Cum alegem protectia solara potrivita. Ghid de alegere a SPF-ului potrivit.

6 minute citire

- 27/07/2023
Ultima actualizare: 01/09/2023

Cum alegem protectia solara potrivita. Ghid de alegere a SPF-ului potrivit.

In ultimii ani, am observat cu totii ca verile sunt mai lungi si mai calduroase, iar valurile de caldura sunt mai frecvente si mai puternice. In acelasi timp a crescut si constientizarea riscurilor pe care le presupune expunerea prelungita la soare, motiv pentru care oamenii au devenit mai atenti in ceea ce priveste protectia solara.

 

Ce beneficii are protectia solara?

Protectia solara este o parte importanta a unei strategii complete de protectie solara. Atunci cand este utilizata corespunzator, s-a dovedit ca protectia solara:

  • Reduce riscul de cancer de piele. Utilizarea zilnica regulata a protectiei solare SPF 15 poate reduce riscul de a dezvolta carcinom cu celule scuamoase (SCC) cu aproximativ 40% si poate reduce riscul de melanom cu 50%.
  • Previne imbatranirea prematura a pielii. Protejeaza ADN-ul celular, previne aparitia ridurilor si a liniilor fine, protejeaza impotriva petelor pigmentare si decolorarii pielii.

 

Ce reprezinta valoarea SPF?

Valoarea SPF indica nivelul de protectie impotriva arsurilor solare oferit de produsul de protectie solara. Toate cremele de protectie solara sunt testate pentru a masura cantitatea de expunere la radiatii UV necesara pentru a provoca arsuri solare atunci cand utilizati o protectie solara, in comparatie cu cat de multa expunere la UV este necesara pentru a provoca o arsura atunci cand nu folositi o protectie solara.

Valorile SPF mai mari (pana la 50) asigura o protectie mai mare impotriva arsurilor solare. Deoarece valorile SPF sunt determinate dintr-un test care masoara protectia impotriva arsurilor solare cauzate de radiatiile UVB, valorile SPF indica doar protectia UVB a unei creme de protectie solara.

Din iunie 2011, cremele de protectie solara care trec testul cu spectru larg pot demonstra ca ofera si protectie UVA. Prin urmare, pentru cremele de protectie solara etichetate „SPF [valoare] cu spectru larg”, acestea vor indica protectie atat impotriva radiatiilor UVA, cat si a celor UVB.

Pentru a beneficia de cea mai buna protectie solara, alegeti una cu un SPF de cel putin 15.

Daca pielea dumneavoastra este deschisa, este posibil sa vreti un SPF mai mare de 30 pana la 50.

Indiferent de SPF, reaplicarea la fiecare doua ore este cheia. Crema de protectie solara trebuie, de asemenea, reaplicata imediat dupa inot sau transpiratie.

 

Ce sunt filtrele chimice si ce sunt filtrele fizice?

Produsul de protectie solara contine ingrediente active care impiedica radiatiile UV ale soarelui sa ajunga la piele.

Iata cum functioneaza cele doua tipuri de protectie solara:

  • Filtrele fizice (minerale) de protectie solara (inclusiv mineralele dioxid de titan si oxid de zinc) blocheaza si imprastie razele (ca un scut) inainte ca acestea sa penetreze pielea dumneavoastra.
  • Filtrele chimice de protectie solara (cum ar fi avobenzona si octisalatul) absorb razele UV (precum un burete) inainte ca acestea sa va poata deteriora pielea.

In timp ce produsele de protectie solara cu filtru fizice pot fi mai putin susceptibile de a provoca iritatii ale pielii decat cele cu filtre chimice, ambele tipuri au fost testate ca fiind sigure si eficiente. De fapt, multe produse de protectie solara disponibile astazi contin ambele tipuri de ingrediente.

Toate ingredientele active din cremele solare sunt derivate chimic. Unii oameni considera cremele solare fizice ca fiind mai „naturale” sau chiar „organice”, dar sunt de fapt compusi minerali anorganici. Cremele de protectie solara pe care multi le numesc „chimice” sunt de fapt „filtre organice UV”.

 

Cine ar trebui sa utilizeze protectie solara?

Raspunsul scurt este toata lumea! Barbatii, femeile si copiii cu varsta peste 6 luni ar trebui sa foloseasca protectie solara in fiecare zi.  Singurele exceptii sunt bebelusii cu varsta sub 6 luni, care au pielea foarte sensibila.

Produsele de protectie solara nu sunt recomandate sugarilor, deoarece acestia sunt expusi unui risc mai mare decat adultii de a avea efecte secundare, cum ar fi o eruptie cutanata.

Cel mai bun mod de a-i proteja pe sugari este de a-i feri complet de soare.

Se recomanda ca bebelusii sa fie feriti intre orele 10 a.m. si 4 p.m. si daca totusi trebuie sa fiti afara in aceste perioade, asigurati-va ca luati masuri de precautie suplimentare. Imbracati sugarii in haine usoare, cum ar fi pantaloni lungi si camasi cu maneci lungi. Pentru a preveni arsurile solare, bebelusii ar trebui sa poarte o palarie cu bor care umbreste gatul.

Ce produse de protectie solara exista? Cand si cum se aplica? 

Protectia solara vine sub mai multe forme, inclusiv:

Instructiunile de utilizare a produselor de protectie solara pot varia in functie de formele acestora. De exemplu, spray-urile de protectie solara nu trebuie aplicate niciodata direct pe fata. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care ar trebui sa cititi intotdeauna eticheta inainte de a utiliza un produs.

Produsul de protectie solara se aplica pe piele cu 15 minute inainte de a iesi afara. Acest lucru permite acestuia sa aiba suficient timp pentru a oferi beneficii maxime.

Se utilizeaza o cantitate suficienta pentru a va acoperi toata fata si corpul (evitand ochii si gura).

 

Pentru fata, utilizati creme de protectie solara corespunzatoare tipului de ten pe care-l aveti, deoarece aceste produse vin in intampinarea nevoilor dumneavoastra.

In farmacie gasiti o gama larga de produse de protectie solara pentru diferite tipuri de piele:

Pentru a va mentine in stare buna produsele, se recomanda ca recipientele de protectie solara sa nu fie expuse direct la soare. Protejati produsele de protectie solara invelindu-le in prosop sau tinandu-le la umbra. Recipientele pot fi, de asemenea, pastrate in frigider.

Se recomanda utilizarea cremei de protectie solara in fiecare zi. Chiar si atunci cand este innorat, pana la 80% din radiatia UV a soarelui ajunge pe pamant. A fi neprotejat intr-o zi cu nori poate duce la deteriorarea pielii.

 

Retineti ca, desi este esentiala, crema de protectie solara nu este suficienta pentru a va proteja de soare. 

Alte sfaturi esentiale pentru siguranta solara includ:

  • Limitati timpul la soare, mai ales intre orele 10 si 16, cand razele soarelui sunt cele mai intense.
  • Purtati imbracaminte pentru a acoperi pielea expusa la soare, cum ar fi camasi cu maneci lungi, pantaloni, ochelari de soare si palarii cu boruri largi.
  • Utilizati in mod regulat creme de protectie solara cu spectru larg cu valori SPF de 15 sau mai mari, conform recomandarilor.
  • Reaplicati protectie solara cel putin o data la doua ore si mai des daca transpirati sau sariti in si afara din apa.
  • Utilizati ochelari de soare cu rating UV400 sau „protectie UV 100%” pe eticheta. Acestia blocheaza mai mult de 99% din radiatiile UVA si UVB si ofera cea mai mare protectie impotriva razelor UV.

 

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.

 

Bibliografie:

  • FDA (Food and Drug Administration) - Sunscreen: How to Help Protect Your Skin from the Sun
  • The Skin Cancer Foundation – All About Sunscreen

 



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos