Sfatul specialistului pentru luna aprilie: Vitaminele care te incarca cu energie primavara

6 minute citire

- 13/04/2018
Ultima actualizare: 25/10/2023

Sfatul specialistului pentru luna aprilie: Vitaminele care te incarca cu energie primavara

De ce avem nevoie de vitamine primavara?

Chiar daca primavara s-a lasat asteptata, ea a sosit si isi intra treptat in drepturi. In aceasta perioada, majoritatea dintre noi acuza stari de oboseala exagerata, nejustificata, lipsa de energie, letargie (somnolenta), tulburari de digestie si ale sistemului nervos: iritabilitate, scaderea capacitatii de concentrare, insomnie, depresie, dureri de cap. De asemenea, pielea uscata, crapata, unghiile friabile, caderea parului, toate acestea pot fi simptomele unor carente de vitamine din organism.

Cauzele principale ale acestor simptome sunt alimentatia din timpul iernii, absenta soarelui, sedentarismul si schimbarile de temperatura care suprasolicita organismul. Aceasta stare bolnavicioasa care se resimte de regula primavara este legata de o insuficienta relativa de vitamine (hipovitaminoza), atunci cand apare o disproportie intre aportul si asimilarea unor anumite vitamine sau minerale de catre organism.

Vitaminele sunt elemente organice unice, fara de care corpul uman nu poate functiona normal. Acestea trebuie sa fie consumate zilnic si, pentru ca nu toate alimentele contin suficiente vitamine, este necesar sa se completeze cu ajutorul suplimentelor. Chiar daca pentru cei cu o dieta echilibrata riscul carentelor vitaminice este redus, exista anumite situatii care conduc la instalarea carentelor:

  • alimentatia necorespunzatoare prin aport de „calorii goale” (alimente fara valoare nutritiva, cu indice glicemic ridicat si care contin grasimi nesanatoase): produse fast-food, chipsuri, conserve de legume si fructe, produse de patiserie si cofetarie, cerealele rafinate, sucuri carbogazoase, alcool ,etc.. Consumate regulat contribuie la aparitia carentelor de vitamina B1, crom sau magneziu.
  • tulburari de resorbtie datorate problemelor de digestie - tulburari ale bilei sau tulburari de resorbtie in urma operatiilor intestinale, a afectiunilor intestinale cronice sau infectioase, parazitoze intestinale, a problemelor congenitale si a dezechilibrarii florei intestinale in urma tratamentelor cu antibiotice.
  • consum crescut de vitamine, in situatii de stres: infectii, viroze, traume, operatii, afectiuni cronice, in perioada de sarcina si alaptare sau in caz de efortului fizic extrem: sport de performanta sau munca fizica.
  • probleme de depozitare a vitaminelor in cazul insuficientei hepatice.
  • pierdere crescuta a vitaminelor in caz de insuficienta renala sau hepatica, sau a transpiratiei abundente.

Carentele vitaminice constituie un pericol mai ales pentru urmatoarele categorii de persoane:

  • sugarii peste patru luni, hraniti pe termen lung doar cu lapte matern.
  • copiii si tinerii care au o alimentatie neechilibrata, cu exces de dulciuri si un necesar crescut de vitamine conditionat de crestere.
  • femeile insarcinate, la care necesarul de vitamine creste incepand cu luna a patra.
  • persoanele in varsta cu boli cronice si/sau cu o alimentatie precara, la care capacitatea de absorbtie a vitaminelor scade odata cu varsta.
  • persoanele care consuma frecvent alcool - pe termen lung pot aparea carentele de vitamine, in special de vitamina B1.

Solutia revigorarii organismului dupa sezonul rece consta intr-o alimentatie vitaminizata „inteligent“, care sa iti furnizeze energia de care ai nevoie pentru a-ti mentine tonusul fizic si psihic.

Vitaminele primaverii sunt verzi

Pentru a stimula procesele metabolice necesare adaptarii organismului la noul sezon, alimentatia zilnica trebuie sa fie cat mai variata si sa cuprinda alimente din toate grupele alimentare: legume, fructe, cereale, lactate fara grasime, oua, peste, carne etc.

Bucura-te de oferta de fructe si legume proaspete a sezonului de primavara, de renumitele verdeturi bogate in vitamine: spanac, urzici, stevie, ceapa verde, papadie, salata verde, ridichi, varza, conopida, dovlecei, broccoli, cartofi noi, dar nu uita sa adaugi si alte „surse vitaminice“ cum sunt: merele, perele, rosiile, telina, citricele sau fructele uscate: alune, migdale, fistic, nuci (contin cantitati importante de vitamine si minerale: magneziu, potasiu, fosfor, seleniu, zinc, fier, vitaminele din grupa B, vitamina E).

  • Telina contine importante cantitati din vitaminele B6, C, K, minerale precum fosforul, potasiu, magneziu, mangan si numeroase fibre, care contribuie la imbunatatirea digestiei.
  • Ridichile furnizeaza vitamina C, cu rol antioxidant si antiinflamator, dar si potasiu, important pentru sanatatea rinichilor si a sangelui.
  • Spanacul contine vitaminele C si K, acid folic, magneziu si fier. De asemenea, este o sursa veritabila de vitamina B6 si flavonoizi, cu rol antioxidant si care scad riscul dezvoltarii cataractei, bolilor cardiovasculare si nu numai. Ceapa verde este saraca in calorii, bogata in potasiu, fosfor si calciu, este diuretic natural si poate fi indicata cu succes in astm si pentru scaderea nivelului de colesterol.

Secom - Alive! fara fier 30tb

Vitamina D este esentiala pentru absorbtia calciului si fosforului

Expunerea la soarele de primavara pentru 10-15 minute, timp de trei zile pe saptamana, ajuta la echilibrarea nivelului de vitamina D al organismului (pentru copii - Vitamina D3 picaturi Childlife Essentials Secom). Aceasta are un rol major in absorbtia calciului si a fosforului din intestin, ajutand la depunerea lor la nivelul oaselor si al dintilor. De asemenea, ajuta la buna functionare a tiroidei, paratiroidelor si hipofizei.

Vitamina A creste imunitatea organismului

Vitamina A asigura acuratetea vederii, mentine integritatea pielii, a mucoaselor, oaselor si dintilor si creste rezistenta organismului la infectii. Vegetalele de primavara sunt bogate mai ales in carotenoizi (precursorii pentru vitamina A, in organism): morcovi, spanac, urzici, loboda, salata verde.

Vitamina E protejeaza aparatul cardiovascular, tesutul muscular si nervos

Vitamina E are un rol important in procesul de reproducere, sustine functiile aparatului cardiovascular, ale sistemului imunitar, tesutului muscular si nervos. Se gaseste cu precadere in germenii de cereale, oua, ficat, lapte, leguminoase uscate, ulei de floarea-soarelui, paine neagra sau intermediara.

Vitamina C previne anemia si stimuleaza apetitul alimentar

Vitamina C (vezi si Vitamina C pentru copii) contribuie la intarirea sistemul imunitar, ajutand organismul sa lupte impotriva infectiilor si grabeste vindecarea plagilor. De asemenea, intervine in mecanismul de oprire a hemoragiilor, previne anemia si stimuleaza pofta de mancare. Se gaseste mai ales in alimente de origine vegetala: salata verde, spanac, patrunjel verde, dar si in fructe: capsuni, fragi, lamai, portocale, mandarine, grapefruit.

Complexul de vitamine B sustine activitatea nervoasa

Complexul de vitamine B contribuie la mentinerea unei bune activitati nervoase si participa la metabolismul energetic al organismului (descompunerea glucidelor si proteinelor alimentare). Surse importante de vitamine B sunt cerealele nedecorticate, conopida, spanacul, si patrunjelul.

Suplimentele nutritive sustin sistemul imunitar

Suplimentarea cu multivitamine si minerale, mai ales cand nu avem o alimentatie diversificata si imbunatatita, ajuta organismul sa lupte impotriva factorilor de mediu nocivi si sa completeze deficitele. Acestea au compozitie complexa si pot contine pe langa vitamine (A,C,D,E complexul de vitamine B), minerale (calciu, magneziu, zinc, iod, seleniu, cupru, mangan , crom), extracte din plante (ginseng, afin, galbenele, piper negru, curcuma), antioxidanti, aminoacizi, polen, laptisor de matca sau enzime digestive cu rol benefic pentru organism.

Administrarea lor poate avea fie un rol preventiv (in cazul persoanelor cu imunitatea scazuta si cu predispozitie la imbolnavire), fie un efect adjuvant (in cazul persoanelor cu afectiuni cronice, precum diabet), fie poate grabi recuperarea in caz de convalescenta. Pentru copiii aflati in crestere (vedeti siropul Multi Vitamin & Mineral Secom), femeile gravide, fumatorii, (care necesita un aport mai mare de antioxidanti in organism comparativ cu nefumatorii), persoanele cu imunitatea slabita, persoanele aflate in convalescenta, sau care sufera de astenie, de oboseala cronica sau sunt afectate de stres, suplimentele cu vitamine sunt de un real ajutor.  

Pe Mattca gasiti o gama larga de suplimente alimentare cu vitamine si minerale, ce va pot sustine starea generala de bine. 

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos