Pregateste-ti pielea pentru intalnirea cu sezonul rece

6 minute citire

- 19/11/2018
Ultima actualizare: 31/03/2023

Pregateste-ti pielea pentru intalnirea cu sezonul rece

  Esarfe, fulare, geci, manusi, e clar: sezonul rece este chiar dupa colt! Nu mai este niciun secret faptul ca pielea are nevoie probabil de cea mai mare atentie in timpul anotimpului rece. Umiditatea, vantul si temperaturile scazute reprezinta factori care contribuie la deshidratarea pielii. Astfel, pielea isi pierde din stralucire si suplete, devenind aspra la atingere. In cel mai rau caz, poate aparea senzatia de mancarime, insotita adeseori de roseata, fisuri si crapaturi. Pentru ca tenul tau sa ramana luminos, sanatos si fericit, fara urma de riduri sau pete, ti-am pregatit o serie de sfaturi utile care iti vor veni in ajutor in ingrijirea pielii. Dar mai intai…

Care sunt functiile pielii pentru organism?

Printre functiile pielii pentru organism se numara:

  • Reglarea temperaturii corpului prin transpiratie si mentinerea acesteia constanta
  • Producerea de melanina care are rol de protectie impotriva radiatiilor solare
  • Rol senzorial datorita receptorilor nervosi din piele, care sunt sensibili la temperatura, durere si pipait
  • Protejarea corpului impotriva agresiunilor externe fizice: poluare, agenti patogeni, chimice, termice, radiatii
  • Producerea de sebum (grasimi secretate de glandele sebacee) cu rol de bariera de protectie a pielii (contribuie la formarea filmului hidrolipidic care impiedica evaporarea excesiva a apei din piele)

Sfaturile noastre pentru o piele ingrijita in sezonul rece

  • Bai si dusuri fierbinti

Pe durata sezonului rece iti recomandam ca dusurile sa fie scurte, de 5-10 minute, cu apa mai degraba calduta decat fierbinte pentru a evita deshidratarea pielii. Apa fierbinte sparge barierele lipidice din piele, pierderea acesteia din piele provocand uscaciunea. Daca totusi optezi pentru o baie lunga cu apa fierbinte, nu uita sa adaugi si uleiuri de baie pentru o relaxare profunda si o hidratare intensa.

Mai mult decat atat, te sfatuim sa inlocuiesti sapunurile dure cu sapunuri lichide, delicate cu pielea, precum geluri de dus fara detergent, precum La Roche-Posay - Lipikar Gel lavant.

La Roche-Posay Lipikar Gel Lavant 400ml

Uleiurile de dus (de exemplu Atoderm de la Bioderma) reprezinta o alegere utila, fiind produse dermato-cosmetice care curata delicat pielea si o protejeaza de stresul extern. Uleiurile contin biolipide vegetale (cocos, floarea-soarelui) ce reduc senzatia de piele care tine si care cresc rezistenta acesteia.

Bioderma - Atoderm ulei de dus 1l

Apeleaza la sapunuri emoliente care hidrateaza pielea (pe baza de glicerina) si evita-le pe cele cu parfumuri sau substante iritante care pot genera mancarimi la nivelul pielii si pot agrava uscarea acesteia. In acest mod, vei proteja ph-ul natural al pielii tale.

De asemenea, pentru a reduce riscul de deteriorare a pielii evita buretii de baie si periile aspre. Tamponeaza pielea dupa baie si nu freca cu prosopul.

  • Exfolierea periodica a pielii 

Exfolierea este obligatorie pe timpul sezonului rece pentru regenerarea pielii, astfel ca prin indepartarea celulelor moarte se realizeaza o hidratare in profunzime a epidermei. Pentru sezonul rece este indicat a se limita exfolierea pielii la de doua ori pe saptamana, cu produse dermato-cosmetice de gomaj delicat, ce nu usuca pielea, precum Uriage - Eau Thermale Crema Exfolianta de corp.

  • Produse emoliente

Iarna iti sugeram sa optezi pentru produse dermato-cosmetice care sa-ti ofere o hidratare mai bogata a pielii, precum creme, uleiuri sau balsamuri, ce pastreaza eficient apa la nivelul epidermului.

Ivatherm - Ivahidra+ Crema hidratanta de corp 200ml

Substantele emoliente (lipide, steroli, ceramide) din compozitia acestora ajuta la refacerea barierei cutanate afectate de agresiunile externe, activand totodata capacitatea de regenerare si reparare pielii. Cu cat crema este mai grasa, cu atat hidratarea pielii va fi mai buna. Vaselina si uleiurile hidratante prezinta avantajul de a impiedica piederea apei din piele, fara a bloca porii. Pentru ca nu contin apa, cremele emoliente se aplica zilnic, de preferat imediat dupa baie, pentru ca o parte din umezeala sa ramana in piele. Acestea se aplica uniform pe toata pielea, dar trebuie insistat mai mult pe zona coatelor sau a genunchilor, care tind sa se usuce mai repede.

Indiferent de tipul de ten pe care il ai, in anotimpul rece, pielea se usuca mult mai usor si devine sensibila si mai aspra. Astfel ca este necesar sa utilizezi creme special concepute pentru tenul tau, pe baza de uleiuri si/sau de unt, vitamine (A, E), antioxidanti mai ales in cazul tenurilor uscate. Untul de shea, untul de cacao, uleiul de masline, uleiul de cocos, uleiul de migdale, trandafir sau argan sunt doar cateva principii naturale emoliente pe care orice crema ar trebui sa le contina in acest sezon.

Nu trebuie sa renunti la aplicarea cremelor cu factor de protectie iarna, un SPF 15 fiind suficient in a te proteja de actiunea nociva a radiatiilor solare.

De asemenea, pentru a hidrata si a sustine capacitatea de regenerare a tenului si pe durata noptii, o crema de noapte este indispensabila pentru aceasta perioada.

Avene - DermAbsolu balsam de noapte reconfortant 40ml

  Dupa demachiere si curatarea cu lotiune tonica, se poate aplica o crema specifica varstei, dar si tipului de ten. O ingrijire atenta trebuie acordata si pielii din jurul ochilor care este foarte subtire si reprezinta cea mai sensibila parte a fetei. Pentru ca, zona ochilor se deshidrateaza mai repede si rezista cu greu la agresiunile factorilor de mediu, are nevoie de o ingrijire suplimentara cu ajutorul cremelor adresate conturului ochilor care datorita compozitiei lor bogate in principii nutritive (ulei argan, masline, avocado etc.), sustin elasticitatea pielii si previn aparitia ridurilor. 

Asemenea tenului, buzele sunt la fel de expuse frigului si de aceea au nevoie de o ingrijire zilnica. Un stick de buze cu rol nutritiv cum sunt cele care contin unt de shea sau cacao nu trebuie sa va lipseasca in acest sezon. Este indicat sa-l aplicati de mai multe ori pe zi, in special seara inainte de culcare. 

Nu trebuie sa uitam nici de crema pentru maini care asemenea balsamului de buze, trebuie folosita de mai multe ori pe zi, dar si seara, inainte de culcare. Crema trebuie sa contina ingrediente hranitoare (ulei argan, galbenele, catina etc.).

  • Alimentatia corecta

Alimentatia corecta este un alt factor important pentru pregatirea pielii pentru sezonul rece. Sezonul rece predispune la deshidratare, astfel ca este indicat consumul zilnic a 2 litri de lichide sub forma de apa, ceaiuri, sucuri naturale etc. Alimentatia trebuie sa fie cat mai variata si sa contina pe langa alimentele de baza si:

  • Alimente bogate in siliciu: drojdie de bere, banane, fasole, coaja de mar, orz si ovaz integral, varza cruda, peste, orez integral, ce ajuta la mentinerea elasticitatii pielii
  • Fructe si legume cu un continut ridicat de apa, vitamine si nutrienti esentiali organismului: castraveti, rosii, dovlecei, conopida, broccoli, varza, ananas
  • Alimente bogate in acizi grasi Omega 3: ton, somon, macrou, hering, nuci, migdale, avocado; grasimile sanatoase obtinute prin consumul acestor produse stimuleaza hidratarea pielii din interior spre exterior.

Ingrijirea pielii in anotimpul rece reprezinta o preocupare zilnica care implica o buna hidratare atat interioara, cat si exterioara (cu ajutorul emolientelor destinate pielii), o dieta echilibrata si utilizarea de suplimente adresate sanatatii pielii (vitamina C, E, seleniu etc.), toate acestea fiind in masura sa intareasca organismul si sa faca fata mai usor factorilor de mediu.

Acum stii cum sa iti pregatesti pielea pentru intalnirea cu sezonul rece: prin bai si dusuri calde, exfolierea periodica a pielii, creme emoliente si o alimentatie corecta.

Nu uita sa ai grija de tine si de pielea ta!

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos