In fiecare an asteptam sa vina anotimpul calduros pentru ca, odata cu el, vin si vacantele, momentele de relaxare si eventualele privelisti in care oceanul ne acapareaza retina. Insa oricat de bine venite ar fi aceste momente, trebuie sa avem in vedere protectia propriului corp de razele soarelui si de ultravioletele emanate de acesta.
UVA si UVB, ultravioletele care ajung pe Pamant Cele de tip A sunt acele ultraviolete care patrund sticla si ajung sa ne afecteze pielea, dezvoltand celule canceroase. Cele de tip B nu pot penetra sticla si sunt filtrate cu ajutorul norilor, intr-un procent de 20%, insa acestea sunt ultravioletele care provoaca arsuri solare, efectele lor fiind imediate. Cele doua tipuri de ultraviolete, cu toate ca sunt diferite, sunt la fel de nocive pentru imunitatea pielii, efectele negative fiind urmatoarele: afectarea fibrelor colagen si celor elastice, deshidratarea pielii, aparitia si accentuarea cuperozei, provocarea cancerului de piele prin deteriorarea ADN-ului celular. Avand in vedere aceste efecte negative, ar trebui sa avem in vedere si calitatea de tratament antirid a cremelor. Clasificarea cremelor de protectie solara
- cu nivel scazut de protectie: SPF 6, absorbind 87.5% din radiatii;
- cu nivel mediu de protectie: SPF 12, absorbind 91.7% din radiatii;
- cu nivel inalt de protectie: SPF 15-25, absorbind 94% din radiatii;
- cu nivel foarte ridicat: SPF 30-50, absorbind 97% din radiatii;
- cu nivel extrem de ridicat: SPF 50+, absorbind 98% din radiatii.
3 lucruri pe care sa le stie oricine despre aplicarea lotiunii de soare
In primul rand, cantitatea de lotiune de soare aplicata trebuie sa nu fie putina. Cu cat cantitatea folosita este mai putina, cu atat stratul de lotiune de plaja este mai subtire si protectia solara scade. In al doilea rand, este important ca lotiunea de soare sa fie aplicata cu un minim de 15 minute inainte de a ne expune razelor ultraviolet, lotiunea trebuind reaplicata de fiecare data dupa ce iesim din apa. In al treilea rand, cu cat SPF-ul este mai mic, cu atat lotiunea va trebui aplicata mai des.
Cum alegem lotiunea de soare? Daca urmariti urmatorii pasi atunci cand intrati intr-un magazin, va asiguram ca veti ajunge sa cumparati o lotiune de soare ce va va proteja pielea si in cazul unor temperaturi foarte ridicate:
1. Eticheta produsului este importanta. Asigurati-va ca lotiunea pe care o achizitionati va protejeaza de UVA si UVB.
2. Cu cat SPF-ul este mai mare, cu atat pielea ta va fi mai protejata. Iar timpul de eficienta se calculeaza foarte usor printr-o multiplicare cu 10 a SPF-ului. De exemplu, daca SPF-ul este de 20, atunci crema va persista pe organismul tau pentru 10x20 minute, adica 200 de minute.
3. Tineti cont si de tenul tau cand alegeti crema de soare pe care urmeaza s-o folositi.
4. Sunt mai multe tipuri de lotiuni (fata, buze si corp), iar cele de corp nu persista foarte mult daca sunt folosite pentru pielea fetei.
5. Chiar daca este recomandata folosirea acestor lotiuni de corp in anotimul calduros, noi suntem de parere ca acestea ar trebui folosite in fiecare zi, ajutand la formarea unui obicei pozitiv si totodata la anti-imbatranire.