Firele de par trec prin mai multe etape de crestere si regenerare, reprezentand ciclul de crestere a parului. Acest ciclu cuprinde 4 etape (anagena, telogena, catagena si exogena), care au facut obiectul unui studiu aprofundat pentru a intelege procesul de crestere a parului si ce pasi pot fi luati pentru a preveni caderea prematura a acestuia.
Este important de mentionat ca ciclul de crestere a parului nu este perfect sincronizat pe toate foliculii de par. Asta inseamna ca in orice moment, majoritatea parului de pe scalp se afla in diverse stadii ale acestui ciclu. De asemenea, perioadele de crestere si repaus pot fi influentate de factori genetici, hormonali, stres, varsta si stare generala de sanatate.
Care sunt cele 4 etape de crestere a parului?
-
Etapa de crestere sau etapa anagena
Faza anagena reprezinta inceputul ciclului de crestere. Aceasta faza este cea mai lunga si dureaza, in medie, trei pana la cinci ani pentru parul de pe cap.
Aceasta faza difera, de asemenea, usor pentru diferite tipuri de par. De exemplu, parul scalpului va dura mai mult sa creasca decat parul pubian sau de la sprancene.
Cand parul este in stadiul anagen, foliculii de par continua sa impinga firele existente pana cand in cele din urma acestea cad sau sunt taiate. Aproximativ 90% din firele de par de pe cap sunt in orice moment in faza de crestere anagena.
-
Etapa de tranzitie sau etapa catagena
Faza catagena urmeaza imediat dupa etapa anagena, durand de obicei aproximativ zece zile. Foliculii de par se micsoreaza in aceasta faza, iar cresterea parului va incetini. In aceasta perioada, parul ramane pe loc, dar se va separa de foliculul de par.
In orice moment, 5% din firele de par de pe cap sunt in stadiul catagen.
-
Etapa de odihna sau etapa telogena
In cele mai multe cazuri, stadiul telogen dureaza aproximativ trei luni. Aproximativ 10 pana la 15% din firele de par ale scalpului sunt in aceasta faza in orice moment.
In faza telogena, firele de par nici nu cresc si nici nu cad. In timpul acestei etape, foliculii care si-au pierdut firele de par in timpul catagenului vor incepe sa formeze noi fire.
-
Etapa de cadere sau etapa exogena
Faza exogena este strans legata de stadiul telogen. Cand parul se afla in stadiul exogen, va avea loc caderea, adesea cu ajutorul spalarii sau periajului. In aceasta faza, este normal sa pierdeti 50 pana la 100 de fire de par pe zi.
Exogenul poate dura doua pana la cinci luni, iar firele de par noi vor continua sa creasca pe masura ce parul vechi cade.
Ce se intampla cand ciclul de crestere a parului este intrerupt?
Fiecare folicul de par este independent si trece prin ciclul de crestere in momente diferite - altfel ar cadea tot parul deodata! In schimb, se elimina doar un anumit numar de fire de par pe zi – 50 pana la 100 de fire de par pe un par sanatos.
Caderea parului, rarirea parului si probleme cu cresterea parului pot aparea atunci cand ciclul de crestere este intrerupt. Acest lucru poate fi declansat de afectiuni precum dezechilibre metabolice, boli sau nutritie necorespunzatoare.
De exemplu, la aproximativ 12 saptamani dupa o dieta restrictiva sau o febra mare, este posibil sa aveti efluviu telogen (caderea brusca a parului difuza). Acest lucru se intampla atunci cand faza anagena (de crestere) este scurtata si multe fire de par intra in faza telogena (de repaus) in acelasi timp - ducand la cresterea caderii parului 3 luni mai tarziu in timpul fazei de exogen (cadere).
Daca ciclul de crestere a parului dumneavoastra este perturbat in mod constant (de exemplu, nu este sustinut de o nutritie buna), s-ar putea sa descoperiti ca parul nu va creste atat de mult ca inainte. Acest lucru se datoreaza faptului ca parul nu are niciodata voie sa ramana in faza anagena suficient de mult timp pentru a ajunge la lungimea dorita.
Cum pastram parul sanatos indiferent de etapa in care se afla?
Pentru un par mai sanatos si plin, puteti urma cateva sfaturi utile:
1. Urmati o rutina buna de ingrijire a parului
Ingrijirea blanda a parului este necesara pentru o crestere sanatoasa. Evitati apa extrem de fierbinte cand samponati si uscati-va parul usor cu prosopul. Daca alegeti sa folositi uscatorul de par, folositi o temperatura mai mica. Parul ud este cel mai vulnerabil la deteriorare.
Alegerea produselor potrivite parului dumneavoastra este esentiala. Indiferent daca aveti parul subtire, uscat, gras sau vopsit, produsele potrivite nevoilor dumneavoastra va vor ajuta parul sa profite la maximum de orice etapa in care se afla.
Pe farmacia online mattca gasiti o gama larga de produse produse cosmetice si dermato-cosmetice special concepute pentru a stimula cresterea de noi fire de par.
Iata recomandarile farmacistilor mattca:
- Tratamente pentru stimularea cresterii parului: Biotrade – Sebomax gel stimulator, Crescina fiole 1300 pentru femei, Crescina fiole 1300 pentru barbati
- Lotiuni pentru stimularea cresterii parului: Frezyderm – Hair force lotiune tonica pentru par,
- Seruri pentru stimularea cresterii parului: Klorane – Ser chinina si floare de colt Bio, Cocosolis – Grow Hair Growth ser pentru par
- Sampoane ce stimuleaza cresterea parului: Gerovital – Tratament Expert Sampon regenerant, Revalid sampon anticadere (Stimulating Shampoo).
- Masti ce stimuleaza cresterea parului: Masca intensiv regeneranta cu petroleum Gerovital
2. Reduceti nivelul de stres
Exista anumite conditii legate de stres care pot duce la caderea prematura a parului. Cu cat adoptati mai multe tehnici pentru a minimiza si a face fata stresului, cu atat parul dumneavoastra va avea mai mult de castigat.
3. Urmati o dieta echilibrata
O dieta consistenta care include un echilibru sanatos de vitamine, minerale, fibre si proteine va va ajuta la reglarea ciclului de crestere a parului.
Intrucat parul este alcatuit in mare parte din proteine, inseamna ca proteinele reprezinta o parte esentiala a dietei. Unele dintre alimentele care contin proteine sanatoase includ:
- Alimente si bauturi cu continut scazut de grasimi
- Carne slaba
- Leguminoase
- Peste
- Fasole
4. Completati dieta cu suplimente alimentare
Atunci cand dieta nu furnizeaza cantitatile adecvate de vitamine, minerale sau alte substante esentiale, putem veni in completarea necesarului de nutrienti cu ajutorul suplimentelor si vitaminelor pentru par.
Conform studiilor, exista anumiti nutrienti asociati cu cresterea sanatoasa a parului:
- Fier (Iron Complex Secom) (mai ales in cazul femeilor), Zinc (OptiZinc)
- Vitamina C (Vitamina C Solgar) si vitamina D (Super Vitamina D3 Walmark).
- Vitamina B12 (GNC Vitamina B12 5000 mcg) si acidul folic (Vitamina B9) (Acid Folic Secom)
- Aminoacizi (L-cisteina, L-metionina) (Doppelherz aktiv Par Forte)
Din gama Forcapil va recomandam doua variante de suplimente, ce sustin sanatatea parului si favorizeaza cresterea sanatoasa a acestuia:
- Forcapil – Jeleuri pentru cresterea parului stimuleaza cresterea parului, ii creste rezistenta si ii ofera un aspect sanatos si stralucitor.
- Forcapil par si unghii 180 capsule este util pentru a restabili vitalitatea si stralucirea parului, precum si pentru intarirea unghiilor.
A fi bland in ingrijirea parului, a reduce nivelul de stres si a consuma o dieta sanatoasa pot juca un rol important in mentinerea parului mai sanatos.
Consultati-va cu medicul dumneavoastra daca simtiti ca rata caderii parului progreseaza mai repede decat de obicei. Cu cat solicitati asistenta mai devreme, cu atat este mai probabil sa va pastrati parul sanatos si sa incetiniti orice pierdere.
Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.
Bibliografie:
- HairMD - The Hair Growth Phases
- WebMD - Natural Treatments for Hair Loss