Cum sa ne mentinem sanatatea articulatiilor odata cu inaintarea in varsta

5 minute citire

- 17/05/2023
Ultima actualizare: 14/08/2023

Cum sa ne mentinem sanatatea articulatiilor odata cu inaintarea in varsta

Ce rol au articulatiile?

O articulatie reprezinta locul in care doua sau mai multe oase sunt unite. Articulatiile pot fi rigide, cum sunt cele dintre oasele craniului, sau mobile, cum sunt genunchii, soldurile si umerii. Multe articulatii au cartilaj la capetele oaselor unde se unesc. Cartilajul sanatos va ajuta sa va miscati, permitand oaselor sa alunece unele peste altele. De asemenea, protejeaza oasele, impiedicandu-le sa se frece unele de altele.

Mentinerea articulatiilor sanatoase va va permite sa alergati, sa mergeti, sa sariti, sa faceti sport si toate celelalte lucruri care va plac. Activitatea fizica, o dieta echilibrata, evitarea ranilor si un somn suficient va vor ajuta sa ramaneti sanatosi si sa va mentineti si articulatiile sanatoase.

Ce afectiuni pot aparea odata cu varsta? 

Odata cu varsta poate aparea artrita, afectiune ce se caracterizeaza prin inflamarea articulatiilor. Acest fenomen de inflamatie este insotit de multe ori de durere, tumefactie, rigiditate si limitarea mobilitatii. Desi artrita afecteaza mai ales persoanele in varsta, aceasta poate afecta si tinerii. 

Exista forme diferite de artrita:

Osteoartrita - este cel mai frecvent tip de artrita si este observata in special in randul persoanelor in varsta. In osteoartrita, cartilajul de suprafata din articulatii se descompune si se uzeaza, permitand oaselor sa se frece. Acest lucru provoaca durere, umflare si pierderea mobilitatii articulare. Uneori, poate fi declansata de o leziune a unei articulatii, cum ar fi o leziune la genunchi care dauneaza cartilajului.

Artrita reumatoida - este cunoscuta ca o boala autoimuna, deoarece sistemul imunitar ataca  propriile celule ale corpului. Acest lucru duce la durere, umflare, rigiditate si pierderea functiei articulatiilor. Persoanele cu poliartrita reumatoida se pot simti, de asemenea, obosite si bolnave, iar uneori fac febra. Poate provoca leziuni permanente ale articulatiilor si uneori afecteaza inima, plamanii sau alte organe.

Guta - este o forma de artrita cauzata de acumularea de cristale de acid uric in articulatii, cel mai frecvent la degetul mare de la picior. Poate fi extrem de dureroasa, dar exista mai multe tratamente eficiente care pot reduce dizabilitatea si durerea.

Artrita juvenila - este un termen folosit adesea pentru a descrie artrita la copii. Copiii pot dezvolta aproape toate tipurile de artrita care afecteaza adultii, dar cel mai frecvent tip care afecteaza copiii este artrita idiopatica juvenila.

Alte forme de artrita pot fi asociate cu boli precum lupusul, fibromialgia, psoriazisul  sau anumite infectii. In plus, alte boli ar putea afecta oasele sau muschii din jurul unei articulatii, cauzand probleme in articulatia respectiva.

Muvon Plus, 30 plicuri, Sun Wave Pharma

Cum sa ne mentinem articulatiile mai sanatoase ? 

Prin efectuarea exercitiilor fizice

Mentinerea articulatiilor sanatoase implica un aspect foarte important: activitatea fizica. Prin exercitii regulate, muschii din jurul articulatiilor devin mai puternici, oferind astfel protectie si stabilitate crescuta. Chiar si persoanele care sufera deja de artrita pot beneficia de activitatea fizica regulata, deoarece aceasta ajuta la reducerea dizabilitatii si la o functionare mai buna a articulatiilor. In cazul copiilor si adolescentilor, se recomanda ca acestia sa faca cel putin 60 de minute de activitate fizica in fiecare zi.

Pentru a evita leziunile, este important sa purtati echipament de protectie adecvat atunci cand practicati sport. Acordati o atentie deosebita genunchilor, deoarece leziunile suferite in tinerete pot conduce la osteoartrita in viitor. Asigurati-va ca purtati incaltaminte adecvata. De asemenea, nu uitati sa va incalziti bine si sa efectuatti exercitii de intindere inainte de a incepe antrenamentul. Pentru a va asigura ca executati corect miscarile, este recomandat sa consultati un specialist.

Prin pastrarea unei diete sanatoase

Activitatea fizica, impreuna cu o dieta echilibrata, va vor ajuta sa va gestionati greutatea corporala. Evitarea excesului de greutate pune mai putin stres asupra articulatiilor, in special in genunchi, solduri si picioare. Acest lucru poate ajuta la reducerea uzurii care poate duce la osteoartrita mai tarziu in viata. 

O dieta echilibrata:

  • contine multe fructe, legume, cereale integrale si produse lactate fara grasimi sau cu continut scazut de grasimi, cum ar fi laptele, branza si iaurtul.
  • include proteine ​​din carne slaba, carne de pasare, fructe de mare, fasole, oua si nuci.
  • are un continut scazut de grasimi solide, grasimi saturate, colesterol, sare (sodiu), zaharuri adaugate si cereale rafinate.
  • are un continut cat mai scazut de grasimi trans.

Secom - MSM 750mg 90caps.veg

Prin utilizarea suplimentelor alimentare 

Multi oameni folosesc suplimente alimentare pentru a ajuta la ameliorarea durerilor articulare. Dintre suplimentele ce pot sustine sanatatea articulara amintim:   

  1. Glucozamina si condroitina 

Glucozamina si condroitina sunt componente care se regasesc in mod natural la nivelul cartilajelor si ligamentelor, avand rol in sustinerea structurii si functiei articulare. Administrate suplimentar, aceste substante pot mentine hidratarea, elasticitatea si rezistenta articulatiilor, imbunatatind protectia si functia lor. Studiile arata rezultate mixte pentru eficacitatea generala, dar sunt numerosi pacienti ce raporteaza o ameliorare a durerilor articulare dupa administrare. Aceste componente se regasesc in numeroase produse, precum Artrostop Rapid si Artrostop Intensive (disponibile si sub forma de pachete: Artrostop Rapid 90tb+90tb respectiv Artrostop Intensive 60tb+60tb), Triple Strength Glucozamina Condroitina sau Fleximobil Aktiv.

  1. Colagenul

Colagenul este o proteina structurala importanta pentru tesuturile conjunctive, fiind prezent in piele, oase, cartilaj, tendoane si ligamente. Exista mai multe tipuri de colagen, fiecare cu roluri si caracteristici diferite. 

Unele studii au aratat ca un aport suplimentar de colagen poate avea beneficii pentru sanatatea articulatiilor, dar si a pielii si a oaselor. Conform unor studii, peptidele de colagen pot creste densitatea osoasa, in special la femeile aflate in postmenopauza si pot contracara osteoporoza. Colagenul este disponibil sub diferite forme farmaceutice, precum: plicuri - Muvon plus, fiole buvabile - Kollagen 11000 plus, capsule – Colafast sau comprimate – Artrostop. 

  1. Acizii grasi omega-3

Acizii grasi polinesaturati Omega-3 se gasesc in uleiul de peste, dar si in alte alimente precum nucile, ouale, semintele de chia si de in (vezi si Omega 3 extra ca supliment). Acizii omega 3 au proprietati antiinflamatorii puternice, putand ameliora simptomele poliartritei reumatoide.  O revizuire sistematica a studiilor din 2017 a constatat ca suplimentele de omega-3 au redus durerea, rigiditatea si umflarea articulatiilor in poliartrita reumatoida.

  1. Turmericul si/sau Boswellia serrata

Turmericul (prin ingredientul activ curcumin, prezent in Curcumin 95 Secom) si Boswellia sunt plante cu efect antiinflamator, fiind benefice in caz de artrita. In plus, turmericul prezinta si alte beneficii pentru sanatate, inclusiv proprietati de stimulare a sistemului imunitar si proprietati antibacteriene.

  1. Metilsulfonilmetan (MSM)

MSM este un compus prezent in multe alimente si reprezinta o sursa importanta de sulf pentru organismul uman. MSM ajuta la reducerea inflamatiei, la ameliorarea durerilor articulare, dar si la mentinerea sanatatii pielii, parului si a unghiilor. 

Cand sunt utilizate in mod corespunzator, suplimentele alimentare pot juca un rol in imbunatatirea sanatatii articulatiilor, dar si a starii generale de sanatate. Pentru un efect optim este bine sa le asociem cu:

  • dieta sanatoasa cu multe legume si fructe;
  • program de fitness care include atat antrenament cardio, cat si antrenament de forta;
  • controale periodice la medicul de familie sau la medicul specialist.

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.

Bibliografie: 

  • NIAMS (National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases) – Healthy joints matter 
  • WebMD, Supplements for Joint Pain, 2022


Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos