Astmul: simptome, factori declansatori, tratament

9 minute citire

- 03/03/2022
Ultima actualizare: 29/03/2023

Astmul: simptome, factori declansatori, tratament

Ce este astmul?

Astmul este una din cele mai frecvente afectiuni cronice a cailor respiratorii inferioare, caracterizata prin inflamatia bronhiilor si prin bronhoconstrictie (reactie exagerata a bronhiilor la diversi stimuli, care duce la obstructia cailor aeriene inferioare si reducerea fluxului de aer).

Este o stare patologica in care exista o nevoie intensa de aer, evacuarea acestuia din plamani facandu-se cu dificultate. Astmul bronsic poate fi declansat prin expunerea la unul sau mai multi stimuli, cum sunt: diversi alergeni, medicamente, efort fizic, emotii, infectii respiratorii sau aerul poluat. De asemenea, astmul bronsic poate insoti si alte manifestari de hipersensibilitate, cum ar fi febra de fan sau dermatitele. La persoanele cu astm, bronhiile se ingusteaza astfel incat apar dificultati in circulatia aerului atat la inspiratie cat si la expiratie. Acestia sufera de multe ori crize de sufocare (dispnee), deseori asociate cu o tuse iritanta, respiratie  suieratoare (wheezing) si presiune toracica.

Astmul cardiac este o forma particulara de manifestare a insuficientei ventriculare stangi acute, caracterizata in special printr-o criza de dispnee paroxistica, cu debut brusc, adesea nocturn, si de obicei neinsotita de alte semne functionale sau fizice.

Astmul bronsic poate sa apara la orice varsta, dar cel mai frecvent apare inca din copilarie. Mostenirea genetica poate sa joace un rol important. La copii, baietii au un risc aproape dublu sa faca astm, comparativ cu fetitele; diferentele intre sexe dispar pe masura inaintarii in varsta. Prevalenta astmului bronsic in Romania (estimata) este intre 4 - 6 %.

Care sunt simptomele astmului?

Mecanismul patogenic al astmului bronsic este reprezentat de reactia edematoasa exagerata care apare la expunerea organismului la diversi factori iritanti, in urma careia are loc o ingustare spasmodica a bronhiilor, cu productie abundenta de mucus si inflamarea tuturor mucoaselor. Simptomele astmului mai includ:

  • dispnee (greutate in respiratie) sau respiratia accelerata
  • expiratie ingreunata sau prelungita
  • tuse in special noaptea, la efort sau dupa un episod de ras intens
  • wheezing (suierat)
  • senzatie de constrictie toracica (senzatia de strangere a pieptului)
  • anxietate (oboseala, frica, neliniste)
  • batai accelerate ale inimii
  • scaderea rezistentei la efort

Frecventa si severitatea simptomelor variaza mult de la o persoana la alta si de la o criza la alta, la acelasi individ. Astfel ca unii astmatici au uneori episoade usoare si scurte, iar altii prezinta de cele mai multe ori o tuse usoara si wheezing, cu exacerbari severe dupa expunerea la alergeni cunoscuti, infectii virale, efort fizic sau iritanti nespecifici. Astmul cu accese intermitente este o forma uzuala de astm, cu dispnee paroxistica, intalnita mai ales la copii, adolescenti si adultii tineri, la care componenta alergica este predominanta. Criza de astm tipica se instaleaza in cateva minute, cu dispnee (predominant expiratorie), tuse variabila si wheezing (respiratie suieratoare). Accesele de astm se produc cu precadere noaptea cand se declanseaza hipereactivitatea bronsica. Terminarea accesului astmatic se face progresiv, in cateva zeci de minute, cel mai adesea dupa admnistrarea medicatiei bronhodilatatoare inhalatorie si mai rar spontan. Astmul cronic  este o forma mai severa care a  dezvoltat de-a lungul anilor o obstructie accentuata si progresiva a cailor respiratorii, iar bolnavii prezinta dispnee de efort, uneori dispnee minima de repaus si tuse neproductiva sau cu sputa mucoasa sau mucopurulenta. Exista si o forma de astm cauzat de factori iritativi de la locul de munca - se numeste astm ocupational.

Starea de rau astmatic reprezinta atat o complicatie a astmului dar si o urgenta medicala care necesita tratament intensiv. Se defineste printr-un acces astmatic de o gravitate deosebita, cu durata de minim 24 ore, care nu raspunde la medicatia bronhodilatatoare curenta, administrata in doze adecvate si care se insoteste de tulburari cardiocirculatorii, neurologice si gazometrice speciale.

Care sunt factorii declansatori ai astmului?

Factori de mediu:

  • Alergeni (praf, acarieni, mucegai, polenul anumitor plante, par de pisica sau caine, gandaci, pesti in acvarii, parfumuri, aditivii sau conservantii din alimente, unele medicamente). Cand o persoana alergica vine in contact cu un astfel de alergen, se declanseaza in organism o serie de reactii, in urma carora sunt eliberate  substante chimice numite mediatori ce declanseaza episoadele de astm. Anumite medicamente pot declansa crizele de astm la persoanele sensibile cum sunt : aspirina si derivatii sai  dar si medicamentele anitiinflamatoare, cum este ibuprofenul, diclofenacul,etc. De asemenea, medicamentele beta-blocante prescrise pentru diverse afectiuni cardiace  pot determina contractia muschilor din caile aeriene, bronhospasmul, care duce la senzatia de sufocare a persoanei cu astm. De aceea persoanele cu astm ar trebui sa evite folosirea acestor medicamente.
  • Fumatul activ sau pasiv
  • Infectiile respiratorii (virale sau bacteriene) recurente sau netratate corespunzator pot fi mai usor vindecate prin utilizarea aparatelor de aerosoli , dispozitive medicale concepute pentru administrarea eficienta a medicatiei (expectorante: acetilcisteina, bronhodilatatoare: salbutamol, antiinflamatoare steroidine: fluticazona) problemelor respiratorii.
  • Substante nocive din mediu (vapori chimici, vopseaua, vaporii de benzina, poluanti)
  • Factori atmosferici (umiditate crescuta, temperatura scazuta, ceata, schimbari bruste ale temperaturii).

Acesti factori actioneaza asupra plamanilor prin stimularea receptorilor din arborele respirator si declanseaza simptomele astmatice. Receptorii activati determina contractia muschilor care inconjoara caile respiratorii si provoaca bronhoconstrictia, care se traduce prin criza de astm. Factori intrinseci, care tin de propriul organism:

  • factori genetici (mostenirea de la parinti)
  • atopia
  • obezitatea
  • sexul masculin
  • stari emotionale extreme (stres, anxietate, oboseala)
  • refluxul gastro-intestinal care se manifesta prin senzatia de arsura in capul pieptului, poate sa declanseze simptomele astmatice, atunci cand acizii din stomac ajung in esofag factori hormonali
  • alte boli preexistente: sinuzite cronice, rinite,polipoza nazala,etc.
  • exercitiile fizice: desi sportul este foarte benefic pentru oameni, acesta poate declansa atacuri de astm la unele persoane din cauza respiratiei, a prafului si transpiratiei excesive.

Sunwave - Astha 15 sirop 200ml

Cum prevenim astmul?

Astmul poate fi prevenit prin:

  • pastrarea unei igiene riguroase
  • evitarea factorilor declansatori (praf, umiditate, polen, substante alergene etc.); mentionam cateva masuri care combat contactul cu alegenii din praful de casa: imbracarea saltelelor de dormit si a pernelor in huse impermeabile la alergeni, spalarea saptamanala a lenjeriei de pat la temperaturi ridicate, eliminarea mochetelor, a covoarelor si a cuverturilor, aspirarea frecventa, inclusiv a saltelelor, folosirea numai a saltelelor de burete (nu fulgi sau lana), reducerea umiditatii din casa mai jos de 50%, utilizarea de agenti chimici (ascaricide) pentru indepartare antigenelor din praful de casa.
  • imbunatatirea calitatii aerului care devine proaspat si placut respiratiei, cu ajutorul purificatorului de aer
  • cresterea imunitatii organismului 
  • evitarea stresului si a oboselii
  • activitate fizica regulata; exercitii de meditatie si yoga
  • gimnastica respiratorie pentru intarirea musculaturii si a capacitatii respiratorii
  • normalizarea greutatii corporale
  • fizioterapie
  • aport suficient de lichide
  • alimentatie sanatoasa bazata pe salate, fructe, supe de legume, carne slaba si peste, produsele consumate nefiind conservate sau cu adaosuri chimice
  • monitorizarea saturatiei de oxigen si a frecventei cardiace (pulsul) cu ajutorul pulsoximetrului pentru a preveni crizele de astm bronsic 
  • mersul la mare, la munte sau la salina este extrem de benefic
  • consultarea cu un medic pneumolog si alergolog pentru prescrierea unui tratament corespunzator

Cum tratam astmul?

Pe langa pasii de preventie de mai sus, persoanele care sufera de astm au nevoie de un tratament de fond, pentru a  obtine controlul total pe perioade cat mai lungi de timp si pentru a preveni recurentele. Medicamentele pentru tratamentul astmului bronsic pot fi impartite in doua categorii:

  • medicamente ce se administreaza continuu, pentru a preveni crizele de astm(tratamentul de fond sau medicatia de control pe termen lung) : corticosteroizii, inhibitorii de leucotriene si  agentii stabilizatori ai mastocitelor. Acestia au rolul de a preveni si/sau inhiba inflamatia.
  • medicamente folosite in timpul crizei, pentru a ameliora rapid simptomele (sau medicatia de salvare) reprezentate de bronhodilatatoare, medicamente care dilata bronhiile, reduc spasmul musculaturii netede bronsice contribuind astfel la restabilirea fluxului de aer, cu posibilitatea eliminarii secretiilor: β2-agonistii, anticolinergicele si metilxantinele

Corticosteroizii reprezinta medicatia anti-inflamatorie cu potential major in tratamentul astmului, reducand numarul celulelor inflamatorii precum si activarea lor la nivelul cailor aeriene. Pot fi utilizati atat in perioadele de acutizare ale astmului bronsic, cat si in perioada de acalmie. Sub forma de corticosteroizi inhalatori sunt utilizate substante ca: beclometazona, budesonid, flunisolid, fluticason, triamcinolon. Acestia prezinta o serie de avantaje: se folosesc doze mici de medicament care se absorb local, inlaturand astfel efectele adverse sistemice si nu creeaza dependenta. Corticosteroizii utilizati pentru administrare orala (tablete sau sirop) sunt: hidrocortizon, metilprednisolon, prednisolon, prednison.

Agentii stabilizanti ai celulelor mastocitare (Cromoglicatul sodic si nedocromilul sodic) actioneaza prin inhibarea degranularii mastocitare, prevenind eliberarea mediatorilor pro-inflamatori. Actiunea acestora duce la ameliorarea functiilor pulmonare, reducerea simptomelor, scaderea hipereactivitatii bronsice la persoanele cu astm. De asemenea, previn aparitia crizelor la personele  cu acutizari sezoniere si sunt indicati si in astmul bronsic la efort si in cel la aer rece.

Inhibitorii de leukotriene (montelukast, pranlukast, zafirlukast, zileuton) blocheaza efectul bronhoconstrictor si proinflamator al leukotrienelor in caile aeriene. Sunt utili in astmul la efort si in diminuarea simptomelor nocturne, dar au o actiune redusa impotriva alergenilor. Complianta terapeutica este crescuta deoarece se administreaza pe cale orala, o singura data pe zi.

Produsele naturale pot imbunatati eficienta tratamentelor conventionale ale astmului, indeosebi ale celor pe termen lung, ele avand ca obiectiv: relaxarea musculaturii netede bronsice, mentinerea integritatii capilarelor si reducerea stresului oxidativ, functionarea normala a sistemului imunitar,  imbunatatirea functiei pulmonare prin atenuarea inflamatiilor si reactiilor alergice dar si prin reducerea secretiilor cailor respiratorii. Va propunem cateva remedii utile in trata­mentul astmului cum sunt: Extractul din muguri de Coacaz negru are actiune anti‑inflamatorie si de crestere a nivelului corticosteroizilor, dar si actiune imuno‑stimulatorie si anti‑alergica. Acesta poate fi asociat cu Extract din muguri de Calin care poate fi administrat seara (coacazul se administreaza dimineata), zilnic in cure de 2‑3 luni de tratament. La nivelul aparatului respirator acestea inhiba cu succes bronhospasmul. De asemenea, extractul din muguri de arin negru prezinta proprietati anti‑inflamatorii, fiind indicat in asociere cu extractul din muguri de coacaz negru  in tratamentul astmului alergic reactiv si in asociere cu extract din muguri de calin in tratamentul astmului alergic spasmodic.

Polygemma 16

 

Polygemma 16 reprezinta o combinatie de extracte gemoterapice din muguri de alun, castan comestibil si mladite de mur, ce ajuta la refacerea elasticitatii tesutului pulmonar, creste capacitatea respiratorie, are efect antispastic, antiinflamator si cicatrizant la nivel pulmonar. Se poate administra cate a 2 ml de 3 ori pe zi, diluati in putina apa, inainte de mese, in cure de 1-2 luni, repetate la nevoie.

Sunwave - Astha 15


Sunwave - Astha 15  este un alt preparat farmaceutic natural eficient in hipereactivitatea bronsica, ce ajuta la mentinerea sanatatii arborelui bronsic (vezi si Astha 15 sirop). Nu in ultimul rand, ceaiurile de isop, de trei frati patati, de sovarf, de obligeana, toporasi sau cimbru sunt recomandate ca tratament adjuvant mai ales iarna.

Desi, cauza exacta a astmului nu este cunoscuta, totusi exista in prezent tratamente care controleaza aceasta afectiune ("astm bronsic controlat"), prin reducerea si normalizarea inflamatiei cronice din caile aeriene. Astfel ca simptomatologia poate fi redusa semnificativ atat in cursul zilei cat si al noptii, exacerbarile fiind minime sau absente, persoana in cauza, putand sa isi mentina nivelul de activitate normal, inclusiv la efort.

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos