Cariile la copii si cariile dintilor de lapte

10 minute citire

- 05/04/2019
Ultima actualizare: 28/03/2023

Cariile la copii si cariile dintilor de lapte

Alimentatia, factorii de mediu si igiena incorecta sunt principalele cauze care determina aparitia cariilor dentare la copii.

Frecventa cariilor la copii, incepand cu al doilea an de viata, este in continua crestere. Cauza principala consta in consumul de lichide dulci sub forma de ceaiuri, sucuri de fructe si bauturi racoritoare. Incepand de la cariile dintilor incisivi, aceste obiceiuri alimentare ajung sa afecteze toti dintii de lapte. Desi nu intelegem importanta pastrarii sanatatii dintilor de lapte, problemele dentare ale adultilor isi au de foarte multe ori originea in copilarie. Igiena corecta a dintilor copiilor inca din primele luni de viata poate reduce riscul aparitiei cariei dentare, dar si a multor afectiuni determinate de acestea.  

Caria dentara, cea mai comuna afectiune a copilariei

Starea de sanatate a mamei pe perioada sarcinii va asigura startul unui inceput bun pentru sanatatea orala a bebelusului, pentru ca dintii de lapte incep sa se formeze inainte de nastere. Aceasta presupune ca viitoare mama sa isi asigure atat o dieta echilibrata, bogata in principii nutritive si care sa contina cantitati adecvate de calciu, fosfor, vitamina C si D, dar sa efectueze si un examen dentar complet, sa nu aiba carii sau afectiuni ale gingiilor netratate. La sugar, dintii de lapte incep de obicei sa sparga gingia sau sa erupa la varsta de 6 luni, desi calendarul variaza de la un copil la altul. Toti cei 20 de dinti primari ar trebui sa apara in intervalul 6 luni si 3 ani. Totodata, copilul isi va pierde dintii primari intre 6 si 11 ani. Iar ultimii dinti permanenti erup, de regula, in jurul varstei de 12 ani.

Caria de biberon

Dintre tipurile de carii la copii, ,,caria de biberon ‘’este acel tip de carie ce evolueaza rapid atat in suprafata, cat si in profunzime, in special la nivelul dintilor frontali superiori.

Cauzele aparitiei cariei de biberon:

  • folosirea biberonului cu sucuri, ceai indulcit sau cu lapte, pentru a linisti copilul sau pentru a-l adormi;
  • utilizarea suzetei imbibata in miere sau consumul de alte produse indulcite (sucuri, siropuri, alimente);

Aparitia cariei de biberon este favorizata de contactul prelungit al dintilor de lapte cu lichide indulcite. Zaharurile prezente in alimentatia sugarului intretin flora bacteriana din cavitatea orala. Aceasta flora bacteriana genereaza acizi ce demineralizeaza smaltul dintilor producand carii la copii. Cu cat suprafata dintilor de lapte este mai mult timp acoperita de lichide dulci, cu atat sansele de instalare a cariei de biberon cresc. Caria de biberon are o evolutie rapida, copilul nu simte durere decat in momentul in care dintii sunt grav afectati.

Factori predispozanti pentru aparitia cariilor la copii:

  • genetici
  • tulburari grave de metabolism, din primul an de viata (rahitism)
  • afectiuni sistemice
  • obiceiuri vicioase - suzeta indulcita, biberon in timpul somnului. Hranirea copilului noaptea si nerealizarea unui periaj ulterior duce la aparitia cariilor, fiindca fluxul de saliva scade in timpul somnului, iar lichidul dulce din cavitatea bucala nu este eliminat in mod corespunzator.
  • alimentatie inadecvata: un aport frecvent de alimente bogate in carbohidrati sau care contin zahar vor permite acumularea de bacterii si mentinerea unui pH scazut pe suprafetele dintilor ce conduce la demineralizarea dintilor ce se va finaliza cu aparitia cariei
  • un nivel scazut de fluorura de pe suprafata dintilor reduce procesul de remineralizare si creste riscul de carii
  • igiena orala precara: un periaj incorect realizat favorizeaza aparitia carie

Dezvoltarea cariilor dentare este un proces dinamic, episodic: demineralizarea tesutului dentar dur alterneaza cu perioade de remineralizare. Dintii de lapte au smaltul mai subtire decat cei permanenti, ceea ce ii face foarte sensibili la carii. Caria dentara la copil se observa la debut ca o „pata alba cretoasa”. Apar zone albe de demineralizare pe suprafata smaltului de-a lungul liniei gingivale a dintilor incisivi superiori. Saliva are un rol esential in prevenirea cariilor dentare, ea oferind calciu, fosfat, proteine, lipide, substante antibacteriene. Un factor care reduce riscul de formare a cariilor este fluxul normal salivar, astfel daca acesta este mai putin de 0,7 ml / minut, are loc o crestere a riscului de dezvoltare a cariilor. Cariile copilariei reprezinta o problema majora de sanatate, care continua sa afecteze in mod negativ sanatatea orala a sugarilor si a copiilor prescolari. Acestea provoaca durere si pot genera infectii repetate si complicate care implica riscuri pentru viata copilului. Astfel ca aproximativ 40% dintre copii au carii dentare inca de la varsta de cinci ani, iar aceste leziuni pot conduce la perturbarea cresterii si dezvoltarii armonioase a copilului. Datorita faptului ca dintii de lapte au o existenta temporara si in cativa ani dupa eruptia lor acestia se mobilizeaza si cad, se acorda, in mod eronat, prea putina atentie ingrijirii si tratarii lor, chiar daca dintii de lapte sunt foarte importanti!

Importanta dintilor de lapte:

  • Dintii de lapte mentin pe arcada dentara spatiul necesar eruptiei dintilor definitivi. Pierderea prematura a dintilor de lapte poate determina, in timp, asezarea defectuoasa a dintilor definitivi, si astfel apare necesitatea unor tratamente ortodontice.
  • Toti cei 20 de dinti de lapte trebuie ingrijiti, intretinuti si pastrati sanatosi, pentru ca acestia asigura copilului confortul si placerea masticatiei oricarui aliment savuros. Daca se imbolnavesc, dintii de lapte vor transmite durere la masticarea unui aliment acru/dulce, sau cald/ rece.

In consecinta, daca un singur dinte temporar doare, copilul nu se va putea hrani sanatos si nici nu va cauta placerea gustului, prin masticatie. El va cauta sa atinga cat mai putin dintele care doare, astfel ca doar va inghiti alimentele, aproape nemestecate. In lipsa masticatiei sanatoase, care are un rol esential in autocuratire, dintii de lapte se vor acoperi de placa bacteriana ce determina aparitia cariilor dentare si pe ceilalti dinti de lapte sau chiar pe cei definitivi, in perioada dentitiei mixte.  

Cariile sunt detectate de cele mai multe ori prea tarziu

Dat fiind faptul ca mamele nu detecteaza de la bun inceput schimbarile suferite de dinti in materie de asprime, culoare alba si colorari maronii, acestea se adreseaza medicului stomatolog prea tarziu. Interventia stomatologica este foarte stresanta pentru copii, deoarece pana in primii 3 - 4 de viata acestia nu reusesc sa inteleaga interventia. Astfel ca de cele mai multe ori se recurge la anestezii, cu riscuri medicale pentru cei mici. Daca insa cariile sunt atat de avansate sau au cauzat procese purulente, dintii de lapte trebuie extrasi. Pentru reluarea functiei masticatiei si de vorbire, pentru a preveni cresterea defectuoasa a dintilor si pentru a evita stresul psihic, se poate recurge la proteze dentare inca din anii prescolari.  

Cum prevenim aparitia de carii la copii?

Parintii trebuie sa se asigure ca cel mic are o dantura sanatoasa inca de la aparitia primului dinte de lapte. In copilarie, pana in jurul varstei de 7-8 ani, parintii sunt cei care se ocupa de mentinerea igienei orale a copilului, deoarece cel mic nu este constient de utilitatea acestui act al curatarii dintilor si nici nu detine capacitatea (dexteritatea) necesara pentru a se descurca singur si poate renunta rapid la acest obicei.  

Recomandari pentru parintii copiilor de pana la un an

1. Este de preferat sa evitati administrarea de lichide dulci copilului pana la varsta de un an. Copilul nu trebuie sa adoarma cu biberonul sau cu suzeta inmuiata in dulciuri!

Prin eliminarea zaharului din dieta celui mic, bacteriile rezidente ale cavitatii orale sunt private de principala sursa de hrana, dezvoltarea lor fiind minima. Atentie! Inclusiv consumul de lapte inainte de culcare este un posibil factor de risc in aparitia cariilor la copil. Cariile pot fi evitate, daca mamele aleg sa le ofere celor mici in biberoane bauturi precum ceai neindulcit, apa plata, lapte sau cafea de malt. Consumul de alimente si bauturi cu continut de zahar poate fi mentinut daca are loc in timpul celor trei mese principale, insa gustarile dulci dintre mese ar trebui refuzate cu strictete.

2. Asigurarea unei igiene bucale corespunzatoare impune ca dupa fiecare masa:

  • sa curatati copilului gingiile si dintii de lapte cu o compresa sterila, umezita in ceai de musetel neindulcit de doua ori pe zi, pentru a inlatura orice urma de rest alimentar;
  • dupa eruptia primilor dinti de lapte, este indicat igienizarea dintilor cu periute moi si pasta de dinti (cu continut de fluor, recunoscut pentru efectele sale carioprotectoare) special adaptate pentru copii, o data pe zi (seara inainte de culcare); cantitatea de pasta de dinti nu trebuie sa depaseasca dimensiunea unui bob de mazare;
  • miscarile efectuate pentru a curata suprafetele dentare, fie ca sunt realizate cu periuta de dinti, comprese sau chiar cu degetul, trebuie sa fie circulare.

Elgydium periuta baby 

Recomandari pentru copii de pana la 4 ani

La aceasta varsta, copilul prezinta dentitie temporara. Copilul trebuie sa fie dus in mod regulat la dentist in vederea depistarii din timp, a oricarei carii. De asemenea copilul trebuie sa invete “regula lui 2” si anume sa isi perieze dintii de doua ori pe zi, cate doua minute. O alta varianta este de a a asculta unul din cantecele preferate pe durata periajului. Astfel, copilul este motivat sa aprecieze timpul necesar unui periaj.

Oral B - Star Wars periuta electrica

Este indicat sa se utilizeze desene, imagini sau alte materiale interactive cu rolul de a stimula imaginatia copilului si a-l face sa inteleaga importanta unui periaj corect si complet.

Miradent clepsidra

Copilul trebuie supravegheat in timpul periajului si corectat cu rabdare ori de cate ori este cazul, pentru a deprinde regulile de igiena dentara. Odata cu eruptia tot mai multor dinti pe arcade, spatiile interdentare se micsoreaza si apar contactele stranse. Acestea sunt locuri mai greu de igienizat astfel ca se poate incepe utilizarea atei dentare. Initial, medicul stomatolog ar trebui sa arate copilului tehnica corecta, pentru a se evita lezarea gingiei.

Elgydium Ata Dentara Fluor 35 M

Gamele de produse speciale concepute pentru igiena orala a copiilor respecta criterii de baza privind protectia si eficacitatea, delicatetea si siguranta acestora pentru a oferi un real ajutor in sustinerea igienei orale. Astfel ca pastele de dinti contin :

  • formule non-abrazive, care sa nu zgarie smaltul cu indice de abrazivitate dentara (REA) scazut
  • formule sigure, delicate, fara alergeni
  • ingrediente active de inalta calitate, fara derivati hidroxiparabenzoatici sau conservanti
  • utilizeaza principii active de origine naturala, precum Xylitol-ul si calciul, care contribuie la prevenirea cariilor sau compusi cu fluor (Olaflur) care au efect de remineralizare a dintilor, acestia devenind rezistenti la carii.

Chicco - Pasta de dinti capsuni 12 luni+ 50ml

Pasta de dinti Elgydium Junior cu diverse arome de capsuni, banane, rodie, bubble este creata pentru a oferi o doza adaptata de fluor si a proteja dintii fragili de lapte ai copiilor cu varstele cuprinse intre 2 si 6 ani. Aceasta contine Fluorinol, care se fixeaza rapid si eficient, intarind si protejand smaltul dintilor, iar Siliglycolul formeaza un film protector ce intarzie aderenta bacteriilor si prelungeste actiunea Fluorinolului. Biorepair Junior este o pasta de dinti fara fluor ce remineralizeaza si repara microfisurile, pentru copiii cu varste cuprinse intre 2 si 11ani. Formula sa inovatoare contine complexul microRepair (hidroxiapatita care are o compozitie similara cu cea a smaltului dentar) si permite copiilor sub 6 ani sa o foloseasca in siguranta, fara a fi necesara supravegherea unui adult.

Periutele de dinti cu forme rotunjite si manere adaptate copiilor sunt concepute din materiale non-toxice (fara BPA), extra-delicate, cu peri conici mai eficienti in eliminarea tartrului, datorita unui acces facil la spatiile gingiei, in comparatie cu perii traditionali. De asemenea, acestea asigura o mai mare placere in utilizare.

Elgydium Periuta De Dinti Kids

Curatarea mai usoara a dintilor copiilor cu varste cuprinse intre 3 si 12 ani se poate efectua si cu ajutorul unor tablete naturale masticabile cu gust de fructe. Acestea contin extract din fructe de afin american, cu rol antiinfectios si antiinflamator, dar si calciu, un ingredient de baza pentru formarea si mentinerea unor dinti sanatosi. Tabletele se mesteca usor pana se dizolva. Ulterior dintii se periaza usor, clatindu-se gura cu apa. In cazul in care copilul nu poate folosi periuta de dinti, tabletele se pot mesteca usor, clatindu-se cu apa. Pentru o igiena dentara corecta este recomandata utilizarea unei pastile de doua ori pe zi. Tabletele sunt eficiente in albirea dintilor, reducerea inflamatiei si sensibilitatii gingiilor, prevenirea formarii placii dentare si eliminarea respiratiei urat mirositoare.  

De ce este necesar tratamentul dintilor temporari care oricum vor cadea?

Caria de biberon este o problema majora si necesita tratament stomatologic. In functie de gradul de evolutie pe care il au aceste carii la copii si de profunzimea acestora, tratamentul poate varia de la fluorizari ale dintilor pana la extractia acestora. In faza de debut, cand apare sub forma unor pete albe, cretoase este posibila oprirea dezvoltarii procesului carios prin remineralizarea suprafetelor afectate cu ajutorul fluorizarii locale. Este necesara detectarea cariei de biberon in stadiile incipiente si tratarea corespunzatoare a acesteia. In functie de gradul de evolutie al acestor carii la copii, se va recurge la tratamentul specific, recomandat de medicul stomatolog. Caria dentara a dintilor temporari este extrem de des intalnita si are complicatii pe termen lung, de aceea parintele trebuie constientizat asupra importantei igienei dentare de la varste fragede. Un program riguros de igienizare zilnic, concomitent cu vizite regulate la medicul stomatolog poate asigura o sanatate orala indelungata, benefica mai tarziu in viata adulta.



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos