Tot ce trebuie sa stii despre depresie

4 minute citire

- 03/02/2023
Ultima actualizare: 30/03/2023

Tot ce trebuie sa stii despre depresie

Depresia nu este o toana, un moft sau o simpla tristete din care sa-ti poti reveni cand vrei. Daca ai o depresie trebuie sa stii ca nu e vina ta, asa cum nu esti vinovat daca suferi de o alergie sau hipertensiune. Un studiu recent desfasurat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, atesta faptul ca aproximativ 5% dintre adultii de pe planeta sufera de depresie.

Ce este depresia?

Depresia a devenit cea mai frecventa suferinta mintala la nivel de comunitate. Depresia este o tulburare afectiva care are ca trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate. Afecteaza gandurile, sentimentele, sanatatea psihica si comportamentul. Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora.

Simptomele depresiei sunt urmatoarele:

  • pierderea interesului pentru activitatile zilnice
  • pierderea increderii de sine
  • sentimente de culpabilizare sau vina
  • sentimentul ca viata nu merita traita
  • oboseala permanenta
  • tulburari de somn
  • tulburari de apetit

Depresia este insotita adesea si de alte simptome fizice sau psihice: dureri de cap, probleme digestive, palpitatii, constrictie toracica, apasare cardiaca sau dificultati respiratorii, diminuarea sau pierderea libidoului, anxietate, ingrijorare.

Care sunt cauzele depresiei?

In ciuda eforturilor depuse, cauzele depresiei nu au putut fi elucidate pe deplin. La instalarea depresiei contribuie atat perturbari biochimice la nivelul creierului, cat si cauze psihologice (personalitati fragile) sau sociale (stresul cotidian, evenimente negative din viata, ostilitatea mediului etc.). Unele medicamente pot si ele sa induca fenomene depresive: antihipertensive, contraceptive orale si hormoni, stimulante sau supresoare ale apetitului alimentar, analgezice si antiinflamatoare, antibacteriene si antimicotice.

Medicamentele antidepresive

Antidepresivele nu sunt calmante si nici somnifere, ci substante special concepute pentru a ajuta persoanele cu depresie sa se simta mai bine si sa faca fata incercarilor. Acestea cresc concentratiile celor doua substante chimice, la nivelul terminatiilor nervoase, si astfel imbunatatesc functia acelor parti din creier care utilizeaza serotonina si noradrenalina. Ca toate medicamentele, antidepresivele dau uneori reactii adverse, desi acestea sunt de obicei usoare si au tendinta de a disparea dupa cateva saptamani.

Iata cateva sfaturi pe care trebuie sa le iei in considerare pentru a preveni starile de depresie:

  • Fa regulat exercitii fizice!

Sportul este in stransa legatura cu starea de sanatate. In timpul activitatii fizice, corpul secreta endorfine, substante care declanseaza starea de bine si sunt responsabile de producerea fericirii. De asemenea, in timpul miscarii, hormonul care cauzeaza stresul, cortizolul, scade semnificativ. Unele dintre cele mai eficiente activitati fizice pentru asta sunt: mersul pe jos, pe bicicleta, joggingul, inotul, exercitiile aerobice. 

  • Mananca sanatos!

Introdu in dieta ta zilnica fier, acid folic, Omega 3 si 6, magneziu, vitamine din grupul Bpe care le gasesti fie in alimente, fie in suplimente alimentare. Evita grasimile nesanatoase, cantitatile mari de zahar si incearca sa ai o alimentatie cat mai echilibrata si lipsita de excese! Suplimentele alimentare reprezinta o alternativa demna de luat in calcul, intrucat aduc un aport optim de nutrienti. Acestea pot induce starea de liniste, contin substante benefice, contribuie la functionarea normala si mentinerea sanatatii sistemului nervos.

  • Dormi suficient

Oamenii, si in special tinerii, sunt predispusi la depresie si la alte boli mintale daca sufera de insomnie. Pentru a-ti mentine mintea si corpul in forma maxima, specialistii recomanda sa dormi in jur de 7-8 ore pe noapte. Daca nu te incadrezi in acest interval si suferi de insomnie, e de preferat sa consulti un medic pentru a-ti recomanda un tratament. Exista numeroase plante recunoscute pentru calitatile lor terapeutice care trateaza insomniile: floarea pasiunii – are efect usor sedativ si induce somnul, valeriana – se foloseste in tratamentul anxietatii si al insomniei de peste 1000 de ani, roinita –  are efect relaxant asupra psihicului, reduce anxietatea, stresul si combate insomnia.

  • Redu stresul

Exista multe tehnici de relaxare care te pot ajuta sa faci fata factorilor care contribuie la declansarea depresiei: meditatia, respiratia profunda, relaxarea progresiva, yoga, lectura. Aceste tehnici te ajuta sa devii constient de tensiunea din corp si sa o eliberezi cu ajutorul exercitiilor, linistind mintea si relaxand muschii. Produsele naturiste pe baza de plante, pe langa tehnicile de relaxare, sunt intotdeauna metoda cea mai buna si cea mai sanatoasa pentru a elimina stresul si simptomele acestuia.

  • Gandeste pozitiv

Daca te gandesti mereu ca o lupta e pierduta inainte de a o incepe, atunci chiar asa se va intampla. In schimb, daca ai o atitudine pozitiva, optimista, dar in acelasi timp realista, sansele de success pot creste considerabil. Opreste gandurile negative si focuseaza-te pe lucrurile bune din viata ta, evitand conflictele si persoanele nepotrivite! In concluzie, e indicat sa ai un stil de viata cat mai bine organizat, o gandire pozitiva, orientata catre lucrurile bune din viata ta. Accepta faptele din trecut pe care nu le poti schimba si axeaza-te pe lucrurile din prezent si viitor.

Un regim de viata echilibrat care include exercitiile fizice de orice fel, evitarea stresului si a situatiilor conflictuale, a consumului excesiv de alcool sau alte substante psihoactive, precum si un program de somn ordonat, poate reduce riscul unor afectiuni psihice printre care si depresia. 

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos