Microbiomul și acneea

4 minute citire

- 18/05/2023
Ultima actualizare: 01/09/2023

Microbiomul și acneea

Persoanele cu acnee sunt deseori stigmatizate, din neinformare considerându-se că boala apare din cauza igienei deficitare sau a unei infecții care se poate transmite celor din jur. Nimic mai fals! Rolul bacteriilor în acnee este complex, ele putând fi benefice sau dăunătoare, iar noțiunea de microbiom reflectă cel mai bine impactul acestora asupra sănătății pielii. Așadar, există o legătură strânsă între microbiom și acnee, pe care este important să o înțelegi pentru a putea aborda o îngrijire mai potrivită în cazul acestei probleme cutanate.

Ce este microbiomul?

Deși pare greu de înțeles, conceptul microbiomului a fost preluat din lumea pe care o vedem: “biomul” descrie viețuitoarele dintr-un anumit mediu - spre exemplu reciful de corali cu pești, cu vegetație (alge), aflat mereu în schimbare sub influența factorilor ambientali (poluare, temperatura apei, altele). Așadar, microbiomul este termenul utilizat pentru a descrie microorganismele care trăiesc într-un anumit ecosistem. Vorbim, desigur, despre microbi.

De obicei, când te gândești la microbi, te poți duce cu gândul ușor la boli și la alte aspecte negative. Însă, ei sunt de două tipuri, iar unii dintre ei pot fi benefici. În mod natural, pielea ne este protejată de acești microbi buni (bacterii, dar și fungi, paraziți, virusuri), iar acțiunea lor este puternic influențată de numeroși factori interiori și exteriori. Fiecare microbiom este individual, așadar nu există două persoane cu același set de microbi care să le protejeze pielea.

Microbiomul și acneea - care este legătura?

Aceste microorganisme de pe piele au rolul de gardieni și nu permit dezvoltarea de infecții. Mai precis, ele ajută la menținerea funcției de barieră a pielii, care împiedică factorii agresivi din exterior din a pătrunde și a provoca leziuni. Însă, și microbiomul este sensibil la toți acești factori.

Echilibrul său poate fi cu ușurință perturbat atât din exterior (poluare, folosirea dezinfectanților, uscarea excesivă a pielii printr-o rutină de îngrijire nepotrivită), cât și din interior (dezechilibre hormonale și/ sau inflamație provocate de alimentație nesănătoasă, oboseală, stres).  Atunci, microbii răi, patogeni, depășesc bariera de protecție a pielii și apar infecțiile și pustulele în acnee.

Din fericire, microbiomul își poate relua cu ușurință funcția de protecție, odată ce își recapătă echilibrul. Însă, va trebui să îi oferi puțin ajutor pentru a-și reveni. Sănătatea pielii și a microbiomului poate fi influențată și de factori genetici, dar și de factori exteriori, iar îngrijirea, dar și stilul de viață sunt foarte importante.

Îngrijirea tenului cu tendință acneică pentru a menține echilibrul microbiomului

Așa cum am menționat, microorganismele din piele reacționează la schimbările de mediu, la factorii agresivi, însă activitatea lor este perturbată și atunci când tenul se usucă. Tocmai de aceea, respectarea rutinei zilnice de îngrijire, în care hidratarea este un pas esențial, este obligatorie. Însă, în cazul tenului cu tendință acneică, uscarea poate apărea deseori de la produsele de tratament (retinoizi, acizi AHA, BHA).

În astfel de situații, îți poți adapta obiceiurile de îngrijire folosind niște produse dedicate. Un exemplu de rutină potrivită, în trei pași ar fi: 

  1. Curățarea tenului cu un produs blând, precum Effaclar H Iso-Biome crema de spalare hidratantă pentru pielea grasă si fragilizata;
  2. După clătirea și uscarea pielii, urmează aplicarea tratamentului, spre exemplu cu Effaclar serum ultra concentrat exfoliant;
  3. Refacerea barierei de protecție a pielii și echilibrarea microbiomului cu ajutorul cremei hidratante si calmante Effaclar H Iso-Biome.

Gama Effaclar H Iso-Biome a fost concepută special pentru tenul acneic, fragilizat de tratamentele medicamentoase (aplicate pe piele sau sub formă de pastile, cu administrare orală). Rutina de îngrijire exemplificată mai sus ameliorează senzația de piele uscată și amplifică eficiența tratamentelor medicamentoase. Mai mult, reechilibrează microbiomul pielii și previne infecțiile.

Alte moduri de a susține buna funcționare a microbiomului pielii

Îngrijirea pielii este pe primul loc atunci când vine vorba de sprijinirea microbiomului. Însă, poți lua și alte măsuri care pot fi de mare ajutor. Hidratarea pielii poate veni din exterior, prin intermediul produselor dedicate, dar și din interior. Așadar, asigură-te că bei suficientă apă și lichide de-a lungul zilei.

Ai grijă și la alimentație! Aceasta este cheia echilibrului întregului organism, așa că o dietă nepotrivită, bogată în alimente nesănătoase, își va lăsa amprenta și asupra aspectului tenului tău și va perturba echilibrul acestor microorganisme benefice. Așadar, asigură-te că incluzi în alimentația ta multe fructe, legume și cereale integrale, dar și probiotice. Astfel de alimente, un bun exemplu fiind iaurtul, susțin buna funcționare a microbiomului. Încearcă să limitezi expunerea la toxine, precum fumul de țigară, deoarece acestea nu vor face decât să îți agreseze tenul și pot contribui la înrăutățirea simptomelor acneice.

Nu în ultimul rând, nu neglija efectul pe care stresul îl poate avea asupra pielii. Apelează la diferite tehnici prin care să îl poți gestiona și prin care să faci față mai ușor situațiilor dificile cu care te confrunți.

Microbiomul și acneea se află într-o strânsă legătură, orice mic dezechilibru al acestor bacterii benefice lăsându-și amprenta asupra aspectului tenului. Adoptă o rutină de îngrijire specială, care să ofere protecție și hidratare pielii, să contribuie la reducerea imperfecțiunilor și să susțină funcționarea optimă a microbiomului.

 



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos