Cuperoza - preventie si tratament

7 minute citire

- 10/05/2019
Ultima actualizare: 28/03/2023

Cuperoza - preventie si tratament

Ce este cuperoza?

Desi se spune ca ,,rosul in obraji este un semn de sanatate”, aceasta roseata poate indica existenta unei afectiuni cutanate neplacute, frecvent intalnite la persoanele cu tenul deschis, sensibil, uscat sau seboreic si care necesita o atentie si ingrijire corecta, pentru a nu se agrava.

A fost denumita din punct de vedere medical ,,Cuperoza" si se manifesta prin inrosirea pielii datorita dilatarii excesive a vaselor de sange superficiale (capilare), acele vinisoare (vizibile) rosii sau vinete ce apar in jurul nasului (pe aripile nasului), fruntii, barbiei si pe umerii obrajilor, numite si telangiectazii. Atunci cand sangele circula normal, capilarele se dilata si apoi revin la dimensiunea obisnuita (expansiunea si contractia sunt datorate elasticitatii naturale a pielii). Daca ai tenul cuperozic, peretii capilari se dilata, dar nu se pot contracta rapid, din cauza pierderii elasticitatii. Astfel, capilarele raman vizibile si pielea este rosie. Zece la suta din populatia adulta (cu varste cuprinse intre 30-50 ani) are cuperoza, femeile fiind mai afectate decat barbatii.  

Cum deosebim cuperoza de rozacee?

Desi tenul cuperozic este asemanator cu cel afectat de rozacee, o alta patologie cutanata la care este prezenta inrosirea pielii, totusi acestea nu trebuie confundate, diferenta principala prin care cele doua afectiuni se deosebesc fiind aspectul inflamator al pielii rozacee. Netratata corespunzator, cuperoza devine unul din stadiile premergatoare rozaceei!  

Evolutia cuperozei

Afectiunea trece prin mai multe stadii si cu cat se incepe mai repede tratamentul, cu atat va da rezultate mai bune si se va intarzia evolutia spre stadiile mai grave. In primul stadiu are loc inrosirea difuza a fetei (eritem) la stimulii interni si externi, cu aparitia disconfortului fizic: flushing (roseata temporara, care apare si dispare), mancarime, senzatie de arsura. Pielea este deshidratata, uscata (,,piele care strange”), sensibila, ceea ce va accentua simptomatologia. Este foarte importanta inceperea tratamentului din acest stadiu cu ajutorul produselor dermato-cosmetice specifice tenului sensibil si cuperozic.

  • Stadiul II: roseata persistenta, telangiectazii.
  • Stadiul III: roseata persistenta, telangiectazii, papule si pustule (acnee rozacee).
  • Stadiul IV: edem central al fetei, dezvoltarea excesiva a glandelor sebacee, ingrosarea rosie si dizgratioasa a nasului intalnita mai ales la barbati (rinofima).

Aspectul estetic al tenului are de suferit, roseata extinzandu-se pe restul fetei sau decolteu, intensificandu-se si devenind permanenta, alterand astfel calitatea vietii persoanelor afectate. Cauzele cuperozei nu sunt pe deplin elucidate! Desi mecanismul de aparitie al cuperozei nu este cunoscut in totalitate, cauza principala este reprezentata de o reactivitate exagerata a vaselor cutanate la o serie de factori externi sau interni. Astfel, sub actiunea acestor factori declansatori, vasele raspund exagerat prin cresterea fluxului de sange in piele, ceea ce duce la aparitia rosetii. In timp, vasele se dilata si astfel apar telangiectaziile.  

Factorii declansatori ai cuperozei

  • Consumul excesiv de alcool (mai ales de vin rosu), bauturi fierbinti (cafea, ceai, etc.), ce au efect vasodilatator;
  • Alimentatia condimentata, picante;
  • Fluctuatiile extreme de temperatura ale mediului (clima fierbinte, umeda, rece sau cu vant), expunerea profesionala la temperaturi-limita ( in camere frigorifice, saune etc.)
  • Prezenta unor afectiuni: menopauza, hipertensiunea arteriala
  • Expunerea neprotejata la soare (sau la solare), radioterapia, distrug atat elasticitatea pielii, cat si pe cea a capilarelor
  • Stresul si emotivitatea
  • Mostenirea genetica
  • Fragilitatea capilarelor sangvine si lipsa elasticitatii lor
  • Tulburari de microcirculatie
  • Fumatul contribuie la eliminarea oxigenului si vitaminei C din piele (esentiala pentru sinteza colagenului, raspunzator de elasticitatea capilarelor)
  • Unele medicamente (de exemplu vasodilatatoarele: amiodarona)
  • Unele produse de ingrijire a pielii (cremele de depigmentare a tenului pe baza de corticosteroizi, cosmeticele agresive ce usuca pielea etc.)
  • Interventii chirurgicale la nivelul fetei (se asteapta 6 luni pana la initierea tratamentului)

Prevenirea si tratarea cuperozei

Daca nu se intervine in stadiile incipiente cu tratamentul corespunzator, in timp cuperoza se poate accentua si poate afecta definitiv tenul, pielea nemaifiind capabila sa se regenereze. Tratamentul preventiv impune limitarea (minimizarea) factorilor declansatori (evitarea schimbarilor bruste de temperatura, expunerea indelungata la soare, etc.), iar cea mai eficienta solutie de tratament combina modificarile legate de stilul de viata cu o ingrijire atenta si corecta a tenului, exclusiv cu produse dermato-cosmetice recomandate.  

Recomandari privind stilul de viata

  • Adopta o dieta sanatoasa, echilibrata, avand la baza cat mai multe fructe, legume si uleiuri presate la rece (care prin continutul de omega-3 si omega-6 sunt benefice pentru refacerea pielii);
  • Renunta la alimentele picante, grasimi, fast-food, consumul de lichide fierbinti, excesul de cafea, ceai sau alcool, etc. si respecta hidratarea zilnica a organismului cu cel putin doi litri de apa!
  • Executa cateva exercitii fizice zilnice care sa ajute la imbunatatirea circulatiei;
  • Diminueaza stresul prin tehnici de control a respiratiei.

Cum neutralizam roseata pielii sensibile?

Ingrijirea tenului cuperozic

Tratamentele dermato-cosmetice recomandate tenului cuperozic se regasesc sub diverse formule farmaceutice cu texturi diferite, lejere (solutie micelara, gel micelar, lotiune, fluid, gel-crema, crema, balsam) si trebuie sa indeplineasca o serie de calitati cum sunt: sa fie formule hidratante, calmante, non-ocluzive (“care lasa pielea sa respire”), non-comedogenice (nu blocheaza porii), hipoalergenice, adaptate pielii sensibile si sa aiba proprietati vasculoprotectoare. Acestea contin numeroase principii active care fie imbunatatesc elasticitatea vaselor de sange si microcirculatia (polifenolii vegetali, extracte naturale de ginseng, alge rosii, vitamine A,E,C ), fie au efect anti-inflamator si reduc senzatia de supraincalzire a pielii si aparitia rosetii (neurosensina, extract de licviritie, de mimosa , nalba, trandafir, galbenele, arnica, musetel, enoxolona, etc.), fie contribuie la refacerea barierei hidro-lipidice deteriorate (ulei de borago, ulei de migdale, samburi de caise, piersica, bumbac, unt de shea), sau au rol anti-iritant, hidratant si decongestionant (apa termala, glicerina, uree, alantoina, scualan vegetal, niacinamida). Astfel, datorita actiunii benefice ale acestor produse, tenul isi recapata tonusul si luminozitatea naturala, iar daca au in compozitie si SPF, protejeaza si impotriva radiatiilor UV.

Ivatherm - Rosederm Crema Piele sensibila cuperosica 30ml

Prin urmare, programul de ingrijire si tratament al cuperozei cuprinde 6 pasi:

1. Igiena zilnica delicata se face atat dimineata cat si seara cu ajutorul produselor dermatologice de curatare blanda si de indepartare a machiajului, fara clatire, care diminueaza si roseata. Se pot utiliza solutii micelare speciale care imita compozitia naturala a pielii datorita continutului bogat in esteri de acizi grasi (elemente constitutive ale micelelor care ajuta in mod natural la refacerea barierei protectoare a pielii). Alte produse care elimina bland toate impuritatile, avand in acelasi timp si o toleranta ridicata la sensibilitatea tenului cuperozic sunt formulele de: lapte demachiant, lotiune sau fluid de curatare si gelul–micelar.

Avene - Anti-Roseata lapte demachiant 200ml

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune NU cosmeticelor care agreseaza tenul cuperozic!

2. Evita sa folosesti cosmetice agresive pentru ten care sunt rezistente la apa sau care contin substante iritante cum sunt alcoolul, sapunul, parfumul, camforul, parabenii, uleiurile de nuca, menta, eucalipt. De  asemenea, este contraindicata utilizarea de peelinguri cu particule abrazive sau produsele antiseboreice care usuca excesiv pielea. Hidratarea tenului cuperozic cu produse dermatologice antiroseata cu sau fara culoare (crema, crema BB sau CC, geluri sau formule concentrate de tip ser) pentru zi, calmante, specifice tenului cuperozic, imbunatatite cu factor de protectie (SPF30, SPF 50) si cu pigmenti verzi ce neutralizeaza eficient roseata, obtinandu-se astfel un ten uniform si catifelat. Acestea se aplica cu varful degetelor, printr-un masaj usor si cu miscari circulare incepand din centrul fetei si continua apoi catre zona urechilor pentru o mai buna microcirculatie a sangelui.

Protectia solara este indispensabila tot anul! Utilizeaza cu regularitate produsele dermatologice (lotiune, crema, gel) cu factor ridicat de protectie solara, cu SPF 30, SPF 50, de preferat pe parcursul intregului an, pentru a preveni intensificarea rosetii cauzata de radiatiile solare (care favorizeaza dilatarea vaselor de sange, ingreunand circulatia). 

Bioderma - Photoderm AR SPF 50+ crema 30ml

3. Ingrijirea conturului ochilor necesita o crema hidratanta pentru pielea sensibila din jurul ochilor, care estompeaza cearcanele, calmeaza roseata si previne aparitia ridurilor.

Bioderma - Sensibio contur de ochi 15ml

4. Aplica machiajul corespunzator folosind produse si tehnici de machiaj care te pot ajuta sa reduci roseata pielii; poti apela la o baza de machiaj in nuante de verde inainte de a aplica un fond de ten lichid, cu textura usoara. De asemenea, poti adauga si un produs cu formula specifica SPF 30 si cu inalta toleranta care corecteaza chiar si cele mai severe imperfectiuni de roseata fara a da efectul nedorit de masca.

La Roche-Posay Rosaliac CC Crema 50ml

5. Seara se aplica o crema de noapte cu efect de calmare a tenului cuperozic.

Galderma - Cetaphil Pro RednessControl crema hidratanta de noapte 50ml

6. O data sau de doua ori pe saptamana, utilizeaza o masca antiroseata care calmeaza instantaneu senzatia de supraincalzire a pielii. Aceasta este o crema care contine principii active ce inhiba actiunea nociva a factorilor cheie care declanseaza cuperoza si impiedica agravarea ei. Dupa aplicarea unui strat gros de masca pe pielea bine curatata, se lasa sa actioneze timp de 5 pana la 10 minute si apoi se indeparteaza cu delicatete cu ajutorul unei dischete din bumbac.

Uriage - Roseliane masca anti-roseata 40ml

La final se pot pulveriza vapori fini de apa termala si astfel confortul pielii este restabilit imediat.

Cuperoza poate disparea definitiv daca este tratata inainte de a deveni cronica, de catre medicul dermatolog care utilizeaza laserul pentru a determina paralizarea vaselor de sange dilatate (aceasta interventie se realizeaza in sezonul rece, pentru a nu expune zona respectiva la radiatiile solare). Chiar daca tratamentul care vindeca complet cuperoza nu este la indemana oricui, totusi exista solutii care reduc roseata pielii si ajuta la ameliorarea celorlalte simptome. De asemenea, este important sa folosesti produse dermato-cosmetice adecvate tipului tau de ten, sa il protejezi de caldura sau frig, dar si sa ai un stil de viata echilibrat.

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos