Cum sa remediezi raul de miscare

8 minute citire

- 06/06/2018
Ultima actualizare: 22/03/2023

Cum sa remediezi raul de miscare

Vara inseamna concedii si drumetii, momente memorabile cu familia, insa undeva intre isi face loc si raul de miscare atunci cand calatoresti cu masina, avionul sau alt vehicul de transport: vapoare, ambarcatiuni etc. Chiar daca nu te afecteaza pe termen lung, raul de miscare este foarte neplacut pe moment, manifestandu-se in principal prin disconfort abdominal. In acest articol vei afla cum sa remediezi raul de miscare cat mai usor si repede posibil.

Ce este raul de miscare?

Raul de miscare, sau in termeni medicali ,,kinetoza’’, este denumirea generica pentru disconfortul si varsaturile asociate, care afecteaza unele persoane atunci cand sunt supuse la miscare, in timpul calatoriei cu un mijloc de transport. Se datoreaza modului in care corpul nostru percepe miscarea, respectiv orientarea in spatiu. Raul de miscare este cauzat de un simplu conflict al simturilor care receptioneaza semnale contradictorii de miscare si stationare in acelasi timp. Mecanismul de aparitie a raului de miscare este strans legat de functiile sistemului vestibular al urechii interne. Sistemul vestibular, reprezentat de ansamblul de nervi, canale si fluide, are rolul complex de a transmite creierului informatiile privind echilibrul si miscarea corpului. Pozitia fluidelor din urechea interna se schimba in functie de pozitia corpului, astfel ca in functie de informatia transmisa la creier are loc coordonarea directiei de deplasare si mentinerea echilibrului intregului corp. Dar creierul primeste informatii nu numai de la urechea interna ci si de la ochi, iar cand informatiile primite din aceste doua surse se contrazic, se declanseaza in organism un reflex de stres la nivelul anumitor receptori antihistaminici manifestat prin acea stare de rau generala, greata si varsaturi. De exemplu:

  • Cand calatoresti cu masina ochii transmit creierului ca te deplasezi cu o anumita viteza, in timp ce urechea interna ii transmite ca stai pe loc in scaunul masinii.
  • Cand esti pe o ambarcatiune mare care nu iti permite sa vezi miscarea valurilor, ochii transmit informatii statice catre creier, in timp ce urechea interna transmite ca te deplasezi pe vas (fluidele din ureche se supun legilor fizicii si sunt ca un balansoar care informeza creierul ca suntem in miscare)

De aceea, starea de rau apare de obicei la mersul cu masina pe serpentine sau la mersul cu vaporul, datorita tangajului (miscarii ambarcatiunii data de miscarea valurilor). De asemenea, poate aparea si in cazul jocurilor video foarte performante, in urma utilizarii simulatoarelor de zbor si in timpul examinarii la microscop.

Simptomele raului de miscare

  Raul de miscare se manifesta prin urmatoarele simptome:

  • Senzatie puternica de greata
  • Varsaturi
  • Ameteli
  • Dureri de cap (migrene)
  • Transpiratii reci si paloare
  • Salivare excesiva
  • Oboseala
  • Stare generala neplacuta

Cum sa remediezi raul de miscare

Combaterea raului de miscare cu medicamente

Remediile adresate raului de miscare sunt variate de la administrarea de medicamente disponibile cu sau fara reteta pana la ,,leacuri" mai mult sau mai putin eficiente precum ghimbirul. Tratamentele medicamentoase trebuiesc personalizate, deoarece nu toate remediile functioneaza la fel pentru toata lumea. Acestea sunt eficiente daca se administreaza inainte de plecarea in calatorie. Clasele de medicamente la care se poate apela pentru tratamentul raului de miscare minimalizeaza efectul miscarii, atenueaza simptomele de greata si varsaturi si se elibereaza in mare parte pe baza  prescriptiei medicale:

Medicamente antihistaminice cu efect sedativ:

Cinarizina (produs farmaceutic cu denumirea comerciala de Stugeron 25 mg, sub forma de comprimate, se administreaza la adulti 1 comprimat  cu o jumatate de ora inainte de calatorie, cu repetarea dozei din 6 in 6 ore; la copii se recomanda jumatate din doza pentru adulti). Meclozin (produs farmaceutic cu denumirea comerciala de Emetostop 30 mg, sub forma de comprimate pentru uz oral si care poate fi folosit la copii peste 12 ani si adulti pentru care se administreaza cate 1 comprimat cu o ora inainte de plecare la drum si se repeta doza la 24 ore, pe toata durata calatoriei). Difenhidramina (produs farmaceutic Benadryl, sub forma de capsule pentru administrare orala in caz de rau de miscar, la adulti in doze cuprinse intre 10 -50 mg pana la 100 mg la nevoie, cu 30 de minute inainte de plecarea in calatorie). Prometazina (produs farmaceutic Romergan sirop 5 mg/5 ml se administreaza pentru rau de miscare in doze de 0,5 mg/kg si zi, fara a depasi 5 mg, fractionat in 2 prize)

Medicamente antidopaminergice:

Proclorperazina (produs farmaceutic Emetiral 5 mg comprimate filmate, se administreaza preventiv pentru starile de greata si varsaturi la adulti intre 5-10 mg de 2-3 ori pe zi). Domperidona (produs farmaceutic Motilium 10 mg comprimate filmate se administreaza la copii de peste 35 kg si adulti cate 1 comprimat de 3 ori pe zi de preferat inainte de mese).

Medicamente antiemetice:

Metoclopramid 10 mg, sub forma de comprimate, se administreaza la adulti cate 1 comprimat de 3 ori pe zi cu jumatate de ora inainte de mese.

Medicamente din categoria alcaloizilor de beladona:

Butilscopolamina (produse farmaceutice: Scobutil, Buscopan 10 mg, sub forma de comprimate pentru uz intern, se administreaza la adulti cate 1 comprimat de 3 ori pe zi) Medicamente pentru reducerea anxietatii si sedative din clasa benzodiazipinelor: Diazepam, Nitrazepam, comprimate etc. Printre efectele secundare ale acestor medicamente se numara: somnolenta, dezorientarea, ameteala, senzatie de uscaciune a gurii sau vedere incetosata, fapt pentru care e contraindicata administrarea lor la conducatorii auto sau la cei care opereaza echipamente mari. De asemenea, multiplele interactiuni cu alte medicamente impune restrictii si atentie la administrarea lor.

Medicamentele homeopate

O alta categorie de medicamente  cu eficienta dovedita in tratarea raului de miscare sunt reprezentate de remediile homeopate. Cocculine (substantele active sunt: Cocculus indicus 4CH, Nux vomica 4CH, Tabacum 4CH, Petroleum 4CH) este un medicament homeopatic utilizat in mod traditional pentru raul de transport. Se prezinta sub forma de comprimate care se dizolva in cavitatea bucala (nu se inghit) si care se pot administra si profilactic: cate 2 comprimate de 3 ori pe zi, in ajunul si in ziua calatoriei. In momentul aparitiei simptomelor, doza recomandata este de 2 comprimate. Daca este necesar, tratamentul se poate repeta fara a depasi 6 comprimate pe zi. La copii cu varsta sub 6 ani, comprimatele se administreaza dupa dizolvare in apa. Riscul dezvoltarii de reactii adverse este redus, de altfel Cocculine nu prezinta interactiuni cu alte medicamente si nu are nicio influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje comparativ cu medicamentele de sinteza.

Suplimentele alimentare

Fitoterapia ofera ca remediu valoros pentru raul de miscare ghimbirul (Zingiber officinale), care are avantajul de a fi lipsit de efecte secundare si poate fi folosit in siguranta de majoritatea persoanelor, inclusiv la femeile insarcinate si copii dupa varsta de 3 ani. Din categoria suplimentelor farmaceutice ce contin ghimbir amintim: Emetin, Emetix, Antimetil, Prevomit Kids sau Rehydrol. Acestea contin in compozitie extractul de ghimbir standardizat la gingerol (principiu activ) in diverse concentratii (1 comprimat Antimetil contine 50 mg gingerol). 1 comprimat de Emetix contine 15 mg gingerol etc. cu efect mai rapid impotriva disconfortului digestiv. Cand calatoriti, este indicat a lua 1 comprimat Antimetil cu 30 de minute inainte de a pleca la drum si in functie de varsta poate fi administrat astfel:

  • la copii cu varsta intre 3 si 5 ani: cate 1 comprimat de 1-2 ori/zi (maximum 2 comprimate/zi).
  • la copii cu varsta intre 6 si 11 ani: cate 1 comprimat de 1-4 ori/zi (maximum 4 comprimate/zi).
  • la copii cu varsta de peste 12 ani si adulti: cate 2 comprimate de 1-4 ori/zi.

Comprimatele se inghit cu o cantitate suficienta de apa. Emetix prezinta in compozitie alaturi de ghimbir si vitamina B6 cu rol benefic asupra sistemului nervos. Dozele recomandate pentru acest preparat sunt urmatoarele:

  • Copii peste 6 ani: 1 comprimat la nevoie, dar nu mai mult de 3 comprimate pe zi
  • Adulti: 2 comprimate la nevoie, dar nu mai mult de 8 comprimate pe zi.
  • La copii cu varsta intre 3 si 5 ani poate fi administrat, dupa prealabila sfaramare, un comprimat la nevoie, dar nu mai mult de 3 comprimate pe zi. Comprimatul sfaramat se administreaza cu putina apa. Administrarea se face cu jumatate de ora inainte de calatorie si poate fi reluata la interval de 4 ore. Comprimatul se inghite ca atare sau se lasa sa se dizolve lent in gura.

O alternativa la medicamentele orale este utilizarea plasturilor transdermici pentru rau de miscare. Acestia se aplica pe piele, chiar in spatele urechii si elibereaza treptat scopolamina, principiu activ cu efect direct asupra nervilor din urechea interna. Efectul lor dureaza pana la trei zile, dar nu sunt eficienti daca starea de rau a debutat si acestia nu au fost deja aplicati. Desi in majoritatea cazurilor raul de miscare poate fi prevenit cu tratamentul medicamentos mentionat mai sus, exista insa si alte metode prin care poate fi ameliorat.

  • Pentru persoanele cu rau de miscare este foarte important sa simta o briza de aer rece din cand in cand pentru a-si reveni. In cazul in care te afli intr-o masina deschide geamul, iar daca esti in avion foloseste ventilatorul deasupra scaunului.
  • De asemenea, este de preferat sa nu vorbesti despre asta si sa iti iei gandul de la acest subiect. Cu cat te vei gandi si vei vorbi despre asta, te vei consuma si vei resimti mai puternic raul de miscare.
  • Mesele copioase sunt de evitat inainte de calatorii, deoarece un stomac plin va agrava starea de rau de miscare si cea de greata.
  • Pastreaza directia privirii inainte si evita orice activitate care presupune focalizarea in alte directii. Evita cititul sau privitul video-urilor in timpul deplasarii. Astfel, iti vei limita stimularea vizuala si vei ajuta urechea interna.
  • In celelalte mijloace de transport: autobuz, avion, vapor, alegeti spatiile din mijloc, unde miscarile se resimt mai putin.
  • Utilizati Bratarile Sea-Band atat pentru copii (peste 3 ani), cat si pentru adulti. Ele functioneaza pe principiul presopuncturii pentru a preveni si inlatura greata in toate formele de rau de transport. Acestea nu contin medicamente si nu au efecte secundare. Pozitionarea corecta a bratarii se face prin plasarea celor trei degete din mijloc pe incheietura mainii cu marginea celui de-al treilea deget pe cuta incheieturii. Punctul Nei-Kuan se gaseste sub degetul aratator intre cele doua tendoane centrale. Pozitionati bila peste punctul Nei-Kuan. Repetati procesul pentru cealalta incheietura. Pentru eficienta trebuie purtata o bratara pentru fiecare incheietura. Bratarile Sea-Band pot fi puse pe incheieturii inainte sau dupa ce a inceput calatoria.
  • In cele din urma un tratament mai mai putin specific este fiziokinetoterapia, unde persoana invata sa execute anumite miscari si sa adopte anumite posturi care o ajuta sa se simta intr-o zona de siguranta.

Stiati ca aproape 33% dintre persoane sunt predispuse la rau de miscare in conditii blande, cum ar fi o plimbare cu barca pe apa lina, insa in conditii severe cifra poate creste la 66%. Raul de miscare nu mai este de acum inamicul tau, pentru ca ai aflat cum sa il remediezi usor si repede. Iti uram calatorii linistite!                  



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos