Cum ameliorezi durerea reumatica?

3 minute citire

- 09/08/2022
Ultima actualizare: 30/03/2023

Cum ameliorezi durerea reumatica?

Ce este reumatismul?

Reumatismul este o afectiune dureroasa, acuta sau cronica, care impiedica buna functionare a aparatului locomotor. Reumatismul nu este o boala singulara, ci o multitudine de boli complexe, care afecteaza predominant articulatiile, oasele, cartilajele articulare, capsula articulara, sinoviala, ligamentele, muschii, tendoanele, tegumentele, chiar si unele organe precum inima, rinichii, plamanii, ochii.Este bine de stiut ca cele mai raspandite patologii sunt artroza, poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta, artrita psoriazica si osteoporoza.

Daca suferi de aceste afectiuni sau alte boli reumatismale, in acest articol vei gasi informatii si sfaturi care te vor ajuta sa depasesti mai usor efectele acestora!

Simptome

Indiferent de ce afectiune suferi, stii ca durerea este principalul simptom, pe langa inflamatii ale articulatiilor si ingreunarea miscarii. Semnele si simptomele bolilor reumatice includ: febra, inflamatie, durere, rigiditate musculara si articulara. Desi cauzele afectiunilor reumatice nu sunt pe deplin cunoscute, exista tratamente care incetinesc evolutia bolii.

Chiar daca nu se vindeca, bolile reumatice pot fi tinute sub control. O prima conditie este ca boala sa fie diagnosticata din timp. Aceastea pot deveni mai usor de controlat, iar articulatiile pot fi mentinute sanatoase mai mult timp. Bolile reumatice afecteaza persoanele de toate varstele. Contrar aparentelor, nu doar persoanele de varsta a treia se confrunta cu reumatismul, ci chiar si copiii, adolescentii si adultii:

  • Copii si tineri: forme de reumatism infectios (reumatismul articular acut, cauzat de streptococul beta hemolitic) sau autoimun (artrita reumatoida, lupus eritematos sistemic).
  • Adulti maturi: artrite induse de cristale (guta - prezenta de acid uric in articulatii, pseudoguta - prezenta de saruri de calciu in articulatii), vasculite, boli inflamatorii musculare (polimiozita, dermatomiozita), boli cauzate de fibroza (sclerodermie) sau afectarea structurilor periarticulare.

Stiai ca…

Femeile sunt mai frecvent afectate de boli precum artrita reumatoida, lupusul eritematos, dermatomiozita si polimiozita, pe cand barbatii „sunt primii” in cazul spondilitei anchilozante si al gutei?

Carmol Reumato gel 50g

Metode de ameliorare a durerilor reumatice

Durerile reumatice pot fi ameliorate prin metode clasice:

  • Aplicarea unor geluri antiinflamatoare pe locurile dureroase. Tratamentul extern, fie ca e cu unguente, geluri sau creme, urmareste reducerea durerilor, relaxarea si detensionarea musculaturii, intensificarea circulatiei sanguine locale, calmarea inflamatiilor, diminuarea intensitatii si frecventei crizelor de reumatism, incetinirea procesului degenerativ articular.
  • Aplicarea plasturilor analgezici; contin substante cu efect revulsiv, de calmare a durerii si pot fi aplicati chiar pe zonele dureroase.
  • Administrarea de medicamente analgezice si antiinflamatoare. O prima alegere in combaterea durerii este Paracetamol,  analgezic non-opioid oral, in doza de pana la 3- 4g/zi. Desigur daca durerea persista, medicul poate recomanda medicamente mai puternice.

Insa, pe langa tratamentul medicamentos, poti incerca si alte masuri care sa te ajute sa scapi de durere si disconfort:

  • Exercitiile fizice – imbunatatesc conditia fizica generala si pot ameliora durerea. Sunt importante in intarirea sistemului osos si tonifierea musculaturii. In plus, acestea cresc nivelul endorfinelor in organism, care functioneaza ca un analgezic natural. Exercitiile pot fi cu un grad de dificultate scazut, incepand cu intinderea grupurilor musculare. Apoi, pot fi efectuate si exercitii fizice ca aerobicul si inotul.
  • Ce este esential in meniul unei persoane care sufera de o boala reumatoidala? Dieta echilibrata trebuie sa fie bazata pe cantitati reduse, grasimi saturate si sare. In schimb, trebuie consumate in cantitati mari alimente ce contin fibre si carbohidrati – cereale integrale, fasole, fructe si legume.
  • Reducerea greutatii corporale – Se recomanda scaderea in greutate pentru a reduce efortul suplimentar asupra articulatiilor. Corelata cu exercitiile fizice, o dieta sanatoasa si echilibarata da roade!
  • Remedii naturale – este bine sa incluzi in dieta acizii grasi si Omega 3 (sub forma de comprimate sau in produse precum somon, ton si sardine). Probioticele sunt importante pentru ca pot reduce actiunea bacteriilor raspunzatoare de inflamatii. Suplimentele alimentare din plante functioneaza ca antiinflamatorii. Printre acestea se numara ginkgo biloba, gheara diavolului, curcuma, extractul de ceai verde.

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos