Totul despre herpangina, infectia sezonului rece

5 minute citire

- 01/03/2019
Ultima actualizare: 24/10/2023

Totul despre herpangina, infectia sezonului rece

Ce este herpangina?

Anginele acute sunt inflamatii ale faringelui si amigdalelor produse de virusuri sau bacterii. Virusul Coxsackie de tip A, care face parte din familia enterovirusurilor, este raspunzator de producerea herpanginei, infectie virala care debuteaza acut, dupa o perioada de incubatie de 7 zile de la contactul infectant cu alta  persoana infectata sau cu aerosoli infectanti (tuse, stranut). Se manifesta cu predispozitie la copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 10 ani si ocazional la sugari, adolescenti si adulti, in special vara si toamna. Herpagina este foarte bine descrisa chiar de numele sau: eruptii de 2–3 mm care au aspectul unui herpes de buza, care insa sunt localizate in zona posterioara a cavitatii bucale, fapt care explica si dificultatea la inghitire, asemanatoare amigdalitei. Ca si in cazul altor angine virale, si herpangina poate sa evolueze cu suprainfectii bacteriene ce necesita tratament cu antibiotic. De asemenea, poate da complicatii pulmonare, meningocerebrale sau din sfera ORL.

Care sunt simptomele herpanginei?

Herpangina debuteaza de obicei brusc si se manifesta prin urmatoarele simptome:

  • Aparitia in gura, pe mucoasa  bucala si lojile amigdaliene, de vezicule mici si ulceratii ce determina  dificultati la inghitire (pot persista timp de 7 zile)
  • Dureri la inghitire
  • Marirea in volum a ganglionilor de o parte si de alta a gatului
  • Lipsa poftei de mancare
  • Cresterea temperaturii corpului (38-39 de grade Celsius)
  • Stare generala alterata
  • Ocazional se asociaza cu eruptii  maculoase sau papuloase, sub forma unor pete marunte rosii, uneori usor denivelate la palpare, la nivelul fetei si trunchiului
  • Uneori poate da senzatie de greata si dureri abdominale, accelerarea tranzitului intestinal (scaune diareice/semiconsistente)
  • Dureri de cap
  • Dureri musculare
  • Convulsii determinate de febra ridicata

Cai de transmitere ale herpanginei

Copiii sunt mai expusi in a contacta herpangina ,deoarece au imunitatea mai scazuta decat adultii. De asemenea, colectivitatea scolara sau/si familiala poate fi sursa focarelor epidemice. Frecventarea spatiilor aglomerate cat si igiena deficitara,  cresc  riscul epidemiilor, iar incidenta infectiilor virale cu localizare faringo-amigdaliana este ridicata mai ales in perioadele reci. Herpangina se poate transmite cu usurinta intr-un colectiv pe cale aeriana, prin stranut sau tuse. De asemenea, exista riscul contactarii bolii prin atingerea de obiecte infectate pe care copilul bolnav a stranutat, salivat sau tusit. Virusurile responsabile pentru producerea acestei afectiuni sunt extrem de rezistente in mediul extern si se regasesc in saliva si fecale. O alta cale de transmitere a herpanginei este calea fecal - orala (maini murdare, obiecte contaminate). Perioada de la momentul infectarii pana la aparitia simptomelor este in mod normal de 3-5 zile. In prima saptamana si posibil in urmatoarele de dupa contactarea virusului, copilul este contagios si este indicat sa se limiteze expunerea in colectivitate.

Preventia herpanginei

Pentru a preveni herpangina iti recomandam sa pastrezi o igiena riguroasa, sa te speli des pe maini cu apa si sapun, mai ales inainte de masa si dupa folosirea toaletei. Este important sa iti acoperi gura si nasul cand stranuti sau tusesti (stranuta sau tuseste la nivelul cotului indoit sau utilizeaza servetelele nazale), pentru a preveni raspandirea virusilor. Invata-ti copilul sa procedeze la fel si incearca sa il dezobisnuiesti de obiceiurile neigienice, ca introducerea mainilor in gura sau in ochi).

Totodata, iti propunem sa mentii incaperile mereu curate si aerisite si sa dezinfectezi jucariile, biberoanele, canile si tacamurile copilasului. 

Pentru a evita raspandirea infectiei, iti recomandam sa nu lasi copilul sa mearga la gradinita sau la scoala timp de cateva zile. Alimentatia echilibrata bogata in vitamine din surse naturale (sucuri de fructe, fructe si legume proaspete), cu evitarea exceselor (dulciuri, grasimi ), evitarea expunerii la noxele atmosferice, calirea organismului (bai de soare si apa) sunt metode de sustinere a organismului in lupta cu germenii. Sunt binevenite si suplimentele alimentare de vitamina C (vezi Vitamina C Secom)mai ales in sezonul rece.

Secom - Vitamina C pentru copii sirop cu gust de portocale 118.5ml

Tratamentul herpanginei

Primul pas in tratarea herpanginei este reprezentat de izolarea copilului la domiciliu. Nu este recomandata administrarea antibioticelor, insa se pot administra medicamente care calmeaza simptomele si grabesc vindecarea, cum sunt medicamentele antivirale (aciclovir) si medicamentele antitermice si antialgice (paracetamol sau ibuprofen), care reduc febra si amelioreaza disconfortul. Aspirina nu este indicata pentru a trata simptomele unei infectii virale la copii sau adolescenti, utilizarea acesteia fiind asociata cu dezvoltarea sindromului Reye, o afectiune periculoasa care provoaca inflamatia brusca a ficatului si a creierului.

Preparatele farmaceutice ce ajuta la scaderea febrei pentru cei mici sunt fie sub forma de supozitoare, sirop Nurofen sau, pentru copii mai mari, de peste 4 ani, comprimate orodispersabile Dulsifeb, (peste 7 ani), capsule moi masticabile Nurofen sau comprimate efervescente care se dizolva in apa. Acestea se administreaza in doze corespunzatoare greutatii copilului, de preferat dupa mese si cu respectare corecta a intervalului dintre doze. Pentru persoanele care prezinta repetate episoade de infectii respiratorii virale, dar si pentru copiii cu un sistem imunitar precar sau pentru persoanele in varsta, se apeleaza la  administrarea medicatiei antivirale de tip aciclovir comprimate, care reduce replicarea virusului sau administrarea isoprinosinului, un derivat purinic de sinteza cu proprietati imunomodulatoare si antivirale, ce determina o crestere a raspunsurilor imune ale gazdei la medicament.

Dr Phyto - Laridep spray oral 30ml

Se pot, de asemenea, administra preparate farmaceutice locale, sub forma de solutii pentru badijonarea cavitatii bucale ce contin glicerina, nistatina, anestezina, antiseptice faringiene sau sprayuri, ce contin substante anestezice, antiinflamatoare cu rol antiviral sau reepitilizant (vitamina A, hialuronat de sodiu), care ajuta vindecarea leziunilor din cavitatea bucala. De asemenea puteti face gargara de trei ori pe zi cu un amestec de ceaiuri de salvie, musetel sau nalba (2 linguri de frunze, respectiv flori adaugate in 250 ml apa calda si lasati infuzia sa actioneze 5-10 minute), pentru a reduce durerile si inflamatia. Mierea se poate adauga in ceaiuri, pentru  a  alina durerile si pentru a impiedica extinderea inflamatiei.

Al doilea pas consta in respectarea unei diete cu alimente de consistenta moale, semisolida si preponderent lichida in cantitate mare, precum piureuri de legume, supe, lapte, iaurt, carne fiarta, compoturi, ceaiuri, sucuri de fructe, budinci, apa plata. Se vor evita alimentele  solide, uscate, acre sau iuti, condimentate, reci sau fierbinti. Extrem de importanta este hidratarea adecvata a copilului. Deoarece ulceratiile de la nivelul gurii sunt  foarte dureroase, copiii refuza lichidele administrate pe cale bucala si exista riscul de deshidratare prin lipsa de aport lichidian oral si febra. Trebuie acordata o atentie suplimentara aportului de lichide, formula de lapte consumata in mod obisnuit, apa, ceai, saruri de rehidratare orala. La copiii de peste 2 ani se pot recomanda cele sub forma congelata).

Sun Wave - Sun-Lyte 8plicuri

Atentie!

Atunci cand copilul  devine apatic, refuza hidratarea orala, se mentine febril sau/si nu urineaza, parintii trebuie sa se alerteze si sa apeleze de urgenta la serviciile unitatilor medicale de specialitate pentru instituirea unor masuri de rehidratare suplimentare cu perfuzii intravenoase de  reechilibrare hidroelectrolitica: perfuzii cu glucoza, ser fiziologic. Pentru ca in toate afectiunile infectioase este necesar o perioada de refacere a organismului dupa perioada de de evolutie a bolii, herpangina nu face exceptie de la aceasta regula, astfel ca persoana bolnava ar trebui sa stea in repaus la domiciliu pe o perioada de inca 7 zile, pentru evitarea contactului infectant cu alti potential infectati si sa fie protejata de expunerea la frig sau umezeala.



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos