Cum se trateaza starile de surmenaj, anxorexie si convalescenta?

4 minute citire

- 09/05/2023
Ultima actualizare: 24/08/2023

Cum se trateaza starile de surmenaj, anxorexie si convalescenta?

Cu totii resimtim din cand in cand stari de oboseala, mai ales cand avem foarte multe lucruri de facut si punem multa presiune pe noi sa le terminam rapid, sau cand nu ne odihnim suficient. Cum facem sa diferentiem starile de oboseala si cum le tratam, aflam in continuare.

Ce reprezinta starea de surmenaj? 

Surmenajul, denumit si epuizare fizica si psihica, reprezinta o stare in care corpul si mintea sunt suprasolicitate constant, ducand la oboseala persistenta, nervozitate si reducerea performantei cognitive. Surmenajul poate fi cauzat de factori diversi, cum ar fi suprasolicitarea fizica sau mentala, stresul cronic, lipsa de odihna, de exercitiu si lipsa  unei alimentatii corespunzatoare.

Manifestarile comune ale surmenajului includ oboseala puternica, dificultati de concentrare, lipsa motivatiei, iritabilitate si anxietate. De asemenea, pot aparea si dureri de cap, insomnie, tulburari digestive sau slabiciune musculara.

Surmenajul fizic si psihic sunt interconectate de cele mai multe ori, dar exista diferente intre ele. Surmenajul fizic se refera la o stare de oboseala si epuizare provocata de suprasolicitarea fizica (de exemplu munca fizica extenuanta sau exercitiile fizice intense) iar surmenajul psihic se refera la o stare de oboseala si epuizare provocata de suprasolicitarea mintala (precum munca prelungita la calculator, studiul intens sau efortul intelectual extenuant). In multe cazuri, acestea se pot suprapune, deoarece ambele pot duce la epuizare generala a organismului si la afectarea performantei cognitive. Spre exemplu, o persoana care lucreaza mult timp la birou, poate suferi de dureri de spate si tensiune musculara (surmenaj fizic), dar si de oboseala mintala si dificultati de concentrare (surmenaj psihic).

De asemenea, termenii „surmenaj” si „burnout” sunt adesea interschimbabili pentru a descrie o stare de epuizare fizica si psihica, desi exista unele diferente intre acestia. 

Burnout-ul reprezinta o forma mai severa de epuizare fizica si mentala, cauzata de stresul cronic si repetitiv la locul de munca. Acesta se poate manifesta prin simptome precum depersonalizarea, pierderea entuziasmului si a satisfactiei in munca efectuata, dar si prin scaderea performantei si cresterea absenteismului la locul de munca. 

Asadar, surmenajul reprezinta o stare generala de epuizare fizica si psihica provocata de un efort sustinut, iar timp ce burnout-ul este o forma specifica de epuizare, legata de locul de munca. 

Este important sa recunoastem semnele de surmenaj si sa luam masuri pentru a preveni si trata. Dintre aceste masuri amintim:

  • reducerea nivelului de stres
  • pastrarea unui program regulat de somn, de aproximativ 8 ore pe noapte
  • exercitii fizice regulate
  • plimbari in natura
  • alimentatie echilibrata
  • timp dedicat pasiunilor (citit, pictat, gradinarit)
  • tehnici de relaxare (de exemplu meditatia sau yoga) 

Daca simptomele de surmenaj persista sau se agraveaza, este recomandat sa se consulte un medic pentru a exclude alte afectiuni care pot cauza aceleasi simptome.

Tonotil N

Ce reprezinta anorexia?

Termenul "anorexie" se refera, in general, la lipsa poftei de mancare sau la pierderea apetitului, indiferent de cauza care sta la baza acesteia. Anorexia poate fi provocata de diverse afectiuni medicale, precum tulburari la nivelul tractului gastro-intestinal, infectii, tulburari metabolice sau endocrine, tulburari psihice sau stres. 

Desi lipsa poftei de mancare poate reprezenta un simptom al unor afectiuni medicale, "anorexia" este, de cele mai multe ori asociata cu anorexia nervoasa. Anorexia nervoasa este o tulburare de alimentatie caracterizata prin refuzul persistent de a consuma suficienta hrana, pentru a pastra o anumita greutate corporala dorita, dar si prin distorsiune a imaginii corporale si frica excesiva de ingrasare.

Anorexia nervoasa poate avea consecinte grave asupra sanatatii fizice si mintale a persoanei si poate fi potential fatala. Este important ca persoanele ce sufera de aceasta tulburare sa caute ajutor medical specializat pentru a primi suport si tratament adecvat.

Trebuie mentionat ca lipsa poftei de mancare poate fi un simptom al anorexiei nervoase si a altor tulburari de alimentatie, dar nu toate persoanele care prezinta acest simptom sufera de anorexie nervoasa.

Ce reprezinta convalescenta?

Convalescenta se refera la perioada de recuperare dupa o boala sau un traumatism, in care corpul isi revine treptat la starea sa normala de sanatate. Durata acestei perioade poate varia de la caz la caz, in functie de gravitatea bolii sau a traumatismului, dar si de starea generala de sanatate a pacientului.

Manifestarile convalescentei pot fi diferite, dar in general, acestea includ:

  • oboseala si epuizare
  • durere si disconfort fizic
  • lipsa poftei de mancare
  • scaderea in greutate
  • dificultati in concentrare si memorie
  • slabiciune musculara
  • insomnie sau somnolenta excesiva
  • stari de anxietate sau depresie

Simptomele convalescentei pot fi diferite pentru fiecare persoana si pentru fiecare boala sau traumatism in parte, iar durata  poate varia in functie  de particularitatile individuale.

Secom - Astragalus 470mg 100caps

Cum putem trata aceste stari? 

Pentru a trata aceste stari putem utiliza medicamente tonice, precum Tonotil N

Tonotil N stimuleaza activitatea cerebrala, producerea de energie si posibilitatile de utilizare a oxigenului la nivel celular, fiind util ca tonic in stari de slabiciune, anorexie si convalescenta. 

Se poate administra  in stari patologice precum: boli somatice si psihice, dementa senila, sau  boli in care intervine o disfunctie in metabolismul neuronal. Se poate utiliza in sarcina, alaptare, fiind potrivit astfel pentru adulti, dar si pentru copii.

Exista si suplimente alimentare cu efect tonic, ce ajuta la cresterea nivelului de energie si la sustinerea organismului in perioadele solicitante. Dintre acestea amintim: Tonicul apicultorului, Brain Support, Astragalus Secom, Vitamax Q10 si Ginsavit.

Este recomandat sa observam din timp schimbarile care apar in organism si sa luam masuri inca de la primele simptome de oboseala resimtite, pentru a evita un surmenaj sau burnout. Daca manifestarile persista sau se agraveaza, este recomandat sa se consulte un specialist. 

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.

Bibliografie

  • Patrik Hammarström et al, Somatic symptoms in burnout in a general adult population, Journal of Psychosomatic Research, 2023 
  • NEDA, Anorexia, National Eating Disorders Association, 2021
  • MedlinePlus, Rehabilitation. U.S. National Library of Medicine, 2021
  • ANMDM 


Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos