Constipatia - cauze si tratament
Ultima actualizare: 05/02/2024

6 minute citire

- 21/08/2023

Constipatia - cauze si tratament

Ce este constipatia?

Constipatia reprezinta o tulburare a tranzitului intestinal ce se caracterizeaza prin dificultatea sau intarzierea evacuarii materiilor fecale. Poate fi insotita de senzatia de plenitudine sau disconfort abdominal, balonare si uneori senzatie de evacuare incompleta. Aproape toata lumea trece prin asta la un moment dat.

In general, se considera ca o persoana sufera de constipatie atunci cand are miscari intestinale care rezulta in eliminarea unei cantitati mici de scaun tare si uscat, de obicei mai putin de trei ori pe saptamana. Cu toate acestea, este important de stiut ca frecventa normala a scaunelor poate varia semnificativ de la o persoana la alta, unii oameni avand trei scaune pe zi si altii de trei ori pe saptamana.

Care sunt simptomele constipatiei?

Fiecare individ poate prezenta simptome diferite, dar printre cele mai comune simptome se numara:

  • Frecventa redusa a scaunelor 
  • Dificultate in defecatie (efort prelungit, incordare excesiva)
  • Materii fecale tari sau cu forma modificata
  • Senzatie de evacuare incompleta dupa defecatie
  • Senzatia de blocaj sau obstructie rectala
  • Nevoia de a folosi manevre manuale pentru a facilita defecatia (nevoia de a apasa pe abdomen, de exemplu)
  • Durere abdominala 
  • Senzatie de balonare sau disconfort

Simptomele constipatiei pot semana cu alte afectiuni medicale. Consultati-va intotdeauna medicul pentru un diagnostic corect.

Care sunt cauzele constipatiei?

Unele cauze ale constipatiei includ:

  • Modificari ale dietei sau ale rutinei zilnice 
  • Cantitate redusa de apa sau fibre in dieta 
  • Consumul multor produse lactate
  • Sedentarismul
  • Ignorarea senzatiei de defecatie 
  • Stresul si anxietatea
  • Utilizarea excesiva a laxativelor
  • Unele medicamente (de exemplu antidepresivele, produsele ce contin fier, antiacide care contin calciu sau aluminiu)
  • Tulburari de alimentatie
  • Sarcina
  • Probleme cu nervii si muschii sistemului digestiv

GNC Senna Leaf Extract 125mg

Cand ar trebui sa contactati medicul?

Adresati-va imediat medicului dumneavoastra daca aveti constipatie brusca cu dureri de burta sau crampe si nu puteti sa defecati sau sa eliminati deloc gaze.

De asemenea, apelati medicul specialist daca:

  • Constipatia este o problema noua pentru dumneavoastra, iar schimbarile in stilul de viata nu au ajutat;
  • Observati sange in scaun;
  • Slabiti fara sa va doriti acest lucru;
  • Aveti dureri abdominale severe;
  • Constipatia a durat mai mult de 2-3 saptamani;
  • Dimensiunea, forma si consistenta scaunului dumneavoastra s-au schimbat dramatic.

Nu lasati constipatia sa ramana necontrolata pentru prea mult timp, intrucat pot aparea complicatii.

Care sunt complicatiile constipatiei?

Constipatia poate provoca complicatii precum hemoroizii, care se dezvolta din cauza efortului depus in timpul eliminarii scaunului, sau fisurile anale (leziuni in pielea din jurul anusului) care apar atunci cand scaunul devine dur si intinde muschiul sfincterian anal. Aceste conditii pot duce la sangerari rectale.

De asemenea, efortul excesiv poate duce la prolapsul rectal, o situatie in care o mica portiune de mucoasa intestinala iese prin orificiul anal. Constipatia poate sa provoace si impactul fecal, mai ales in cazul copiilor si al adultilor in varsta. Scaunul de consistenta dura se comprima atat de strans in intestin si rect incat efortul normal de evacuare a colonului nu este suficient pentru a-l elimina.

Laxodep sirop

Ce tratament exista pentru constipatie?

Tratamentul pentru constipatia cronica incepe de obicei cu modificari ale dietei si ale stilului de viata menite sa mareasca viteza cu care scaunul se misca prin intestine. Daca aceste modificari nu ajuta, medicul dumneavoastra va poate recomanda medicamente sau interventii chirurgicale.

1. Schimbari de dieta si stil de viata

Medicul dumneavoastra va poate oferi urmatoarele sfaturi pentru a va ameliora constipatia:

Cresteti aportul de fibre

Adaugarea de fibre in dieta creste greutatea scaunului si grabeste trecerea acestuia prin intestine. Incepeti sa mancati mai multe fructe si legume proaspete in fiecare zi. Alegeti paine si cereale integrale.

Faceti sport cat mai des

Activitatea fizica creste activitatea musculara din intestine. Incercati sa faceti exercitii fizice in majoritatea zilelor saptamanii. 

Nu ignorati nevoia de a defeca

Este important sa nu ignorati impulsul de a merge la toaleta pentru a defeca. Asigurati-va ca va acordati suficient timp in baie pentru a permite un proces de defecatie fara a fi distrasi si fara a va grabi.

Adoptati o postura corecta in timpul defecarii

Postura pe toaleta poate influenta procesul de defecatie si poate contribui la prevenirea constipatiei sau ameliorarea simptomelor acesteia. Exista doua pozitii comune pe care le puteti adopta

  1. Pozitia sezanda: Sezutul este asezat pe vasul toaletei, iar genunchii sunt indoiti in unghi de 90 de grade, aceasta fiind pozitia traditionala pe care cei mai multi o adopta atunci cand folosesc toaleta. Pozitia sezanda este confortabila, dar poate sa nu favorizeze defecatia.
  2. Pozitia ghemuita sau asezat cu picioarele ridicate: Acesta implica asezarea picioarelor pe o platforma in timp ce stati pe toaleta, astfel incat sa aveti o pozitie apropiata de ghemuire. Aceasta este considerata de multi experti ca fiind mai benefica pentru alinierea intestinelor si pentru facilitarea tranzitului intestinal.

Hidratati-va corespunzator

Deshidratarea reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze ale constipatiei cronice. Mancarea pe care o consumati ajunge din  stomac catre intestinul gros sau colon. Daca nu exista deja suficienta apa in organism, intestinul gros absoarbe apa din resturile alimentare, ceea ce va face sa aveti scaune dure care sunt greu de eliminat.

2. Medicamente OTC cu efect laxativ

Exista mai multe tipuri de laxative, fiecare avand un mecanism diferit de actiune. Dintre medicamentele disponibile in farmacie fara prescriptie medicala enumeram:

Bisacodil (Dulcolax drajeuri sau Dulcolax picaturi orale) este un laxativ cu actiune locala, ce stimuleaza peristaltismul colonului. In acest mod determina stimularea defecatiei, reducerea duratei tranzitului si diminuarea consistentei materiilor fecale. 

Lactuloza (Duphalac Fruit solutie orala sau Duphalac Fruit plicuri) ajuta scaunul sa se deplaseze prin colon prin cresterea secretiei de lichid din intestine, stimuland peristaltismul  intestinal si normalizand consistenta scaunelor. 

Supozitoarele cu glicerina (Supozitoare cu glicerina pentru adulti sau Supozitoare cu glicerina pentru copii) stimuleaza secretia la nivelul mucoasei rectale si simultan declanseaza mecanismul defecatiei, care incepe dupa cateva minute de la utilizarea supozitorului.

ColonHelp 240g

3. Suplimente alimentare ce pot ameliora constipatia

Suplimente cu fibre (ColonHelp 240g sau Colon Protect) ajuta la mentinerea unui tranzit intestinal regulat.

Aloe vera (GNC – Aloe vera gel) este una dintre cele mai vechi plante terapeutice conoscute, fiind utilizata in mod traditional pentru efectul laxativ.

Produsele ce contin senna (Fares – Laxativ cu senna, GNC Senna Leaf Extract 125 mg, Sennalax) stimuleaza peristaltismul intestinal, contribuie la cresterea frecventei si reducerea consistentei scaunelor, ajutand la imbunatatirea tranzitului intestinal. Acestea se recomanda pe o durata de cel mult 7-10 zile.

Siropuri (sirop laxativ Fares, Pediakid – Transit Doux, Laxodep) pe baza de extracte din fructe si plante, ce amelioreaza constipatia si regleaza tranzitul intestinal, putand fi administrate si copiilor.

Probioticele si prebioticele (Secom Jarro-Dophilus Plus Fos, Enterolactis Duo, Bonflor Forte)  administrate impreuna, pot contribui la mentinerea unei flore intestinale sanatoase, promovand digestia eficienta si tranzitul intestinal normal.

Ceaiurile (Midro Tee, Fares – Ceai laxativ) pot contribui la accelerarea tranzitului intestinal, ajuta la prevenirea si combaterea constipatiei si la reducerea senzatiei de disconfort. 

Este esential sa selectati produse de incredere, de preferat sub indrumarea unui specialist si sa urmati cu atentie dozele recomandate. In plus, va recomandam sa consultati medicul sau farmacistul inainte de a introduce orice supliment sau de a face modificari semnificative in dieta, mai ales daca aveti si alte afectiuni medicale sau daca urmati alte tratamente. In acest mod puteti obtine sfaturi personalizate in functie de situatia dumneavoastra specifica.

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.

 

Bibliografie:

  • WebMd – What is constipation
  • John Hopkins – Constipation
  • MayoClinic – Constipation 


Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos