Cum ingrijesti piciorul diabetic iarna?

2 minute citire

- 11/12/2022
Ultima actualizare: 12/04/2023

Cum ingrijesti piciorul diabetic iarna?

Suferi de diabet si ai observat ca ti s-a umflat piciorul sau glezna? Simti ca ai membrele inferioare reci? Ai observat ca ai bataturi si rani deschise? Te intrebi ce ai putea avea si ce solutii sunt? Specialistii au aratat ca o persoana care sufera de diabet zaharat prezinta un risc crescut de a avea probleme grave la nivelul membrelor inferioare, precum piciorul diabetic.

Ce este piciorul diabetic?

Piciorul diabetic este rezultatul neuropatiei periferice (boala care se manifecta prin amorteala, furnicaturi, slabiciune generalizata), sistemului imunitar scazut, circulatiei vasculare periferice afectate, infectiilor si traumatismelor. Pentru un pacient cu diabet, orice infectie a piciorului este asociata cu o serie de complicatii. Cele mai intalnite dintre aceste infectii sunt celulita, micoza, abcesele, tendinita (inflamatie a unui tendon), osteomielita (infectie osoasa) etc. De asemenea, s-a observat ca aceste infectii sunt si cele mai severe complicatii ale diabetului zaharat care pot avea efect de timp indelungat necesitand spitalizare si in unele cazuri chiar amputare.

In general, cauzele aparitiei piciorului diabetic o reprezinta afectarea nervilor, hipoglicemia (nivelul scazut al zaharului din sange) si afectarea sistemului circulator. S-a constatat ca si pacientii cu neuropatie senzoriala prezinta tulburari si distorsiuni a presiunii si a temperaturii (din aceste motive acestia vor observa aparita imediata a vanatailor, a arsurilor si a unor leziuni minore). In principiu, piciorul diabetic nu doare si din acesta cauza o persoana cu diabet nu va da atentie picioarelor. Adesea, aparitia unor leziuni usoare sunt ignorate, insa acestea pot degenera, pana cand singura solutie ramane amputarea.

Ce masuri de precautie trebuie sa iei in cazul piciorului diabetic?

In 2014, International Diabetes Foundation a aratat ca pacientii cu diabet sunt expusi riscului de amputare a unui picior cu pana la 25 de ori, comparativ cu o persoana care nu sufera de aceasta boala. Partea buna este ca peste 85% din totalul amputarilor cauzate de diabet pot fi prevenite. Ca masuri de prevenire trebuie:

  • sa inspectezi zona degetelor;
  • sa identifici orice semn aparut (fisuri, rani) sau deformari, in aceste cazuri trebuie sa te adresezi imediat medicului;
  • sa folosesti creme hidratante;
  • sa porti incaltaminte adecvata si confortabila.

Cerave - Crema reparatoare pentru picioare 88ml

Cum iti ingrijesti piciorul diabetic iarna?

In general, in sezonul rece (si nu numai) exista cateva reguli simple in ingrijirea picioarelor care pot fi adoptate si in cazul piciorului diabetic. Zilnic iti sunt recomandate urmatoarele:

  • sa iti faci bai aproximativ 3-4 minute cu temperatura apei de 30-35 grade Celsius;
  • sa folosesti produse de curatare fara continut de sapun (evita folosirea sapunului deoarece usuca pielea);
  • sa usuci bine pielea picioarelor (implicit si locurile dintre degete);
  • sa utilizezi o crema mai grasa;
  • sa folosesti un unguent daca ai pielea ingrosata sau crapata;
  • o crema reparatoare - in cazul eczemei atropice sau a psoriazisului;
  • o solutie sterila - in tratamentul topic al plagilor cronice precum ulcer decubit, ulcer venos;
  • sa tai unghiile drept si sa folosesti pila pentru nu a avea colturi ascutite.

De asemenea, este indicat sa porti:

  • ciorapi care absord transpiratia, permit aerisirea si mentin picioarele uscate;
  • incaltaminte si sosete (intotdeauna).

Daca ai senzatia ca picioarele tale sunt reci, adreseaza-te medicului. Aceasta senzatie dispare doar printr-un tratament adecvat. Retine ca un tratament intarziat poate duce la progresul infectiei catre oase. Amputarea partiala sau totala a unui membru depinde de existenta unei bune circulatii sanguine si de extensia leziunilor. Daca observi orice leziune pe pielea piciorului, adreseaza-te cat mai repede la medicul specialist.  

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos