Vitaminele si mineralele necesare in perioada iernii

2 minute citire

- 05/01/2023
Ultima actualizare: 25/10/2023

Vitaminele si mineralele necesare in perioada iernii

Fiecare anotimp vine cu schimbarile sale de temperatura care au efecte puternice asupra organismului. Daca in timpul verii organismul necesita o hidratare intensa, in timpul iernii, acesta are nevoie de un plus de vitamine si minerale. Acestea il ajuta sa faca fata la temperaturile scazute si la durata scurta a zilelor de iarna care obosesc atat fizic, cat si psihic.

Ce sunt vitaminele?

Vitaminele sunt compusi organici necesari organismului, care au rolul de catalizatori pentru anumite reactii din organism. Majoritatea vitaminelor trebuie obtinute din alimentatie, deoarece nu pot fi sintetizate de catre organism. Vitaminele se clasifica in doua mari categorii: hidrosolubile (vitaminele B si C) si liposolubile (vitaminele A, D, E, K). Cele mai importante vitamine sunt urmatoarele: A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, C, D, E, K.

Rolurile principale ale vitaminelor sunt:

  • de a mentine bariera de aparare la nivelul mucoaselor
  • de a realiza procesele de oxidare si aterogeneza
  • de a creste rezistenta la infectii
  • de a realiza sinteza unor structuri indispensabile

Ce sunt mineralele?

Mineralele sunt substante naturale solide, uneori fluide, care intra in componenta rocilor si au o forma proprie cristalizata, fiind alcatuite din unul sau mai multe elemente. Mineralele se clasifica in doua categorii: metalifere (feroase si neferoase) si nemetalifere (sare, gips, azbest, mica, feldspat). La fel ca vitaminele, mineralele sunt nutrienti importanti ce se gasesc in alimente, diferenta fiind in faptul ca vitaminele sunt substante organice, in timp ce mineralele sunt substante anorganice.

Care sunt vitaminele si mineralele necesare in perioada iernii?

Iata o lista cu vitaminele si mineralele necesare in perioada iernii:

1. Vitamina E

Solgar - Vitamina E 400UI 50caps.moi

Vitamina E reprezinta un antioxidant ce are rol in protejarea membranelor celulelor, fiind foarte important pe durata iernii. Vitamina E se regaseste in oua, uleiuri vegetale, lapte si fructe uleioase. Este recomandat ca aceasta sa se administreze doar cu sfatul medicului.

2. Fier

Vitabiotics Feroglobin supliment alimentar 30cps

Fierul are un rol esential pentru formarea globulelor rosii care duc oxigenul catre celulele organismului. In timpul iernii, fierul asigura atat energia si vitalitatea corpului, cat si o mai buna activitate a creierului. Un nivel scazut de fier duce la anemie.

3. Vitamina C

Secom - Vitamina C 1000mg pentru adulti 100caps.veg

Vitamina C este cea mai accesibila vitamina, protejeaza organismul de afectiuni grave ca bolile cardiovasculare si cancerul, fiind vitala pentru producerea de colagen (pentru copii iti recomandam Vitamina C Secom). Vitamina C sintetica trebuie administrata conform indicatiilor, deoarece in exces poate cauza aparitia pietrelor la rinichi.

4. Vitamina D

Secom - Vitamin D3 5000ui 60caps.moi

Vitamina D (pentru copii vezi Vitamina D3 picaturi Childlife Essentials Secom), cunoscuta si sub numele de ,,vitamina soarelui”, este vitala pentru functionarea normala a organismului. Aceasta este furnizata de lumina soarelui, astfel ca in timpul iernii poate exista un deficit de vitamina D in corp care poate rezulta in aparitia problemelor cognitive, a bolilor cardiovasculare etc.

Fun fact

Stiai ca vitamina D se administreaza cu precadere in lunile cu ,,R”?

5. Seleniu

 Walmark - Seleniu forte 0.10mg 30tb

Seleniul reprezinta un mineral esential ce face parte din structura enzimelor care protejeaza organismul impotriva bolilor. In timpul iernii, seleniul intareste sistemul imunitar si apara corpul impotriva cancerului, indeosebi celui de prostata.

6. Vitamina B6

Solgar - Vitamina B6 50mg 100tb

Vitamina B6, supranumita si vitamina solara, are un rol esential in productia de serotonina, care influenteaza starea de spirit. Vitamina B6 se gaseste cu deosebire in sursele naturale de carbohidrati, fructe uleioase, cereale integrale, peste, ciocolata.

7. Zincul

Walmark - Zinc Forte 15mg 30tb

Zincul este indispensabil organismului avand multe beneficii: scurtarea duratei bolilor, imbunatatirea functiei cognitive, reglarea sistemului imunitar si a metabolismului, mentinerea fertilitatii etc. Lipsa zincului din organism poate determina aparitia unor probleme ca scaderea imunitatii si altele.

Pe Mattca gasiti o gama larga de vitamine si minerale la cele mai bune preturi!



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos