Riscurile supraponderabilitatii - cateva kilograme in plus (KG+), cativa ani in minus

7 minute citire

- 10/05/2019
Ultima actualizare: 18/07/2023

Riscurile supraponderabilitatii - cateva kilograme in plus (KG+), cativa ani in minus

Greutatea in exces scurteaza speranta de viata - aceasta este concluzia celui mai complex studiu desfasurat la Universitatea Cambridge pe o perioada de cateva decenii, prin care s-a dorit stabilirea legaturilor dintre greutatea corporala si riscul de deces.

Pentru persoanele cu o supraponderabilitate medie, speranta de viata scade cu un an, iar pentru cei cu supraponderabilitate severa, speranta de viata poate sa scada si cu pana la 10 ani.  

Supraponderabilitate sau obezitate?

Diferenta dintre supraponderabilitate si obezitate, asa cum o face OMS (Organizatia Mondiala de Sanatate), este delimitata de Indicele de Masa Corporala (IMC), care se calculeaza tinand cont de inaltimea si greutatea persoanei, cat si de tipul de efort fizic pe care il desfasoara zilnic. IMC se calculeaza impartind greutatea (exprimata in kg) la inaltimea (in metri) la patrat. Astfel, persoanele care se incadreaza intr-un indice de 25 au o greutate normala, in timp ce valorile peste 25 indica supraponderabilitatea, iar cele peste 30 sunt echivalente cu obezitatea. IMC-ul este strans corelat cu gradul de acumulare de tesut adipos (gras) din corp.

Obezitatea se caracterizeaza printr-o depozitare in exces a grasimii corporale. Termenul de supraponderal defineste o masa ponderala (greutate corporala) care nu corespunde inaltimii persoanei. Din aceasta masa corporala (masa grasa si musculara), barbatii prezinta un procent de grasime de 15-20%, iar femeile 25-30%, astfel explicandu-se predispozitia excesului ponderal la femei. In cazul persoanelor care inregistreaza o greutate mult peste cea normala (obezitate), riscul decesului inaintea implinirii varstei de 70 de ani este de 1:1. Riscul dezvoltarii de afectiuni grave  creste odata cu greutatea in exces. S-a constatat faptul ca barbatii sunt mult mai expusi riscului unui deces prematur in cazul supraponderabilitatii, comparativ cu femeile. In Romania, datele OMS arata ca una din doua persoane adulte este supraponderala, iar una din patru este obeza. (Potrivit Federatiei de Diabet, Nutritie si Boli Infectioase, 25% dintre romani sunt obezi, iar 50% au probleme cu kilogramele in plus; consumul de alimente de tip fast- food si viata sedentara fiind principalii vinovati).

Iata cele 10 riscuri principale, stiintific dovedite, cu care se confrunta persoanele care au probleme cu greutatea:

1.Kilogramele in plus (KG+) contribuie la alterarea (perturbarea) functiilor inimii! Cea mai frecventa afectiune cardiovasculara este insuficienta coronariana (sau cardiaca ischemica), ce reprezinta cauza de mortalitate nr. 1 la nivel mondial (fumatul este pe locul 2!), cu milioane de victime anual, circa 150.000 numai la noi in tara (in 2014, ne situam pe locul 3 la nivel European). Infarctul  miocardic este arma mortala a acestei afectiuni care este determinat de ingustarea pana la blocare a arterelor coronare, vasele care asigura oxigenarea (irigarea) muschiului inimii. Diminuarea fluxului sangvin catre inima provoaca durere toracica (angor), iar intreruperea acestuia poate duce la infarct miocardic. La persoanele supraponderale depozitele de grasime formate in artere (placi de aterom)  sunt prezente de 10 ori mai frecvent decat la persoanele cu greutate normala. Chiar si o pierdere modesta in greutate poate scadea riscul de infarct. Astfel, pentru fiecare crestere in greutate cu 10%, incidenta afectiunilor arterelor coronare si, implicit, riscul de infarct, creste cu 20%.

2. KG+ sunt raspunzatoare de cresterea tensiunii O greutate corporala cu 10 kg peste cea normala determina o marire a cantitatii de sange din corp si deci, a presiunii exercitate asupra peretilor arteriali.  Astfel, excesul de masa corporala este asociat cu cresterea frecventei cardiace si cu reducerea capacitatii vaselor sangvine de a transporta sangele in corp. Toti acesti factori duc la cresterea tensiunii arteriale si predispune la riscuri cum sunt infarctul de miocard  sau accidentul vascular cerebral.

3. KG+ afecteaza activitatea cerebrala Cresterea in greutate predispune la aparitia in timp a arteriosclerozei -  depunerea placilor de aterom (grasimi) pe artere. Daca pe o artera ingustata care transporta sange la creier se formeaza un cheag de sange, fluxul sangvin poate fi intrerupt, ducand la accident vascular cerebral. Fiecare crestere de o unitate IMC a fost asociata cu o crestere de 4% a riscului de accident vascular cerebral ischemic si cu 6% pentru accident vascular cerebral hemoragic. Mai mult, greutatea corporala in plus este un factor de risc pentru Alzheimer si dementa, persoanele obeze prezentand un risc mai mare cu 42%.

4. KG+ sunt implicate in declansarea sindromul metabolic Sindromul metabolic se caracterizeaza prin prezenta concomitenta a unor valori ridicate  ale glicemiei (zaharul din sange), colesterolului si trigliceridelor (grasimile din sange), la care se adauga si hipertensiunea arteriala, toate acestea cumulate fiind riscante pentru viata omului (infarct miocardic sau accident vascular cerebral). Cele mai afectate persoane sunt cele la care grasimea este dispusa preponderent abdominal.

5. KG+ sunt asociate cu generarea unor tipuri de cancer Exista o legatura evidenta intre obezitate si incidenta cancerului, cele mai intalnite la aceste persoane fiind urmatoarele tipuri: cancer uterin, ovarian, mamar, la colon, esofag, ficat si prostata. Totodata, s-a concluzionat  ca  cei care reusesc sa elimine excesul de  greutate si sa o  mentina constanta, pot preveni aparitia acestor afectiuni grave .

6. KG+ sunt raspunzatoare de aparitia diabetului zaharat de tip 2 La femei, chiar si o greutate putin peste cea normala, creste de 5 ori riscul de a face diabet, iar obezitatea  de 60 de ori. Nici barbatii nu stau mai bine, deoarece obezitatea este in cazul lor preponderent abdominala. In cazul aparitiei diabetului zaharat, exista o determinare multiorganica, pe de-o parte a rezistentei la insulina (hormonul care regleaza nivelul glucozei in organism) in tesuturile periferice si, pe de alta parte, o alterare a functiei celulelor pancreatice.

7. KG+ favorizeaza aparitia de tulburari respiratorii (apnee, astm) Supraponderabilitatea provoaca tulburari de respiratie (sufocare), inclusiv apneea de somn, o tulburare grava in care respiratia se opreste in mod repetat in timpul somnului, ceea ce prejudiciaza oxigenarea si buna functionare a intregului organism (creste si riscul afectiunilor cardiace). Numeroase tratamente sunt disponibile pentru apneea de somn si insomnii, insa pierderea in greutate este cel mai eficient tratament, mai ales pe termen lung.

8. KG+ predispun la infertilitate Infertilitatea si alte probleme specifice legate de aparatul reproducator sunt des intalnite la persoanele supraponderale de ambele parti, atat la femei cat si la barbati. De asemenea, aceste femei se pot confrunta cu prezenta unui nivel crescut de testosteron care poate interfera cu ovulatia normala; astfel ca menstruatiile sunt rare, sau lipsesc perioade indelungate de timp. Alte simptome prezente sunt: pilozitate excesiva, acnee, caderea parului si rezistenta la insulina. La barbati, cel mai frecvent este afectata functia sexuala. Sansele de a dezvolta disfunctie erectila cresc direct proportional cu cresterea IMC-ului.

9. KG+ contribuie la reducerea activitatilor fizice O constatare comuna la persoanele supraponderale este prevalenta picioarelor umflate, a varicelor (insuficienta  venoasa), sau a artrozelor, afectiuni care contribuie la scaderea mobilitatii acestor persoane care vor prefera activitatile sedentare, intrucat miscarea fizica cere mult efort si creeaza disconfort (oboseala, amorteli, durere datorate presiunii asupra sistemului venos si osos, solicitate de excesul ponderal).

10. KG+ afecteaza echilibrul sistemul nervos (depresie) Nu de putine ori s-a evidentiat la persoanele supraponderale o scadere a calitatii vietii. Acestea sunt supuse la numeroase ironii din partea celor din jur, la care se adauga si propriile sentimente de invinovatire, care combinate nefericit cu o stima de sine redusa, conduc la tendinta spre singuratate, izolare si depresie. Kilogramele in plus scad calitatea vietii  si reprezinta  un factor major de risc pentru aparitia a numeroase afectiuni cronice. Adopta un stil de viata care favorizeaza pierderea kilogramelor in plus prin dieta echilibrata si miscare!

Cum putem scapa de kilogramele in plus?

Principiile generale ale unei diete hipocalorice (cuprinde 55 -60 % glucide, 25-30% lipide si 12-17% proteine) constau in: limitarea consumului alimentar in afara meselor, evitarea alimentelor cu densitate calorica mare, mese mici si fractionate, stoparea fumatului si un consum scazut de alcool. Aportul de fibre alimentare va fi de aproximativ  30 gr. si cel de sare sub 6 gr. S-a demonstrat ca activitatea fizica reduce simptomatologia si riscurile tuturor comorbiditatilor. In general, se recomanda efectuarea de exercitii fizice de minim 3 ori pe saptamana, cu o durata de 30 - 60 minute si o intensitate de 50 - 70 % din capacitatea individuala de efort.

Pe langa exercitiile fizice si alimentatia corecta, controlul greutatii poate fi sustinut prin administrarea de preparate farmaceutice ce asociaza diverse extracte naturale (papadie, garcinia, cicoare, piper negru, schinduf, urzica, guarana, ceai verde, soc, afin, spirulina,etc), alaturi de crom, acid linoleic (CLA), L-carnitina, etc.  eficiente prin modul de actiune ce comporta mecanisme diferite cum sunt:

Varianta gemoterapica  va propune urmatoarele extracte: muguri de smochin, fag, frasin, seva de mesteacan, mladite de rozmarin si ienupar care contribuie la eliminarea depozitelor de grasime, a toxinelor si a retentiei hidrice. Se pot face asocieri de 2,3,4 gemoterapice, in functie de cauzele declansatoare si afectiunile asociate, cu o doza medie de 2 ml. pe zi din fiecare preparat, timp de aproximativ 2 -3 luni, cu pauza de 1-3 luni.  

Daca persoanele supraponderale ar scadea in greutate, numarul cazurilor de mortalitate ar putea fi redus semnificativ. Pe www.mattca.ro gasiti o gama larga de suplimente alimentare ce va pot sustine in procesul de pierdere in greutate, pentru a avea o stare mai buna de sanatate.

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos