usor. Iti recomandam sa optezi pentru modele vesele si, totodata, utile.

Apoi, nu uita de accesoriile pentru alimentatie care iti pastreaza bebelusul in siguranta. Sunt igienice si usureaza intregul proces. Pe Mattca gasesti o varietate de:

https://www.mattca.ro/avent-biberon-natural-260ml-scf033-17

 

Avent - Cana transparenta negru 260ml +12 luni 260ml SCF753/03

Mai mult decat atat, pe Mattca gasesti instrumente de gatit  necesare in bucatarie pentru aceasta perioada, aparatura care sterilizeaza prin aburi si tehnica ce ajuta la cantarirea alimentelor. Iti recomandam Avent - Sterilizator electric Advanced care este ideal pentru biberoane, tetine si accesorii mici.

In ceea ce priveste alimentatia de diversificare, o alternativa foarte eficienta este reprezentata de piureuri gata preparate, biscuiti special pentru bebelusi si cereale.

 

Acum ai aflat cat de importanta este alaptarea, raspunsuri la intrebari frecvente legate de alaptare si care sunt etapele diversificarii. De asemenea, ti-am recomandat cateva produse de capatai pentru inceperea procesului de diversificare. Mattca iti ureaza mult succes si nu uita sa te bucuri de fiecare moment alaturi de micutul tau care devine ,,om mare’’!



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos