Cum ne ingrijim pielea in timpul sezonului rece

6 minute citire

- 05/12/2022
Ultima actualizare: 18/05/2023

Cum ne ingrijim pielea in timpul sezonului rece

De ce sa acordam atentie pielii in sezonul rece?

Cu o suprafata medie de 2 m2 si o greutate medie de 15 kg, pielea este cel mai mare organ si reprezinta principala bariera care ne protejeaza de mediul extern.

Pielea indeplineste functii vitale pentru organism cum ar fi:

  • acopera si protejeaza corpul impotriva agresiunilor externe fizice, chimice, termice, radiatii, poluare, agenti patogeni
  • regleaza temperatura corpului prin transpiratie si o mentine constanta
  • are rol senzorial datorita receptorilor nervosi din piele, sensibili la pipait, durere si temperatura
  • este implicata in sinteza de vitamina D ce favorizeaza absorbtia calciului si fosforului in organism (prin expunerea la soare)
  • produce sebum (produsul de secretie al glandelor sebacee), cu rol de bariera
  • produce melanina (pigmentul pielii), cu rol de protectie impotriva radiatiilor solare

Este important sa acordam o atentie deosebita ingrijirii pielii pe durata sezonului rece. Umiditatea, vantul si temperaturile scazute caracteristice acestui sezon sunt factori care contribuie la deshidratarea pielii. In sezonul rece, din cauza distrugerii filmului hidrolipidic, pielea isi pierde din stralucire, din suplete si devine foarte aspra la atingere, cu o senzatie inconfortabila de ,,piele care tine”, putand sa apara chiar si mancarime, inrosire, crapaturi si fisuri. Aparitia afectiunii de piele uscata in sezonul rece e mai frecventa si severa la copii si varstnici, la pacientii cu diabet, afectiuni renale si hipotiroidie. Cele mai expuse zone ale corpului sunt fata, buzele, parul si extremitatile: maini, picioare, gambe, antebrate.

Sfaturi pentru a combate uscarea pielii in sezonul rece    

1. Igiena blanda a pielii

Apa fierbinte si dusurile sau baile lungi indeparteaza filmul hidrolipidic de protectie a pielii, favorizand deshidratarea si uscarea pielii. Se recomanda efectuarea dusului pe perioade scurte (5-10 minute) cu apa calduta, iar la imbaiere se pot adauga in apa de baie factori emolienti si de hidratare intensa, cum sunt uleiurile pentru baie. De asemenea, sunt de evitat sapunurile dure si este recomanadata inlocuirea cu cele lichide, mai delicate cu pielea, a gelurilor de dus blande, non-detergent si a solutiilor de curatare ce contin uleiuri si principii hidratante cu rol de protectie a barierii cutanate.

Bioderma - Atoderm ulei de dus 1l

2. Hidratarea pielii

Iarna este indicat sa optam pentru o hidratare mai bogata a pielii, cu ajutorul produselor dermato-cosmetice sub forma de crema, ulei sau balsam, ce pastreaza mai eficient apa la nivelul epidermului. Acestea au in compozitia lor substante emoliente  (lipide, steroli, ceramide) care ajuta la refacerea barierei cutanate afectate de agresiunile externe, activand totodata capacitatea de regenerare si reparare pielii.

Cremele emoliente se aplica zilnic, de preferat imediat dupa baie, astfel incat o parte din umezeala sa ramana in piele. Ingrijirea pielii se face diferit pentru zonele sensibile ale corpului pentru a preveni aparitia disconfortului cauzat de uscarea pielii. Pentru aceste zone se folosesc produse speciale de hidratare:

  • pentru ten: seruri hidratante, masti hranitoare, o data pe saptamana, produse de curatare fara alcool si machiaj hidratant, adaptate tipului de ten, creme cu textura mai grasa, pentru tenul uscat si creme cu textura lejera pentru tenul gras.
  • pentru ochi: creme onctuoase si hidratante, concepute pentru pielea sensibila din jurul ochiului
  • pentru buze: balsam sau stick cu efect hranitor si regenerant si care se aplica de mai multe ori pe zi; este indicat ca si acestea sa contina SPF pentru a proteja impotria radiatiilor UV
  • pentru unghii: lacuri de protejare cu vitamine si uleiuri nutritive
  • pentru maini: creme speciale nutritive ce contin substante hranitoare (vitamine: A, E, pantenol, ulei catina, masline, galbenele etc.)
  • pentru zona picioarelor si coatelor: produse de exfoliere, keratolitice si hidratante cu uree
  • pentru scalp si par: sampoane hidratante, fara sulfati, balsamuri nutritive, masti onctuoase si restructurante pentru par sau tratamente locale cu uleiuri de argan, masline etc. sau creme cu extracte din plante cu rol de reparare si regenerare a parului. Pentru a evita uscarea excesiva a parului, in sezonul rece acesta nu trebuie spalat zilnic.

A-Derma - Exomega Control balsam emolient 400ml

In compozitia produselor hidratante se regasesc cu precadere doua categorii de substante: agenti de emoliere si agenti de hidratare.

Agentii de emoliere actioneaza ca un lubrifiant pentru piele si confera lipide similare celor din structura sa, pentru a-i compensa deficitul:

  • acizi grasi esentiali (Omega 3, 6, 9) de origine naturala, obtinute din uleiuri vegetale de argan, cocos, masline etc.
  • fitosteroli din surse naturale: unt de karite, unt de shea, unt de cacao etc.
  • ceramide din surse vegetale: orez, porumb, grau etc.
  • alte substante emoliente utilizate la obtinerea cremelor pentru hidratare sunt vaselina, lanolina, uleiurile minerale, care actioneaza prin mentinerea umiditatii in interiorul pielii(efect ocluziv).

 

Agentii hidratanti sau umectanti cum sunt glicerina, propilenglicolul, proteinele, ureea si vitaminele A, E, F, C etc. atrag si absorb apa in stratul exterior al pielii.

Acidul hialuronic este agentul hidratant care absoarbe de 1.000 de ori mai multa apa decat propria sa greutate. Prin textura sa usoara si deloc uleioasa, se potriveste oricarui tip de piele, inclusiv celei grase, seboreice.

3. Protectia UV

Efectele razelor UV asupra pielii sunt aceleasi, indiferent de anotimp. Cremele de zi trebuie sa contina intotdeauna si factor de protectie SPF, pentru a fi cu adevarat eficiente in ingrijirea corecta a pielii. SPF 15 este suficient in sezonul rece, blocand 94%din radiatii. La munte, nivelul de radiatii UV creste odata cu altitudinea, fiind necesar utilizarea de creme cu factor de protectie solara ridicat, peste SPF 30. Acestea se aplica cu generozitate pe zonele expuse radiatiilor (fata, maini, buze), cu 30 de minute inainte de expunere.

Avene - Triasorb crema fara parfum protectie solara SPF 50+ 50ml

Pentru ca prin transpiratie sau umezeala de la ninsoare se pierde din protectia solara, se impune reaplicarea cremei cu SPF odata la doua ore. Ochelarii de soare cu lentile polarizate va protejeaza ochii dar si pielea din jurul ochilor, extrem de sensibila de actiunea nociva a radiatiilor UV. De asemenea, puteti consuma alimente bogate in betacaroten (morcov, mango, caise deshidratate etc.), un antioxidant care protejeaza pielea impotriva radiatiilor UV.    

4. Exfolierea periodica a pielii 

Exfolierea este necesara pentru regenerarea pielii, astfel ca prin indepartarea celulelor moarte se realizeaza o hidratare in profunzime a epidermei. Pentru sezonul rece este indicat a se limita exfolierea pielii la de doua ori pe saptamana, cu produse dermato-cosmetice de gomaj delicat, ce nu usuca pielea.          

5. Umiditatea si temperatura locuintei   

In sezonul rece, din cauza incalzirii centralizate a locuintelor, umiditatea este scazuta si produce uscarea pielii. Este indicat mentinerea unui nivel sanatos de umiditate, intre 30% si 60% si temperatura de 20-23 grade Celsius.          

6. Hidratarea interna si alimentatia

Sezonul rece predispune la deshidratare, astfel ca este indicat consumul zilnic a 2 litri de lichide sub forma de apa, ceaiuri, sucuri naturale etc. Alimentatia trebuie sa fie cat mai variata si sa contina pe langa alimentele de baza si:

  • fructe si legume cu un continut ridicat de apa, vitamine si nutrienti esentiali organismului: castraveti, rosii, dovlecei, conopida, broccoli, varza, ananas
  • alimente bogate in acizi grasi Omega 3: ton, somon, macrou, hering, nuci, migdale, avocado
  • alimentele bogate in siliciu: drojdie de bere, banane, fasole, coaja de mar, orz si ovaz integral, varza cruda, peste, orez integral, ce ajuta la mentinerea elasticitatii pielii.

Suplimentele alimentare cu compozitie complexa de vitamine, minerale si nutrienti necesari organismului reprezinta o alternativa in cazul unei diete dezechilibrate.

Secom - Alive! fara fier 30tb

7. Atentie la afectiunile dermatologice preexistent

Unele afectiuni dermatologice pot fi agravate in sezonul rece: dermatita atopica, psoriazisul, cuperoza (rozaceea), dermatita seboreica, ihtioza, keratoza pilara. Acestea necesita o ingrijire speciala si tratamente individualizate stabilite de medicul dermatolog.

Acestea au fost sfaturile Mattca pentru combaterea uscarii pielii in sezonul rece: igiena blanda a pielii, hidratarea pielii, protectia UV, exfolierea periodica a pielii, umiditatea si temperatura locuintei, hidratarea interna si alimentatia, atentia la afectiunile dermatologice preexistente. Tu cum iti ingrijesti pielea in timpul sezonului rece?

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos