Cicatricile: Cum le putem trata? Cum le protejam?

7 minute citire

- 10/05/2019
Ultima actualizare: 28/03/2023

Cicatricile: Cum le putem trata? Cum le protejam?

Pielea este cel mai mare organ de protectie al corpului uman care este expusa permanent pericolelor externe. Aceasta ne apara organele interne de multe traume, astfel ca deseori ea se poate irita, inrosi sau invineti, se poate umfla sau poate deveni dureroasa la atingere.

Pielea pastreaza amintirea tuturor ranilor suferite de-a lungul vietii si are o capacitate foarte mare de regenerare, mai ales cand este lezata in straturile superficiale. In urma unei distrugeri de tesut cutanat, organismul activeaza in mod normal un fenomen biologic natural: cicatrizarea (astfel ca pielea se va vindeca cu aparitia de cicatrici).

Cicatrizarea reprezinta un proces de reparare complex in timpul caruia organismul trebuie sa opreasca sangerarea, sa protejeze, sa usuce si sa inchida rana. Tesutul ranit trebuie sa se reconstruiasca cat mai aproape de tesutul original. Diversele traumatisme generate prin accidentare, arsuri, interventii chirurgicale dar si evolutia anumitor boli: acnee, furuncule, zona zoster, herpes, varicela, sunt doar cateva din situatiile care pot antrena aparitia cicatricilor.

Bioderma - Cicabio lotiune spray 40ml

De asemenea, vergeturile sunt semne cutanate ce pot avea un aspect similar cicatricilor fine, lungi, dar care se formeaza prin mecanisme diferite.  

Ce sunt cicatricile?

Cicatricile sunt zone de tesut fibros care inlocuiesc pielea normala dupa o accidentareCu exceptia unor leziuni minore, fiecare rana poate determina un grad de fibroza. Tesutul cicatricial este format din acelasi tip de proteina (colagen) ca si tesutul care se repara, dar compozitia fibrelor proteice este diferita: in locul unui amestec aleator in retea a fibrelor de colagen din tesutul normal, in fibroza, colagenul formeaza un aranjament intr-o singura directive (unidirectional). Acest tip de colagen este de obicei de calitate functionala inferioara fata de colagenul normal. Astfel ca, cicatricile din piele sunt mai putin rezistente la ultraviolete, iar glandele sudoripare si foliculii pilosi nu se refac. Initial, cicatricea are o culoare rosiatica, iar tesuturile din jur sunt mai indurate (mai dure) si poate fi insotita de prurit (mancarime) si sensibilitate locala - simptome ce pot fi atenuate prin aplicarea locala de produse cicatrizante (lotiune, gel, crema, unguent, balsam, ulei sau spray). In timp, aceste simptome se diminueaza si dispar rezultand o cicatrice supla mai palida decat tesuturile din jur.  

Etapele cicatrizarii

Procesul de cicatrizare va declansa o serie de 3 etape pentru a repara rana:

  • Etapa 1: inflamatorie (timp de 2 pana la 4 zile)

Aceasta etapa debuteaza cu formarea unui cheag de sange care duce la oprirea sangerarii. Apoi organismul se mobilizeaza si lupta pentru a elimina particulele straine. Datorita vascularizatiei bogate locale care promoveaza formarea de tesut nou, cicatricea este rosie.

  • Etapa 2: reparatorie sau de proliferare (din ziua a 10-a pana in ziua 15)

Organismul incepe sa umple pierderea de substanta cu un tesut nou prin sinteza fibrelor de colagen. Astfel se formeaza epiteliul, stratul cel mai superficial al pielii; totodata, rana se va contracta permitand apropierea marginilor pana la inchiderea totala.

  • Etapa 3: maturarea sau remodelarea (de la 2 luni pana la 2 ani)

In timpul acestei etape, fibrele de colagen si elastina vor fi mai dense si vor creste pentru a structura pielea, iar reteaua vasculara se va organiza pentru a reveni la "normal". Pe masura ce pielea se matureaza, elasticitatea si fermitatea cresc si in final se va dezvolta o cicatrice plata, albicioasa, posibil retractata, (matura). Zona cicatrizata ramane fragila timp de 2 ani, pana cand pielea isi recapata echilibrul. Pentru unele zone ale corpului vindecarea ranilor se realizeaza mai greu (torace, stern, spate si articulatii).  

Principalele tipuri de cicatrici

Atunci cand la nivelul cicatricei are loc un dezechilibru in sinteza colagenului si astfel se produce mai mult colagen decat se degradeaza, cicatricea creste in toate directiile. Exista mai multe tipuri de cicatrici, in functie de sinteza de cantitati diferite de colagen:

  • Cicatricile cheloide

Cicatricea cheloida este reprezentata de un tesut fibros excesiv (vindecare agresiva), ce contine o densitate mare de fibre de colagen unidirectionale si care continua sa creasca chiar daca leziunea s-a vindecat. Sunt cicatrici supradenivelate (mai ridicate decat nivelul pielii) si rosii datorita vascularizatiei crescute si se extind dincolo de marginile zonei ranite. Pot produce dureri sau pot afecta in timp mobilitatea. Cele mai comune cauze sunt taieturile (inclusiv inciziile chirurgicale), arsurile, tatuajele, piercing-urile, muscaturile de insecte, varicela sau acneea.

  • Cicatricile hipertrofice

Sunt caracterizate printr-un exces de tesut fibros, format pe masura ce rana se vindeca (cazul ranilor infectate sau cand sunt lasate sa se vindece fara cusaturi). Sunt mai putin severe si nu cresc in afara zonei afectate. Cand acopera o regiune larga, pot limita miscarile deoarece tesutul cicatricial nu este la fel de flexibil sau sensibil ca tegumentul initial (de exemplu arsurile profunde).

  • Cicatricile atrofice

Cicatricile atrofice reprezinta depresiuni in piele determinand mici gauri cu margine neteda de obicei. Acestea se formeaza sub stratul normal de piele, atunci cand tesutul nu poate fi regenerat fiind determinate de distrugerea colagenului in timpul procesului inflamator al unor afectiuni medicale cum sunt acneea sau varicela.  

Prevenirea aparitiei cicatricilor

In prevenirea aparitiei cicatricilor este important sa se respecte cativa pasi esentiali:

  • curatarea ranii (reduce riscul de suprainfectare bacteriana) cu produse farmaceutice antiseptice (sapun neutru) si dezinfectante (alcool sanitar, solutie de iod, solutia de apa oxigenata are in plus si efect hemostatic, favorizand stoparea sangerarii)
  • folosirea de emoliente si creme adecvate
  • incurajarea unei nutritii sanatoase (bogate in vitamina K cu rol coagulant: sparanghel, varza, ceai verde, oua sau soia
  • evitarea (protejarea) lezarii tesutului nou format.

In cazul unei taieturi usoare, se va aplica mai intai o solutie antiseptica si se va proteja leziunea cu un plasture (Cosmopor - Advance plasture steril 10x8cm 25buc). Nu se vor indeparta crustele. Acestea trebuie lasate sa se detaseze singure. Indepartarea precoce a crustelor va determina aparitia de cicatrici atrofice. Miscarea regiunii lezate trebuie minimalizata. Tensiunea si miscarea vor determina largirea cicatricii cheloide. Expunerea la soare este interzisa pe toata perioada de evolutie a cicatricilor, pana in momentul in care acestea devin complet albe. Atentie! Daca va expuneti la soare atat timp cat cicatricea are culoare rosiatica, exista riscul de a se produce hiperpigmentarea acesteia, care dispare greu sau e definitiva. Severitatea cicatrizarii depinde intr-o mare masura de timpul necesar pentru vindecare. Cu cat pielea se vindeca mai rapid, cu atat mai mic este riscul de cicatrizare inestetica. Aspectul unei cicatrici poate depinde totodata si de factorul genetic, etnie sau varsta.  

Remedii care imbunatatesc aspectul cicatricii

Tratamentele non-invazive contribuie la accelerarea procesului de vindecare si pot face ca anumite cicatrici sa fie mai putin vizibile. In cazul cicatricilor de mici dimensiuni, remediile naturale pot imbunatati aspectul vizual iar urmatoarele optiuni ar putea sa ajute: Cremele sau plasturii pe baza de silicon Aplicarea produselor farmaceutice ce contin silicon medical reprezinta o metoda eficienta de a micsora si de a imbunatatii aspectul (cresc elasticitatea, reduc pruritul, disconfortul si diferentele de pigmentare) unor cicatrici deja existente sau de a preveni aparitia unor cicatrici noi.  

Preparate farmaceutice cu extracte naturale

Aplicarea indelungata (cateva saptamani/luni) a cremelor, lotiunilor sau unguentelor ce contin principii active din plante (aloe vera, ovaz, alantoina etc.) determina estomparea semnificativa a cicatricilor, reduc durerea si pruritul, contribuind la uniformizarea pielii.

A-Derma - Epitheliale A.H. Ultra crema reparatoare 100ml

Masajul regulat cu uleiuri naturale sau lotiuni poate preveni contractia cicatricii prin descompunerea benzilor groase de colagen, prevenind astfel uscaciunea, craparea sau durerea la nivelul cicatricii. Acestea nu trebuie utilizate pe rani deschise, deoarece pot declansa reactii alergice.

Bio-Oil - Ulei pentru ingrijirea pielii 125ml

Uleiurile  de cocos, lavanda , masline, galbenele, rozmarin, catina, musetel, maces, jojoba, avocado, argan etc. au fost utilizate de-a lungul timpului impotriva cicatricilor. Produsele dermato-cosmetice destinate ingrijirii pielii pot contine alaturi de extractele din plante, compusi de tipul lanolinei, vitamina A, vitamina E, pantenol, acid hialuronic, saruri de cupru si zinc care imbunatatesc aspectul cicatricilor sau previn aparitia lor.

Formele farmaceutice sub forma de spray sunt usor de administrat si prin pulverizare are loc o absorbtie uniforma a principiilor active care accelereaza vindecarea ranilor. Spre exemplu, Cicatridina Spray reprezinta un tratament imediat ce intervine in procesele reparative ale ranilor superficiale si adanci (julituri, laceratii, arsuri, leziuni chirurgicale, escare si ulceratii), prin compozitia complexa ce asociaza uleiuri: de migdale dulci, de arbore de ceai, vitamina E cu hialuronatul de sodiu.

De asemenea, extractul de ceapa contine un derivat de quercetin, un bioflavonoid (cu proprietati antibacteriene, antihistaminice si antiproliferative ) si este considerat foarte eficient impotriva cicatricilor recente sau vechi (din arsuri, acnee, traumatisme, interventii chirurgicale), datorita efectului antiinflamator si capacitatii de a diminua edemul si cresterea exagerata a tesutului cicatricial. Contractubex este un preparat farmaceutic ce utilizeaza extractul de ceapa alaturi de heparina si alantoina. Pentru tratarea cicatricilor post-acnee au fost dezvoltate o serie de produse dermato-cosmetice care respecta fiziologia pielii si sustin refacerea ei prin redefinirea texturii acesteia.

Bioderma - Sebium Night Peel ser 40ml

De asemenea, pentru a acoperi imperfectiunile cauzate de cicatrici, gamele dermato-cosmetice propun o serie de produse speciale (ser, stick, pudra, fond de ten, creme colorate etc.), hipoalergenice, non-comedogenice care neutralizeaza aspectul inflamator al pielii (tenului), completand tratamentul de baza si protejand pielea (SPF), creand astfel un aspect natural.

Tratamentul cicatricilor inestetice este foarte complex si de multe ori se obtine doar o reducere a intensitatii de manifestare si nu o indepartare totala. Acesta variaza in functie de factori multipli (tipul de cicatrici, vechimea si grosimea acestora, localizarea, etc.) si pot include: aplicarea de  preparate farmaceutice regeneratoare (creme, geluri, lotiuni), interventia chirurgicala, tehnici de peeling si dermabraziune sau injectarea de steroizi locali.  



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos