Tusea si problemele pe care le ascunde

6 minute citire

- 15/10/2022
Ultima actualizare: 21/11/2023

Tusea si problemele pe care le ascunde

Odata cu sosirea anotimpului rece, virozele respiratorii devin frecvente si, de multe ori, in urma acestora raman simptome restante cum ar fi tusea.

Ce este tusea?

Tusea este un act reflex de aparare a organismului care, in general, nu trebuie inhibata, ci trebuie sustinuta pentru a elimina cat mai rapid toxinele iritante (agenti poluanti, medicamente, alergeni, bacterii, virusuri, fungi etc.) ce pot afecta procesul normal de respiratie. Cele mai multe raceli sunt insotite de tuse, datorita iritatiei nazo-faringiene si a secretiilor din nas, care se scurg pe peretele posterior al faringelui. Un rol important in protectia organelor respiratorii il are mucoasa care captuseste caile respiratorii. Aceasta, in timpul inspiratiei, prinde si inglobeaza in mucus cele mai minuscule particule, apoi le elimina din organism fie prin miscarile cililor de la suprafata mucoasei si inghitirea mucozitatilor, fie prin tuse. Totusi, in anumite conditii, cand imunitatea este compromisa, apar inflamatiile bronhiilor si infectiile respiratorii cu o crestere a productiei de mucus, care ingreuneaza miscarea cililor, blocand indepartarea eficienta a acestuia din organism.

Cum se produce tusea?

Particulele iritante stimuleaza terminatiile nervoase de la nivelul aparatului respirator si trimit semnalul de tuse catre creier; de aici informatia este transmisa prin alte fibre nervoase muschilor abdominali si diafragmei pentru a se contracta si a elimina (expulza) mucusul, cu degajarea cailor respiratorii. Desi tusea este un simptom dominant al racelii, ea poate fi un factor declansator pentru o serie de afectiuni grave cum sunt

  • hemoptizia - expectoratie cu sange
  • pneumotoraxul - acumulare unei cantitati de aer in spatiul pleural dintre plamani si peretele toracic care exercita presiune asupra plamanilor determinand colapsul lor
  • bronsiectaziile - dilatari patologice ale bronhiilor mari, care contin cantitati mari de mucus greu de expectorat
  • alte probleme severe de sanatate, precum tuberculoza sau TBC (infectarea plamanilor cu bacilul Koch ), astmul (greutate in respiratie datorita ingustarii cailor respiratorii) sau cancerul bronho-pulmonar (tumora maligna).

Tipuri de tuse

Tusea poate fi impartita in mai multe categorii, insa un criteriu major de distinctie este prezenta sau absenta secretiilor. In functie de aceasta se pot intalni doua tipuri de tuse:

  • tuse neproductiva (uscata sau seaca)
  • tuse productiva (umeda, expectoranta, prin care se elimina mucus).

Tusea neproductiva se caracterizeaza prin lipsa totala sau prezenta in cantitati mici a secretiilor bronsice. Are un timbru sec, este scurta, iritativa, repetata, epuizanta si generatoare de insomnie. Se intalneste mai ales in infectii respiratorii acute virale sau bacteriene (faringita , traheobronsita sau pneumonie acuta), afectiuni pleurale (pleurita, pleurezie, pneumotorax), TBC incipient, fibroza pulmonara, cancer bronho-pulmonar, afectiuni cardiace etc.

Tusea uscata este cauzata deseori si de alergeni (parfum, polen etc), agenti iritanti (fum de tigara, noxe), agenti fizici (corpi straini) sau medicamente (terapia cu antihipertensive din clasa inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei IECA: perindopril, benazepril, enalapril, ramipril, lisinopril, captopril etc; o alternativa posibila la acestia este clasa blocantilor receptorilor de angiotensina II (sartanii), care nu cauzeaza tuse.

Tusea productiva (umeda) este caracterizata printr-un timbru umed si se manifesta prin prezenta de secretii abundente (sub forma unui fluid cu densitate mare numit sputa sau mucus) care tind sa se acumuleze in arborele bronsic, necesitand a fi evacuate prin expectoratie. Acest tip de tuse apare frecvent in infectii respiratorii bacteriene, bronsite cronice, supuratii pulmonare (bronsiectazii), BPOC (bronhopneumopatii cronice ), TBC, astm. Tusea poate dura mai putin de 3 saptamani, caz in care se numeste acuta. Intre 3 si 8 saptamani, tusea este subacuta si cand persista mai mult de aceasta perioada, tusea este cronica. Cauze comune de tuse cronica includ fumatul, scurgerea mucusului nazal in gat, refluxul gastro-esofagian, hernia hiatala sau astmul. Tusea cronica genereaza oboseala, deoarece afecteaza calitatea somnului care este intrerupt de episoadele nocturne de tuse. De asemenea, tusea cronica poate provoca dureri de cap, ameteli, varsaturi (tuse emetizanta), lesin (sincopa), fracturi ale coastelor, transpiratie excesiva sau chiar incontinenta urinara. In general, tusea se vindeca de la sine sau scade din intensitate in mai putin de 2 saptamani, insa daca observati ca tusiti cu sange sau aveti o tuse latratoare, este indicat sa va adresati cat mai repede medicului! Tusea convulsiva sau popular denumita “tusea magareasca” (datorita zgomotului de final al unui episod de tuse) poate afecta toate categoriile de varsta si este cauzata de infectia tractului respirator cu bacteria Bordetella pertussis . Se manifesta prin accese de tuse violenta, necontrolabila, care fac dificila respiratia, si poate dura peste 10 saptamani. Pentru ca poate evolua spre complicatii severe (precum apnea -  absenta temporara a respiratiei, hipoxia - scaderea oxigenarii tesuturilor, pneumonia sau convulsiile), care pot pune in pericol viata, se impune interventia medicala de specialitate! Singura modalitate de protectie a organismului este vaccinarea specifica cu vaccinul in forma combinata, care protejeaza impotriva a 3 afectiuni: difterie, tetanus si pertussis.

Important de retinut! Orice tuse persistenta, care nu da semne de vindecare in decurs de 2 saptamani, poate ascunde o problema serioasa, iar prezentarea la medic este obligatorie.

Cum tratam tusea?

Cele doua tipuri de tuse prezinta deosebiri clare si tratamentul lor este diferit. Astfel ca, daca tusea seaca este considerata daunatoare si trebuie oprita, cea umeda este utila si necesita stimularea ei, pentru a curata arborele bronsic. In urma evaluarii medicale, tratamentul tusei atunci cand se cunoaste cauza (afectiunea care a declansat tusea) poate implica diferite clase de medicamente:

  • antibiotice cand tusea insoteste o infectie respiratorie bacteriana 
  • bronhodilatatoare si corticosteroizi (sub forma de spray inhalator sau capsule, comprimate) recomandate in cazul prezentei astmului bronsic
  • antialergice si antihistaminice (cetirizina, loratadina etc) atunci cand tusea este alergica/iritativa
  • antiacide (alginat de sodiu, carbonat de calciu etc.)
  • antagonistii receptorilor histaminici tip 2 (ranitidina) si inhibitorii pompei de protoni (omeprazol) recomandate in boala de reflux gastroesofagian, pentru a reduce aciditatea, respectiv a preveni productia de acid.

Atunci cand nu se cunoaste cauza tusei, pentru a ameliora cat mai eficient disconfortul creat de aceasta se apeleaza, in functie de tipul de tuse, la administrarea de medicamentele antitusive (tuse neproductiva) sau medicamente expectorante (tuse productiva).

Tratamentul tusei uscate

Tusea uscata (iritativa, neproductiva) poate fi tratata cu medicamente inhibitoare ale centrului tusei cum sunt antitusivele centrale care stopeaza tusea la nivel cerebral. Dintre acestea, substantele opioide precum codeina si dextrometorfanul se elibereaza numai la recomandarea medicului! Substantele neopiode precum oxeladina (Paxeladine) sau butamirat (Sinecod) se pot administra si fara prescriptie medicala, sub forma farmaceutica de sirop.

Numeroase preparate fito-farmaceutice, de la tincturi, siropuri, ceaiuri, capsule, comprimate, drajeuri pentru supt sau chiar acadele pentru copii contin extracte din plante cu efect calmant, sedativ si emolient care amelioreaza cu succes tusea neproductiva.

Tratamentul tusei productive

Tratamentul tusei productive vizeaza atat cauza care a declansat producerea mucusului, cat si subtierea si eliminarea acestuia. Pentru a trata tusea productiva exista mai multe categorii de medicamente:

  • Expectorantele (secretostimulatoarele) sunt substantele care stimuleaza (cresc) si fluidizeaza secretia bronsica (mucusul), pentru a fi eliminat mai usor. Dintre acestea mentionam guaifenesina, guaiacolsulfonat de potasiu, citratul de sodiu, extractul pectoral lichid, clorura de amoniu, care se regasesc in produse farmaceutice precum: Robitussin expectorans solutie orala, sirop expectorant sau Tusocalm comprimate.
  • Bronhosecretoliticele sunt substante care au actiune de fluidificare directa asupra secretiei bronsice prin mecanisme chimice diferite. Mucoliticele reduc vascozitatea mucusului si favorizeaza expectoratia (acetilcisteina, carbocisteina , erdosteina). Acetilcisteina este un mucolitic foarte utilizat, fie prin inhalare sub forma de aerosoli cu ajutorul nebulizatoarelor, fie prin administrarea orala a variate forme farmacetice, cum sunt cele de capsule, comprimate effervescente, pulberi sau siropuri. In general, se utilizeaza o doza de 600mg pe zi sau cate o doza de 200mg de trei ori pe zi, ultima doza fiind luata pana in ora 18, pentru a evita stimularea tusei si a expectoratiei pe timpul noptii, cand este necesara odihna!

Tusea se poate trata cu succes cu ajutorul preparatelor ce contin extracte din plante.

Dr Phyto - Tussodep sirop 150ml

Cele mai indicate sunt plantele bogate in mucilagii care reduc iritatia mucoaselor si spasmul cailor respiratorii cum sunt: teiul, musetelul, menta, lemnul dulce, scaiul vanat, patlagina, nalba mare (Tussodep), sovarvul, iarba mare, busuiocul, anasonul stelat, plamanarica, lumanarica, ciubotica cucului, lichenul de piatra, pinul, bradul, eucaliptul, ridichea neagra, muschi islandez, Grindelia (Grintuss) si altele. 

Aspecton Junior Antitusiv sirop 100ml

Pe Mattca gasiti o gama larga de produse recomandate in caz de tuse, sub forma de siropuri, capsule, plicuri, picaturi, spray sau comprimate de supt, care va pot reda confortul respirator.

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos