Sfaturi utile pentru diabetici

6 minute citire

- 02/07/2022
Ultima actualizare: 18/05/2023

Sfaturi utile pentru diabetici

Majoritatea oamenilor care nu au grave probeleme de sanatate intampina mari dificultati in a avea o viata echilibrata si o dieta sanatoasa. Este cu atat mai dificil pentru o persoana care are de infruntat si o boala. Se stie faptul ca diabetul este incurabil, dar, in acelasi timp, este o afectiune care poate fi controlata. Din momentul in care accepta ca va trebui sa traiasca tot restul vietii cu aceasta boala, un diabetic trebuie sa invete cum sa o tina in frau. Un program riguros, atentia sporita in ceea ce priveste dieta si multa disciplina pot usura semnificativ viata unui diabetic, transformand boala intr-o simpla rutina zilnica.

Chiar daca ai primit acest diagnostic, poti avea in continuare o viata frumoasa si relaxata tinand cont de cateva aspecte:

Respecta reteta

Recomandarile medicului in ceea ce priveste tratamentul tau nu trebuie neglijate. Chiar daca unele dintre simptomele diabetului nu sunt vizibile pentru moment, medicamentele prescrise nu trebuie „amanate pentru cand va fi cazul”. Netratarea la timp poate avea consecinte grave pentru organismul tau provocand probleme inimii sau nervilor si alte complicatii. Daca nu esti multumit de tratamentul prescris sau daca te deranjeaza anumite efecte secundare, discuta cu medicul tau pentru a gasi o alta solutie pentru tine.

Monitorizare periodica

In functie de tipul de diabet de care suferi, doctorul iti va spune cat de des ar trebui sa verifici nivelul glucozei din sange. Diferite tipuri de mancare, evenimentele dintr-o zi, medicamentele, alte boli sau chiar stresul pot afecta acest nivel. Numai daca faci aceasta monitorizare periodic poti afla daca lucrurile sunt sub control. In plus, facand din acest test o rutina, vei observa in timp care sunt factorii ce iti ridica nivelul si vei sti astfel ce anume trebuie sa eviti. Pe Mattca ai la dispozitie o gama intreaga de dispozitive care te pot ajuta la acesta monitorizare. Un glucometru precum Code free poate fi exact ce-ti trebuie.

Dozele de insulina

Spre deosebire de acum cativa ani, acum este mult mai usor sa-ti iei doza necesara de insulina. Cei care au un ritm de viata activ si nu pot manca la ore regulate, au la dispozitie cateva instrumente ce actioneaza rapid, cum ar fi pompa de insulina. Indiferent daca folosesti seringa, un pen sau chiar dispozitive de inhalat, asigura-te ca ai la indemana cea mai buna varianta. Consulta-te cu medicul tau si alege ce ti se potriveste.

Jurnalul meselor

Alimente precum fasolea, rosiile, spanacul, alunele nu iti afecteaza nivelul de glucoza asa cum o poate face painea, de exemplu. Este bine sa ai o evidenta a meselor, in care sa mentionezi ce mananci si ce cantitate, precum si momentul zilei sau locul in care te afli sau chiar starea pe care o ai. In timp vei observa un tipar si vei invata ce tipuri de mancare ti se potrivesc in anumite momente sau in cat timp trebuie sa iei urmatoarea masa.

Pachetelul salvator

Atunci cand nivelul zaharului din sange scade foarte tare poti simti ameteala, foame, lesin, ameteala sau palpitatii. Aceste stari pot fi declansate in cazul in care nu ai respectat programul de masa, ai luat prea multe medicamente sau ai facut mai multe exercitii decat de obicei. Pentru a reusi sa depasesti criza de hipoglicemie ar fi util sa ai la indemana mereu un pachet cu cateva tablete de glucoza sau diferite dulciuri.

Ai grija de picioarele tale

Neuropatia este provocata de diabet si se manifesta prin afectiuni la nivelul membrelor. Se poate simti durere si amorteala la nivelul mainilor si picioarelor, si se poate ajunge chiar la leziuni traumatice, infectii sau tulburari metabolice. De cele mai multe ori, primele afectate sunt picioarele. Daca exista leziuni ale nervilor la acest nivel este posibil sa nu simti anumite taieturi, umflaturi sau alte afectiuni ale pielii. Tocmai de aceea, inspectarea cu atentie a picioarelor si a degetelor trebuie sa intre in rutina ta zilnica. Orice rana trebuie tratata imediat. De asemenea, ar fi indicat sa nu umbli niciodata descult, ci cu incaltari mereu confortabile, chiar si in casa, si cu soseste mereu curate.

Si dintii sunt importanti

Diabetul iti poate afecta intr-o masura mai mare sau mai mica fiecare parte a organismului, inclusiv dintii. Pentru ca nivelul de glucoza poate creste nu doar in sange, ci si in saliva, dintii si gingiile tale pot fi afectate. Remediul unor asemenea probleme este mult mai dificil in cazul persoanelor cu diabet, asa ca nu neglija periuta de dinti si nici ata dentara. Chiar si fara impunerea stricta a diabetului, igiena dentara este obligatorie pentru oricine isi doreste un zambet frumos si sanatos.

Fii activ

30 de minute de exercitii in fiecare zi pot fi extrem de benefice pentru organismul tau, mai ales in cazul in care ai de infruntat si diabetul. In afara de faptul ca reduc riscul unei boli de inima, ca pot duce la scaderea in greutate, exercitiile ajuta si la imbunatatirea controlului nivelului zaharului din sange si a modului in care corpul raspunde la insulina. Orice tip de exercitiu este benefic, asa ca poti alege ceva ce-ti place. Daca nu gasesti in programul tau 30 de minute pentru a sustine o activitate, incearca in cursul unei zile mai multe activitati de cate 10 minute: incepe cu gimnastica dimineata, fa o plimbare la amiaza si alearga cateva ture seara.

Renunta la fumat

Toata lumea stie ca nu este bine sa fumezi pentru ca poate creste riscul de a dezvolta diferite boli, printre care si diabetul. Fumatul este cu atat mai periculos cu cat ai deja diabet intrucat acesta iti creste nivelul de glucoza din sange, duce la constrictia vaselor de sange sau infectii ale picioarelor. Totusi, in momentul in care se lasa de fumat, unele persoane simt nevoia sa manance mai mult, in special dulciuri, luand astfel in greutate. Drept urmare, lupta cu aceasta dependenta este si mai complicata pentru cei care au diabet. Insa este foarte important sa ai grija de sanatatea ta, si de aceea poti cauta ajutor specializat pentru a renunta la fumat.

Renunta la alcool

Alcoolul iti poate afecta nivelul de glucoza din sange fara sa iti dai seama. Incearca sa renunti la acest obicei sau discuta cu medicul tau despre modul in care anumite bauturi te pot afecta.

Trusa de prim ajutor

Diabetul poate transforma o rana minora intr-o problema majora. Ar fi bine sa ai intr-un singur loc o serie de medicamente si pansamente care te pot ajuta in caz de urgenta. In orice caz, orice rana mai mare ar trebui trata de urgenta la spital. Majoritatea acestor sfaturi sunt indicate si pentru o persoana perfect sanatoasa, daca isi doreste sa se mentina asa. Insa putini le iau in considerare daca nu sunt absolut necesare. Practic, am putea spune ca diabetul functioneaza ca un factor de constrangere pentru respectarea lor si pentru impunerea unei vieti echilibrate. Totusi, fiecare diabetic ar trebui sa tina cont de ele si sa invete cum sa lucreze cu propriul organism.

Update: Diabetul de tip 2 poate fi operat

Operatia de diabet tip 2 este o metoda noua de tratare chirurgicala a diabetului. Denumirea medicala este interventie de interpozitie/ transpozitie ileala, procedura care se realizeaza la nivelul tractului gastrointestinal. Dupa operatia de diabet zaharat tip 2, valorilor glicemiei revin la normal, se renunta la medicatie, inclusiv la insulina si la regimul alimentar strict. De asemenea, complicatiile aparute pe fondul diabetului (hipertensiune, retinopatie diabetica, neuropatie diabetica, etc) se diminueaza pana la remitere totala. Pentru mai multe informatii puteti consulta Clinica Ensar Duman.

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos