Influenta negativa a sedentarismului asupra metabolismului

6 minute citire

- 11/12/2018
Ultima actualizare: 24/09/2021

Influenta negativa a sedentarismului asupra metabolismului

Sedentarismul a devenit o problema din ce in ce mai actuala in societatea in care traim si poate avea efecte nocive asupra metabolismului.  

Ce insemana metabolism?

Metabolismul (sau ritmul in care corpul utilizeaza energia) consta in schimbul permanent de materie si energie dintre organism si mediu. Acesta cuprinde toate procesele fizice si chimice de organizare, autointretinere si de manifestare ale organismului. Metabolismul cuprinde doua procese opuse, dar care se afla in echilibrul dinamic: anabolismul, care consta in sinteza de substante organice complexe necesare organismului, unde energia este sintetizata, iar reactiile anabolice se caracterizeaza prin consum de energie, si catabolismul, unde energia este degradata, care consta in degradarea substantelor organice, cu eliberare de energie. Procesele metabolice se desfasoara simultan, sunt catalizate enzimatic, sunt reversibile si interconectate. Astfel ca se pot diferentia:

  • metabolismul substantelor organice: metabolismul glucidic, metabolismul lipidic si metabolismul proteic
  • metabolismul energetic
  • metabolismul mineral

Procesele metabolice care se desfasoara la nivel celular constituie metabolismul intermediar. Sursele de energie (proteinele, lipidele, glucidele) si substantele active (vitaminele, mineralele, elementele combinate) sunt factori cu rol decizional privind sanatatea nutritionala a organismului. Stilul de viata actual, care asociaza de cele mai multe ori sedentarism si alimentatie hipercalorica bogata in grasimi si zaharuri rafinate, a condus la o explozie a bolilor metabolice cu riscuri majore pentru sanatate. Bolile metabolice apar in urma perturbarii procesului metabolic normal la nivel celular, cu afectarea reactiilor chimice specifice transportului de proteine, glucide si lipide. Procesul metabolic este dependent de actiune enzimatica specifica fiecarei reactii chimice, iar o alterare a uneia sau mai multor enzime poate antrena modificari metabolice semnificative. In functie de calea metabolica afectata pot fi mai multe tipuri de afectiuni metabolice:

  • Afectarea metabolismului aminoacizilor (nutrientii din proteine) poate genera boli precum: fenilcetonuria (retard mintal progresiv), tirozinemia (afectare hepatica, afectare renala, crestere ponderala, afectare nervoasa), homocistinuria; toate aceste afectiuni implica un deficit enzimatic ce afecteaza metabolismul aminoacizilor: fenilalanina, tirozina si metionina.
  • Afectarea metabolismului lipidic (alterari ale procesului de degradare si/sau utilizarea lipoproteinelor cu depunerea lor si aparitia aterosclerozei).
  • Afectarea metabolismului glucidic poate conduce modificari ale nivelului de glucoza din sange fie scazut (hipoglicemie), fie crescut (hiperglicemie).

Pentru a avea un organism sanatos activitatea fizica este esentiala. In termeni medicali, sedentarismul se caracterizeaza printr-un stil de viata din care lipseste activitatea fizica regulata. Sedentarismul are efecte negative asupra oxigenarii tesuturilor si eliminarii toxinelor, muschilor, oaselor, echilibrului hormonal si asupra tonusului psihic, disciplinei si energiei mentale.

Ce inseamna un stil de viata sedentar?

In primul rand, ne punem intrebarea: ,,Ce inseamna un stil de viata sedentar?”. Stilul de viata sedentar face referire la perioadele prelungite de repaus des intalnite atat in randul adultilor care stau ore intregi in sezut in fata monitoarelor la locul de munca, comunica mai mult electronic si folosesc doar masina pentru transport, cat si in randul copiilor care sunt acaparati de jocurile si device-urile electronice. O persoana care are un stil de viata sedentar nu se angajeaza in activitati fizice sau o face, dar mult prea putin. Cu toate ca din punct de vedere medical este indicat sa evitam obiceiurile sedendare (statul excesiv la calculator, televizor etc), in momentul de fata, tot mai multe locuri de munca sunt caracaterizate prin lipsa activitatii fizice. Mai mult, viata moderna incurajeaza sedentarismul prin incurajarea unei vieti confortabile, fara prea multe solicitari fizice. Astfel ca multe afectiuni sunt provocate si/sau agravate de sedentarism: boli cardiovasculare, tulburari metabolice, obezitate, deviatii ale coloanei vertebrale, anxietate etc. Conform unui studiu recent, stilul de viata sedentar poate fi mai periculos pentru organism decat fumatul.

Efectele nocive ale sedentarismului

Printre efectele nocive ale sedentarismului se numara:  

  • Tulburararea echilibrului metabolic

La persoanele care nu intretin o activitatea fizica sustinuta, apare o incetinire a metabolismului, astfel ca muschii membrelor raspunzatoare cu deplasarea nemaifiind solicitati vor antrena o incetinire a circulatiei sanguine si se vor arde putine calorii. De asemenea, enzimele implicate in descompunerea grasimilor pot deveni inactive, crescand astfel riscul de aparitie a bolilor metabolice cum sunt: diabetul de tip 2, valori ridicate ale fractiunilor lipidice din sange: cresterea colesterolului sau hipercolesterolemie si cresterea trigliceridelor sau hipertrigliceridemie (dislipidemie cand sunt ambele fractiuni lipidice crescute), sindromul de oboseala cronica si altele.

  • Imbatranirea prematura

Se pare ca stilul de viata sedentar poate determina imbatranirea prematura a celulelor organismului. Motivul este scaderea tonusului functional al corpului in lipsa solicitarii fizice. De aceea, persoanele sedentare imbatranesc mai repede decat cele care practica sport cu regularitate.

  • Cresterea riscului dezvoltarii cancerului

De asemenea, sedentarismul poate determina aparitia in organism a celulelor canceroase care cresc riscul dezvoltarii unor diferite tipuri de cancer: cancer de san, cancer pancreatic, cancer de colon, cancer de vezica urinara, cancer de prostata, cancer de endometru si melanom.

  • Diminuarea oxigenarii organismului

Tot din cauza stilului de viata sedentar scade fluxul tisular sanguin si odata cu acesta si cantitatea de oxigen care ajunge la tesuturi. Astfel in timp, sedentarismul duce la o scadere a oxigenarii tesuturilor organismului, care poate determina aparitia diverselor disfunctii si a bolilor.

  • Afectarea posturii si a coloanei vertebrale

Afectarea posturii si a coloanei vertebrale este un alt efect nociv al sedentarismului, prin slabirea muschilor care sprijina coloana vertebrala, scurtarea flexorilor soldului si a tendoanelor genunchilor. Aceasta se manifesta prin rigidizarea coloanei vertebrale si cresterea incidentei durerilor cronice din partea inferioara a spatelui.

  • Cresterea in greutate

O persoana cu un stil de viata sedentar poate ajunge usor la supraponderabilitate si chiar obezitate din cauza arderilor slabe ale metabolismului. Acestea se depoziteaza in corp sub forma de grasimi. Obezitatea creste riscul de boli cardio-vasculare, infarct, accidente cerebrale, accidente vasculare.

  • Tulburari genetice

Totodata, s-a demonstrat ca repausul timp de 4 ore pe zi pe scaun in timp ce esti treaz determina incetarea activitatii genelor care regleaza cantitatea de grasimi si glucoza din organism. De aici pot aparea tulburari si boli in organism, precum diabetul zaharat de tip II.

Metode pentru a elimina sedentarismul din viata ta

Sedentarismul este un fenomen care trebuie tratat ca o boala, chiar daca la prima vedere pare o problema minora. Sa nu uitam ca in timp poate avea efecte foarte periculoase asupra organismului! Iata cateva metode pentru a elimina sedentarismul din viata ta:

  • Incearca diverse activitati fizice (inot, tenis, baschet, fotbal, sala).
  • Mergi mai mult pe jos o perioada.
  • Foloseste bicicleta pentru a te deplasa in oras si renunta la masina.
  • Utilizeaza scarile si evita liftul.
  • Mergi la jogging pe stadion zilnic.
  • Consuma multa apa pentru a avea un nivel optim de hidratare pe parcursul zilei si adopta o dieta sanatoasa bogata in legume proaspete (multe salate, cat mai diverse: de la spanac la avocado si de la naut la morcov), proteine de calitate (peste oceanic, oua, vita, iaurt) si grasimi sanatoase (nuci, seminte crude)
  • Mergi la plimbare in parc cu cei mici.
  • Adopta un animal de companie, poate un caine care te va ajuta sa mergi pe jos intr-un ritm mai accelerat.
  • Efectueaza exercitii acasa.

Conform OMS (Organizatia Mondiala de Sanatate), persoanele intre 19 si 64 de ani ar trebui sa faca cel putin 150 de minute de activitate fizica moderata sau 75 de minute de activitate fizica intensa, in fiecare saptamana, si de doua ori pe saptamana exercitii care sa solicite majoritatea muschilor. Activitatea aerobica moderata inseamna mersul rapid, inot, ciclism, tenis, volei, baschet, iar activitatea intensa presupune alergare, inot rapid, tenis la perete, fotbal, rugby, gimnastica, arte martiale. Din acest articol ai aflat ca sedentarismul reprezinta intr-adevar o problema foarte actuala in societatea in care traim, avand efecte nocive ca: tulburarea echilibrului metabolic, imbatranirea prematura, cresterea riscului dezvoltarii cancerului, diminuarea oxigenarii organismului, afectarea posturii si a coloanei vertebrale, cresterea in greutate, tulburari genetice. Pe langa aceasta, ti-am prezentat cateva activitati eficiente pentru a elimina sedentarismul din viata ta.



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos