3 sfaturi pentru tratarea sindromului de ochi uscat

7 minute citire

- 24/03/2021
Ultima actualizare: 28/03/2023

3 sfaturi pentru tratarea sindromului de ochi uscat

Ochii nostri sunt expusi zilnic la nenumarati factori externi nocivi, ceea ce ii face foarte sensibili. Aproape orice persoana poate sa prezinte in cursul vietii simptome caracteristice sindromului de ochi uscat, de cele mai multe ori nestiind ca provin dintr-o tulburare a filmului lacrimal, in general aparuta din cauza conditiilor de mediu (aer conditionat, fereastra deschisa, frig, umiditate scazuta, expunere indelungata la ecrane: tv, laptop, telefon, tableta).

Ce este sindromul de ochi uscat?

Cunoscut si sub numele de keratoconjunctivita uscata sau xeroftalmie, sindromul ochilor uscati apare din cauza lipsei de lubrifiere si umidificare a ochiului pe o perioada mai lunga de timp si este prezent la aproximativ 75% din populatia in varsta. Odata cu inaintarea in varsta scade si lubrifierea la nivelul ochilor. De asemenea, aceasta afectiune oculara se manifesta tot mai frecvent la persoanele cu varsta de peste 40 de ani si in special la femei, din cauza dezechilibrelor hormonale, dar este foarte intalnita si in randul tinerilor care isi petrec mare parte din zi cu privirea concentrata la device-urile electronice ca telefonul, tableta sau laptop-ul.

Filmul lacrimal se reinoieste la fiecare clipit. Persoanele sanatoase clipesc, in medie, de 17 ori pe minut, insa, in timpul activitatilor care presupun concentrare, rata de clipit se reduce, ceea ce agraveaza  uscaciunea oculara care este adeseori insotita de inflamare si inrautatita de frecarea la ochi. La factorii favorizanti se adauga contrastul si stralucirea culorilor afisate pe ecranul monitorului, numarul redus de pauze si stresul. Diverse comportamente precum evitarea contactului mana-ochi, pauzele de relaxare, clatirea ochilor la propriu si chiar focalizarea obiectelor indepartate si alte metode de relaxare a ochilor pot sustine echilibrarea productiei si distributiei de lacrimi pe suprafata ochiului.

Sindromul ochilor uscati reprezinta asadar un disconfort ocular caracterizat prin scaderea productiei filmului lacrimal si/sau alterarea calitatii acestuia, ceea ce face ca ochiul sa nu mai fie suficient de umezit si protejat. Filmul lacrimal este un agent important de protectie a ochiului si contine 3 straturi:

  • stratul exterior este un strat lipidic ce asigura o suprafata optica neteda si regulata, mentinand stratul apos pe suprafata ochiului; in absenta sa, evaporarea filmului ar creste de 4 ori.
  • stratul de mijloc este un strat apos format din electroliti, metaboliti, celule epiteliale descuamate, imunoglobuline (anticorpi), lizozim, lactoferina (enzime) si reprezinta prima linie de aparare antibacteriana; de asemenea spala alergenii, praful si corpii straini; formeaza cea mai mare parte a filmului lacrimal.
  • stratul interior este un strat mucos (vascos) care asigura aderenta la suprafata oculara, fiind in contact cu corneea si conjunctiva, pe care le lubrefiaza.

Clipitul distrubuie stratul lacrimal uniform pe suprafata ochilor. Lichidul in exces este colectat prin punctele lacrimale, apoi canalicule lacrimale, situate in coltul intern al ochiului. Acestea ajung in ductul lacrimal care isi varsa continutul in fosele nazale.

Simptomele sindromului de ochi uscat

Sindromul ochiului uscat se manifesta prin urmatoarele simptome:

  • frecvent senzatie de uscaciune, mancarime, usturime sau arsura la nivelul ochilor
  • senzatie intermitenta de nisip/corp strain (geana) in ochi, care se inrautateste seara
  • sensibilitate la lumina
  • roseata si durere a ochiului (aspect de conjunctivita)
  • lacrimare excesiva datorata deficitului de strat lipidic din structura filmului lacrimal (componenta lipidica nu mai “tine” celelalte doua straturi pe suprafata ochiului, astfel, componenta apoasa aluneca pe obraji) ;apare mai ales la batrani
  • tulburari de vedere (in stadii avansate: leziuni corneene si scaderea acuitatii vizuale, disconfort fizic marcat)
  • lacrimare matinala, predominanta in anotimpul de iarna, cand temperatura este scazuta, indica ochiul uscat de tip hiper-evaporativ, disconfort creat de o deficienta lipidica care apare la trezire, din cauza lipsei clipitului in timpul somnului
  • dificultate in deschiderea ochilor (,,pleoape lipite’’la trezire), jena la clipit
  • incapacitatea de a plange (de a produce lacrimi) in conditii de stres emotional
  • intoleranta la lentilele de contact

Cauze ale aparitiei sindromului de ochi uscat

Sindromul de ochi uscat poate fi cauzat  de deficitul de lacrimi sau de evaporarea lacrimilor. Deficitul de lacrimi apare atunci cand glandele lacrimale produc insuficient din componenta fluida (stratul mijlociu) a lacrimilor si este intalnit in:

  • imbatranirea naturala - odata cu inaintarea in varsta apar numerosi factori favorizanti pentru uscaciunea oculara: alterarea structurii glandelor lacrimale, acumularea stresului oxidativ , scaderea nivelului de hormoni androgeni sau ca efect secundar medicamentos datorat tratamentului unei afectiuni preexistente, cum ar fi medicatia in cazul adenomului de prostata la barbati;
  • bolile autoimune - artrita reumatoida, lupus eritematos sistemic, sclerodermie, sindromul Sjögren: triada de ochi uscat, gura uscata si artrita reumatoida sau lupus;
  • afectiunile dermatologice - pemfigoid ocular;
  • afectiunile cronice - diabet zaharat;
  • tratamentele hormonale - fertilizare, contraceptie sau perioada de sarcina; secretia glandelor lacrimale este reglata de hormonii estrogeni si de progesteron, iar in contextul unui dezechilibru hormonal poate debuta sindromul de ochi uscat.
  • Menopauza - dezechilibrul hormonal poate duce la modificarea structurii lacrimilor prin cresterea vascozitatii sale;
  • ca efect secundar al administrarii urmatoarelor categorii de medicamente: antihistaminice, antidepresive, anticonceptionale, betablocante, diuretice, analgezice, estrogeni,

citostatice, antiaritmice, psihotrope, antimigrenoase, antiparkinsoniene, fenotiazine, isotretinoin, atropina, agenti anticolinergici;

  • dupa interventii chirurgicale - chirurgia refractiva pentru corectarea dioptriilor, cu ajutorul laserului si chirurgia cataractei.

Pierderea lacrimilor prin evaporare apare cand sunt afectate celelalte straturi (stratul lipidic si stratul mucos) ale filmului lacrimal, permitand stratului apos sa se evapore prea repede:

  • purtarea indelungata/inadecvata a lentilelor de contact
  • conditii de sanatate care favorizeaza expunerea indelungata a suprafetei oculare, care nu este suficient acoperita de pleoape (inchidere insuficenta a pleoapelor) cum sunt : afectiuni ale tiroidei sau afectiunile neurologice, precum pareza;
  • anomalii ale fantei palpebrale (exoftalmie, miopie forte);
  • conjunctivite alergice sau virale;
  • administrarea pe termen lung a anumitor tratamente sub forma picaturilor oftalmice pot leza suprafata oculara, favorizand dezvoltarea sindromului de ochi uscat: unii conservanti continuti de produsele oftalmologice (picaturile oftalmice pentru tratarea glaucomului) - clorura de benzalkoniu;
  • deficitul de vitamina A din organism;
  • dieta saraca in acizi grasi Omega 3;
  • dupa interventii chirurgicale oftalmologice;
  • clipitul insuficient in utilizarea excesiva a device-urilor (TV, calculator, microscop) sau datorat efectelor extrapiramidale (boala Parkinson);
  • conditiile atmosferice nefavorabile (praf, vant,climat uscat);
  • expunerea prelungita la aer conditionat;
  • fumatul;
  • utilizarea unor produse de ingijire faciala (creme, seruri) sau de machiaj ce contin particule iritante pot ajunge in filmul lacrimal si pot accentua simptomele de uscaciune oculara.

Tratamentul ochiului uscat urmareste ameliorarea simptomelor si prevenirea complicatiilor oculare, folosind ca terapie de baza lacrimile artificiale, care ajuta la restabilirea structurii si functiei filmului lacrimal.

Systane UD 0.7ml 30unidoze

Este important sa urmam si sfaturile esentiale ce tin de precautiile legate de mediu nefavorabil care trebuie evitat (fumul de tigara, praful, aerul rece sau uscat, vantul puternic,etc.) si adoptarea unei diete adecvate, bogata in Omega 3.

  • identificarea si eliminarea medicatiei care poate declansa simptomatologia ochiul uscat;
  • terapia locala a pleoapelor (igiena pleoapelor cu Blefarosampon, atunci cand sunt prezente blefarite, comprese cu apa calda si masajul pleoapelor care pot imbunatati secretia lacrimala);

Lacrimile artificiale sub forma de picaturi, suspensie, emulsie, spray sau gel reprezinta un tratament simptomatic si pot contine substante ca: metilceluloza, polivinil-alcool, polivinil-pirolidona, hialuronat de sodiu (un polimer natural, avand caracteristici asemanatoare cu ale lacrimilor naturale ce au in plus si proprietati de reepitelizare a corneei).

Lacrisek Plus Spray Ocular X 8 Ml

3 sfaturi pentru tratarea sindromului de ochi uscat

1. Incearca o cura cu ulei de peste.

Uleiul de peste contine acizi grasi Omega 3, vitamina A si D cu efecte antiinflamatoare si de protectie oculara, benefice pentru secretia de lacrimi. Acizii grasi Omega 3 si Omega 6 sunt grasimi polinesaturate si sunt o clasa de acizi grasi esentiali, care pot fi preluati doar din alimentatie. Alimentatia actuala, ultra-procesata, cuprinde o cantitate mai mare de acizi grasi Omega 6 decat acizi grasi Omega 3, lucru care poate avea efecte nefavorabile pentru organism, desi ambele tipuri de grasimi sunt considerate sanatoase. Iti recomandam sa urmezi o cura cu ulei de peste timp de o luna, cu cate 1-2 capsule pe zi, intre mese. De asemenea, iti poti lua portia de Omega 3 din consumul regulat de peste si fructe mare (hering, somon, sardine, macrou, pastrav sau ton).

Doppelherz aktiv Vizual Total Omega 3 + Zeaxantina + Luteina x 30caps

Dar acizii graşi omega 3 mai sunt prezenti şi in semintele de in, floarea soarelui, dovleac sau de chia, in uleiul de rapita, nuci sau in preparatele pe baza de soia, precum tofu.

Macuofta 30caps

Deoarece consumul de acizi grasi Omega 3 este asociat cu reducerea proceselor inflamatorii, acestia pot ameliora  simptomatologia si in durerile articulare, inclusiv a proceselor declansate de bolile autoimune, astm. De asemenea acestia aduc beneficii importante pentru sistemul nervos si mentinerea functiilor cognitive.

2. Pune comprese cu apa calda in fiecare zi.

Daca vrei sa reduci senzatia de uscaciune si arsura, pune comprese cu apa calduta (apa fiarta si racita pana la temperatura medie) in fiecare zi, pe zona afectata; acestea fluidifica secretia lipidica si faciliteaza eliminarea lipidelor in filmul lacrimal. Foloseste o compresa sterila, pune-o in apa calda si mentine compresa pe pleopa 15 minute. Aceasta procedura trebuie repetata de 3 ori pe zi.

3. Efectueaza masajul pleoapelor.

Se maseaza pleoapa superioara, utilizand degetul mic si cu miscari circulare din partea superioara inspre marginea libera, spre gene. Se foloseste un betisor de vata pentru a masa marginea libera, apoi intreaga pleoapa. Se repeta miscarile, in sens opus pentru pleoapa inferioara. Aceste gesturi stimuleaza eliminarea secretiei lipidice (stratul exterior al filmului lacrimal).

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos