Cum aleg formula de lapte praf pentru cel mic?

4 minute citire

- 19/06/2022
Ultima actualizare: 18/05/2023

Cum aleg formula de lapte praf pentru cel mic?

Foarte multe mamici isi hranesc micutii cu lapte praf. Acest tip de alimentatie a starnit numeroase controverse si discutii in ultimii ani. Cum este mai bine sa hranesti bebelusul? Cu lapte praf? Doar cu lapte matern? Varianta de hrana mixta este buna? Oficial, specialistii recomanda alaptatul exclusiv pana la varsta de 6 luni. Exista insa situatii in care hranirea micutului cu lapte praf nu este o alegere. Se intampla atunci cand mama nu are suficient lapte.

Ce formula de lapte aleg?

Medicul pediatru este cel care ar trebui sa iti indice formula de lapte praf potrivita pentru bebelusul tau. Nu trebuie sa te feresti sa alegi mai multe formule. In acest fel vei ajunge la cea potrivita pentru copilul tau. Cu toate acestea, medicii recomanda sa alegi o formula de lapte praf si sa ramai constanta. Pe piata exista o mare varietate de formule de lapte.

* Din punct de vedere al consistentei produsului exista trei tipuri:

  • formula de lapte praf — se prepara prin amestecare cu apa;
  • formula de lapte lichida concentrata — se prepara prin diluare cu apa;
  • formula de lapte gata preparata — poate fi folosita direct asa cum este.

* In functie de continut, tipurile de lapte praf principale pe care le gasesti in magazine si in farmacie sunt:

  • formula pe baza de lapte de vaca;
  • formula pe baza de lapte de soia — recomandata bebelusilor cu intoleranta la lactoza sau la lapte de vaca;
  • formule hipoalergenice — pentru bebelusii care sunt alergici la proteinele laptelui de vaca;
  • formule speciale — destinate bebelusilor care se nasc prin cezariana sau care se nasc prematur, formule fara lactoza, formule cu adaos de probiotice, formule anti-reflux si multe altele.

Nestle - Nan fara lactoza lapte praf pentru copii de la nastere 400g

Formulele comune de lapte contin lapte de vaca. Acestea sunt modificate ca sa aiba un gust mai bun. Producatorii au adaugat laptelui minerale si vitamine astfel incat formula sa fie sanatoasa si hranitoare in acelasi timp. Formulele pe baza de lapte de vaca sunt foarte variate in functie de raportul de nutrienti adaugati. Formula pe baza de soia este si ea imbogatita cu diverse substante. Specialistii in domeniu nu recomanda acest tip la copii mai mici de 6 luni.

* Un alt criteriu de care ar trebui sa tii cont este varsta bebelusului.

  • pentru primele luni dupa nastere este recomandata formula de inceput. Aceasta este dedicata bebelusilor care sunt hraniti cu lapte praf inca de la inceput. Producatorii pun la dispozitie si o serie de formule speciale dedicate bebelusilor nascuti prematur sau celor cu greutatea mica la nastere.
  • formula dupa 6 luni — este recomandata atat bebelusilor care au fost alaptati pana la aceasta varsta, cat si celor care inca sunt alaptati. Este o formula de continuare, bogata in fier, proteine si minerale.  De la aceasta varsta pot fi introduse cerealele pentru o senzatie de satietate.
  • formula dupa 12 luni — completeaza restul alimentatiei bebelusului. Este o formula care il ajuta pe micut in crestere si poate fi pastrata pana la varsta de 2-3 ani. Acest tip este considerat mult mai bun decat laptele de vaca din cauza ca este imbunatatit cu diverse minerale si vitamine.

Ce compozitie ar trebui sa aiba laptele?

Compozitia laptelui un criteriu foarte important. Compozitia ideala ar trebui sa fie foarte apropiata de compozitia laptelui matern. Asigura-te ca formula aleasa are toate ingredientele necesare dezvoltarii micutului tau:

  • fierul este o componenta foarte importanta in crestere. Incearca sa alegi o formula de lapte praf care are adaos de fier.
  • acizii grasi au un rol crucial in dezvoltarea creierului. Exista studii care confirma faptul ca bebelusii alimentati cu o formula imbogatita cu acizi grasi au avut o mai buna dezvoltare a simtului vizual.
  • prebioticele si probioticele ajuta la dezvoltarea sistemului digestiv. Acestea impiedica dezvoltarea unor bacterii si infectii la nivelul intestinelor.
  • lipsa zaharului — incearca sa alegi o formula de lapte praf care nu contine zahar.

Dupa ce hranesti bebelusul este bine sa fii atenta la manifestarile lui. Astfel poti sa iti dai seama daca o anumita formula nu i se potriveste. Dupa ce ai ajuns la formula ideala, incearca sa o mentii.

Aptamil 2 - Nutri-Biotik, lapte praf 800g, 6-12 luni

Cum prepar laptele praf?

Primul pas este sterilizarea biberoanelor. Daca alegi o formula de lapte uscat va trebui sa pregatesti si apa cu care va fi diluat. Apa trebuie fiarta si apoi racita pana la 30-40 de grade Celsius (laptele sa fie caldut). Foarte multi parinti se intreaba ce fel de apa sa foloseasca la preparare. Decizia de a folosi apa de la robinet tine foarte mult de gradul de poluare a zonei. Daca nu esti sigura de proprietatile apei de la robinet cel mai bine este sa folosesti apa plata imbuteliata. Daca te hotarasti sa folosesti apa de la robinet este indicat sa o fierbi. Exista si formule de lapte gata preparat care este steril si nu mai necesita efort pentru preparare. In general, este recomandat copiilor nascuti prematur sau celor nascuti cu o greutate mica. Atentie! Trebuie consumat in 48 de ore de la deschiderea sticlei. Daca doresti sa incalzesti laptele este bine sa pui biberonul intr-un vas cu apa calda. Evita cuptorul cu microunde.

De unde cumpar laptele praf?

Practic, poti cumpara dintr-o mare varietate de magazine: supermarket-uri, magazine pentru bebelusi sau din farmacie. Este foarte important insa sa se respecte conditiile de depozitare. Tine cont de umiditate si de conditiile de temperatura, pentru ca acesti factori pot afecta laptele praf. Din acest motiv, ideal este sa cumperi dintr-o farmacie.

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos