Cum sa iti feresti micutul de raceala si gripa

5 minute citire

- 11/11/2022
Ultima actualizare: 25/10/2023

Cum sa iti feresti micutul de raceala si gripa

Toamna, micutul tau este mult mai predispus sa contacteze o raceala sau o gripa din cauza diferentelor mari de temperatura. Stim cat de multe griji iti faci ca nu cumva sa se imbolnaveasca, motiv pentru care am creat acest mic ghid pentru ca tu sa afli cum sa iti feresti micutul de raceala si gripa!

O igiena corecta

Invata-l pe cel mic regula de aur: sa se spele pe maini de fiecare data cand este necesar. Acest obicei este obligatoriu mai ales dupa ce merge la toaleta, la locul de joaca sau cand se joaca cu jucariile altor copii. Spalatul frecvent pe maini cu apa si sapun sau igienizarea  cu ajutorul produselor antibacteriene (mainile trebuie masate bine, pana cand gelul intra in piele, fara a fi necesara clatirea) atunci cand nu avem acces la o sursa de apa este esentiala pentru a preveni infectiile cu bacterii. Din dorinta de a-si proteja copilul, se intampla ca parintii sa igienizeze excesiv orice obiect sau zona care vine in contact cu copilul. Este importanta ingrijirea corespunzatoare a copilului si mentinerea curateniei  locuintei fara a dezinfecta absolut toate obiectele din jur. Pentru a creste imunitatea organismului, copilul trebuie sa exploreze mediul inconjurator dar si sa lupte cu potentialii agenti patogeni, pentru a-si dezvolta proprii anticorpi. De asemenea, e bine sa il invatati pe cel mic sa foloseasca servetelul ori de cate ori stranuta sau tuseste.

Protejarea corespunzatoare a extremitatilor corpului

Daca credeai ca utilitatea protejarii extremitatilor  corpului este doar un mit, afla ca nu-i asa! Variatiile de temperatura si mai ales frigul afecteaza zonele cele mai expuse si anume extremitatile corpului: nasul, barbia, urechile si obrajii devenind rosii la frig. De asemenea, mainile si picioarele sunt mai sensibile la frig si trebuiesc bine protejate. Este foarte important ca micutul tau sa poarte sosete groase si chiar manusi in zilele reci. Pentru a te convinge iti spunem ca in cadrul unui studiu realizat de Centrul de Raceli Comune de la Universitatea din Cardiff, 90 de voluntari au stat timp de 20 de minute cu picioarele in apa foarte rece, iar 29% dintre ei au racit in urmatoarele 5 zile.

Imbracamintea copilului trebuie sa fie adaptata sezonului rece, fara a-l imbraca excesiv. In general sunt suficiente trei straturi de haine: primul sa fie comod (putin strans pe corp) si sa lase pielea sa respire, al doilea sa fie calduros (de exemplu, de lana), iar al treilea impermeabil. De asemenea, este bine sa ii acoperi caile respiratorii atunci cand este frig. Un fular mai gros nu trebuie sa lipseasca de la gatul copilului tau in zilele cu temperaturi mai scazute. E bine sa verificati mereu daca ii este frig copilului, iar daca a transpirat, acesta trebuie schimbat rapid. Incaltamintea adecvata este esentiala in protejarea copilului de frig si pentru a evita aparitia hipotermiei sau a degeraturilor. Aceasta trebuie sa fie comoda si lejera si sa ramana putin spatiu in interior chiar daca micutul are sosete groase.

Suplimente alimentare

Suplimentele alimentare sunt foarte indicate pentru a fortifica imunitatea copilasului si a evita posibilele raceli si gripe. Iata cateva suplimente care trebuie sa fie pe lista ta:

Secom - Vitamina C pentru copii sirop cu gust de portocale 118.5ml

Vitamina C care este unul dintre cei mai eficienti antioxidanti, capabil sa incetineasca procesele de imbatranire si deteriorare celulara. Administrarea de vitamina C (de pilda sub forma unui sirop precum Vitamina C Secom) activeaza sistemul imunitar prin cresterea leucocitelor, a imunoglobulinelor si a interferonului si lupta impotriva infectiilor virale. La copii, vitamina C ajuta la cresterea si dezvoltarea tesuturilor.

Doza zilnica de vitamina C recomandata la copii este:

  • 0-12 luni - este suficienta vitamina C pe care bebelusul o ia din laptele matern
  • 1-3 ani - 15mg
  • 4-8 ani – 25mg
  • 9-13 ani – 45mg
  • 14-18 ani – 75mg

Vitamina D scade sansele de contactare a bolilor infectioase de sezon. Este implicata in absorbtia calciului  si fosforului in organism, elemente importante pentru dezvoltarea sistemului osos, muscular dar si a structurii dintilor. La copii nivelul optim de vitamina D nu poate fi asigurat doar din dieta, astfel ca e necesara suplimentarea acesteia mai ales in lunile de iarna, cand lipsa soarelui ingreuneaza sinteza vitaminei D in organism (iti recomandam Vitamina D3 picaturi pentru copii de la Secom). Se recomanda ca administrarea de vitamina D sa se faca zilnic, din prima luna de viata pana la 18 luni in doze fractionate, care nu trebuie sa depaseasca 500-1000 U.I pe zi. Aceasta doza se continua pana la perioada de adolescenta a copilului, mai ales in sezonul rece. 

Zincul este un mineral  cu rol antioxidant ce se gaseste in carne, alune, migdale sau produse din grau integral si este important pentru buna functionare a sistemului imunitar si a creierului. Deficitul de zinc duce la slabirea imunitatii si poate contribui la starea de oboseala a organismului. Doza zilnica de zinc recomandata la copii este:

  • 0-6 luni - 2 mg/zi
  • 7 luni - 3 ani - 3 mg/zi
  • 4-8 ani - 5 mg/zi
  • 9-13 ani - 8 mg/zi
  • 14-18 ani( baieti - 11 mg/zi, fete -9 mg/zi)

Propolisul are proprietati antimicrobiene si actioneaza in mod eficient asupra bacteriilor si infectiilor virale. Trebuie evitat in cazul in care copilul este predispus sa dezvolte alergie la produse apicole.

Fares - Biosept sirop cu miere vitamina C si propolis (A13) 100ml

Echinacea  reprezinta o arma de un real folos impotriva afectiunilor ce apar din cauza sistemului imunitar slabit.

Colostrul este un supliment natural (sursa bovina) cu ingrediente bioactive, similar laptelui matern secretat in primele 48 de ore dupa nastere, fiind foarte bogat in imunoglobuline si alti nutrienti esentiali pentru copil. Colostrul ofera protectie antiinfectioasa prin actiunea puternica antivirala, antibacteriana, contribuind la functionarea normala a sistemului imunitar.

Uleiul din ficatul de cod este o sursa importanta de acizi grasi Omega-3 si vitamine: A, D si E, cu rol antioxidant si imunomodulator. Este recomandat copiilor in perioada de adaptare la scoala sau gradinita, dar si celor care prezinta afectiuni respiratorii (astm bronsic).

O dieta adecvata

O dieta adecvata inseamna anotimpuri fara raceli si gripe pentru cel mic! Te sfatuim ca dieta lui alimentara sa contina:

  • cat mai putin zahar (reduceti consumul de dulciuri si bauturi racoritoare cu continut crescut de zahar)
  • alimente bogate in probiotice (ca iaurt de casa, kefir, muraturi in saramura)
  • alimente bogate in vitamina C (citrice, verdeturi, rosii, pepene)
  • alimente care conţin carotenoizi benefici pentru imunitate (morcovii, ardeii graşi, caisele, dovleacul, mango)
  • alimente bogate in vitamina D (oua, branza, ulei de peste)
  • alimente ce contin grasimi sanatoase precum acizii graşi Omega 3 (cod, somon)

Impartaseste cu alti parinti acest mic ghid de la Mattca pentru a afla cum sa isi fereasca micutul de raceala si gripa, odata cu venirea sezonului rece! Nu uita de igiena corecta, protejarea extremitatilor corpului, suplimentele alimentare si dieta adecvata.    

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.

 



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos