Facebook Pixel

Cele mai bune ceaiuri de toamna pe care trebuie sa le incerci

Cele mai bune ceaiuri de toamna pe care trebuie sa le incerci

6 minute citire

- 01/11/2017

Cele mai bune ceaiuri de toamna pe care trebuie sa le incerci

  Toamna e mai prietenoasa cu o cana de ceai fierbinte alaturi. Fie ca te relaxeaza dupa o zi obositoare la munca sau te incalzeste in zilele mai racoroase, ceaiul este extrem de sanatos pentru organism si are multiple beneficii. Pentru ca stim ca uneori esti in pana de idei, am adunat cele mai bune ceaiuri de toamna pe care trebuie sa le incerci!

Beneficiile miraculoase ale ceaiului

  • Hidrateaza si detoxifica organismul.
  • Stimuleaza functiile organelor interne (ajuta la functionarea corespunzatoare a stomacului, ficatului, rinichi etc.).
  • Remediaza problemele digestive (indigestia, greata , balonarea, tulburari de tranzit intestinal etc.).
  • Consolideaza sistemul imunitar in lupta cu raceala, ameliorand tusea, raguseala etc.
  • Diminueaza starile de anxietate si stres favorizand relaxarea.
  • Ofera portia de nutrienti (vitamine, minerale si antioxidanti naturali cum sunt flavonoidele, catehinele, polifenolii care neutralizeaza actiunea nociva a radicalilor liberi sau a toxinelor din organism) atat de necesara pentru energia organismului.
  • Completeaza terapia a numeroase afectiuni (cardiace, sistem nervos, metabolism etc.

Cresterea imunitatii

Un sistem imunitar puternic inseamna o sanatate pe masura si astfel vom putea face fata mai usor provocarilor sezonului rece (viroze respiratorii, gripa, infectii). Alaturi de o alimentatie corecta si miscare, ceaiurile din plante pot ajuta sistemul imunitar sa functioneze perfect. Ceaiul de echinacea (florile si radacinile plantei) este cel mai indicat in sustinerea imunitatii pentru ca

  • stimuleaza producerea de globule albe care au rolul de a apara organismul impotriva infectiilor cu virusi si bacterii
  • inhiba actiunea hialuronidazei, enzima secretata de bacterii care le faciliteaza patrunderea in celulele sanatoase
  • inhiba multiplicarea bacteriilor, virusurilor si fungilor
  • favorizeaza regenerarea tesuturilor( vindecarea ranilor, cicatricilor)
  • contribuie la detoxifierea sangvina si limfatica prin imbunatirea functiilor ficatului

Efectele antibacteriene si antivirale se datoreaza numeroaselor principii active pe care le contine: ulei volatil, polizaharide, rasini, glucozide, flavonoide si unele minerale (cupru, potasiu, iod, fier) si vitamine (A, E, C). Consumul a 2-3 cani de ceai pe zi  sub forma de infuzie reprezinta scutul tau de aparare impotriva afectiunilor de sezon. Ceaiurile de macese si catina sunt o sursa bogata de vitamina C, recunoscuta atat pentru proprietatile antioxidante cat si pentru stimularea imunitatii organismului. Ceaiurile de macese si catina Compozitia complexa a fructelor de catina este data de continutul de vitamina C si vitaminele A, B1, B2, B6, E, K, P si F, principiile active cum sunt celulaza, beta-caroten, microelemente (calciu, magneziu, fosfor, potasiu, fier), proteinele cu continut ridicat de aminoacizi esentiali si uleiuri. Fructele de maces sunt la fel de recunoscute pentru calitatile vitaminizante (vitamine A, B1, B2, B3, B5, K, P, E), mineralizante (magneziu, calciu, fier, mangan, fosfor, potasiu, seleniu, zinc) ,regenerante si antiinflamatoare si au un continut bogat in elemente bioactive (polifenoli, antociani, bioflavonoide etc.) fiind indicate in multiple afectiuni (alergii, anemii, convalescenta, boli respiratorii, articulare etc.) Consumati zilnic aceste ceaiuri sub forma de infuzie, de 2-3 ori pe zi pentru un efect benefic.

Calm si relaxare(stare de bine)

Ceaiul de musetel, cunoscut popular si ca romanita, este folosit pentru tratarea diferitelor probleme de sanatate cum sunt cele legate de digestie, viroze respiratorii, migrene ,arsuri solare, acneea etc. Florile de musetel sunt bogate in minerale (calciu, fosfor, zinc, siliciu, fier, mangan, cupru), vitamine (B1 si C), dar si in principii active sub forma de uleiuri volatile (azulene ) sau compusi nevolatili (flavonoizi, apigenina, fitosteroli etc.). Astfel, ceaiul de musetel  are actiune antispastica, anestezica, antiseptica si antiinflamatoare, carminativa, cicatrizanta, fiind util in tulburarile digestive si nu numai. De asemenea, poate inactiva toxinele bacteriene si are efect antidiareic, sudorific dar si sedativ. Se utilizeaza sub forma de infuzie (1 lingurita de planta la 1 cana apa, 1-2 cani pe zi). Ceaiul de lavanda are proprietati terapeutice valoroase: antispastic, coleretic-colagog (la nivel hepatic stimuleaza secretia bilei si favorizeaza eliminarea acesteia in intestin), antiseptice, diuretice, relaxante si anxiolitice. Infuzia din flori de lavanda este de mare ajutor atat in probleme digestive (dischinezii biliare, balonari), cat si in afectiuni respiratorii (gripa, tuse convulsiva etc) sau urinare (cistite) dar si in cazul migrenelor, nevrozelor sau suprasolicitarii psihice. In compozitia plantei au fost identificate peste 40 de componente (uleiul esential ce contine substante volatile cum sunt linalol, terpineol, camfor, limonen, tanin, flavonoide, saruri minerale, principii amare) care atribuie lavandei numeroase calitati vindecatoare. ceai de lavanda Astfel ca ceaiul de lavanda contribuie la:

  • reducerea tensiunilor psihice, oferind o stare de liniste si calm
  • echilibrarea starii psiho-emotionale
  • protejarea organismului impotriva stresului, sustinand functionarea normala a sistemului nervos, cardio-vascular si digestiv
  • crearea conditiilor prielnice pentru instalarea somnului
  • mentinerea sanatatii aparatului respirator

Se pot consuma pana la 3 cani de ceai preparat prin infuzie. Ceaiul de menta sau popular izma de gradina sau izma buna are un efect stimulant asupra sistemului nervos si induce o stare de relaxare si revigorare generala.  Nimic nu e mai placut decat o ceasca de ceai de menta indulcita cu o lingurita de miere intr-o zi ploioasa de noiembrie! Este recomandat sa bei 1-2 cani de ceai de menta pe zi, preferabil seara, dupa ora 16-17, pentru ca are un efect calmant de relaxare, si 3-4 cani in cazul in care esti racit. Timpul de infuzare recomandat este de 3-5 minute. Principiile active ale frunzelor de menta (ulei volatil ce contine mentona, cineol, limonen dar si flavonoide, acizi fenolici, triterpene) confera acesteia numeroase beneficii:

  • dinuarea crampelor menstruale
  • calmarea indigestiilor si balonari
  • remedierea greturilor
  • intretinerea sanatatii orale
  • dimalmarea colicilor intestinale(la copii)

Energie si detoxifiere

O singura planta, trei tipuri de ceai. Ceaiul verde, negru si cel alb se obtin din aceeasi planta, numita Camellia sinensis, dar in moduri diferite. Ceaiul negru este cel mai procesat, iar ceaiul verde este usor procesat si aproape deloc fermentat. Frunzele sunt fie coapte, fie prajite, fie uscate la soare. Toate cele 3 tipuri de ceai contin cofeina in concentratii diferite, in functie de tipul de ceai, modalitatea si timpul de infuzare. O ceasca de ceai verde contine intre 10-40 mg de cofeina, iar una de ceai negru intre 45-60 mg de cofeina. Aceste ceaiuri, datorita continutului bogat in antioxidanti (catehine, polifenoli, flavonoizi), alcaloizi (cafeina, teina, teofilina etc.), vitamine (C, B1, B2, B6, acid folic), saruri minerale au efecte tonice si energizante asupra sistemului nervos si inlatura oboseala fizica si psihica pe parcursul intregii zile. ceai verde Ceaiul verde este cel preferat de majoritatea lumii, iar chinezii il foloseau inca din vremurile stravechi  pentru a trata durerea de cap si depresiile. Pentru ca nu este fermentat, ceaiul verde contine cea mai mare cantitate de polifenoli (combat stresul oxidativ) si cea mai mica cantitate de cafeina, dar si teobromina, teofilina, substante stimulante pentru sistemul nervos. Te sfatuim sa consumi acest tip de ceai doar in prima parte a zilei si nu dupa ora 16-17, pentru ca poate crea probleme de somn din cauza efectului sau stimulant al sistemului nervos. Numarul optim de cani de ceai verde pe zi este de maxim 2-3 cani. Timpul de infuzare recomandat este de 2-7 minute. Ceaiul verde lupta impotriva:

  • infectiilor si problemelor de imunitate
  • nivelului ridicat de colesterol
  • digestiei ingreunate, accelerand metabolismul si arderea grasimilor (real ajutor in lupta cu kilogramele in plus)
  • aparitiei bolilor sistemului nervos Parkinson, Alzheimer
  • diferitelor tipuri de cancer
  • artritei reumatoida
  • bolilor cardiovasculare

  Ceaiul alb provine din mugurii proaspeti ai plantei si este cel mai pur tip de ceai, cu un continut ridicat de antioxidanti si cu o cantatitate redusa de teina (substanta cu efect stimulator pe termen lung, 6-8h al sistemului nervos). Printre beneficiile ceaiului alb se numara:

  • efectul detoxifiant
  • previne imbatranirea
  • combate efectul distructiv al radicalilor liberi
  • previne aparitia afectiunilor degenerative ale sistemului nervos si cele cardiovasculare (fluidifica sangele)
  • are efect antitumoral marcant

ceai alb Ceaiul negru inlocuieste cu succes cafeaua, iar prin aportul de nutrienti sustine sanatatea organismului. La fel, iti recomandam sa il consumi doar in prima parte a zilei, din aceleasi motive ca si ceaiul verde, si nu mai mult de 2 cani pe zi.   Timpul de infuzare recomandateste de 3 minute. Beneficiile ceaiului negru sunt:

  • intareste imunitatea
  • imbunateste capacitatea de memorare si concentrare
  • reduce riscul de accident vascular cerebral
  • reduce riscul bolilor cardiace (impiedica depunerea placilor de aterom pe vasele de sange)
  • ajuta la pierderea in greutate (regleaza nivelul colesterolului sangvin)
  • relaxeaza si calmeaza scazand nivelul hormonilor de stres
  • poate preveni tulburarile metabolice, scazand riscul de diabet si obezitate

  Stiati ca...dupa apa, ceaiul este cea mai consumata bautura din lume? Asa ca rasfata-te cu un ceai de menta, verde sau negru si uita de stresul cotidian!  



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos

Mesaje
meniu
Cosul meu