Boala de reflux gastro-esofagian (BRGE): cauze, simptome si tratament

7 minute citire

- 03/10/2019
Ultima actualizare: 23/02/2023

Boala de reflux gastro-esofagian (BRGE): cauze, simptome si tratament

Refluxul gastroesofagian este un proces normal, fiziologic, care consta in deplasarea retrograda, fara efort, a continutului gastric catre esofag. Copiii si adultii pot resimti, ocazional, episoade scurte de reflux gastroesofagian, in special dupa mese voluminoase, fara ca acesta sa provoace un disconfort major.

Cand apare si cum definim boala de reflux gastroesofagian (BRGE)?

Atunci cand refluxul gastroesofagian apare frecvent, de cel putin doua ori pe saptamana, aceste episoade deranjante sunt suficiente pentru a indica prezenta BRGE si sunt necesare remedii specifice pentru a diminua simptomele si a preveni complicatiile. Boala de reflux gastroesofagian reprezinta o afectiune cronica digestiva, ce afecteaza sfincterul esofagian inferior, inelul muscular ce delimiteaza esofagul de stomac. Se manifesta prin urcarea acidului gastric din stomac inapoi in esofag, fapt ce provoaca iritarea sfincterului esofagian. In cazul unei digestii normale, respectivul sfincter se deschide suficient incat sa permita patrunderea bolului alimentar in stomac, insa apoi se inchide pentru a preveni revenirea hranei, impreuna cu sucul gastric, inapoi pe gat. Refluxul gastroesofagian are loc atunci cand muschii dintre esofag si stomac sunt slabiti, nereusind sa opreasca refluxul continutului stomacal in sus pe esofag.

Care sunt principalele simptome ale BRGE?

Atunci cand continutul gastric acid ajunge in mod frecvent in esofag, irita tesutul esofagului si produce urmatoarele simptome principale:

  • pirozisul: senzatie de arsura retrosternala inferioara (la nivelul pieptului), ce poate iradia ascendent, catre baza gatului si gura si care poate dura pana la doua ore; apare in special dupa mese consistente sau dupa consum de grasimi, condimente, citrice, alcool, cafea, ciocolata, etc., fiind agravate de pozitia culcat si ameliorate la ridicarea in picioare.
  • regurgitatiaalimentelor ingerate: refluarea continutului gastric (senzatia de intoarcere a alimentelor din stomac catre gura ), fara efort de voma.

Care sunt cauzele si factorii de risc pentru BRGE?

Principala cauza pentru boala de reflux este slabirea sfincterului esofagian inferior. Alimentele sunt transportate din gura in stomac prin esofag, o structura tubulara, care este de aproximativ 10 cm lungime si 1 cm latime la adulti. Esofagul este alcatuit din straturi de tesuturi si muschi care se dilata si se contracta pentru a propulsa alimentele spre stomac printr-o serie de miscari numite peristaltism. La capatul inferior al esofagului, la jonctiunea cu stomacul, exista un inel circular de muschi numit sfincterul esofagian inferior (ce functioneaza ca o valva). Dupa inghitire, acesta se relaxeaza pentru a permite alimentelor sa patrunda in stomac si apoi se contracta pentru a impiedica intoarcerea alimentelor si sucului gastric in esofag. In prezenta anumitor factori de risc, acesta se inchide incomplet sau se relaxeaza anormal, favorizand refluxul gastric si aparitia simptomelor(arsuri). Acest reflux constant de acid poate irita mucoasa esofagiana, cauzand inflamatie (esofagita). In timp, inflamatia poate duce la eroziuni (rani ale mucoasei) esofagiene, chiar si ulcere, care se pot complica cu sangerari sau probleme respiratorii.

Factorii de risc pentru aparitia BRGE

Printre factorii de risc care pot accentua si agrava BRGE se numara :

  • Obezitatea sau excesul de greutate corporala care pune presiune pe abdomen, impingand in sus stomacul cu cresterea aciditatii gastrice.
  • Modificarile anatomice cele mai frecvente sunt herniile hiatale care apar datorita slabirii musculaturii de la nivelul hiatusului diafragmatic (peretele muscular ce separa stomacul de restul toracelui). Astfel, o mica portiune din stomac aluneca spre torace prin diafragm si se pozitioneaza deasupra abdomenului in cavitatea toracica, deplasand astfel si sfincterul esofagian inferior.
  • Sarcina in primele luni poate determina aparitia BRGE, datorita nivelurilor ridicate de hormoni si a presiunii din ce in ce mai mare efectuata de fetus pe diafragma, insa dispare imediat dupa nastere.
  • Afectiunile cronice preexistente: astmul ,diabetul zaharat, sclerodermia (ingrosarea tegumentului)
  • Golirea intarziata (digestia ingreunata)a stomacului.

Complicatiile BRGE

Netratata corespunzator, BRGE se poate complica cu:

  • esofagita de reflux - cel mai frecvent
  • ulcer esofagian, ce poate determina hemoragie digestiva, cu risc de aparitie a anemiei
  • stenoze esofagiene, ce presupun ingustarea calibrului esofagului, care vor duce la tulburari de inghitire ale alimentelor dar si la aparitia de leziuni precanceroase (esofag Barrett), asociate cu un risc crescut de cancer esofagian.

Ce tratament este necesar pentru BRGE?

Tratamentul BRGE este complex si implica modificarea stilului de viata si tratamentul medicamentos, interventiile chirurgicale fiind necesare doar in cazurile complicate. Scopul principal al tratamentului este de a diminua refluxul gastroesofagian, astfel incat acesta sa devina inofensiv pentru mucoasa esofagiana. Modificarea stilului de viata consta in respectarea urmatoarelor masuri:

  • evitarea meselor abundente (de preferat 3 mese pe zi si 2 gustari).
  • evitarea consumului de grasimi, cafea, ciocolata, ceai, bauturi carbogazoase, menta, piper, ardei iute, citrice, tomate, condimente, ceapa, usturoi, otet etc.
  • respectarea unor reguli privind alimentatia corecta cum sunt mestecatul hranei incet si constient, fara a vorbi in timp ce mancati.
  • servirea mesei de seara cu minim 3 ore inainte de a merge la culcare, cel tarziu intre orele 19.00 – 20.00.
  • evitati sa va aplecati imediat dupa ce ati luat masa si de asemenea evitati sa stati in pozitia culcat timp de 3 ore dupa ce ati mancat.
  • ridicarea capului patului cu 5 - 10 cm astfel incat sa dormiti cu jumatatea superioara a corpului usor mai ridicata fata de jumatatea inferioara.
  • scaderea in greutate pentru persoanele supraponderale se poate face treptat (intre 0,5 pana la 1 kilogram pe saptamana)
  • evitarea purtarii hainelor stramte– acestea pun presiune pe abdomen si sfincterul esofagian inferior.
  • renuntarea la fumat.
  • eliminarea consumului excesiv de alcool.
  • evitarea administrarii indelungate de medicamente care contribuie la aparitia BRGE, cum sunt: aspirina, teofilina, diazepam, estrogen, progesteron etc.
  • reducerea factorilor de stres prin diverse metode de relaxare : masaj, aromoterapie, reflexoterapie, dar mai ales prin sport (miscare fizica, minim 30 de minute in fiecare zi).

Tratamentul medicamentos cuprinde mai multe tipuri de produse farmaceutice, care au ca scop fie neutralizarea aciditatii gastrice, fie scaderea acesteia.

  1. Administrarea antiacidelor mai mult de doua saptamani se face doar la indicatia unui medic! Dicarbocalm (contine compusii hidroxid de Al si hidroxid de Mg ) este unul din cele mai solicitate medicamente antiacide pentru calmarea arsurilor gastrice ocazionale, datorate mai ales abuzului alimentar. Doza uzuala recomandata este de 3 - 4 comprimate masticabile pe zi. Se administreaza dupa masa sau in faza dureroasa.
  2. Antagonistii histaminici - sunt eficienti pentru o neutralizare a secretiei de acid prelungite (pana la 12 ore), fiind indicati mai ales in suprimarea secretiei acide nocturne, insa sunt apreciati ca avand o actiune mai slaba decat IPP. Histamina este o substanta eliberata de peretele stomacului care stimuleaza secretia de acid. Antagonistii histaminici vor bloca receptorii histaminici H2 si pentru un efect sigur de scadere a aciditatii trebuie administrati cu minim 30 de minute inainte de masa. Patru tipuri de antagonisti sunt in prezent utilizati: ranitidina, cimetidina, nizatidina si famotidina.
  3. Inhibitorii pompei de protoni (IPP) prezinta avantajul de a bloca complet secretia de acid. Acestia sunt folositi atunci cand antihistaminicele H2 nu dau rezultate sau cand exista ulcere sau esofag Barrett, iar refluxul nu trebuie sa fie acid.

Exista patru tipuri de inhibitori aprobati pentru tratament: omeprazol, lansoprazol, pantoprazol, esomeprazol. Nedis este un medicament ce se elibereaza fara prescriptie medicala, ce contine ca substanta activa un IPP si anume pantoprazol 20mg, care se utilizeaza frecvent pentru tratamentul de scurta durata al simptomelor BRGE la adulti.

  1. Medicamentele prokinetice (metoclopramid, motilium) sunt medicamentecare ajuta la controlul refluxului de acid. Acestea contribuie la intarirea sfincterului esofagian inferior si stimuleaza eliminarea mai rapida a continutului stomacului, ceea ce inseamna un timp scurt pentru ca refluxul sa-si faca aparitia.

Aceste medicamente prokinetice pot avea efecte secundare grave (agranulocitoza sau lipsa granulocitelor din sange, dischinezia tardiva, tahicardie cu potential letal si altele), iar utilizarea lor este limitata. Cele mai frecvente reactii adverse ale medicamentului Metoclopramid sunt: somnolenta, nervozitate, cefalee, diaree, simptome extrapiramidale (mai ales la copii), stare depresiva, amenoree (absenta menstruatiei), galactoree (secretie excesiva de lapte), ginecomastie (dezvoltarea sanilor la barbati, ca urmare a stimularii secretiei de prolactina). Administrarea metoclopramidului este contraindicata in afectiuni severe cum sunt hemoragii gastrointestinale, ileus mecanic (blocarea tranzitului intestinal) sau perforatia digestiva. Administrarea medicamentelor ce contin substanta domperidona (Motilium, Oroperydis, Domotil) prezinta reactii adverse mai putin frecvente decat Metoclopramid, dar si acestea pot cauza ginecomastie si galactoree (cresterea secretiei de prolactina), fara aparitia de efecte extrapiramidale.

  1. Barierele mecanice sau protectori de mucoasa gastrica

Gaviscon este un produs farmaceutic (comprimate masticabile sau suspensie orala cu alginat de sodiu, hidrogenocarbonat de sodiu si carbonat de calciu) care formeaza un strat protector ce pluteste deasupra continutului stomacului. Acest strat impiedica acidul gastric sa paraseasca stomacul si sa patrunda in esofag, alinand astfel senzatia de arsura si senzatia de disconfort in gat si gura. Doua pana la patru comprimate sau 10-20 ml suspensie se administreaza dupa mese sau seara, la culcare, pentru combaterea regurgitatiei acide, pirozisului si indigestiei legate de reflux. Acest medicament poate fi utilizat in timpul sarcinii si alaptarii cu utilizare ocazionala.

  1. Remedii fitofarmaceutice ce contin principii active din plante

Pentru a evita reactiile adverse ale medicamentelor de sinteza se pot administra o serie de prokinetice naturale, preferate fiind preparatele farmaceutice ce contin radacina de ghimbir care trateaza indigestia, greata si sporeste contractiile muschilor gastrointestinali, accelerand golirea stomacului. (Fiterman - Alinan Emetix Suspensie Orala 20ml)

Fiterman - Alinan Emetix Suspensie Orala 20ml

Triphala este un alt remediu facut din trei tipuri diferite de fructe din plante (Harada, Amla & Bihara) care s-a dovedit a fi alternativa mai utila si fara efecte secundare ce ajuta la golirea stomacului in proportie de 86%, comparativ cu metoclopramid.

Remediile din plante folosite pentru ameliorarea simptomelor BRGE includ lemnul dulce, ulm, musetel, galbenele, sunatoare, patlagina, isop, fenicul, anason, busuioc, salvie, nalba, aloe si altele. (Aboca - Neobianacid Aciditate si Reflux 14compr.mast)

Aboca - Neobianacid Aciditate si Reflux 14compr.mast



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos