Cum prevenim astenia de toamna

2 minute citire

- 15/09/2022
Ultima actualizare: 25/04/2024

Cum prevenim astenia de toamna

Ce este astenia de toamna?

Fenomenul de astenie apare inca din primele luni de toamna si dureaza in unele cazuri chiar si luni intregi, uneori inclusiv primavara. O definitie a asteniei ne explica aceasta stare ca fiind: o slabire generala a organismului, traducandu-se printr-o stare de oboseala care poate antrena insuficiente functionale multiple.

Simptome ale asteniei de toamna

  • schimbari bruste ale starii de spirit
  • dorinta de a evita socializarea
  • tulburari de somn
  • depresie
  • anxietate
  • letargie
  • supraalimentare
  • scaderea libidoului

Cauzele asteniei de toamna

Specialisti considera ca urmatoarele cauze determina manifestarile asteniei:

  • aportul scazut de lumina naturala
  • datele genetice si varsta
  • anumite substante neurochimice (melatonina care este implicata in reglarea somnului, a temperaturii corpului si in degajarea altor hormoni)

Cum prevenim astenia de toamna

Aer liber cat cuprinde

Desi vremea s-a schimbat considerabil si simti nevoia de a sta mai mult in casa, nu o face! Incearca sa petreci cat mai mult timp afara, chiar si atunci cand este innorat. Lumina naturala joaca un rol foarte important in prevenirea asteniei de toamna. Plimba-te in parc, iesi la jogging in padure, la o plimbare prin centru, fa miscare in aer liber si orice iti mai trece prin minte.

Secom - Alive! fara fier 30tb

O dieta alimentara echilibrata

Lipsa unor vitamine, minerale, nutrienti necesari mareste sansa de aparitie a asteniei. Te sfatuim sa gasesti un echilibru in dieta ta alimentara. Poti incerca chiar si o cura de detoxifiere! Detoxifierea reprezinta procesul natural de eliminare si neutralizare a toxinelor din organism. Primul pas spre detoxifierea organismului este reducerea incarcaturii toxice. Cele mai bune alimente detoxifiante sunt:

  • fructele: citrice, kiwi, papaya, piersici, mango, pepene verde si galben, struguri negri, fructe de padure;
  • legumele: anghinare, ardei gras, sfecla, broccoli, varza rosie, morcovi, conopida, castraveti, dovleac, spanac, rosii;
  • semintele si germenii de fasole: seminte incoltite de floarea-soarelui, lucerna, naut.

Totodata, pentru un plus de vitalitate iti recomandam sa nu uiti de importanta vitaminelor si mineralelor in aceasta perioada, pe care le poti gasi atat in alimente, cat si in suplimente alimentare: vitamine din grupul B, vitamina C, vitamina D, magneziu sau calciu.

Socializare din plin

O alta metoda de prevenire a asteniei de toamna este, si n-o sa-ti vina sa crezi, socializarea din plin! Despre ce vorbim mai exact? Pentru ca vremea este posomorata, ai tendinta sa renunti la interactiunea cu cei din jurul tau si sa te inchizi in tine sau in casa. Senzatia de izolare poate fi alungata usor cu cat interactionezi mai mult cu jumatatea ta, familia, prietenii, colegii de serviciu. Dupa cum am mai spus la primul punct, plimbarile in parc reprezinta o solutie foarte buna, mai ales daca sunt impreuna cu cineva drag si includ multa socializare.

Iata ca ai aflat cele 3 metode recomandate de Mattca pentru a preveni astenia de toamna: aerul liber, o dieta echilibrata si socializarea din plin. Iti dorim o toamna linistita, fara astenie!

Stiai ca…

,,Astenie” provine de la cuvantul grecesc “asthenia” care denota senzatia de slabiciune fizica si starea de oboseala.

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.

Produse recomandate



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos