Cum eliminam pesticidele din fructe si legume?

8 minute citire

- 05/04/2019
Ultima actualizare: 24/09/2021

Cum eliminam pesticidele din fructe si legume?

Ce sunt pesticidele si care este intrebuintarea lor?

Pesticidele sunt compusi chimici, utilizati in scopul eliminarii si mentinerii la distanta a daunatorilor ce afecteaza culturile agricole.

Din categoria pesticidelor fac parte insecticidele, erbicidele, fungicidele si alte substante cu toxicitate ridicata, care servesc distrugerii insectelor (tantari, gandaci), rozatoarelor, buruienilor si agentilor infectiosi (bacterii, virusi, ciuperci). Ghidurile de buna practica agricola pentru utilizarea pesticidelor in siguranta impun, ca cerinte de baza pentru ca un produs fitosanitar de protectie a plantelor sa fie „nepericulos pentru utilizator/consumator”, sa fie eficient prin aplicarea unei cantitati mici, sa aiba toxicitate scazuta pentru sanatatea umana si sa nu produca efecte nocive asupra mediului inconjurator. Pesticidele sunt obtinute prin formularea si conditionarea unui ingredient sau un complex de ingrediente biologic active care sunt aplicate in cursul procesului de productie sau dupa recoltarea fructelor si legumelor, pentru a asigura conditii optime de transport si depozitare.  

Contaminarea produselor alimentare cu pesticide

Industria alimentara este una dintre cele mai mari adepte a pesticidelor. Cel mai des intalnim aceste substante toxice in legume si fructe. Folosirea pesticidelor este ceva normal in ziua de azi. Pana si in mancarea organica se gasesc astfel de substante, singura diferenta fiind ca alimentele provin dintr-o sursa naturala. In urma testelor facute de NGOs (Organizatii non-guvernamentale) s-au descoperit cantitati ce depasesc limita admisa de reziduuri agrochimice in legume si fructe, ingerarea lor fiind incontrolabila.  

Nivelul maxim de reziduuri de pesticide

Reziduurile de pesticide reprezinta urmele de produse pentru protectia plantelor de recolta, prezente la exteriorul sau in produsele agroalimentare. Nivelul maxim de reziduuri de pesticide asigura un standard prin care se poate verifica daca alimentele ce au inclus in procesul tehnologic utilizarea pesticidelor sunt sigure pentru consumul uman. Simplul fapt ca exista reziduuri de pesticide in alimente nu inseamna ca sunt in mod automat daunatoare sanatatii. Nivelul maxim de reziduu acceptat a fi ingerat in fiecare zi, toata viata, se calculeaza aplicand un factor de siguranta de cel putin 100 de ori mai mic decat doza la care s-ar putea constata posibile efecte nocive ale substantei active asupra sanatatii umane. Astfel ca, pentru a nu afecta sanatatea omului si a animalelor, prin infiltrarea lor excesiva in alimentatie, pesticidele trebuiesc folosite in agricultura in cantitatile si in combinatiile prevazute de organismele internationale.

In Europa se considera ca nivelul maxim de reziduuri de pesticide din produsele alimentare nu trebuie sa depaseasca 0,01 mg/kg. Cu toate acestea, cantitatea reziduurilor de pesticide in alimentatie poate atinge si cote mai mari, in functie de anumiti factori cum ar fi:

  • tipul si cantitatea de substante chimice folosite
  • nerespectarea intervalului dintre aplicare si recoltare
  • factorii naturali (cantitatea de precipitatii, vantul, expunerea la soare)
  • procesele prin care trec alimentele
  • conditiile de depozitare etc.

Unele substante, precum DDT-ul (dichlorodiphenyltrichloroethane) sunt nocive chiar si daca sunt folosite in cantitati reduse. Ierbicidul DDT a fost interzis pe plan global din cauza persistentei in mediu si a capacitatii sale de a se acumula in tesutul adipos din organism. Desi sunt utilizate in scopuri folositoare omului, pesticidele pot fi totodata daunatoare sanatatii consumatorului de produse alimentare care au fost tratate cu astfel de substante. In multe tari utilizarea lor a fost interzisa, insa in tarile mai slab dezvoltate aceste substante inca reprezinta un stalp fundamental in diverse domenii. In functie de calitate si cantitate, pesticidele folosite pot ramane in apa si sol timp de ani intregi influentand recolta.  

Cum afecteaza pesticidele sanatatea?

Exista numeroase cercetari pentru depistarea efectelor pesticidelor asupra organismului uman si stabilirea contextului in care pesticidele prezinta riscuri de imbolnavire in urma consumului de alimente tratate cu aceste substante. In functie de cantitatea si felul expunerii, pesticidele sunt toxice pentru oameni si pot afecta sanatatea, cauzand boli acute, chiar cronice. Cei mai afectati de pesticide sunt cei care lucreaza intr-un domeniu ce presupune manipularea acestor substante, cum ar fi in agricultura, unde se realizeaza un contact direct. Industria alimentara s-a dezvoltat ;i datorita pesticidelor, deoarece acestea ajuta la cresterea randamentului in recolte, crescand numarul de cultivari pe an, pe acelasi teren.

Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia asupra faptului ca, in fiecare an, sunt inregistrate, in medie, 3 milioane de cazuri de otravire cu pesticide cu precadere in tarile aflate in curs de dezvoltare. Mai mult, dintre toate persoanele, copiii sunt cei mai afectati de efectele nocive ale acestor substante chimice, chiar si o cantitate redusa de pesticide afectandu-le organismul fragil. Expunerea la o cantitate ridicata de substante chimice provoaca afectiuni neurologice (pierderea memoriei si a coordonarii miscarilor, pierderea abilitatii organismului de a raspunde la stimuli, reducerea abilitatii motorii, afectarea vazului), astm, alergii, afectiuni ale aparatului reproducator, ale sistemului endocrin, dar si cancer sau afectiuni ale fatului – in cazul femeilor insarcinate. In functie de tipul pesticidelor, sunt remarcate si alte efecte nocive asupra sanatatii omului. Astfel, substantele din categoria insecticidelor organoclorurate (Aldrin, DDT, Dicofol, Endrin, etc.) pot cauza confuzie, stari de nervozitate, greata, hipersenzitivitate la lumina, la sunet, scaderea calitatii spermei si pierderea motricitatii (efecte observate la muncitorii care fabricau insecticidul Kepone, retras din industrie in 1976). Expunerea la produsele organofosforice si carbamice este urmata de salivare si transpiratie excesiva, ingustarea pupilelor, scaderea presiunii sangelui, oboseala, scaderea fortei musculare. 

Piretroidele (Acid cyclopropancarboxilic, Ectiban, Pertox, Sumithrin, Tetramethrin, s.a.) cauzeaza alergii, stari de agresivitate, dar si boli grave precum cancer sau tulburari ale sistemului endocrin. In cantitati mari, erbicidele provoaca aceleasi probleme de sanatate ca substantele chimice mai sus mentionate. Numeroase studii au determinat ca utilizarea a doua substante fitosanitare, paraquat – un ierbicid si maneb – cu rol fungicid, a fost asociata cu aparitia bolii Parkinson. Desi sunt foarte rare, managementul alergiilor la pesticidele prezente in fructe si vegetale este anevoios deoarece nu sunt puse la dispozitia consumatorului informatii cu privire la tipul de pesticid utilizat la tratarea produsului vegetal, indiferent de prezenta sau absenta reziduurilor in produsul final. Astfel simpla evitare a alergenului din dieta este dificila de realizat ca strategie de prevenire a reactiilor alergice. In acest caz se recomanda administrarea medicatiei antialergice (antihistaminicelor) de catre medicul specialist, pentru a controla fenomenul alergic daca acesta apare.   Prezenta reziduurilor de pesticide in alimente nu creeaza o amenintare imediata pentru sanatate, dar pentru categoriile vulnerabile reprezentate de femeile insarcinate, sugari, copii, varstnicii si persoanele cu afectiuni complexe, impune o atentie sporita si limitarea consumului acestora.

Cum eliminam pesticidele din fructe si legume?

In medie, fructele contin mai multe reziduuri de pesticide decat legumele. Cele mai impregnate pot fi: piersicile, ciupercile, merele, salata, rosiile. Apoi ardeii si strugurii si lista poate continua. In schimb, legumele radacinoase sunt mai protejate (cu exceptia cartofilor) precum si cele aflate la adapostul pastailor, cum ar fi mazarea. Multe dintre legumele si fructele consumate contin pesticide, dar exista modalitati accesibile si ieftine de a le elimina partial sau chiar complet.   Cele mai eficiente modalitati pentru eliminarea pesticidelor din fructe si legume sunt:

  • Spalarea cu apa

Expertii spun ca prima modalitate de a scoate pesticidele din fructe si legume este prin spalarea acestora cu apa. Aceasta simpla actiune poate scoate pana la 80% din reziduurile de pesticide gasite pe suprafata externa (coaja) a alimentelor (fructe si legume). Spalarea cu apa sarata sau afundarea in apa fiarta poate fi un plus.  

  • Indepartarea cojii

Daca nu cunoasteti sursa de provenienta a fructelor sau legumelor ar fi mai bine sa indepartati coaja chiar inainte de spalarea lor. Ideea este sa consumati coaja vegetalelor a caror sursa o cunoasteti. Desi o mare parte dintre nutrienti se afla in coaja, studiile efectuate asupra fructelor si legumelor sunt realizate pe alimentele decojite, demonstrand astfel ca pulpa este la fel de bogata in vitamine. Este, de asemenea, recomandat sa decojesti dovleceii, vinetele si castravetii. Renunta si la felia de lamaie din suc sau ceaiuri daca nu este bio si spalata inainte. Mai mult decat atat, este de preferat sa consumati numai mancare organica.  

  • Indepartarea primelor frunze

Primele frunze au cel mai mult contact cu mediul, prin urmare si cu substantele nocive, de aceea renuntam la ele. Ne referim in special la legumele de tipul verzei, andivelor, salatei. De altfel, in ceea ce priveste salata, este bine sa eviti laptucile si sa cauti o varietate mai rustica, cum ar fi cicoarea sau papadia, mai putin tratate fiind si de sezon. Produsele proaspete si de sezon au, in general, mai putini aditivi si conservanti chimici decat produsele care parcurg distante lungi sau sunt cultivate in afara sezonului. Acestea din urma sunt produse tot anul dupa un procedeu numit „fara soare”, ce presupune o tratare mai agresiva cu pesticide.  

  • Otetul

Multe site-uri specializate recomanda spalarea fructelor si a legumelor cu apa cu otet ca o modalitate de a elimina pesticidele. Pentru aceasta metoda se vor amesteca intr-un bol o treime otet si doua treimi apa, apoi se vor lasa fructele si legumele in aceasta mixtura pentru 15-30 minute, ca la final sa le clatim cu apa rece.  

  • Bicarbonatul de sodiu

Un studiu publicat in “Journal of Agricultural and Food Chemistry” arata eficacitatea bicarbonatului de sodiu, cunoscut popular ca “praf de copt”, in indepartarea reziduurilor de pesticide. In doar 15 minute bicarbonatul de sodiu poate inlatura pana la 96% din reziduuri. Eficacitatea este data de puterea crescuta de alcalinizare ce simplifica structura chimica a pesticidelor, reducandu-le la molecule inofensive.  

Retete practice pentru indepartarea pesticidelor

  • Pentru curatarea unor legume si fructe mai mari decat un mar, faceti o pasta din bicarbonat astfel: amestecati o lingurita de bicarbonat cu o lingurita de apa si curatati prin frecare respectiva vegetala.
  • Pentru legume si fructe mai mici decat un mar, se lasa la inmuiat pentru 15 minute intr-un bol cu o lingura de praf de copt pentru un litru de apa. Dupa 15 minute se scot din amestec si se clatesc cu apa.
  • Spray cu lamaie si bicarbonat. O alta modalitate eficienta pentru a utiliza bicarbonatul de sodiu este printr-un spray facut in casa ce contine suc de lamaie si praf de copt. Pentru spray veti avea nevoie de 1 lingura de suc de lamaie, 2 linguri de bicarbonat si o cana de apa (250 ml). Ingredientele se amesteca intr-un bol pana la dizolvarea completa a prafului de copt. Puneti solutia intr-un recipient cu capat de pulverizator si aplicati peste alimente. Lasati sa actioneze 5-10 minute si, daca este necesar, periati fructele sau legumele pentru a indeparta reziduurile persistente. La final, clatiti cu apa.


Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos